Не ти ја знам ситуацијата и затоа не можам да ти кажам што да правиш освен убаво да ги извагаш опциите и да размислиш дали реално можеш сама или со помош на некој друг да се снајдеш. Некогаш, поради недостаток на храброст и поради тоа што самите себе се гледаме помалку способни отколку што сме, мислиме дека не можеме да успееме, па заглавуваме несреќни... Јас само кажував моја перспектива дека никогаш не би можела да простам и и да останам со личноста, тоа би се одразило понатаму на односот, би била несреќна. Ама ти најдобро знаеш што и колку можеш да направиш...
Не барај изговори за да не се отргнеш од него. Побогу, нит си глупа нити тупа за да не се снајдеш сама. Ќе ти биде тешко на старт, но подоцна ќе биде полесно. И многу поубаво отколку да трпиш лаги и неверства. Женче, да се допишуваше ти, немаше ни 5 минути да чека, ќе те оставеше сместа. Сами сме си криви. Ако маж го стори тоа, почекај, разговарај, дајте си време, дај му ултиматум, ако не бива, развод. Жена да го направеше тоа без размислување ќе беше оставена. Ама ако, вие си знаете.
Значи планираш да продолжиш да живееш со него како ништо да не било. И после совет сакам каков совет сакате не знам јас
Jas ne planiram nisto momentalno sum zbuneta povredena nee lesno naednus site sonista od svoite deca da gi unistam jas sum majka i mislam podlaboko
Јас како што ја разбирам жената, не сака да е со него, но не знае дали и како сама би се снашла да издржува 2 деца без поддршка од нејзините родители, а можеби и си мисли да не им ускратува на децата иднина во подобра држава. Знам дека ќе речете дека не вреди децата да живеат во таква средина, таков брак, и се согласувам, меѓутоа не ѝ ги знаеме можностите, затоа и ја разбирам зошто размислува.
Не е само таа мајка. Мајки има милион. Самохрани исто така еден куп. Децата ке пораснат, а нејзиниот живот пропаст засекогаш со таков човек
И тоа што не би била единствен инвалид во светот нема да ти олеснува доколку би станала инвалид. Не ја охрабрувам да остане со него, напротив, би сакала да најде начин да успее и без него, но работите не се исти кога си само ти афектиран и кога други две малтене неспособни личности (децата не можат да се грижат сами за себе) зависат за буквално сѐ од тебе. Не можеш да ги оставиш сами, а ако не си ти со нив, требаат финансии за некој друг да е со нив. Финансии кои се исцрпени за други трошоци за живот. Да не зборуваме за тоа дека не секој е исто психички силен да го издржи тој притисок и не значи дека ќе биде посреќен (или децата) одејќи го тој пат. Би сакала да верувам и јас дека сѐ е можно, дека сме способни да се справиме со сѐ, но не е секогаш така кога ќе се соочиш со проблемот. Затоа и не осудувам жени кои се свесни како оваа жена, која не го оправдува маж ѝ само дека е маж, туку реално ја гледа вината кај него.
Па еден куп разведени со деца познавам што функционират скроз ОК. Нека оди тој нека печали нека пушта за децата. Ние што не заминавме стриктно сите до еден германија не сме умрени и не значи дека не можеме еден ден да одиме, сега не и е време ни неа ни за децата нездрава средина да се заедно
Доколку се разведиш ќе ти ја одземат фамилијарната виза. Или разговарајте сериозно доколку мислиш дека може да спасиш бракот, или разведи се уште пред да одиш за децата да останат кај тебе. Доколку разводот е во Германија трошоците ќе се сигурно повисоки, а со децата што ќе биде не знам.
Се согласувам, нека пушта. А што ако за да ѝ се инаети нејзе не пушта? Сигурна сум дека има многу свесни татковци, но не знаеме како ќе се постави тој. Не знам дури и дали некој би можел да знае за свој партнер како би постапил во таква ситуација, под влијание на огорченост. Ако си читала подолго време на темите на форумов, сигурно си читала за приказни каде мажите за инает не плаќаат алиментација, и водат војна со бившата преку децата...
Toj se kajt izvini na sekoja demek zgresiv eve posegnav samo se pisev prostimi ova ona jas za vas ziveam za vas rabotam sakam od pocetok da pocnime sve da zaborajme ama jas nemozam kolku i da sakam da se smiram tesko mie glupo mie po sve so citav kako se ligajt kako ja molit kolku znacenje pridaeno za nejziniot izgled karakter i gadno mie sve se gadam od nego
@M99, ти работиш нешто? Заработуваш добро? Имаш имот на свое име или на заедничко име со маж ти? Пријатели, други роднини кои би помогнале?
Искористи го за виза ако не. Најди работа, ќе поминат колку години за државјанство. Баш ко ќе мисли се е средено веќе, разведи се. Земи му пола, нека плаќа алиментација и нека седи со прстот во уста.
Ништо ич тури му пепел Или ќе си одлучна и ќе си заминеш од него или ќе живееш целиот живот во заблуда и нервоза