Nisto ne rabotam nikogas ne me ostaj da rabotam nikakov imot pod kirija zivejme skoro 10 god i konecno mislev ke se sredime ke uspejme viza cekame toj si prael drugi raboti
И 0,5% да се, факт е дека не се сите исти. Сметам дека не треба сите да ги ставаме во ист кош, без разлика за која проблематика се дебатира и без разлика дали станува збор за мажи, жени, македонци, албанци, црни, бели/додајпожелба
Разговарај со психолог. Ќе ти помогне полесно да ја совладаш траумата и полесно да донесеш одлука, каква и да е.
Се согласувам,тој игра на картата на сожалување да се смилуваш и ако си зависна од него ,па не ни признал и да имал секс со другата
Значи утре другиден место со виза може да ти излезе со друго семејство пред очи . Непредвидлив човек кој не ти дозволил ни да работиш .Си требала порано да се завземеш за себе но никогаш не е доцна да почнеш од почеток.Ниту е негова Германија ниту ти и децата ќе пропаднете без него .Избори се и не дозволувај да те манипулира ,утре ќе рече во скут сама ми седна не сум виновен очигледно е тој си бара оправдање и нема трошка жал за тебе а и за децата
Не може. Со фамилијарна виза е нема да добие така лесно документи, ќе биде под негова "закрила". Можда после 5-6 години ќе може да поднесе за државјанство и ќе чека 1-2 години. Моја роднина отиде со работна виза и после 5ипол години и дозволија да поднесе за државјанство, па чекаше 1-2 години додека земе.
Со тоа што во Германија ако реши да се разведе може слободно да бара алиментација и да добие. Ако остане во МК може само да сонува за алиментација.. Ако отиде со ваква виза преку маж и во ДЕ, секако ако најде работа може да остане дури и да се разведат.. Патот до државјанство е трнлив, ама еднаш отидеш ли во Германија само ако си глуп нема да се снајдеш. А богами да ми извиниш такви и не заслужуваат да се снајдат, ако се толку неспособни.. Јас би го искористила скотов до максимум. Ќе му одам во Германија со се деца и ќе најдам работа. Секс нема, ручек нема, ќе спијам во купатило ако треба. Ќе зачувам колку можам повеќе пари и ќе му ги набијам роговите. После ќе си ја средам визата и ќе се разведам од глупавиот, па нека се ебе со цела Германија ако сака. Гад гадосан
Пред 8 години ако добро разбрав истово го правел, сега пак си го фатила, не те остава да работиш, ти вели немале секс зошто таа го одбивала што демек ако таа сакаше, тој спремен беше? Ти си во тешка ситуација зошто сте за странство одење со децата, а инаку не знам зошто би седела и 2 минути со ваков во брак. Не знам што би направила јас на твое место, државава веќе постана неподнослива и за децата сакаме да направиме се, јас те разбирам многу добро, ама најдобро распрашај се што ќе се случи со твојата виза ако заминеш и најдеш работа па да се разведеш. Ако си спремна на таков чекор со деца, во друга држава, со непознат јазик. Зошто ако не се разведеш, многу веројатно дека тој пак ќе те изневерува и ни Германија ќе те остава да работиш.
Pisi vo grupata majki vo germanija, najdobro ke ti dadat sovet za kako da postapis ponatamu vo germanija. Jas bi odela i tamu bi nasla nekakva rabota i togas bi go ostavila tamu. Rasprasaj se ubavo pred da odite.Bidi mudra i odlucuvaj so pametot, ne so srceto.
M99 eve ti moe iskustvo...nie dojdovme germanija pred eden mesec i mozam da ti kazam deka pocetokot e navistina tezok...treba da biras pomegu da ostanes so nego i da go trpis dodeka se snajdes ili sama so decata da se macis...ako ne znaes jazik e mnogu tesko decata mora na uciliste tamu treba da se razberes koga odis da gi zapisis pa avtobusi ako nemas kola mora so avtobus da gi nosis i zemas na pocetok ne mozes sami da gi ostavis,pa dokumenti institucii...seto toa e tesko koga ne go znaes jazikot...no isto idnina dolu vo mk nema...jas mislam ako mozes da se strpis i da zivees nekoe vreme so nego e podobro...jas momentalno go pominuvam ova i zatoa ti kazuvam da ne e maz mi tesko deka sama bi uspeala toj go znae jazikot i odi nasekade...a za neverstvoto ne znam sto da ti recam kako sto citam pred nekolku godini go napravil istoto sto znaci toj nema da se smeni,sepak se raboti za brak kade sto ima i deca i treba da se sedne i razgovara da si kazite eden na drug sto vi smeta i ako moze da se smeni nesto...jas eve napraviv nesto slicno kako maz ti i jas se dopisuvav vo period koga se raspravav so maz mi toj period traese podolgo od voobicaeno i se pocuvstvuvav osamena bezvredna i vo toj momet se najde nekoj sto napravi da se cuvstvuvam poinaku i se dopisuvavme ...go izgubiv umot no na kraj svativ sto pravam i sednav so maz mi mu raskazav se i istovremeno razgovaravme za se sto ni smeta eden na drug...nekoi raboti se dmrnija na podobro no neverstvoto tesko deka ke se zaboravi jas eve ne se vidov so toj covek nemav nisto so nego no sepak i toa bese neverstvo...se cuvstvuvam gadno sekogas koga maz mi me guska i se odnesuva ubo so mene me podsetuva kakva budala sum bila a i nemu ne mu e lesno za zal ova tesko ke se zaboravi i ke ostavi damka vo ponatamosniot zivot...zato ti zboruvam lesno e da stavis kraj vidi zboruvaj so maz ti ako najde resenie arno ako ne za razvodot e najlesno no mislete na decata...ako ne biva barem iskoristi go da se snajdes germanija stom bil takvo gubre i udri mu gi posle klocite...veruvaj sama tuka e tesko....
И да одиш Германија, да сакаш да се средиш и да се тргнеш од него, дали ќе те пушти да работиш таму? Викаш не те оставил да работш, така ги држат работите под контрола. Најголем проблем ти е ова, осамостојување. Па после ќе го решаваш неверството.
Jas mislam deka vo De i te kako ke i dade da raboti,bidejki so edna plata 4 clena familija tesko da uspee...neznam vo koj del ke se ama i tamu stanovite ne se eftini... a dokolku pak nema da i dava da raboti po cena da mizeruvat togas ona neka ne go dozvoliva toa i po sekoja cena neka se izbori da odi na rabota.... Devojce @M99 so jazik kako stoes? Koga si veke doma se nadevam barem si naucila nesto Germanski... ednas si oprostila neznam sto ti e cudno sto i vtor pat ocekuva da mu prostis? Pametno iskoristi viza Germanija i daj ku klocata
@M99 Јас да сум на твое место би направила отворен муабет. Сакам да се разделиме, не можам да простам и да поминам преку ова, во Мк не сакам да останам, немам услови сама да ги чувам децата и да работам. Најди ни стан близу до тебе, ќе дојдеме сите, децата во градинка/школо и јас ќе барам работа. Двајцата ќе можеме да ги гледаме и чуваме, трошоците околу нив по пола. Баш вака би му кажала, не знам сега маж ти каков тип е, дали би бил разбран и би се договориле за доброто и иднината на децата. Кога веќе нема да зависите од неговата виза тогаш да се разведете, алиментација ќе си плаќа, помош од државата секако ќе имаш за децата мислам по 200 евра, данок би требало помал да плаќате како брачен пар, плус нема да биде огромен шок за децата зашто ќе поминуваат време и со двајцата. Од друга страна, да останеш во Мк треба да најдеш работа (не знам кои квалификации ги имаш и колку би заработувала), да платиш кирија и сметки, сите знаеме дека се големи трошоците за децата, нема да го гледаат таткото… мислам дека странство е подобра опција. И онака децата засекогаш ќе ве врзуваат, мора да се гледате и комуницирате барем направете нешто добро за нив. За неверството, додека бев помлада размислував дека категорично не би простила неверство, после некое време си реков па и не е се така црно бело, може би простила… Сега откако ги имаме двете деца, обврски големи, немам време да здивнам, да искочам, да јадам како човек, јас да се убивам за доброто на семејството, а тој да моли некоја за секс Богами никогаш не би можела да простам. Не би можела да го гледам, да легнам до него, било што да правам со него. Не се лажете дека останувате заради децата. Никогаш не е заради децата туку така ви е полесно да кажете и да се ‘оправдате’ пред себе и луѓето. Па после извадете им го тоа низ нос на децата колку тоа сте трпеле поради нив. Сте трпеле поради стравот да останете сами, да го издржувате семејството сами што не е воопшто лесно ама не е изговор за да им го уништите животот и на децата.
Многу, ама не сите. Не можеш да одговориш во името на сите. Не можам ни јас, не може ни ојле-дојле. Секој-за себе си знае. И да ја разбери и да си го средат бракот ... идеално би било, ама не успева кај сите... за жал...
Дадо, види, и да пробат да го спасат бракот нема да биде тоа тоа, дај боже ама... Скршеното може да биде исто и да се залепи? Не. Секогаш ќе постои онаа трошка сомнеж, недоверба, при прва караница ова ќе биде префрлано, секогаш ќе биде, тука настанува пекол во односите, страдаат брачните партнери, страдаат и децата, тензии во домот. И да постои мала шанса да се среди јас секогаш би била на штрек, а така јас не сакам. Секоја чест на тие што се одлучуваат да дадат шанси, им треба време и нерви.
Fala vi na spodelenite mislenja momentalno sum zbuneta i nemozam da razmisluvam imam golem gnev vo mene se trudam da ostanam na noze samo radi moite deca nemozam da se razvedam nemam uslovi nemam rabota nemam nisto a i posle sve se mrazam sebesi sto uste go sakam i imam custva za nego 17 god sme zaedno i sve ova me bolit mnogu i toj ne sakat brakot da zavrsit sakat nov pocetok se kajt mnogu me ubedvit deka ke se smenit deka ke imame poubav brak vo idnina i ne mi preostanvit nisto osven da zamizam i da patam vo tisina...