Mе имаш сфатеноо погрешно јас се омажив на 03.09 сабота а дечкото што го сакам не е оженет така што немам да му расипам брак јас сум во брак но сакам друг ..
Леле времево за нигде ВРНИ!!! ВРНИ!!! а ЈАС на работа жив човек нема и цела тема сум ја исчитала ??? и заклучок каков да донесам ?? испаѓат работава вака; - Лажениот / излажан -изневерениот / изневерен Тој што лажел пак ќе лажит , тој што изневерил пак ќе изневерит! А бе се изначитав и очиве ми истекоја ама несретнав збор ( ДОВЕРБА , ПОЧИТУВАЊЕ ,ВЗАЕМНА ЉУБОВ , ВЗАЕМНО НАДОПОЛНУВАЊЕ ,ПОЧИТУВАЊЕ ПОМЕЃУ ПАРТНЕРИТЕ и друго ) П.С. Поради недостаток на овие зборови во една ВРСКА или БРАК настанало неверство .
Како и да е! Не знам што одговор сакаш на ова? Подршка сигурно нема да добиеш, туку само осуда! Очигледно не знаеш ни самата што бараш и што сакаш во животот! Со среќа да ви е свадбата, дај соземи си го паметот и направи од куќата на маж ти дом! Друго не знам. Сепак на 03.09 си му рекла ДА! Не е работава играчка.
Прво не требало да се мажиш. Остави ти срамови но трошок сте направиле. Второ, најосновно, кога треба да ти биде меден месец и се најубаво ти веќе знаеш не е тоа оноа за кое што ти фантазираш. Потпис на ливче не те прави да сакаш некого повеќе ако тоа мислеше ќе се случи. Тоа не значи ни дека оној другиот што мислиш дека го сакаш е тој оној правиот, ама овој сопруг сигурно не е. Трето и најосновно, уште сега контактирај адвокат. Сигурно има период некој во кој може да се поништи брак без да се оди по всушност процедура на развод покасно, ако го изгубиш овој период на поништување брак. Ова ти го велам оти таков е законот на запад, па парашај си адвокат за совет во Македонија. Ако има било каква шанса да го бракот поништиш, мој совет е да не се решиш на нареден брак додека не се најдеш себе си, знаеш што сакаш, пред да направиш ваков возрасен чекор повторно.
Според она што си го напишала имаш 22 год. И јас сум скоро толку, мажена со скоро 3 годишно дете, но сепак дозволи да ти го кажам мојот совет. Разведи се додека е време, додека не останеш бремена, додека не родиш дете. Верувај тогаш милион пати ќе ти биде потешко. Си се омажила, си погрешила, сеуште имаш можност да се поправиш и да си го средиш животот. Само во иднина, памет во глава
Абе девојче...брак со неверство не се почнува. И како ќе си спиеш ти ако имаш совест? Или можеба сакаш да си живееш во понижување и самосожалување и повторно грешење. Или соземи се разведи се или смогни сили признај гешка праи што ќе праиш живот иде даље. Ама не е фер за маж ти ниту пак за тебе ако ради х причини останете заедно а не сте ги расчистиле сметките меѓу вас ќе биде хаос. Зошто сакаш да си комплицираш,поедноставни си. Не го оправдувам тоа што те удрил(несфатливо) а и тоа што ти си се заветила на верност а си го изневерила и тоа со брзина на светлината. Размисли, дека за се си има последици
Bо брак сум 4 години и имам 3 год. дете. Oд неодамна дознав дека мојот сопруг разговара преку неговиот скајп со една наша познаничка која живее во Словенија ( тој и пред мене отворено зборува со неа). Еве и вчера се слушаа, таа ме побара и мене, разговравме. Денес го отворив скајпот за да видам еден сајт што таа ми го пушти и што да видам. Hа едно место тој и се обраќа со срце, сами сме сега може да слушаме песни, како ќе правел пасош, кога да дошол таму...инаку девојката нити му се пушта,коректна е и го распрашува за еден наш колега од факс. Мене многу ме повредија неговите зборови,чувствувам како емотивно да ме изневерил,зборовите срце, душо според мене се употребуваат за некој што го чувствувам емотивно многу близок. Начинот на кој разговара со неа е како да има некоја привлечност меѓу нив, другарска или незнам и јас каква... Инаку во последните 2 мес. тие интезивно се слушаат.Таа инсистира тој да дознае нешто повеќе за дечкото што и се допаѓа... Како да постапам,дали да молчам или отворено да разговрам со него?Вашите совети се добредојдени.
Јас не би молчела и би му кажала дека знам за нивната близна и ,,милите зборчиња,, Сега ти си знаеш на кој начин ќе му го кажеш тоа, ваљда го познаваш и знаеш како да го предизвикаш на разговор а не на расправија! Не знам баш дали ќе можете да разговарате смирено, пошто од целиот случај тебе емотивно те повредил многу..сепак потруди се да не те понесе нервозата и да не го направите уште поголем проблемот! Ова ми влезе во очи Муабетов може да биде и безврска кажан, колку да се најде на муабет за да му помине интресно времето...Но може и да биде кажан со намера (не дај Боже),можеби си прави планови да се види некако со неа! Затоа треба да му кажеш дека знаеш за нивните интересни разговори преку скајп! Понатаму што ќе правиш ти си знаеш, сигурно многу нерви ќе ти требат за да го надминеш ова, но со молчење нема да избегнеш ништо,туку само ќе дадеш време проблемот да порасне! Затоа уште утре разговарај со него и слушни што има да каже! Оправдување верувам дека ќе нема но барем ќе се освести и може ќе ја прифати вината па навреме ќе се прекине тој контакт!
st-el како првин вие сте во брак а бракот налага за секој проблем да се разговара отворено, не со цел и поради фактот што не му веруваш, тука вербата никој не ја става на тапет, туку едноставно она за што те интересира да си прашаш, па така и твоето интересирање за некоја х особа и однесувањето на маж ти ти даваат за право да седнеш и да разговараш (значи чист разговор а не кавга), од каде е, каква е, зошто тие зборови, од каде тие планови.... Прво штро ми падна на памет најмал сомнеш е јавното претставување и чинизмот на луѓето како се е ок ете јас разговарам со маш ми те почитувам и тебе сите тројца се дружиме а после некое време недајбоже ти забиваат нош во грб (иок знам направив хорор сценарио), немора да е така но денешно време на никој неможеш да се потпреш, така да заради онаа заклетва во добро и зло ќе си направиш еден разговор и ќе ти објасни се. Дека ова треба да се смета за неверство НЕ и НЕ ТРЕБА ни да помислиш да го ставиш во неверство, разговор со личност од било кој пол не е неверство. и се надевам не е ништо сериозно
не со неа со маж ти. Сепак нетреба никој друг да ти ги знае проблемите, да ти се сити или утре да му каже на маж ти вака или така и да ги преврти моабетите. Сепак таа х особа не е крива. Треба да разговараш со маж ти кој се причините што така постапува, да не има нешто да ти каже, и пред се дај му до знаење дека и ако нема ништо меѓу нив сепак не е вкусно да и се обраќа со такви зборови. Ако и се обратиш на особата ќе те направи мрдната и љубоморна
А што би ја прашала неа, Зошто маж ми ти се обраќа со срце и душо, зошто маж ми сака да направи пасош и да дојде кај тебе??? Не, сепак таа е помалце виновна и нема што да бараш обајснување од неа... Затоа најпрвин разгварај со мажот ти и слушни што има тој да каже, а потоа размисли дали и понатаму ќе ја толерираш нивната близина или ќе бараш од нив да го прекинат контактот! Со среќа!
Со оглед на тоа дека ви е заедничка пријателка јас би разговара со неа, ама не по скајп него убаво на телефон да и кажеш дека ја преминала границата на пријателското однесување. Со мажот ти обавезно разговарај, но јас би и се јавила и би и дала до знаење дека пријателското е пречекорено и дека треба да има обзир таа дека човекот со кого контактира е женет и не и доликува да дозволи женет пријател да ја ословува со срце душо. Искрено имав и јас таков случај, маж на пријателка моја почна од никаде да ме вика душо, срце и јас одма му дадов до знаење дека тоа ми пречи и дека си го ценам другарството со жена му, и не сакам да си го загрозам. Разговарав отворено и со неа. Сега е се ок. Така отворен разговор само и ништо друго.
Според мене мислам дека сега за сега не треба ни со неа ни со него да разговараш...Најди начин добро да ја испиташ работата, увери се дали контактираат така од зезанција или имаат/планираат нешто повеќе, па после реагирај...Ако сега почнеш разговор пример со него и му кажеш што си видела, има простор да се правда демек не е ништо озбилно, и во иднина ќе биде многу претпазлив, па можно е ништо да не дознаеш т.е да продолжат да ти мачкаат очи...
Прво и основно -убав муабет со него ,да разјасни он -што, како ,зошто?Ако имаш пасворд од скајпот седни и во историја прочитај се убаво,за да не те манипулира.Снајди се некако да ги откриеш нивните разговори...да не случајно испадне-џабе или не џабе тензии и нервози. А јас би разговарала и со неа.Зошто она ако видела дека он така се однесува кон неа,ако немало ништо меѓу нив,зошто продолжила да контактира со него,место да му каже не сакам така да ми се обраќаш ,-и да му одржи една убава лекција ако немало ништо меѓу нив.Ама ако имало Дај Боже да не е така.... Мене дечко или сопруг на другарка,така да ми се обраќа ќе му кажам фино-лепо.Значи прво разговарај со маж ти,а потоа и со нејзе и таква другарка не ти треба,стави и блок на се!Иако за мене мажите се минимум еден процент повеќе крви од жените,зборувам пред се за таквите мажи со жена,деца,фамилија...секако и кога се во врска,но ова е веќе изграден живот со некој,а ти да го изнепочитуваш! Уф,оваа тема е многу осетлива.Многу нерви бара,тешко е справувањето понатаму,кога светот почнува да се руши.Биди храбра! Мразам неверство значи
Уште еднаш фала на советите. Разговарав со мојот сопруг,ми се извини, а да се се виделе нема шанси,таа беше 1 мес во МК, а потоа замина во Сл, за тоа време тие никако не контактираа, (не е доаѓала на гости кај нас, не сме излегувале заедно...) Затоа и ми падна сомнително и чудно овие 2мес. интезивно слушање на скајп. Му реков дека ако ме почитува и ме сака како жена да прекине контакт со неа, се согласи...
Првиот брак ми го расипа една безчувствителна кучка, не дека и тогашниот маж беше цвеќе за мирисање во ситуацијата...Значи се омажив со тој што го сакав најнормално. Не бев ни бремена па да морал да ме земе од зорт...Живеевме така неколку месеци претежно разделени поради неговата работа, повеќе време бев сама, но ОК, сепак имавме време да бидеме заедно...После 8 месеци останав бремена, бевме среќни што ќе си имаме бебенце. Ми се искомплицира бременоста уште во рана фаза па морав да прекинам со сексуални активности. Во исто време од црните прогнози што ми ги даваа лекарите во врска со нероденото бебе, ме опфати тага и депресија...Пак поради неговата работа бевме повеќе време разделени, па тој и немаше којзнае колку увид во тоа што ми се случува. А нити пак јас имав увид во тоа што и како прави после работа затоа што не се враќаше дома освен кога имаше слободни денови. Мене ми стана сомнително што тој се поретко си идеше дома, беше нервозен да го остава телефонот на мој дофат како порано, не се интересираше ни за бременоста а ни за мене како жена.Господинот за тоа време да си се сретнал со неговата бивша неостварена љубов, која дошла во Скопје да живее, и си почнал да оди кај неа ко бајаги на кафе и таа демек го тешела и му давала поддршка за нашава ситуација и проблемите со бременоста И така тој наместо дома си одел кај неа на кафе муабет, а таа демек му признала како сега и било криво што ја пропуштила шансата да биде со него кога можела, а тој сега веќе бил женет. Па решиле луѓево да ја исправат работава . Еднаш му ги начекав пораките од нејзе во кои таа го `просветлува` дека се оженил млад, дека требало да проба со неа, дека од кога е женет и е уште попривлечен,дека не се сретнале случајно.. Не ми се пушташе така лесно мажот.Не дека го сакав, после тоа што ми го направи тој, ама несакав и таа кокошка да го добие на тацна.Веќе имав дознаено каде живее и и отидов. Едвај се воздржав да не ја давам со голи раце.Пробав да и објаснам, колку што може да и се објасни на ороспија што е семејство и дека моето дете заслужува да има дом со два родители.Рече дека ќе се трге од него, дека таа не го сака, тој трчал по неа, бла бла,само да не дознаеле нејзините ќе ја врателе назад во село.Можеби еден месец не го бараше, а овој седеше дома како усран голуб..ама не траеше долго тоа.Таа се премислила и решила дека ќе биде со него без оглед на се, а овој едвај чекаше.Од кога се `смирија` таа почнала да му брани секаков контакт со мене и со детето, а мулево ја слушаше, па ми забрани да го барам било кога.Ех, колку ми е криво што тогаш кога имав шанса не ја осакатив...И што требаше да правам, да се расправам со ороспија која решила да го има по секоја цена и со маж кретен кој остава дете и жена заради помлада пичка?И го оставив, му побарав развод и си продолжив понатаму. Нивната љубов заврши една година по нашиот развод.Ороспијата веќе се проби во повисоки кругови во Скопјево, се смести на убава позиција,стана јавна фаца, и веќе не и требаше мулето на кое ионака му ги имаше собрано паричките.Од заеднички пријател разбрав дека таа го има шутнато како задње гомно Тоа што не го знае ороспијата е дека и ден денес имам ЦД со нејзини разголени слики,, кое си го чувам за секој случај Што да се каже...едно неубаво искуство, наместо да се радувам и да уживам во бракот со мажот и детето, морав да поминувам секакви трауми, што од страв за нероденото бебе, што од нервози поради неверството.Па и после тоа оставена сама ми било многу тешко, да си и мајка и татко, да трчаш сегде сама за детето, наместо да го растеш во семејство, го растеш по куќи на роднини, и сите те гледаат накриво ко божем сама си крива што така ти се случило.Најмногу ме изненади бившиот,бидејќи немаше никаква причина да ме земе со сила, нити бев бремена нити некој му праваше притисок.Сам ми предложи, убав почеток имавме, ама што се случи што тој се трансформира после бременоста ни сама незнам.Како и да е така било пишано.Денес сум си среќно омажена и да ме сочува Господ од вакво нешто до крајот на животот, да не поминувам пак низ пеколот кој го носи брачното неверство.Тешко е кога ќе дознаеш дека не сте веќе само вие двајца туку дека има и трет/а.
Znam niz sto se si pominala Myst, bidejki i jas ovie meseci minuvam niz istoto, razlikata e vo toa sto nie nemame dete (za sreka ili nesreka). Kuckava orospija (inace koleska od rabota) mu se pusti na maz mi uste pred tri godini, fativ mailovi vo koi mu pisuvase deka saka so nego dom, semejstvo, nejziniot sin (so mazot i) da e nivni, kako mnogu go saka i go razbira za se, a ovoj se zalel kako ne bil guskan i baknuvan, inace nie sme zaedno 15 godini, od koi 10 vo vrska, 5 vo brak. Koga jas razbrav za vrskata, go izbrkav od doma, posle so nedeli me barase, ne sakav da kontaktiram, koga vospostavivme kontakt na sekakov nacin se obide da mi pokaze deka me saka i saka da bideme zaedno i da imame deca i taka jas prifativ da ostaneme zaedno, ama mnogu mi bese tesko, osobeno prvata godina, postojano na toa mislev... Pred nekolku meseci, koga povtorno zboruvavme za planiranje deca, toj rece deka mnogu sme se karale, kako da planirame deca, trebalo prvo da se normalizira nasiot odnos... Togas jas mu rekov da se razdelime nekolku dena i da razmislime sto ponatamu. Po kratko vreme od bivsiot soprug na orospijata (inace oni se razdelile pred 6-7 meseci otkako taa mu rekla na soprugot deka nisto ne cuvstvuva za nego) razbrav deka kaj orospijata doma imalo dvojna postelnina i vo eden navrat koga deteto bese kaj tatko mu, jas samata otkriv deka toj spie kaj nea doma... Mozete da zamislite kako se cuvstvuvav... Za mene brakot otsekogas bese nesto sveto, a ne igra... Togas jas resiv da se razvedam, pa sega sme razdeleni veke nekolku meseci, ne komunicirame voopsto, site stvari se podeleni, posto jas na advokat toa go srediv i taka orospijata si go realizira planot, go rasturi nejziniot brak i go ostavi nejzinoto dete bez tatko, a go rasturi i mojot brak, blagodarenie na "tezinata" na umot na gubrevo (izvinete na izrazot ama ne zasluzil da go narecam bivski soprug). E niz seto toa jas sega pominuvam, a osven toa istovremeno kaj majka mi se dijagnosticira rak na dojkata i niz seto toa sama pominuvav. Uste se oporavuvam od site traumatski nastani koi mi se slucija ovie nekolku meseci. Tvoeto pismo mi deluvase optimisticki, deka za sekogo ima sreka vo zivotot, ete posle se sto si doziveala, sega si vo sreken brak, a toa e najvazno.
И за мене бракот е светост,многу ми е зал и криво кога цитам приказни како овие а усте по криво ми е што од ден на ден овие слуцки се зголемуваат.Јас сум во брак неколку месеци ,скоро година но пред 3 месеци му фатив повици и пораки со една пачавра од 42 год.Бев спремна да си одам ме молеше,се колнеше дека тоа било само зезанција и лабав и релаксирачки муабет.Дури отидовме во црква и таму се заколна пред Богородица дека ме нема изневерено , собрав сила оти премногу го сакам и решив да му дадам втора шанса.Но не можам постојано мислам дека ми набил рогови и се прашувам со што ги заслужив и сега постојано се караме на секое негово излегување се сомневам,постојано му звонам и кавгите започнуваат а завршуваат со мое потсетување дека тој имал љубовница.Еве и сега не зборуваме а денес утрото ни почна со кавга и со тоа и двајцата дека можеби најдобро е да се разведеме.Што да правам? Имам 25 год згодна сум и образована а овој мојов најде да си го лади со 42 годишна инаку тој има 36години која патетика нели ? и постојано се прашувам со што го заслужив ова страдање во првата година од бракот? Како да продолжам понатаму .Навистина сум среќна за оние жени што откога се изневерени започнуваат нов живот а кретенот од маж останува сам со прстот во уста.Имам надеж дека сепак Божјата казна ги стигнува ГРЕШНИЦИТЕ само сакам тоа да се случи со сите грешници што побргу да страдаат зашто друго и не заслужуваат. Биди храбра ,издржи го пеколов,Бог не ни дава повеќе од тоа што не можеме да го издржиме,верувај во Божјата казна што ќе ги стаса тие двајца кретени,не знаеш колку сум бесна додека ти го пишувам ова и се прашувам како може такви морони да има на планетава.Се надевам дека набрзо ќе ти заврши кошмарот па и ти ќе пишеш дека си среќна како што пиша Мист.