Mnogu ubavo napisano, po realen tekst za situacija ne sum procital, i mozam da kazam deka 90% ja imas svateno situacijata. Da, sme razgovarale casovi, denovi, za da go najdime problemot zosto se slucilo toa, zosto ne razmisli na rizikot i so mozi da izgubi, vo koj del od mene ne e zadovolna. Dobivav odgovor neznam ete, me fati na slabosti so zborovi, me zanese, se zatreskav, to e se so imam da ti kazam, fazla ne znam oti ni sama ne go znam odgovorot. Svativ samo so mozam da izgubam, nauciv dobra lekcija, mi bese kako eden vid na test za da svatam kolku ve sakam tebe i naseto since...Jas na tie odgovori znaev da izreagiram burno (ne so pcovki i navredi) kakov test bre, da ne doznaev toa ce traese seuste, toa ne e zaebancija, so psihata na covekot ne se igra, ne se manipulira, deka treba trezveno da razmisluvame a ne so prazna glava, itn (razgovorite bea dolgi ama recenicite se povtoruvaa)...Se cuvstvuvav zdroben, ocaen, razocaran, mi se srusi svetot, zedov odmor 10 dena od rabota, nitu jadev nitu piev, ne spiev, sakav da skrijam se, nikoj da ne doznae, osven najbliskite poradi to so bese neizbezno, ne komunicirav so nikoj osven so nea, i koga komunicirav non stop razgovorite bea tie, istite, zosto? ne dobivav zatoa...Toa so ne dobivav ZATOA mi go otvori univerzumot za istrazuvanje, kade zgresiv jas, zosto dozvoliv da bidam ponizen posle site tie godini zaedno, ja sakav, premnogu, vnimanie dobivase maksimalno, nejzinata sestra bese mnogu razocarana posto se premnogu bliski, i go postavi prasanjeto KAKO MOZESE TOA DA MU GO NAPRAVIS POSLE SE SO TOJ PRAVEL, PRAVI I KE PRAVI ZA TEBE, AKO SI SE ZALJUBILA VO DRUG MOZIS DA GO RESIS TO DA SEDNIS I DA RAZGOVARAS A NE DA ZAGROZIS POVEKE ZIVOTI, i taa go dobivase istiot odogovor, ne znam ete se zanesov, me fati na slabosti so zborovi...zosto go dozvoliv toa? Imase i situacija kaj so doziveav kolaps, izgubiv svest, me odnele vo brza pomos, sistemi, inekcii, nekoi medicinski drogi za da bidam smiren (tie 2 dena ne ni pamtam so se slucilo). Sega momentalno taa se ponasa kako nisto da ne se slucilo, se trudi da mi posveti vnimanie kako nikogas do sega, najdobar sum, vreden, ubav, si se grizam za semejstvoto, vo krevet sum bil nezamenliv...Toa e toa so mene mi e X FILE, so sekoe guskanje, intimnost, razgovor, plan, sreken moment i sl, mene kako grom od vedro nebo me mava mislata vo glava i mi rusi se, od iskrena nasmevka vo sekunda preminuvam vo obratno...Cekam vremeto i sekojdnevieto da go promeni toa no ne e uspesno, sekojdnevno me maci, me torturira, strav mi e da ne popustam psihicki, zatoa imam namera da posetam psiholog, pocesto, da mi se izbistrat mislite, zosto kolku i da se trudi taa mene mi e kako enigma, ne znam dali da se smeam ili placam, dali da veruvam ili ne...
Koga go citam ova si mislam boze kako mozi da bidi isto kako vo mojov slucaj .Se e isto,ista situacija, isti prasanja ,isti odgovori.Zosto go napravi toa?Neznam.Znaci sekoj izneveruvac e ist.I od togas ja izbegnuva temata ,pa ni jas poveke ne se trudam da razgovaram i uste da si ja macam dusata.Poveke nemam doverba ni pak ke imam .Toj znaj deka e gubitnikot .Jas patev dve godini e sega e negov red da pati.Jas nikogas nema da mu se odmazdam ,na gospod ostavam,samo jas sega si teram po svoe,poveke se grizam za mene,a porano prvo gledav za nego pa za mene .
Covece moj sovet e da se posvetis na tebe stom veke swusye si so nea.Ako ona saka da se promeni ostavi go toa na vremeto.Nemoj da dozvoluvas sam sebe da se uništiš.Znaes kako e sekoja ovca za svoja noga.Ti si dovolno vozrasen malku posveti vnimanie na sebe.Nea ostavija sovesta da ja grizi po sto seuste ste zaedno. Ne dozvoluvaj da bides zdroben pozdrav podrska samo malku misli na sebe i sinceto se drugo ostavi vo vtor tret plan
Potpolno re podrzuvam.Eve jas vo mojov slucaj potpolno propadnav na pocetokot i fizicki i psihickui,no ete nesto mi dade sila da se krenam na noze prvo za moite deca,si rekov zosto tie da me gledaat takva nikakava nezainteresirana,nervozna ,so se krivi tie.I sega ne deka mi e seedno no cvrsto stojam na noze si go gledam moeto zdravje za da bidam sposobna da gi gledam decata.A toj neka si ja plaka kaznata neka vidi sto izgubi.Podrska za site iznevereni.
Не е точно ова. Хемија може да се почуствува помеѓу милион комбинации и тоа не трае вечно ако не работат двајцата на случајот постојано. Заљубеност онаа првата и права љубов не е исто. Заљубеноста трае 3-6 месеци максимум година и потоа кога ќе се запознаат подобро партнерите и ќе излезат маните на виделина особено во карактер, заљубеноста исчезнува, а љубовта е одлука. Одлучуваш дека тој /таа е твојот избор и ќе го/ја сакаш со сите недостатоци. Бракот е компромис и работа на двајцата партнери, но некој период може е време да работи и само едниот ако другиот е во лош период. Мора таа жар да се обновува. Некогаш имало хемија и со мажот и, но со тек на време, животот со обврските, едноставно исчезнала, и треба да се работи да се обнови. На она на срцето неможеш да му наредиш, - можеш ако си емотивно зрел. Мозокот е тој што одлучува. Бракот не е што можам јас да искористам од човеков и како може да ме усреќи, ами што можам јас да му дадам на човеков. Кога двајцата така ќе работат на бракот ќе има хармонија. Неможе некој човек да не усреќи ако немаме мир од Бог. Само Господ може тој мир што го бараме од другиот , да ни го даде. @Ena_P јас би ти предложила да размислиш што е тоа што ти недостига со сопругот и да разговарате. Бори со против тие мисли што ти идат за колегата и не размислувај на него, потсети се на работите што ти се допаѓале кај мажот ти, и најбитно моли се на Господ Исус да ти помогне да го пребродиш ова. Тој на секој што се покајал и верува во Него ни дал сила против искушенијата. Не си играј тинејџерски игри, затоа што воннајголем број случаеви вакви, одкако ќе се случи сексот трезвеноста доаѓа и незнаат како да излезат од ситуацијата. Бев сведок баш на ваков случај помеѓу двајца колеги, во брак имдвајцата, се предадоа на хемијата, едниот сакаше да прекине, се плашеше другиот да не каже ако прекине, и тераше некој месец двоен живот. Ќе полудеше човеков, се мразеше самиот себе си. На крај се излезе на виделина, швалерката призна, као и она се каела, дознаа сите....сега и двајцата си се со истите сопружници, за жената незнам, ама за мажот знам оти Господ им даде втора шанса и добри се, мислам обновена им е врската посвежа од порано. Но имаа борба да се врати довербата.
Супер напишано. Изговор хемија .. хемија бе?! на 30 40 години со деца, во брак, изговор им е хемија. Кажи си дека сакаш да си боцниш на страна, едноставно е. Ти се здосадило, се нашол некој надворешен и се погодил спој. Тоа е сигнал да се работи во бракот, а не надвор од него, со надворешни ликови. Плус жениве ако се погодат лабилни, паѓаат на зборови, коленца ќе им се затресат, и мислат дека тој другиот ќе им го врати чувството на пеперутки, на некое почетно чувство на врска, на запознавање. Маживе не знам, изневеруваат некои од што се такви створени или се одмаздуваат ама така мозокот им работи, нема контрола кај нив. Ама хемија, чуда, процеси, смешно е за големи овие муабети. Ако имаат срам, кога ќе се случи тоа, треба да се гадат од себеси. Јас тоа велам, ајде ќе ти стане монотоно во врска или брак, ќе се погоди некој друг да те насмее, ќе се осетиш убаво, ама тоа не е знак дека ти треба партнер да смениш. Оти пример можеш и со новиот врска да почнеш, ама кога ќе го запознаеш и ги видиш маните по година две, дали вредело да тргнуваш со друг? Не. Значи треба да го чуваш тој со кој жар си осетил, таа жар да ја одржуваш. А не да павташ со опашка со кој ти дојде, мислејќи дека се задоволуваш некако емотивно. Ако си кликнал со маж ти жена ти, тоа чувај си го. Па тоа не се повторува секој ден. Скраја да ми дојде некоја таква ситуација со колега, со непознат погледи да фрлам. Ауу скраја. Маж ми ми е ок, го сакам, со него сум осетила и убаво и романтично и не би сакала никој да го замени него. Дури така грдичко ми доаѓа на помисла. @BrokenMan дали жена ти се кае, осеќаш така?
@BrokenMan Читам дека си верник. Имаш секакво право да ја оставиш и да си најдеш сопруга достојна на себе. Не се понижувај повеќе. Да те сакала нема да помислила, не пак да те изневери. Е**ти лисицата. @Ena_P Хемија ќе има се додека не те искористи. Отпосле ќе бара друга недостапна и се така во круг. Што е проблемот со таквите како тебе? Толку ли не се почитувате ни сами себе ни блиските?! Ако имаш толку муда остави го мажот и оди (ти кажаа што), ама тогаш ќе нема хемија.
Епа тоа е што ти велам дека никогаш нема да си вистински среќен бидејќи си ја изгубил довербата и најлошо од се не ја знаеш вистинската причина зошто го направила тоа. Најдобро е да разговараш со добар психолог да ти ги насочи мислите кон добро, да се осеќаш вредно. Ние тука можеме да ти кажуваме дека најдобро е да ја оставиш, но ти си продолжил со неа и сакаш да бидеш со неа, едноставно си и простил и сега е јасно дека се чувствуваш лошо самите мисли те оптеретуваат и не ти дават слобода. Мое мислење е дека ти треба разговор со психолог за да ја надминеш ситуацијата
По ова што го пишува не, само не знам дали и на него му е јасно ова. Спомна дека дознал од трета личност дека она за плановите за оставање на семејството(него и детето) и заминување во Германија (во рок од месец дена пази, ако навистина било само толку) од страна на типот (швалерот) биле лажни. Но стварта е во тоа, дали она тоа го знаела, или сепак планирала за стварно ? Само си се теши за да го спаси бракот иако брак со ваква личност е пропала прича. Ама он ја сака и сака да верува дека она навистина се кае, и си го дозволува ова, тоа е. Но, мислам дека и него му е јасно на некое ниво дека вистинскиот одговор е не, и тоа е она што го копка и мачи него потајно. Убаво некој пиша, кој беше Затоа мажење /женење на млади години е руски рулет, сеуште не се познаваш доволно и своите вредности ни си свесен дека ова е вистинската фондацијата за долготраен однос, врска и брак, а не само љубов. Џабе љубов ако ова го нема. Не гледаш исто на 20 и на 29. Воедно и @BrokenMan Ти не си згрешил нигде, и не си го дозволил ова, она и само она го дозволила. Бараш од мачка да лае, односно бараш од неа нешто што го нема да ти го даде, не е способна едноставно, ова најдобронамерно кажано. Колку и да се трудиш неможеш да направиш да гледа на работите исто ко и ти и да ја сфати како тебе тежината на она што ти го направила и продолжува да ти го прави(но овој пат мораш и ти да превземеш одговорност, зошто овојпат за разлика од претходно и ти и го дозволуваш и си го дозволуваш) тоа е она што тебе (дополнително) те мачи. Кога ти пишав да разговарате мислев и за ова, како ти влијаело на тебе, на психата, дали ја интересира, дали приметува, дали се мачи и она со тебе и за тебе, или и за тоа се прави дека не се случува, повторно се бутка испод тепих... И ова доколку одговорот е не, ти зборува доволно, но пак од свои причини ти би да жмуриш и не приметуваш. Пиша дека си верник и веруваш во покајание и простување, и тоа е супер, но за тоа е потребно прво искрено покајание. За брак и љубов се потребни двајца, значи неможеш ти да сакаш и за двајцата и да го спасиш и за двајцата. Морате двајцата заедно, а по ова што го пиша и не пиша она не се ни труди, не доволно. Другото веќе ти го пишав во претходните постови.
Мене Господ ме чува и нема да ме фати твојата клетва, среќно заљубена сум со сопругот. А пази, што сееш тоа жнееш. Јас па ти посакувам Бог да ти го исцели срцето, и да бидеш најсреќна сакана, почитувана, негувана од човек што ќе биде само твој и ти само негова.[/QUOTE]
@BrokenMan, искрено мислам дека треба да си ги средиш приоритетите. Пиша дека си застранил на работа. Мораш да си го решиш тој проблем. Мислам дека и тоа ти влијае врз тоа што имаш лошо расположение. Кога ќе почнеш да брилиираш во работата пак, ќе ти се врати еланот малку по малку. Млад си, можеш да почнеш и во теретана да вежбаш, знаеш ли колку подобро ќе се осеќаш ако имаш каде да се тргнеш малку, плус вежбањето е одлично ем за тело, ем за мозокот. Или вози велосипед, приклучи се во некое спортско друштво, планинари со луѓе, најди нови луѓе со кои ќе можеш да си имаш некое хоби. Фокусот ти е фрлен врз неа, стануваш и си легнуваш со мисли за неа, а тоа те афектира и на други полиња. Во успехот за да си го средиш менталното здравје ќе ти помогне и психолог, може ќе ти препише некоја терапија. Мои блиски луѓе кога врвеа низ развод, докторот даде Асентра како терапија. Може ќе ти даде нешто за полесно да го поминеш овој период. Кога ќе го тргнеш фокусот од неа ќе ти се разбистри главата и полека ќе почнеш да сфаќаш што уствари сакаш. Дали ќе се разведеш или не зависи од тебе. Никој не треба да ти се меша во таа одлука. Јас не би простила вакво нешто, ама тоа ти треба сам да си одлучиш.
Точно кажано.Јас така се кренав на нозе,почнам да се дружам со позитивни луѓе,одев секаде каде што имав можност во природа, во посета на манастири ,читав книги ,слушав разни предавања,само да си ги отргнам мислите.
[/QUOTE] Не те колнам Туку нема никогаш да разберете што е љубов ако не ја изгубите главата. Ако не го сакате некој без оглед на се. Се останато е само заблуда.
Не те колнам Туку нема никогаш да разберете што е љубов ако не ја изгубите главата. Ако не го сакате некој без оглед на се. Се останато е само заблуда.[/QUOTE] Може ја изгубила по својот сопруг? Мора ли голема љубов по дифолт да значи нешто забрането, недозволено... И аман, се сака со срце и со разум, сепак има луѓе кои љубовта ја негуваат на начин што прерсанува во нешто повозвишено од првична страст и занесеност и не би сториле ништо со што би го повредиле саканиот. Да, ете, ти пиша си го сака сопругот и вљубена е во него, ама ти и велиш заблуда било.
Те читам, и мислам дека треба да прекинеш да си ја бараш вината во себе, никаде не си згрешил ти, згрешила таа. Ситуацијата е лоша, да бидам искрена, некој што изневерил, утре пак може да го направи тоа. Јас никогаш не би простила, која е поентата да простам а секој момент да ме потсеќа на тоа дека ме изневериле, тука веќе нема иднина. Имате дете и заради него и заради сам себе прво што треба да направиш е да посетиш психолог, многу ти е потребен како што гледам. Самодовербата, психата и чувствата ти се во комплетен хаос, стварно мораш да посетиш психолог. Стварно ми е жал што проаѓаш низ се ова. Ти посакувам побрзо да излезеш од ситуацијата во која си, и да си го најдеш потребниот мир, највеќе за тебе и детето. Женава… не е вредна за спомнување, се надевам побрзо ќе го сфатиш тоа.
Ти ги читав коментарите и ми оставаш впечаток на наивна личност масимално заљубена та изгубена. Жена ти штом еднаш те има изневерено, јас си го сечам дека ќе има и втор пат и трет. Ние жените сме итри лисици , таа тебе може како сака да ти глуми демек и е жал што направила а уствари ич не и чуе за тебе оти и имаш здосадено. Премногу, дури претерано ми оставаш впечаток на наивна личност , некако се плашиш да не ја изгубиш ко последна да е на светот , сам дозволуваш да се осеќаш понижено, друг да те врти на малиот прст. Мораш да се освестиш колку е саат и сам да си ги скратиш тие психички измачувања. Советот од форумџиките да посетиш психолог до сега е најдобриот совет, а за се останато ти треба сам да си одлучиш. Значи , среди си ги мислите у глава и разумно одлучи што понатаму. Ти најдобро си ја познаваш жена ти , ама пак ќе се повторам по начинот на кој си ја отвараш душата , изгледа не ја познаваш доволно штом дошло до изневерување.
Не те колнам Туку нема никогаш да разберете што е љубов ако не ја изгубите главата. Ако не го сакате некој без оглед на се. Се останато е само заблуда.[/QUOTE] Како што кажав, веќе сум во среќна љубов во сопругот. И пак ќе кажам (може погоре погрешно се изразив реков заљубена сум) Заљубеност и љубов се различни работи да не се повторувам. Во брак сум 14 години, и имаме поминато многу работи со сопругот. Имам прочитано и повеќе книги за бракот, психолошки книги од брачен советник...така да верувај, 90%може од аферите завршуваат со леле не требаше, и се враќаат кај сопружникот, или пак и да завршат со брак, го доживуваат истото пак, едниот ако не и двајцата вараат пак. Зошто? Затоа што мислат дека пеперутките треба да траат цел живот, а тоа не е реално, и затоа што едноставно несакаат да направат компромис за другиот и се себични бараат секогаш другиот да им угодува, а никогаш тој самиот да му угоди на партнерот. Или едноставно биле во заблуда и се препуштиле на моментална страст што им станала опсесија и си ја идеализирале личноста што реално не ја познаваат доволно, а и додека е занесот и не се официјални немаат никаква одговорност спрема нив, за разлика од тој дома. Јас не се согласувам искрено со правилото ако некој еднаш вара и се покае и се врати кај партнерот дека, пак мора да изневери кога тогаш. Го кажав примерот погоре дека Господ ако исцели и обнови брак , ако искрено се покае и се пази понатаму од такви блискости непотребни, може да не се случи пак изневерување. Секој случај е посебен.