Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Брачни неверства

Дискусија во 'Брак' започната од kateivanova12, 21 ноември 2009.

1. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.322
    Не ви го разбирам муабетот со библиите и религијата. После неверство или можеш да продолжиш или не можеш. Што прават дотичните изневерувачи додека вие се измачувате да преживеете под исти кров со нив, да ја најдете правата книга што ќе ви помогне, господ итн? Тој треба да се мачи, да преживува, да се бори со себе.
    Зошто децата да ми јадат сами во детска? Не се сеќавам која членка беше ама треба да го избркаш тој да јаде сам во својата нова соба, кај швалерката, каде и да е.
    Се кладам и дека пак ручекот го чека секој ден на маса, гаќите се испрани и здиплени во плакар… Ах жени, не си го правете ова. Ако можете вистински да простите и да поминете преку тоа, ок. Ако не, не се измачувајте и себе и децата.

На Bondie, M&M, Lady D ❤️ и 16 други им се допаѓа ова.
  2. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.463
    Допаѓања:
    7.846
    Искрено и јас не ги разбирам. Советите се, земи читај библија. Чекај, пред се неверството е гоооолем емоционален товар, а демек ако читам библија самото ќе помине. И да, не ги сфаќам зошто оправдуваат и простуваат неверство.

На Bondie, M&M, Lady D ❤️ и 9 други им се допаѓа ова.
  3. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.964
    Допаѓања:
    35.074
    Навистина и јас не ги разбирам, и зошто го мешаат Господ? Некоја членка пишала за некој што изневерил и се покајал, па парот му се предале на Господ, полесно го поминале тоа, некој што верува во Господ треба да знае дека бракот е свет и никој не треба да го растури, во случајот мажот е тој што го растурил. Пред да изневери, зошто не помислил на фамилијата? Се покајал демек, и утре повторно ќе изневери и ќе се "кае", после ***ње нема каење.
    И ова сега го прочитав "Бракот за Бог е света работа, а ѓаволот се обидува да нападна и уништи се што му е свето на Бог", па тој што изневерува е ѓаволот.

На Bondie, M&M, Lady D ❤️ и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.555
    Допаѓања:
    2.952
    Тоа со господ е само утеха, да се држи некој колку толку на нозе психички и емоционално во бракот. А да се помири некоја со неверство такој живот треба да живее. Онаа што се бори за семејство деца чисто сумњам дека може да помине така лесно. ( А за жал уште се држиме до тоа нашето домаќинката ќе молчи и трпи)

На Anyshka, Вервериче123 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  5. Вервериче123

Вервериче123 Нов член

Се зачлени на:
    23 ноември 2023
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    Не знам. Сега сватил што имал во животот, созреал, се кае.. зборови..

6. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.468
    Допаѓања:
    17.114
    Да е еднаш па ајде се заљубил,па незнам ти што и да размислуваш.Ама он со еден куп те изварал и размислуваш да си со него.

На Anyshka и SummerGirl им се допаѓа ова.
  7. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    10.904
    Утеха, изговори, празни зборови.
    Утехата со Господ и библијата останува за изневерениот, да добие сила дека ете партнерот потклекнал во даден момент и си направил ван брачен излет.

Празни зборови од изневрувачот, оти ни пијанство, уште помалку силување се причините кои тој некој сакал да извршува ван брачни задоволства.

Изневерената страна бара утешни зборови и сака да го чуе тоа што и одговара, за да и биде полесно, дека беше еднаш, момент на слабост, момент на пијанство, а во голем процент се виновни и само и само изневерените као демек не посветиле доволно внимание на изневерувачот, па тој јадниот така незадоволен и фрустриран во бракот, излегува од дома и веднаш паѓа на првата замка!?

Дај не се лажете самите со себе, не Библии, не едукациски книги и селф контрол, џабе е работата на себе, ако тој до тебе има други побуди.

Исто ќе се надоврзам за членката која рече дека децата и јадат во спална соба за да не го гледаат ликот на таткото- која е потребата да се остане во брак за пред народот, а дома не постои брачна врска?!

Се додека се замижува и опростува на изневерувачите, кои “случајно” и по грешка паднале под “ѓаволското искушение”, ќе има и втор, трет пат и доолги вонбрачни врски!

На senjorita-v, Lady D ❤️, Вервериче123 и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.013
    Сама му влегла во кола не е никакво оправдување.
    Не се ебела сама, тој ја ебел. Смешен е изговорот. Како пијанството, најклише изговор.
    Не може да те тужи, не се замарај со тоа.
    Ама човечево твое е идиот.
    Ти што реши, ќе пробаш со него или ќе го оставаш?

На FridaodaMk, Bondie, M&M и 12 други им се допаѓа ова.
  9. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.073
    Допаѓања:
    7.335
    Aj kazete od koe vino piete pa da se zaboravi deka si u brak?
    Kolku treba da se ispie za da ti se otkochat kochnicite?
    Za drugarka prashuvam.

На FridaodaMk, simoncelicius и Spicy Senorita им се допаѓа ова.
  10. Momchilo

Momchilo Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2023
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    1.046
    Hmmm toa vino e mnogu skapo,i tesko se doadja do nego.
    A kocnicite moze sekoj da gi otkoci ako e resitelen...

На Nena48 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Nena48

Nena48 Активен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2022
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    171
    Tie kako znaat da glumat.Kaj mojov slucaj
    Ne e do vinoto ,do nivniot glupav mozok e.Taka site sto pijaat ako odat so drugi nema da se znae ni koj jadi ni koj pie.Hahaha.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Momchilo

Momchilo Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2023
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    1.046
    Ha
    Ha nesakav da se izrazam taka,se razbirame za se

13. Вервериче123

Вервериче123 Нов член

Се зачлени на:
    23 ноември 2023
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    Да поправам нешто што се скршило не можам, мислам дека би било само губење време.. Секогаш сум била за втора шанса, ама ова ги помина сите граници.

На Emotional123 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Momchilo

Momchilo Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2023
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    1.046
    Koga se skrsi stakloto lepi go kolku sakas,no sekogas ke se poznava luznata...

На SummerGirl, Anyshka, Nena48 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.495
    Допаѓања:
    5.560
    Не гледам зошто е толку табу и не би барале утеха во верата верниците што биле изневерени, или ја користат во подобрување или како фондација за подобар и успешен брачен живот(без изневерување). А и зошто тоа би било од интерес на неврниците.

Само ме интересира што совет добиваат кога отидат и кажат дека брачниот партнер ги изневерил(ова и кога сакаат да го задржат бракот и се разведат) и каков е пристапот, ако изневерувањето е (тежок) грев бар на ова наше христијанско поднебје.

На BrokenMan му/ѝ се допаѓа ова.
  16. BrokenMan

BrokenMan Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2023
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    138
    Za detali ne se zainteresirani voopsto, zosto se slucilo toa i kako se slucilo.
    Pristapot e sleden:
    Oce, gresev, se zagledav vo drug/a (maz ili zena)
    Go/Ja izneveriv soprugot/soprugata.
    Prvo prasanje od svestenicite e Dali sakate da go spasite brakot?
    Ako sakate ve blagoslovuvaat, vi kazuvaat deka toa e golemo delo pred Gospod zatoa sto si prostil smrten grev koj e nanesen direktno vrz tebe i potoa prodolzuvaat so ubeduvanje deka brakot e sveta rabota (definicija za brak od najmal do najgolem detal, ne samo kratka recenica), necestiviot si igra so nasite umovi, neverstvo ne e samo koga fizicki ce se sluci, i pomisluvanjeto na nevestvo e smrten grev isto kako i storenoto, partnerite ne ni se daeni od Boga tuku sami si gi odbirame i treba mnogu da vnimavame i da bidime sigurni deka toj/taa e izborot za sudbonosnoto DA. Poradi neverstvo strada celoto semejstvo, najmnogu decata, soveti vo vrska kako vijae neverstvoto vrz psihickiot razvoj na decata, psihickata sostojba na partnerot i tn. Vo slucaj da ne sakate da go spasite brakot gi dobivate istite soveti i ubeduvanja samo vo toj slucaj ve premisluvaat vo odlukata, na izneveruvacot mu nudat ispoved da si ja iscisti dusata od storeniot grev a na iznevereniot mu davaat sovet kako so verba vo Boga da go pobedi minatoto i da ne dozvoli necestiviot da si igra so negoviot um i da ne go odstranuva Boga od sebe. Dokolku ne sakate da prostite i stoite na toa da se razdelite, dobivate sovet da izvrsite crkoven razvod, i pred da se sluci cinot, povtorno sleduva ubeduvanje deka podobro e da se prosti i obnovi otkolku da se razdeli.

На INNERBEAUTY му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.964
    Допаѓања:
    35.074
    Да, изневеруачот ќе се исповеда и ќе си ја исчисти душата од сторениот грев и утре пак нека изневерува, што има врска, ќе се исповеда. И како е можно да убедуваат дека подобро е да се прости отколку да се раздели?
    Ако бракот е свет чин пред Господ и црквата изневеруачот треба да размисли за тоа пред да изневери, дали маж или жена.

На BrokenMan, Anettta, nena2010 и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Lena0903

Lena0903 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2023
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    452
    Ве читав се' што сте напишале и претходно, и Вас и членката Нена. Да не бидам сфатена погрешно, јас сум верник, верувам дека треба да се прости, на тој начин си ја олеснувате душата за да не чувате гнев и за да не се измачувате. Сфатете дека не е до Вас тоа што сте изневерени, туку до оној којшто изневерил, тој имал нечисти мисли и не знаел како да зачува нешто што е свето. Простете, но не продолжувајте со таа личност. Каков е животот понатаму? Секогаш кога ќе ја гледате, ќе замислувате како била со друг, дури имате и реална замисла бидејќи знаете како изгледа тој човек. Нема да почувствувате олеснување со тоа што сте простиле, а не сте се разделиле. Еве сега Ви кажува колку Ве сака, колку и да звучи злобно, ама замислете како и нему му го кажувала истото и уште што уште не. Неверство е неверство и нема оправдување, но во женското неверство има вклучено и емоции, не само нагон, имајте го на ум тоа. Тоа што го кажуваат свештениците е премногу идеалистички, дошол нечестивиот и ја нападнал жената, а таа кутрата не се одбранила. Да гледаме психолошки, никој неа не ја силувал (не дај Боже), па да не може да се одбрани, сама сакала, сама се впуштила. И најмногу што ме нервира е тоа што се' паѓа на товар на изневерениот, тој треба да прости, тој да надмине, тој да не спомнува ништо, тој да не ја влошува ситуацијата. А, изневерувачот што? Се исповедал, си рекол дека згрешил и готово, топката се префрла на изневерениот. Утре и при некоја најситна кавга, ти ќе и' го спомнеш тоа, и вината ќе биде кај тебе, ти создаваш кавги. Епа не си го дозволувај тоа. Зборувам од свој аспект што би направила, не дека Ве силам за развод. Јас би седнала, би му рекла дека простувам-човечки, но не останувам во заедница. И би простила заради својот мир, а не заради неговата постапка. Ова во физиката е многу просто, секоја акција има своја реакција. Ако го оставите млекото да врие, ќе претече. Зошто во овој случај да не е така. Ако останете во таква заедница, ќе се разболите, и психички и физички. Велите дека ја сакате, уште Ве држи бура од емоции, де ја сакате, де ја мразите, де чувствувате страст дека ќе ја вратите, подобар сте од другиот, де сакате да ја задржите првобитната замисла за среќен брак. Кога ќе спласнат овие емоции, прво ќе Ви се згади, а потоа ќе бидете рамнодушни. Епа не чекајте време за да станете рамнодушни, затоа што дотогаш во најмала рака ќе станете анксиозни, ако не и покомплицирани состојби. Чувајте го здравјето и одете по Вашиот пат.

На LadyD, Bondie, felisitas и 8 други им се допаѓа ова.
  19. BrokenMan

BrokenMan Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2023
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    138
    @Lena0903 И јас исто размислував како и вие се дури не го доживеав нештото, теоретски е многу лесно да се дискутира таа тема ШТО АКО ВО СЛУЧАЈ, но, кога ќе го доживееме, таа тема е тешка за дискутирање, милиони прашања без одговори, ставаш крај, тргнуваш по нова патека, го отфрлаш минатото и стануваш нова личност, но од другата страна гледаш како детето пати, не му е јасно ЗОШТО тато и мама не се заедно, се трудиш да му ја обајсниш ситуацијата на намалку болниот начин, не ти успева, колку и да се труди едната страна да биди се ОК, другата страна секогаш ќе префрла се и ќе најдува влакно во јајцето за да си ја отфрли вината од себе и ја префли на друг. Е тука настанува вистински шок за детето, растргнато, повредено, дури е со тато ја бара мама, и обратно, не му се јасни зборовите НЕ НИ ОДЕШЕ, МОРАШЕ ВАКА, не е навикнат на присуство туку едноставно си ги сака мама и тато. И ти се мислиш, кој правилен пат и пример му го давам јас на детето...Се жртвуваме за детето, но дали вреди таа болка, тоа страдање, таа црна мисла која ќе не мачи доживотно??? Било која одлука има тешки последици и затоа темата е многу тешка за дискусија на чоек кој го доживеал нештото.

На Сандра_мил, Вервериче123, Wideperpetual и 5 други им се допаѓа ова.
  20. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    2.856
    Тогаш како ќе се научи детето да биди човек кога ќе оформи семејство. Ако во него има лага, превара, непочит, нема љубов, постои скриена омраза, вие гледате да така е најдобро за детето но лажно семејство и глума нема да му помогни на детето да се оформи како личност, вие во секој случај ќе си го сакате детето но не можете на сила да се сакате двајцата, кога не бива, не бива. Детето ќе разбери кога ќе порасни дека животот е малце покомплициран и треба внимателно носење на одлуки кои имаат тешки последици.

На ZAHRA и manako1 им се допаѓа ова.