Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Брачни неверства

Дискусија во 'Брак' започната од kateivanova12, 21 ноември 2009.

1. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.495
    Допаѓања:
    5.560
    Ова треба сам на себе да си одговориш дали вреди.
    Си бил верен, си простил неверство, си пробал се што било во твоја можност, и за да бидеш начисто сам со себе, и за вас(двајцата), и за детето, она не, молим лепо. Ти можеш слободно да се одјавиш емотивно од односов, не си должен веќе ништо, останале заедно или не. Вака само самиот си правиш полошо, топло-ладно, не можеш да си начисто прво сам со себе, со неа па воопшто.
    На детето му требаат прво родителите среќни и во хармонија за која повторно придонесуваат и двајцата подеднакво. Не психички да се распаѓаат по ќошови.
    А детето ја чувствува секако промената биле вие заедно или не, и самиот гледаш.
    Вие сте биле разделени кратко време, нормално е детето сеуште да се адаптира и да не му е јасно, по одредено време ќе се навикне и ќе прифати, ќе биде добро.
    Може и со заеднички ручеци, прошетки, во период на транзиција, додека се навикне, и двајцата да му олесните и се разделите цивилизирано за него.
    Само прашање е дали ти сакаш и си спремен за тоа.

На BrokenMan и manako1 им се допаѓа ова.
  2. Lena0903

Lena0903 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2023
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    452
    Видете, точно дека моментално зборувам теоретски, не од искуство. Но, гледано од приказни околу мене и познавање на психологијата, се осмелив да искажам мислење. Бидете реален кон самиот себе, Вие сакате да останете со неа заради Вас, не заради детето. Потсвесно го користите детето како причина. Не знам за колку годишно дете станува збор, но со разговор со вас двајца, разговор со психолог, ќе се надмине. Можеби ќе биде тешко за него на почетокот. Но, мислите дека сега не чувствува дека нешто се случува? Чувствува, и тоа како. И сите ќе живеете во гнев, бес, лутина, нервоза и тоа ќе биде здрава околина за него? Кога ќе стане свој човек и ќе порасне, нема да му биде од примарно значење дека неговите не се заедно, туку дека има здрави и среќни, но разделени родители. Вие ќе му дадете пример како еден брак не треба да функционира. А, ако останувате со неа затоа што ја сакате, тогаш преминете преку се', и преку болка, и преку разочарување, и прегу гадење, и преку навраќање на темата, и преку дискутирање за темата. Ама тоа е тешко.

На AlchinovaR1979, BrokenMan и manako1 им се допаѓа ова.
  3. Nena48

Nena48 Активен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2022
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    171
    Многу точно кажано .Јас имав две тешки години со измешани чувства,се борев сама со себе да издржам,да не побудалам.Го сакав,го мразев,се обвинував ,него го обвинував,цели ноќи плачев,ја барав причината ама ништо не разбрав.Сама со себе се борев .Е сега дојдов во ситуација кога ништо не чувствувам,не ме интересира како му е,дали нешто го боли ,дали го мачи,а често се жали дека му е тешко,ама јас на тоа не реагирам.Воопшто не разговараме за ништо .Се чудам како станав олку бесчувствителна и безнадежна. Како ќе биди понатаму само еден Господ знае.

На Lena0903 и BrokenMan им се допаѓа ова.
  4. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.427
    Допаѓања:
    114.648
    Море ја нема таа света вода на светов што ќе го испере ако ме вара. Вратата се затвора однадвор, куфер пред врата и ајт чао!

На LiquidLuna, *Amethyst*, hermosa и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Nena48

Nena48 Активен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2022
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    171
    Точно е ,јас бев растргана на 100 страни ,со 100 прашања без одговор.Многу е тешко ,не знаеш како да постапиш а да не страдаат децата.Секое дете сака да живее во среќно семејство со двата родители.Јас се пробав ,и да се разделиме ,си заминав ама децата не сакаа да заминат.Па како јас да живеам без нив сама ,тие се мојата утеха и сила. А тие ми велат не си ти крива па да си одиш,тој нека си оди.А каде тој ќе оди,јас му реков и него и на неговата ако веќе се сакате слободно заминете очи да не ви видам,јас не се трудев да го спасам бракот .Тој сака да го спаси бракот зошто од две остана без ниедна.

На *Amethyst* и BrokenMan им се допаѓа ова.
  6. BrokenMan

BrokenMan Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2023
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    138
    @Lena0903 Можеби подсвесно го користам детето како алатка, но свесно знам дека не е така. Јас сум дете на разведени родители, се разведоа баш кога најмногу ми беа потребни, таа се премажи и си отиде во австралија, 2 години не знаев каде е, ни трага ни глас, тој се прежени и да ви кажам искрено за маќеата имам највисоко мислење поради тоа шо ми обрнува внимание исто како да ме родила, (и викам мамо поради тоа што си ја чувствувам како мајка) е сега родителиве наместо да застанат зад мене, ме тортурираа психички со нивната ситуација, секој за себе изиграваше жртва на свој начин, дополнително ме тортурираа па нивните родители, како било шо било...Јас најдобро знам како го доживував нештото, како ми идеше да заминам и не се вратам, да одам во планина да се изнарикам како дете мало, осетив како е да се биде при родители сепак без родители, и некој не ме прашал како ми било. Тие кои ме знаат, ме сметаат за борец кој успеал сам во животот, немам кој знае шо но барем то шо сум го стекнал сам сум заслужен. Не се праам светец, и јас сум грешен и че бидам во иднина поради то шо од секогаш паѓаме во искушение за некои работи, ама брзо ги сваќам грешките и се обидувам да ги исправам или да не ги повторам. Какво мислење имам јас за родителите, нормално и разбирливо пред другите а во себе никакво, осетив себичност од нивна страна. Одкако се разведоа 2 години не знаев каде е мајка ми, скопје е, кавадарци е, битола е, прилеп е, знаев дека само се премажила и толку, татко ми тоа го искористи дополнително како аргумент против неа, мене мозокот ми чади, наместо како средношколец кој туку што завршил средно образование да мислам како да се надоградувам со високо образование, јас морав да мислам како да станам подобра личност, сам, и да им докажам дека можам без нив, пошто во моите очи и ум тие си ги покажаа "вистинските" родителски вредности. Иако сум сега повозрасен (33) за разлика од тогаш (17-18) сеуште имам потреба од нив, не потреба МАМА/ТАТО ДАЈТЕ 100 ДЕН ЗА КАФЕ туку потреба да седнам и да разговарам за нешто шо сум замислил да сторам, па макар и било тоа дајте ми за кафе, ме створиле нели, ама јас не сум истиот, не се чувствувам слободен со нив, некако кога разговарам се ми е како со резерва, без доверба, како понижен се чувствувам, ми го променија гледиштето на животот и тоа никогаш нема да им го простам, живеам со татко ми и "мајка ми" (маќеата) во иста куќа ама сум поделен на друг спрат, тие се самостојни, ние самостојни, немаме мешание (освен за недај боже тука сме да помогнеме едни на други). Ова јас шо го доживеав не дозволувам истото да го доживее и син ми, не битно дека сопругата згрешила, ниту таа че се откажеше од него ниту пак јас, за него двајцата ќе бидиме грешни. Добивав совети, мал е, дете е 9 години има, че му биди полесно дури е помал, по возрасен че му биди потешко, ама сето то за мене е ветар во магла иако советите беа најдобро намерни. Госпоѓо/госпоѓице Нена, дали гледате дека темата е тешка за дискусија затоа што е како мрежа од пајак и отвара еден тон прашалници без одговор. Најлесно е да се почни нов пат, но жртвите, последиците? Јас барем имам човечност во себе и се јадам кога некој шо не сум го створил ќе настрада поради мене или поради моја одлука, а не па за детето, се би направил да го гледам среќен и успешен, таа искрена насмевка шо ми ја подарува секое утро за мене нема цена, непроценлива е. Проблемот очигледно е во мене шо сакам се да е совршено а не оди тоа така, има нешто шо не штима, да ми ја врати довербата мојата сакана, да се чувствувам вреден и сакан, да не ме мачи минатото, и да знам дека она ТЕ САКАМ, МИ ФАЛИШ, ПРЕУБАВ СИ МИ, ВНИМАТЕЛЕН СИ, НАЈДОБАР СИ, е искрено и вистинито. И пред тоа беа истите зборови (со помал интензитет) но пак ме истумбаа на првата кривина...Се извинувам на долгиот текст и тоа шо ве замарам со мои проблеми, но можеби овој текст ќе му ги отвори очите на повеќето кои гледаат само во еден правец.

На see.emily.play, FridaodaMk, Zumbulche и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.495
    Допаѓања:
    5.560
    @BrokenMan
    Нормално дека не е лесна, овде се пробува да ти се помогне кој подиректкно, кој со повеќе емпатија и разбирање. Не си бил во лесна ситуација ни поради разводот на твоите, ни сега. И сакаш поинаку за детето јасно. Си пробал. Пак, си пробал, си останал. Но ете гледаш дека не иде. И детето пак ја чувствува тензијата и вака. И оние што биле растени во таква средина ќе ти кажат колку е тоа подеднакво фрустирачки и трауматизирачки за децата како и развод. Сакаш да ја контролираш ситуацијата, но ова е веќе вон твоја контрола, и идеш со глава во ѕид/песок. Ти не мораш да бидеш како твоите, возрасна личност си со свои одлуки и можеш да се погрижиш колку е во твоја можност и доколку дојде до разделба да бидеш поинаков од твоите и детето има поинакво искуство. На крај ти останува само да расчиштиш сам со себе, дали би живеел во површен брак дал за себе, бракот, детето, зошто привидната "идила" од претходно нема да се врати, зошто не е вистинска, додека ваков брак со тек на време ќе натрупа само дополнителни фрустрации, а со тоа и на детето.

Последна измена: 29 ноември 2023
    На AlchinovaR1979, BrokenMan, *Amethyst* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Lena0903

Lena0903 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2023
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    452
    Ти си имал тешко искуство, но тоа искуство ти го создале твоите родители бидејќи не се снашле најдобро во ситуацијата развод. Ти си растел без мајка, ама тоа било одлука на мајка ти. Не значи дека твоето дете ќе расте без двајцата родители. Ќе бидам малку побрутално искрена, можеби и многу нема да ми ја сфатат суштината, но ти си човек за себе, детето ќе биде човек за себе. Еве, ти имаш 33 години и кажуваш дека живееш засебно од таткото и маќеата и немаш мешание со нив, нормално си помагате кога треба, тоа така треба и да биде. Утре и твоето дете ќе оформи семејство и нема да сака мешание. И веќе ќе биде човек за себе. Затоа не само ти, ја упатувам оваа порака до секого што се двоуми. Вашиот личен живот не го врзувајте за детето, бидејќи утре тоа ќе има свој личен живот. Да не бидам разбрана погрешно, детето е нашиот живот, секогаш ќе бидеме таму за нив, но ако јас се чувствувам анксиозно и детето ќе го почувствува тоа. Претпоставувам дека оваа Ваша ситуација сте и' ја кажале на Вашата сопруга, и замислете и покрај тоа што ја знаела, уште еднаш на сличен начин Ви го уништила животот. И сега, размислувате како ќе биде за детето, а дали таа мислела...не. И искрено мислам дека ситуацијата и односот на Вашите родители, тие одбрале да се расправаат, да се напаѓаат, да Ве напуштат. Еве Ве гледам дека сте стабилен и сериозен човек, еве ниту Вие ниту мајката нема да сакате да го оставите детето. Не знам, јас во оваа ситуација секогаш гласам за разделување. Да се ставам на местото на детето, па не би сакала да ги гледам мајка ми и татко ми како се нервозни, како се чувствува доза на непријателство. Така секој ден ќе стравувам дека ќе дојде момент на разделба. Вие може да функционирате подобро разделени и детето тоа да го гледа, отколку заедно.

На manako1, Lisandra, *Amethyst* и 2 други им се допаѓа ова.
  9. BrokenMan

BrokenMan Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2023
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    138
    @INNERBEAUTY @Lena0903
    Разговарав површно т.е. во кратки црти со психолог кој ми е пријател (по препорака од повеќе членови на форумот) иако ми беше срам да споделам со него, некако ко да ме замисли ко ми рече, ти момче че страдаш и патиш се дури ја бараш вината и грешката во себе, мораш да сватиш дека таа го сторила делото и да го прифатиш тоа кога веќе си простил. Поради моето долго искуство во кои сум се нашол во секакви ситуации со секакви луѓе, ти си стабилна особа и само таа пречка ти смета, биди свој како до сега не покажувај слабост, заработи ја почитта шо ја заслужуваш, смени го ставот кон неа нека не гледа дека се трудиш да најдиш вина во себе, послушај ме. Сега немам многу време за разговор по телефон, те чекам во петок во 17 ч. да ме посетиш, не чека долг разговор, ме замисли на момент особа како тебе со голем ЕНТУЗИЈАЗАМ да е во заблуда, изненаден сум морам да исклучам, се слушаме...И сега јас едвај чекам да се видиме во петок, со нетрпеливост осеќам како олеснувањето ми се приближува. :)

На oblace1, M&M, Вервериче123 и 6 други им се допаѓа ова.
  10. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.733
    Допаѓања:
    8.078
    Супер ти кажал психологот, па макар било и по телефон. Коа ќе сфатиш дека тие зборови,те сакам, најубав си и сл, немаат никаква поента после тоа што се десило, ќе излезеш од состојбата во која се наоѓаш. И после се што се десило, извини ама зборовиве те сакам и сл, се исто као ме тепа ама ме сака. Немаат поента, и зашто да сакаш да ги слушаш воопшто.

На oblace1, Anettta, senza.parole и 6 други им се допаѓа ова.
  11. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    126.205
    За децата е потешко да бидат покрај родители кои не се сакаат. Тие го чувствуваат тоа.
    Родителите не сфаќаат дека со останување во брак им нанесуваат повеќе штета.

На oblace1, hermosa, AlchinovaR1979 и 5 други им се допаѓа ова.
  12. Meditant

Meditant Активен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2023
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    96
    Se sto ti se slucuva tebe si vinoven samo ti i nikoj drug. Svesno ili nesvesno se predizvikuva sekoja situacija sto ke ti se sluci. Ako ti se sluci neverstvo od partnerot - preispitaj se prvin samiot/ta.
    Eve edna anegdota:
    Doktore so mazot mi mnogu se karame I mnogu mi vika, dali ima lek. Doktorot: ima. Sekogas cuvaj polna casa voda koga ste zaedno. Koga ke pocne karanica zemi ja casita I stavi ja na usta, no ne ja pijaj dodeka ne prestane karanicata. Posle toa moze da ja ispijas.
    Zaklucokot sami ke go pronajdete.

Anegdotata e samo primer deka sami sme vinovni za slucuvanjata.

13. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.733
    Допаѓања:
    8.078
    Ај напушти го форумов со време. Заради таквите ко тебе си патиме. Нека се преиспитаат тие што вараат.

На oblace1, AlchinovaR1979, Kaja991 и 21 други им се допаѓа ова.
  14. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    126.205
    Виновен/на е тој/таа што изневерува и швалерот/ката доколку знаел/а дека е зафатен/а.
    Не е виновен/на изневерениот/ната.

На FridaodaMk, AlchinovaR1979, M&M и 8 други им се допаѓа ова.
  15. BrokenMan

BrokenMan Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2023
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    138
    @MeDi
    Фала шо ме просветли и ми ги отвори очите, чекав мислење од чоек како тебе кој шо че прочита 2 реченици и одма донесува заклучок. Анегдотава ти е нај јака, на момент помислувам дека ти си швалерот од жена ми. Немој да ме јебеш бе батка, или ако планираш да ме јебеш барем фати ме за цицки.

На AlchinovaR1979, Kaja991, M&M и 7 други им се допаѓа ова.
  16. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    26.261
    Аха
    Според тебе мажот ако изневерува или жената треба да се запрашаме каде ни е грешката? Значи нешто со нас не е во ред ако греши другиот ?
    И водичката до нас и на секоја грешка од партнерот да ќутиме? Така ли?

На simoncelicius, *Amethyst*, Anyshka и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Meditant

Meditant Активен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2023
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    96
    Ama vie voopsto nisto ne ste me razbrale.
    1.Toa sto si so licnost koja izneveruva si samo ti vinoven - ti si ja odbral, a ne nekoj drug (trebalo porano da procenis so kogo si).
    2. Zadovolna licnost ne pomisluva na neverstvo.

18. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.463
    Допаѓања:
    7.846
    Како може некого да процениш што би направил ?
    И не, има задоволни личности кои изневеруваат. Карактер е во прашање.

На AlchinovaR1979, M&M, BlackNight и 7 други им се допаѓа ова.
  19. BrokenMan

BrokenMan Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2023
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    138
    Дечко од кај налета се чудам, претпоставувам дека не си судија или народен правобранител, тешко на народот че биди со пресудите/жалбите.
    Очигледно е дека сакаш да изнесиш свое мислење тука, ајде го цениме тоа, секој има право на сопствено мислење, ама барем размислувај реално, не површно.

На simoncelicius, Anyshka и Just.do.it им се допаѓа ова.
  20. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    126.205
    1. Немаме екстра очи за да видиме.
    2. Не е крив изневерениот.
    Ти изневеруваш, изгледа.
    Врти до сабајле за да се переш, ама нема да се испереш.

На senjorita-v, M&M, BlackNight и 8 други им се допаѓа ова.