Sposobnosta e vo prasanje, ne sekoj moze, ama toa ne znaci deka drug e vinoven za rabotite sto ti se slucuvaat tebe. Znaci tolku si sposoben da si go kontroliras zivotot. Ne sum nisto od posocenoto, individualnata psihologija, psihologijata na groupie i patoloskata psihologija mi se jaka strana. Se vodam po toa.
Глупости пишуваш. Во право е членката, најверојатно ти си од тие што изневерува, па сега сакаш да си се оправдаш пред себе за своите изневерувања, префрлајќи ја вината на друг. Кога изневеруваш, барем имај лице да признаеш што си направил, не да обвинуваш друг.
Ne, samo najdete nacin da go resite. Na sekogo moze se da mu se sluci. Odgovornosta ostanuva na nas, kolku sme sposobni da se odrzime vo sekakva situacija.
Јас да му бидам крива што ме изварал,бог да чува.Ако нешто не му прија во брак има уста нека каже,да решиме ко луѓе,а не позади грб нож да ми зарива.Па уште да се преиспитувам и да се носам со тоа.Нека се носи он.
@Meditant Не си, фала богу шо не си. Ми зборуваш шаблонски, површно, со двојни мислења, истиот е во право но и крив воедно...Не ти ја разбирам индивидуалнава психологија, претешка е за мене.
Не обрнувај внимание на вакви коментари. На форумов секогаш ќе најдеш некои ,,препаметни" што надреално мислат дека ќе ја решат ситуацијата. Психологот убаво ти рекол, вината не е во тебе. Еве јас со сопругот Не обрнувај внимание на вакви коментари, игнорирај! Секогаш ќе се најдат вакви луѓе што надреално сакаат да ја решат ситуацијата. Еве пример, јас и сопругот сме 3 години во брак, имавме расправии од друг тип и кризи, често се расправавме. Една вечер направивме сообраќајка, сите од негова страна (роднини, пријатели) што се јавија, го прашаа како е и дали сме се расправале во кола. Доаѓа дека ако сме се расправале, јас сум виновна и јас сум предизвикала. Е кога рече дека се' беше во најдобар ред, тогаш прашаа како сум јас. А, навистина баш тој ден бевме супер и расположени. Е, тоа ти се ваков тип луѓе-нелуѓе како овој во коментаров. До сите изневерени, со акцент на тебе: НЕ СТЕ ВИНОВНИ! Виновен е тој што немал совест, а имал голема себичност. Знам дека во прв момент удира и на его, на психа подолго време. Не сте ниту непривлечни, ниту полоши од другиот, едноставно личноста до вас е лоша, себична и неодговорна. Само мој совет е ако останате со изневерувачот, на тој начин му се простуваат некако делата. По неколку години кога ќе спласнат бурните емоции, таа ќе биде повторно пред очите на народот омажена жена, мајка, домаќинка, работничка, а вие ќе бидете анксиозна личност. И секогаш ќе биде, ах тој и' прости, сам сакал така. Вие ќе бидете во преден план во коментарите на луѓето, а не таа што направила зло. Вие простете го делото, но никогаш не простувајте како некој направил да се чувствувате. Вам Ви недостасува комплетна слика за семејство, оваа личност не се вклопува во тој мозаик. Животните патишта се чудни, може и ќе Ви се исполни таа желба со некоја вредна личност.
Spored mene samo za moj slucaj mozam da resam. Nekoj moze da preboli nekoj ne. Resenijata se individualni. Skrsenoto sekogas ke bide zalepeno, nikogas vo prvobitna sostojba, toa e moe resenie. I 10 dena da vi predavam vie nema da se otkazete od vaseto. Ama ne vi zameruvam. Me citate bukvalno. Pronajdete se I ke mozete da ja iskontrolirate sekoja situacija duri I onaa da imate partner koj ne izneveruva. Zvuci cudno, no samo nie si go vodime zivotot a ne nadvoresnite vlijanija. A zosto barem ne pomislite deka treba da se preispitate. Barem pomislete. Ne bidete tolku tvrdo ubedeni deka ste bezgresni. Mozebi izneveruvam, mozebi ne. Neka ostane tajna
Па фала богу не сум безгрешна аѓа Господ ни дал уста мозок за користење,постои нешто што се вика разговор и со него се се решава.Ако не си задоволен во бракот нели треба да кажеш,нели треба да ми посочиш што те нервира и преку што неможеш да прејдеш.Зошто да ме изневеруваш место да го решиме со убаво проблемот.Ако не сакаш повеќе да си со мене кажи ми или ќе се обидеме да решиме се или ако нема чаре има развод.Повеќе ќе ме повреди ако дознаам дека ме изневерувал отколку да ме седне и рече јас се заљубив во друга до тука било.
@Meditant Не знам како да ти одговорам поради то шо не те разбирам, ама ич...10 дена твое предавање би ме испратиле во лудница. И како очекуваш буквално да не те сватиме ко ти директно обвинуваш, па не обвинуваш, па крив е па не е крив, па требало да одлучи со која личност е, тука го напаѓаш изневерувачот, па после изнесе мислење дека задоволниот не изневерува, го браниш изневерувачот. Тешка е психологијата и погрешно ја имаш сватено, или па, немаш прочотано ниту една книга поврзана со психологија и изнесуваш свои ставови кои по твое мислиш дека се правилни и точни и дека општеството треба да ги прифати...Моја препорака, дружи се малку повеќе со луѓе, разменувај мислења, прифати демант, сослушај и размисли пред да одговориш или изустиш било шо. И немој да се навредиш од моево мислење за тебе, не ти зборувам лошо туку реално. Запиши се на факултет, ти треба дружба и разговор со образовани личности, со мене џабе дискутираш, јас немам ни основно завршено
Vaka...ve citam po dolgo vreme.ima sekakvi prikazni,iskreni i po malku iskreni,soveti stobod iskustvo sto od rekla kazala i "jas mislam",osudi na sekoj cekor- ii jas nekogas osuduvav,no navistina nikoj ne znae na nikogo kako mu e i kako se cuvstvuva,niz sto pominal vo zivoto.eve jas,ke zboruvam za sebe.sekogas gledav so osuda kon zeni sto se vpustale vo vrski so ozenet.no dodeka sum bila vo brak i mene me izneveruval soprugot i toa ne kratko,tuku po dolgo traela taa vrska.nisto ne svativ,samo imav nekoj somnez,no znaejki ja psihickata sostojba na mojot bivs soprug se prepisuvav na negovata bolest i ne obrnuvav vnimanie na somnezite moi.bevme 7,8god vo brak.pekolen brak kade imase fizicko i psihicko nasilstvo od negova strana,deca nemavme,zosto radi se sto pretrpev so nego ja izgubiv i voljata i zelbata za dete,a imav i edna bremenost vo koja go zagubiv bebeto.po docna svativ deka zagubata na bebeto bilo za moe dobro.mnogu cesto se slucuvase da me brka od doma zaradi apsolutno nisto,pak ke napomenam bev vo brak so covek so teska psihicka bolest za koja doznav po docna.od mene se kriese toa i ne nasetuvav nisto.so tek na vreme pocnal i da se drogira...isto i za toa doznav mnogu docna,bidejki nekoi raboti ne mozev da go vidam zaradi negovoto promenlivo raspolozenie.sekogas koga sum bila na rabota ili koga me brkal od doma a jas sum bila kaj moite,toj se gledal so bivsata mu devojka so koj bil vo vrska pred mene.sega voopsto ne mi e gajle od koga doznav,zosto doznav posle cela godina od razvodot nas.nitu pak gi osuduvam,sekoj neka pravi sto saka vo zivotot,ako mu e ubavo.e sega posle nekolku meseci od nasiot razvod se zapoznav so covek koj e vo brak.od sam start sme iskreni eden kon drug.znam se za nego,znae se za mene,jas za negovoto minato,toj za moeto.vo vrska sme godina dena,sekoj den.izleguvame nekogas i javno,na kafe,teatar,kino,setame niz gradov.ima dve vozrasni deca i zena koja go izneverila pred x godini i koja postoi samo na hartija.vo megjuvreme ja izgubiv rabotata.ne me finansira ne se sekirajte i ne me napagjajte odma.imam zasteda i mozam da funkcioniram uste izvesen period nekolku meseci.sakam da kazam deka so covekov mi e pre ubavo.e se sto sum sakala decko ili maz da bide so mene.razbiranje imam,poddrska imam,vnimanie imam,razgovarame za se i sesto.me natera da se zapisam na fakultet na po docni godini,fakultetot go teram i mi odi super,son mi bilo da se zapisam na fax,no bivsiot soprug za se me demotivirase i mi vikase deka sum prosta,glupava,deka za nisto ne me biva i taka da sto i da pocnev od se se otkazuvav.me natera da polagam za kola,poloziv i vozam sega,za mnogu raboti covekov mi e vetar vo grb,ogromna poddrska.i da planirame i sakame dete i ako se sluci se sluci,ako ne nikomu nisto.on vekje ima dve deca.e sega vaseto prasanje,ako vi e super zosto ne se razvede.sekoj razvod e tezok,kapak na se se decata.problem im se kreditite,zaednickata kukja vo koja ziveat.ke se sredi i toa...iako po nekogas sum pesimist,no mu veruvam.znam deka brakot i pred mene ne mu odi.zaradi nejzinoto neverstvo doma se kako cimeri.sekoj spie vo razlicni sobi.nemaat nikakva intima,od kaj znam,ete znam.so nea pred mene vekje izvesen period od koga se desilo nejzinoto neverstvo ne se intimni.drgo,za ovaa godina i nesto kolku sto sme zaedno jas i on,glavime do 1,2,3 casot navecer.do sega nitu ednas mu se nema javeno docna da prasa kaj si,sto si.mu se ima javeno da preku den nekogas za raboti povrzani strikno nesto okolu decata ili za smetka po doma dali e platena.tolku.sega zdravje boze barame rabota za mene sto e povrzana so fakultetot i srednoto uciliste sto sum go zavrsila.da pocnam da rabotam i da se spastrime,sredime.planovite se tie.znam deka sekogas ne e kako sto se planira,znam i deka mozebi i nema da se razvede,no koj znae i koj moze da veti nesto vo denesno vreme,sto e garancija.pricinata inaku za mojot razvod ne bese negovata bolest,nitu drogata.bev i ostanav so nego i pokraj se niz sto pominuvav.ednostavno casata ja prelea i ja donesov odlukata za razvod eden moj zdravstven problem.imav operacija i nitu ednas mojot bivs soprug ne me poseti vo bolnica dodeka lezev.koga izlegov mi rece po dobro e da bidam kaj moite roditeli otkolku doma kaj nas,zosto on ne mozel da se grizi za mene,si imal on svoi problemi.i taka pominuvajki niz mnogu tezok period za mene,uspeav fala mu na boga da se krenam sama so pomos na moite naj bliski.dodeka lezev vo takva sostojba nekolku meseci,dojde samo 2,3 pati da me vidi.se slusavme retko i mi se zakanuvase so razvod a ne prevzemase nisto.sobrav hrabrost i za toa i jas bevvtaa sto se razvede od nego.
I kolku za kraj. Ne go poddrzuvam neverstvoto. Zboruvav samo za nastanatata situacija na individuata, pricinata I sprecuvanjeto. Kolku poveke se poznavas tolku poveke go kontroliras zivotot. Temata e "bracni neverstva" a ne "ne - za bracni neverstva".
Многу добро те разбирам ,кога те читам ми се плачи исто преживуваме,исто мислиме за децата ,во прв план ми се децата и јас се жртвувам само тие да имаат мир.Ете пробав да си заминам седев неколку дена сама ,уште потешко ми беше.Децата не сакаат да излезат од куќата и пак се вратив ,не можам да живеам без нив.Многу е тешко,никој не може да ти ја разбере душата ако истото не го преживеал.Можи некој да замини ако има таква душа ,да остави се ама ете јас не можам.Децата ми велат ,ти нема да одиш никаде ,не си ти виновникот па да бегаш.Не знам како ќе биди понатаму ,многу страдав,многу размислував ,имав моменти кога не можев да издржам и пробав да си го одземам животот, ама ете фала му на Бога ми даде некоја сила да ги издржам тие тешки моменти.
Nikogo ne navrediv. Zboruvam za opsta situacija na neverstvo. Ne mozes da razberes zasto me citas bukvalno. Niti go napagam niti go opravduvam niti iznevereniot niti izneveruvacot. Se si razbral pogresno.
Pisav.kredit,podelba na imotot.sto malku e po slozeno.mojeto vrabotuvanje isto.zatoa pisav da se vrabotam treba.ne moze so negovata plata i kredit da otplakja i stan pod kirija i smetki i alimentacii
Сметки и кирија заедно ќе плаќате,а алиментација он.Не е толку сложено колку што нема храброст да се разведе.Ти не се задоволувај со малку,верувам ти пречи што е со неа уште,неможе да ти е сеедно.А потајно се надеваш дека ќе се разведе.Биди со него во случај да ти е гајле ако живее таму,ама чисто сумљам кога веќе планираш дете со него.Он може така до години да се влече ради имот и незнам што.
Znam,svesna sum za se,razgovarano e so denovi i denovi na temava.no momentalno ne mozam se da podnesam finansiski i jas i on.fakultet,smetki,kirija.istoto i on,plus alimentacija.problemot momentalno e rabotata moja.baram spored struka