Кога си во брак, воопшто не треба да дозволиш да дојде до паралелна љубовна врска. Според мене илузорно е да се рече дека една жена никогаш нема да погледне друг маж затоа што е мажена. Живи луѓе сме, нормално е дека некој некогаш ќе те привлече, ќе ти се допадне, може да се јави некоја искра, ќе паднеш во искушение, но тоа е моментот кога треба да преовлада разумот. Ако се препуштиш на моменталниот занес, лесно можеш да влезеш во магичен круг од кој тешко се излегува. Флерт, излегување, бакнеж, секс, желба за уште повеќе... и не оспорувам дека може да се јави љубов, верувам дека може, верувам дека може да се најде голема љубов, многу поголема од таа дома. Затоа важно е да се направи вистинскиот избор кога се избира партнер. Пак ќе кажам дека за добар брак треба да имаш совршена врска. Ако нешто не штима, и најмал детал, подобро да не дојде до брак. Бракот и основањето на семејство се нешта на кои сами се обврзуваме кога одиме во матично, црква, кај и да е. Сами, без принуда. И треба да сме свесни за тоа. Треба да знаеме што добиваме, а што губиме со тоа. Добиваме среќа и семејство. Ја губиме слободата да се впуштиме во врска со некој друг, иако можеби би била посилна од онаа претходната. Обврската на која сами сме се нафатиле треба да ни биде кочница кога ќе помислиме да пробаме како би било да се бакнеме или да водиме љубов со некој друг. Така би си го олесниле животот - и својот, и на оние околу нас.
Бракот е заедница што треба да се негува и чува, полна со хармонија, разбирање и почит. Со неверството тоа никогаш неможе да се постигне. Ако ете толкуу некој се сака и е заљубен зошто тоа да е неверство??? Децата не се никаква причина, тие се само изговор, зошто полесно е да се крие и лаже отколку да се превземе некој чекор. Подобро развод отколку некого цело време да го кршиш и понижуваш. Неможам да разберам како некој може да бара поддршка во неверство, тоа најстрого го осудувам. Јас знам лично дека би била скршена доколку некој со кого градам заеднички живот, всушност бил со друга.
Толку строго го осудувам тоа неверство, што многумина ми велат дека претерувам. Во животот секогаш има искушенија, но силината на човекот е да не потпадне на нив. Не ми е јасно како луѓето кои се во брак со личност што тие ја одбрале, наеднаш не ја сакаат и почитуваат таа личност, не се замараат со чувствата на таа личност и се решаваат на неверство. Зарем сите сакаат се да им биде како подмачкано и при првата криза во бракот наместо компромис и разговор, ајде неверства.... Таквите луѓе не ни заслужуваат да бидат сакани и почитувани!!!
Ах девојќи го читам ова и се прашував дали да ја напишам мојава ситуација. Пред некое време татко ми случано го заборавил ФБ логиран и ги прочитав пораките па тој има швалерка и тоа не една туку 2 според разговорите со нив очигледно беше дека е така. Но после 3 дена се скаравме нешто и бевме сами му кажав дека знам се и почнав да повторувам се што им напишал , а он на тоа ми рече ако кажеш на некого ќе те убиам. Немам докази ,немам негов пасворд немам ништо со што би можела да докажам , а и се уште живема под негов покрив сеуште ми го плаќа факултетот и ме издржува. Што да правам ?
Nema da te ubie sigurno. Koga bi se doznala vistinata poveke toj ke izgubi nego jas zatoa nema da mu dozvolam da mi se zakanuva.A I ke najdam nacin da se doznae a seto ova vo lice bi mu go kazala Sto se odnesuva do fakultetot mozes I da ucis I da rabotis za se ima resenie ako se saka
Да за мене има но што е со сестра ми таа е суште мала има само 12 год нејзе ќе и биде најтешко еднаш мн одамна ми има кажано со овие зборови даде јас несакм мама и тато никогаш да се разведата како мајка и на другарка ми сега она само плаче на школо и како јас после ове нејзини зборови да кажам а и немам докази без докази само поголеми проблеми ќе направам и може јас да испаднам виновна.
Mила најдобро да стоиш понастрана,ќе нанесеш само болка на семејството,и секако дека ти ќе бидеш виновна,секако тоа е секогаш така,тој што открива е виновен.имам разоткриено едно неверство и скапо го платив тоа .најдобро собери докази па најди начин да се дознае но не лично ти да соопштиш!
ah...homealone tesko e navistina.Vozrasnite mnogu gresAt nemislejki deka gi povreduvaat decata.Decata najmnogu patat! dokolku si procitala pogore I jas imam slicen problem samo sto seuste ne sum go kazala nemu bas od strav.. p.s se izvinuvam za latinicava pisuvam od telefon
homealone, знам како е да се биде во твоја ситуација, јас на татко ми сум му читала пораки од телефон... зошто не си ги покажала тие пораки на мајка ти, сепак таа има право тоа да го знае, треба да знае што прави тој позади нејзин грб. Неможе да те убие сигурно, тоа само гледа да те заплаши да не кажеш се што знаеш.
ти треба некоја вистинска лиЧност која ти е блиска да и раскажес се,која ке ти помогне од сето ова. сама знам дека нема да можес да се справис со ова работа. да и кажес на мајкати хм незнам како би било,дали ке ти верува,па да не направи некоја глупост,хм незнам.. види некоја блиска лиЧност која имас доверба и која ке ти помогне заедно да откриете и да докажете се...
homealone, мојот најискрен совет е да кажеш, бидејќи си веќе сигурна дека станува збор за неверство. Јас на твое место би седнала со мајка ми некаде надвор од дома, на кафе или било што, и полека со одбрани зборови би и ја кажала целата вистина, вклучувајќи го и она што татко ти тебе ти го кажал и твојата грижа за сестра ти. Ова не е како да откриеш неверство на твоја другарка, другар или познаник па за да размислуваш дали да се мешаш или не. Верувај ми дека колку повеќе ќутиш полошо ќе биде за сите, па и за сестра ти. Постепено ќе почнат муабети, трачеви, а децата најскапо плаќаат за тоа. Јас не би дозволила нити мајка ми нити татко ми да прави будала од другиот на ваков начин.... не знам за тебе...
Иако си веќе возрасна личност сознанието дека твојот татко се допишува со некоја па која и да е е многу болна.Јас од аспект на мајка која се најде во иста ситуација да ќерка ми ги прочита пораките па ми ги покажа и на мене и шо не веќе му кажа на татко и и колку солзи пролеа пред него нема никаков резултат од сите тие работи.Сега сме пред вратите на судод бидејки јас како мајка проценив дека е подобро децата мои да растат само со еден родител отколку да бидат изложени на такви стресови од страна на таков татко неморален на кој освен сопствените желби ништо друго не му е важно па ни сопствените деца.Сакам да ти кажам дека тоа е многу сериозна работа доколку сакаш да ја заштитиш мајка ти не и кажувај а потруди се да разговараш со татко ти најотворено иако не ми се верува дека ке има некаков резултат.Многу ми е жал за тебе .Со срека посакувам во главата на татко ти да проработи совеста и да осознае дека згрешил и да не ги повторува истите грешки и да не се случи најлошото.
види вака да не бидам погрешно сватена ама татко ти можеби само така се допишува со некого на фб , не значи дека и во живо се гледа со таа Значи прво мораш да се увериш во тоа пред да направиш било што, затоа што може полошо да направиш ако кажеш на некого за тоа,ако ме разбираш што сакам да ти кажам.Да се допишуваш на фб е едно,а да правиш глупости во живо е друго ок. Немој да избрзаш и да направиш некој хаос дома ти . Скоро сите на фб се допишуваат со некој обраќајќи му се со срце ,душо и бла бла , но тоа е само пишување на фб ништо повеќе...
Јас не направив никаков хаос и да таа е доста помлада од него едната а другата е колку мајка ми убаво ги прочитав разговорите. Ти ми викаш додека не се уверам да не кажувам јас веќе се уверив ако прочиташ поубаво ќе сватиш дека во реченицва се гледа дека смиот ми призна Но после 3 дена се скаравме нешто и бевме сами му кажав дека знам се и почнав да повторувам се што им напишал , а он на тоа ми рече ако кажеш на некого ќе те убиам но сепка јас не се мешам мајка ми е со него 20 год и сигурно знае што и се случува само крие јас и онака не планирам да се расправам со некој кој не го ни сметам за татко.
Tatkoti треба а се засрами од тоа,замислете керката да дознае дека има свалерка или дека си пишел на фб
Но очигледно него не му е и онака сестра ми му е галеница и иста е како него , јас па така не му се низамарам јас за 4-5 год ќе си одам од оваа куќа но сестра ми и мјка ми ќе останат е тогаш со нив нека се расправа не со мене доволно беше веќе неможам да го трпам.
Ah be zeni nemozam da ve svatam,jas sum omalovazuvana od sobrugot do nemaj kade,me ima iznevereno i uste go pravi toa no toa ne e znak deka jas treba da vratam so ista mera ili da se spustam na negovo nivo(toa e ucenjeto od roditelite ili od toa dali imas svoe jas)no sebak dali denes ili utre,mesec,godina ako prodolzi vaka mozebi ke dojde do razvod problemot e sto seto toa jas mozam da go izdrzam,no nemozam da izdrzam decata da go gledaat toa,ako veke ste reseni da izneveruvate imajte go toa vo predvid deka za takvo nesto da napravis,razvedi se pa pravi a ne vo brak.Imate kazano da pred boga i maticno i imajte svoe jas
gavolica, топло ти препорачувам да ги видиш последните мислења во темата Развод во нашето општество. Мислам дека таму се наоѓаат голем дел од одговорите кои ги бараш, почнувајќи од тоа дали ќе им направиш добро на децата доколку се разведеш до се` останато.