Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Брачни совети

Дискусија во 'Брак' започната од Silver.E, 27 август 2013.

1. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Ne se sekiraj, na mazite im treba duplo poveke od na zenite 40dena posle poragaj veruvaj!!!
    Ne go zamisluval vasiot zivot tolku promenet so doaganjeto na deteto i toa e normalno,sekako zavisi i od godinite i zrelosta na samata licnost.
    Ke se potrudite megusebe da ne se izgubite zasto sega e vremeto koga treba da uzivate so bebusot ,a ne da spasuvate brak...vo prevod TEK STE NA POCETOK!!!
    SO SREKA I BEZ STRAV SE KE SE SREDI!

На Nightwish11, Bubish26, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.129
    Треба да разговараш со него, еден искрен разговор очи во очи.

На cresa-jagoda, WildMk, mira.mira и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Vojdana

Vojdana Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.878
    Феминки, ми треба ваше мислење за една ситуација.
    Јас сум верена некое време и плус бремена сум. Мојот вереник има месечни примања од Данска во вредност од околу две добри македонски плати. Не би објаснувала зошто ги има примањата, он живееше во Данска и ќе ги зема тие пари наредни 20 години...
    Пред 2-3 недели дозна во амбасада дека ако склучи брак овде во матично тие пари ќе му ги прекинат. Праша и во Данска и таму му го одговорија истото.
    Искрено мене оваа ситуација не ми се свиѓа и плус баш сега што излезе кога почнавме за свадба да планираме. Не дека тоа парче хартија нешто многу значи ама сепак ќе треба во вонбрачна заедница да живееме и детето вон брак да се роди.
    Дали вреди сето ова ради пари или јас на него да му поставам ултиматум ако му се парите поважни нека си брка работа?
    И која е поентата да правиме свадба, а сме нерегистрирани во матично?

4. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    За мене нема ништо страшно во тоа дете да се роди, а родителите да не се во брак. И таткото и мајката имаат права и обврски кон тоа дете без разлика дали се во брак или не. Во однос на тоа дека средината ќе мисли или ќе коментира и осудува, не ни сакам да почнам да објаснувам колку не ми е гајле пошо живееме во затуцана средина. Милиони луѓе живеат заедно, имаат деца, а не се во брак, а се среќни.
    Но. Твојата ситуација јас колку што знам е поинаква. Имаш проблеми и други со вереникот колку што се сеќавам. Значи сакам да кажам, ако двајца многу се сакаат и немаат проблеми, ваков проблем би решиле многу едноставно. Или тој ќе најде работа овде, или нема да се венчате и ќе си ги трошите парите. Би се нашол лесно компромис. Ама јас мислам дека кај вас проблемот е подлабок и ваквите ситуации ти се само тригер. Не мислам дека ова е главниот проблем. За ваков проблем не се раскинува врска. Ама ако ваквите проблеми ти прават да дојдеш до момент кај што и опцијата да раскинете ја земаш во предвид, можеби треба да размислиш подлабоко за врската, дали има и други сериозни проблеми.

На Cherry333, Lolipop23, Dust и 12 други им се допаѓа ова.
  5. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Мислам дека еден потпис ништо нема да ти смени, важно е вие да сте среќни. Не знам дали вреди за парите ама зашто да ги изгубите? Може ќе дојде момент кога многу ќе ви требаат.

А ако толку ти значи да сте во брак (што тотално го разбирам) зошто не прашате да се венчате во Данска ако имате можност?

На *Amethyst*, Nightwish11, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Lisicko

Lisicko Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2020
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    1.098
    Не е ништо страшно доколку не склучите формален брак, бракот на хартија не значи ништо доколку вие имате слога, љубов, почит, разбирање и двајцата добро функционирате и имате заеднички планови за иднината. Плус многу зависи каква ви е финансиската состојба, доколку ти добро заработуваш и не ви е дојдено до тие пари, тогаш барај да се регистрирате. Доколку зависите од тие финансиски средства нема што да бараш од него да се регистрирате и да ги изгубите, зошто во брак од љубов не се живее, особено кога ќе дојде бебенцето на свет.

На ane.bella, crazylady, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  7. flawless_

flawless_ Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2020
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    2.018
    Дали вреди за парче хартија да го оставиш вереникот? Си размислила ли од што ќе живеете ти и тоа дете? Некои се молат една минимална плата да земаат, а тебе ти е поважно што ќе мисли околината и обавезно церемонии. Не ве разбирам стварно.

На *Amethyst*, ane.bella, Nightwish11 и 7 други им се допаѓа ова.
  8. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Sega jas ne razbiram nesto
    Rabotite li vo mk?zosto ne bi otisle zaedno?
    Parite za pari ako rabotel vo Danska neka raboti i vo mk,i ti si mlada,zasto ne bi rabotela....
    Ne se raboti źatoa dali ke se vencate ili ne...tuku sto znaci toa za vas,t.e. konkretno za tebe!
    Ako postavis ultimatum mislam deka ke e bezuspeno.
    Dobro bi bilo da gi rezgledate site opcii pocnuvajki od odenje Danska,
    Pa se do t.n vencavanje!
    Deteto ne vi e precka ni povod,
    Za toa trebalo da smisluvate pred deteto sega mora da razmislite se.

9. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.244
    Допаѓања:
    3.607
    Воопшто не ми се допаѓа овој дел што го имаш напишано. Не викам дека овој проблем е мал или голем, ама штом веднаш те тера вака да размислуваш, тоа ми кажува дека ти се сомневаш во врската општо.

А за регистрацијата, и доколку ти е до мислењето на другите не би се замарала воопшто. Вас како ви одговара така ќе си правите, нема што другите да ги интересира дали сте регистрирани или не. И не гледам потреба таа информација да ја знаат.

На *Amethyst*, Stressed Out и Vojdana им се допаѓа ова.
  10. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.162
    Допаѓања:
    13.539
    Мене не би ми било проблем да не сме на хартија венчани.
    Документ не ти е гаранција за ништо.

На *Amethyst*, Rose96 и Vojdana им се допаѓа ова.
  11. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    А ти си размислила дека може и она си работи па си има пари нејзини? И дека и да не се заедно вереникот има обврска кон тоа дете? Како така од што ќе живеело детето |(

12. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Не знам како ти гледаш на ова, но за мене свадбата е само процедурална работа. Секако, ако спремате свадба, веќе сте одлучиле да го поминете животот заедно и плус да си имате деца. Дали ќе биде со матично или без, мене не би ми било битно ако ние меѓусебно веќе сме си дале ветување еден на друг.

Во поглед на парите, ако заедничките примања ви се намалат со самото склучување на брак, тоа можеби ќе влијае и на вашите можности да си приуштите себеси или на детето нешто повеќе (велам можеби бидејќи нели не знаеме колку лагодно можете да живеете без таа сума од Данска). Јас лично би гледала да можам без поголема мака да му пружам на детето се што му треба, плус би одвојувала и на страна ако е можно.
    Во тој аспек, ситуацијата со матичното би ми била уште понебитна.

На *Amethyst* и Vojdana им се допаѓа ова.
  13. flawless_

flawless_ Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2020
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    2.018
    Не сум напишала убаво, моја грешка ама муабетот ми беше доколку се семејство, бидејќи кон тоа се стремат и не нагласив :) Дај боже да има приходи доволно за цело семејство да го одржува, ама тука не е само тоа проблемот.
    Како и да е, таа чека дете а да се откажи и од вереникот и од парите кои секако би биле од голема помош за нив општо и за детето, само заради регистрацијата е голема грешка и глупост. И себичност. Наместо да бара решение и договор, ултиматум ќе поставувала.

14. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Си има таа и други проблеми со него, има пишувано на темава. Баш тоа што проблемов не е толку голем, а што размислува за раскинување ти кажува дека не е само овој проблем пошо никој не би раскинал толку лесно особено кога чека дете.

На cresa-jagoda и flawless_ им се допаѓа ова.
  15. Vojdana

Vojdana Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.878
    Ви благодарам на сите за искрените одговори @Mantub @flawless_ @Bicka77 @CareTee @Jana06 @ocicka2014 @Lisicko @Mami3
    Посебно да се надоврзам на Мантуб- значи ова немаше да биде волку голем проблем доколку све останато беше беспрекорно...Што се однесува до љубов, внимание и секс, мене никогаш не ми фалеле тие нешта од него. Јас со него имам проблем со тоа каков профил на маж е. Не се наоѓам баш многу на иста фрекфенција со него. Некако до сега, сите компликации од негова страна излегуваат и се осеќам како да ме влече 10 чекори на назад...
    Инаку и јас работам, имам високо образование и не чекам само од него...А тоа што тој зема пари од Данска не му е причина да седи како неспособен од сабајле до вечер дома или во двор со мезе и пијалок пред него...
    Еве периодов и кога станбеното прашање се решава тој оди по свое, како што него му одговара и не сака ни аргументи да слуша...
    И неделава повторно не зборам со него, ме бара по 1000 пати на ден, немам едноставно волја за него и го игнорирам.
    Можда и подобро што нема брак да склучиме бидејќи очигледно е дека рокот на траење ни е краток...Сигурна сум во тоа...

На *Amethyst*, buba4e89, crazylady и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Lisicko

Lisicko Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2020
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    1.098
    Вие си имате голем проблем штом не можете да се договорите за суштински работи и штом функционирате на различна фрекфенција. Сепак, за да градиш брак треба да имате исти или слични интереси, сфаќања и двјцата да сте во можност да правите компромиси. Треба сериозно да разговарате и да ги решите суштинските работи за да знаете во која насока ќе се движите.

На *Amethyst*, crazylady, Vojdana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.723
    Допаѓања:
    14.563
    А зошто воопшто и свадба да правите,по ова што кажуваш не ни мора церемонии да терате,ич да не ти е гајле што ќе речат другите,нека си го признае детенцето па пробајте да живеете заедно,ако не оди секој по свој пат и чао. Потписот во матично и свадбата не значат ама баш ништо,4 год сме во брак,се потпишавме во 2016,свадба мала забава направивме 2018,скроз ми е небитно тоа,битно секој ден сум се посигурна дека сум го избрала најдобриот човек за мене и со задоволство би го поминала цел живот со него.

На *Amethyst*, manako1, Bicka77 и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Bidejki imate poveke problemi dokolku ne se slozuvate za bitni raboti bi imale problem i ponatamu vo zivotot.
    Kompromisite se klucni i mora da znaete da se razbirate.
    I nie sme razlicni i imame mn razlicni mislenja no za bitnite raboti kako stan,deca,obrazovanie,vospituvanje, mora da se usoglasime nema veke jas sakam.
    Tuku sto e najdobro za decata ili deteto.

На manako1, Bicka77, Vojdana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    @Vojdana

Пробај прво размисли со "ладна глава". Трудна не сум била до сега, ама муабетите за хормони во трудноќа не ми промакнале. Ем сум се фаќала и самата како знам да забегам со мислите за време на PMS.
    Stressed Out имаше убав предлог - поживејте заедно, дајте си шанса и за себе и за детето. Ако не бива, по начинот на кој се изразуваш можам да заклучам дека си далеку од неспособна да продолжиш и без него.

20. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.838
    Допаѓања:
    5.584
    @Vojdana ти всушност знаеш дека не сте еден за друг зошто си го комплицираш безпотребно животот ? Очигледно по последниот твој пост детето сама ќе си го чуваш, тој ќе продолжи исто како и до сега, а само на хартија да биде запишан татко. Јас би те советувала да не склучуваш брак ниту прослава да правиш. Фокусирај се на тебе и твојата бременост, доволно си возрасна да израстиш дете. Дај си пауза и дистанца од него да размислиш како што треба. Подобро во овој случај да не комплицирате со папирологија, старателство. Не може цело време само еден да прави компромиси или да го поминеш животот колку да се каже дека еве мажена си.

На Ygritte и *Amethyst* им се допаѓа ова.