Самер, ти најди си работа за почеток. Мајка ти како што тргала досега пари ќе трга и од сега. Ако можеш ќе и помогнеш. Таа работи? Не може и таа да најде работа ако не работи? Не си земај туѓа одговорност на грб, твое е сега да најдеш работа и да се тргнеш од него.
Ti za eden mesec odluci deka partnerot ne ti e princot od tvoite snista?! So majka ti nemas kontakt, se plasis od tvojot ili od mazot na majkati.. Izvini,ama mnogu e spanska serija nemozam da gi odgatnam site tvoi problemi. Pocni sama site te ohrabrivme,najdi rabota,posle popravi gi drugite problemi. Nemoze se naednas. Pokraj toa,dobi od site ist sovet, a posle baras izgovori i strav ti e da prodozlis...razmisli ubavo kako ke postapis.
Немав контакт со мајка ми бидејќи јас не сакав.. а тоа за партнерот 1год бевме заедно и сега 3год во брак. Љубомората ја имаше и тогаш ама овие другите работи ги немаше.. Сега дали ми здодеа од се, и од неговите и од моите па затоа се од него ми прече, не знам... Некни додека го избегнував се трудеше околу мене и на крајот се откажа.. Денес еве пак почна да се труди.. Ме однесе на место кое многу го сакам, ми купува тоа што сакам. Ме засмејува...
А вие двете со мајка ти да се фатите под рака, да си најдите работа и стан и да ги маните мажите од вашиот живот? м?
Ќе се изнервира. Ќе ми рече прави што сакаш и ќе ме опцуе. На почетокот ми велеше дека работата ќе ми била мачна, дали ќе сум издржала, не одговарало за превоз.... Веллеше тој не би се вработил, а сега вели да му излезе некоја добра шанса би одел Мислев и на тоа, но таа не би сакала. Како врзана да е за него. Јас од мојот не се плашам, ама таа од нејзиниот се плаши.. Два пати си одеше и пак му се враќаше. Тој нејзиниот е многу поголем манипулатор и е повеќе умоболен отколку мојот..
Edno me interesira neshto toj v selo raboti na niva neshto, ima bavchi? I ako da, ne te zema voopsto?
Несакам и јас да навлегувам во дебатава, ама морам. Многу си млада и сеуште не размислуваш доволно зрело чутајќи по коментариве. Не те навредувам туку сакам да ти кажам дека несмееш да дозволиш еден "вол" да те лиши од свои финансии и стаж кој воедно ти треба за пензија. Тој без стаж ти без стаж да речеме цел живот вака терате утреден на стари години што? Мачно ќе ти било демек, а на нива не ти е. Тоа од љубомора го прави. Колку години има? Искрено (да те окуражам) јсс од 18 години работам, сама факс си платив и кола си купив, со 16000 плата. Значи тоа му иде како да си под кирија со основни трошоци. Барај работа и бегај, ЖИВОТ за живеење цел имаш пред тебе!! Маж треба да те бутка напред, а не назад.
Додека да го отплатиш кредитот вработи се некаде воедно збирај пари и кога ке си отидеш од там се надевам дека кредитот е највеќе 2 години биди стрплива уште утре тражи работа за да немате проблеми со кредитот отплатите го прво и плус пари ке си заштедиш за тоа време за да имаш на страна кога ке бегаш а знаеш дека пари од небото не паѓаат. Многу наивно ова со кредитот што на неговата мајка не го ставил олош еден..
Тие двете му дозволиле. И не е чудно што е Самер во ваква ситуација. Од кај да научи подобро, кога и мајка и' истото го прави?
И јас тоа му го велам за стажот. Велам колку толку пак ќе земеме на стари години нешто. А тој вели дека сега би одделувале пари, за да имаме тогаш за живеачка.. И јас сум повеќе за тоа да се осамостоам, знаеш за она за кое ќе се избориш со своите 10 прсти никој нема да има право да ти го преговори.. Почнав веќе да барам работа, се надевам во скоро време ќе најдам. И колку и да се луте и да не дозволува, јас ќе работам. Нема да можи ништо да ме спречи во тоа. Инаку мајка му има поголем кредит земено, па не и дозволуваа. Точно. Но, тогаш стварно верував дека ние ќе го враќаме, маж ми си стоеше секогаш на зборот, ем имаме можност да го враќаме. У меѓувреме не верував дека до толку ќе ми се излади, за да се случи ова што се случи... А мајка ми, никогаш не ме поучила на тоа шѕо е добро, што не. Едноставно од секогаш била таква, не се замараше многу многу...
Ама ако родителите испуштиле да те поучат тоа не е оправдание да се впери прстот само во нив. Полнолетна си и пред закон тоа е доволно да си свесна за што можеш да сносиш последиции, а за што не.
Ама какво му е тоа детско размислување, колку и да штеди сега, тоа е готова пара, што ако еден ден ги потрошите и? Од кај знае колку да заштеди, од кај знае колку ќе му требаат и колку ќе живее? Господе боже. Девојче искрено и јас немав и сеуште немам некој добар пример од моите родители, општо за се во животот, ама фала му на господа, отворив очи и сфатив сама што е погрешно, а што правилно и сега знам како одприлика треба да постапувам во животот, благодарение на тој лош пример. Немој да дозволиш така да те манипулира никој, јас се нервирам кај што читам од муабетиве, мт многу неодговорно размислување има. Имам таков пример во фамилија, тетка ми цел живот 'рмба работи, тетин ми лежи, демек ниви ќе работел пари од тоа ќе имал, ден стаж нема, тетка ми остана без работа, 3 години бараше работа, стара е пред пензија никој не ја примаше и они така што имаа заштедено демек за на стсри години све потрошија и сега влезе зимава тетка ми пензија, а до тој момент 3 години беа на грб на братучет ми и на снаа ми. Тетка ми денар не бараше од срам, а и требаа на пример. Одеше некогаш подработуваше нешто, тетин ми скрши нога нигде неможе да мрдне. И он и викаше на тетка ми да не работи, она 20 години ги помина во расправии зошто оди на работа, дури сега му дојде памет. Е сега замисли тетка ми да го слушала него на времето и да не работела, а да си дочекаат на примерпо 90 год двајцата. Кој ќе ги хранеше дотогаш? На чиј грб ќе беа да немаше тетка ми пензија?
Знам, се ми е јасно мене, ама оди објасни му нему.. Еднаш вика нема на друг амал да му бивам.. Друг пат пак вика дека и двајцата би се вработиле ако ни излезе добра шанса. На 100 ума е.
Работи и само го игнорирај додека не се реше проблемо со кредито послето знаеш ке си тргнаш пари на страна и ке се оделеш од него
Хаха, знам неколку вакви мулиња, клошари беа и останаа. Од мајка им бараат 100 денари да излезат на кафе, ама битно они нема да бивале нечиј амал.
So ogled na godinite tvoeto "mazence"ne e sozreano dovolno,ne mu se jasni malku mstematikite na zivotot,no toa ne znaci deka treba taka da prodolzi. Ako tolku ne saka za drug da raboti, neka si plaka zdravstvo i pridonesi sam i na tebe (privatno)pa ke zemate penzija na stari godini toa e reslivo. Tebe toa ti e najmal problem. Najdi rabota vo gradot sto ti e najblisku i predlozi mu da si najde i toj rabota pa taka mozete dvajcata da odite i da se vrakate zaedno(ke mu go vidis razmisluvanjeto),ne deka bi se soglasil. Razmisluvanjata vi se detski, zarem nemate nekoj postar do vas, da ve poduci,da razgovarate, da razmenite mislenje,sovet... Nie mozeme ovde i da ve razvedeme(najbrzo i najlesno),no i tesko deka mozeme da ziveeme zaedno so vas i da vi gi pogledneme postapkite.