Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Брачни совети

Дискусија во 'Брак' започната од Silver.E, 27 август 2013.

1. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.476
    Пакувај куферите кога не е дома, оди си кај твоите и почни процедура за развод. Мочко еден, кај незнае да ја направи среќна таа што е покрај него, па и уште шамари ќе спомнува. Типичен изговор на човек што незнае да се контролира и е немоќно суштество. Оди си од таму, колку повеќе останеш толку потешко ќе ти е, може да почнеш и физичко насилство да трпиш, а тоа ниедно живо суштество не го заслужува, особено не од човек што треба да ти е се во животот, да ти е најголема поддршка, најголема љубов, најдобар другар. Оди, бегај со време, млада си, живот е пред тебе!!

На Miss666, tina2018, Bubish26 и 4 други им се допаѓа ова.
  2. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.913
    Едвај дочекал господинот да се тргнеш една вечер, да може на вашето легло да си се задоволи со друга. Па уште и ќе се заканува а ти брак ќе спасуваш. Од вакви несозреани маженца си патиме бре ееј. Да му се згади на човек.

На Miss666, tina2018, Bubish26 и 8 други им се допаѓа ова.
  3. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.006
    Допаѓања:
    14.447
    јас само ќе ти кажам дека во таква средина и со такви семејни односи никако немој да се нафатиш на дете.

На tina2018, Bubish26, candy.cane и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Да знаеш само дека со причина не си останала бремена со овој. Не сум верник ама силно верувам дека се се случува со причина.

Многу си млада, свесна - што е предност во твојата ситуација, не си крива за ништо, се гледа дека си борец, си направила грешка младост-лудост и ќе си ја поправиш. Нема да дозволиш некој да прави будала од тебе, да легнува друга на твојата спална, да ти пренесуваат гнасни болести, да те малтретира психички, да не те почитува, да не носите одлуки заедно итн итн. Среди си го животот уште утре. Ако ти е страв од него викни роднина, другар небитно, спакувај се и замини. Ќе си одиш кај адвокат и ќе те упати тој што и како да правиш. Тешко е, ќе бидеш може изгубена ама возрасна си, соочи се со проблемот, истрпи ги последиците и почни одново. Ќе бидеш многу посреќна. Со среќа.

На thelittle17, tina2018, Bubish26 и 12 други им се допаѓа ова.
  5. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.867
    Допаѓања:
    19.578
    Не можам да сватам зошто уште си таму и трпиш ???
    Замини си веднаш и крај ! Разведи се и заборави го тој период од твојот живот !

Имам и јас познаничка каде што мажот сеуште си водеше ергенски живот и неа не ја фермаше за жива |(
    Она решително си поднесе документи за развод , и си најде одма после друг иселеник наш од Холандија и си живее сега таму . И око не и трепна за ништо ;)

На tina2018, Bubish26, candy.cane и 5 други им се допаѓа ова.
  6. unhappy96

unhappy96 Нов член

Се зачлени на:
    28 август 2020
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    46
    Девојки верувајте дека јас воопшто не се плашам од него. Тој е како куче што само лае а не каса. Причинаа е што не знае да разговара, да прави муабет како човек и затоа такви ниски закани, а знам дека нема да ми направи ништо. Не сум и јас нешто многу побожна ама верувам дека Господ ме чуваше во овој случај и не останав бремена. Свесна сум дека со дете ќе е покомплицирано и потешко да се разведам.
    Во овој брак јас созреав и станав свесна за многу работи. Знам дека не сум виновна за ништо Бев мала, наивна, затрескана во него и некако ме прелажаа, отпосле сфатив дека и тие си го знаат синчето дека им е глуп и дека нема да си најде невеста и затоа инсистираа да се склучи брак. На неговите им беше многу битно да го скрасат некаде зошто мислеа дека ќе се ожени, ќе му се роди дете и тој ќе се поправи ќе си седе дома, нема да излегува, нема да пие итн. Тогаш да ми бил овој памет немало ни 5 ммиути да седам во врска со него, камо ли да се мажам. Тогаш мислев дека го сакам и дека ќе се смени ама сега гледам тој што си е таков, едноставно си е таков. И 100 години да поминат и со друга да живее тој ќе си биде истиот, буквално ништо не му е свето.
    Мене целиот проблем ми е како да им кажам на моите зошто тие не знаат ништо. Повозрасни луѓе се со кревко здравје и не знам како ќе го поднесат ова. Неговите се 99% од работите запознаени и сум сигурна дека и сега ќе ме убедуваат да останам ама по втор пат да ме изманипулирааат нема да дозволам. Уште во понеделник ќе разговарам со адвокат, имам вложено во куќата ама не би барала ништо материјално само да се држи дотичниот настрана од мене.

На Bubish26, marchi-cool, Hellobeautiful и 7 други им се допаѓа ова.
  7. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.490
    Допаѓања:
    17.195
    Не би рекла дека е толку глуп и наивен,чим си шета,носи девојки дома,си живее како слободен дечко

На tina2018 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Супер. На твоите седни и објасни им дека подолго време си несреќна, кажи им се што ти има направено, дека си давала шанси и сега почнува со закани така да, тоа е тоа. Мораш да ги натераш да сфатат дека ќе бидеш посреќна без него и да не се нервираат.

На tina2018, crazylady, Bubish26 и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.815
    Допаѓања:
    17.598
    Ќе ги посетиш еден ден и најсмирено ќе им објасниш како стојат работите, како нас тука што ни објасни. Ако рандом луѓе од интернет те поддржуваат, сигурно ќе те поддржат и твоите.

Не можеш да криеш од нив засекогаш. Еднаш ќе дознаат дека нешто не е во ред. Ама тогаш може ќе биде касно. Може навистина ќе се осмели на тој шамар или нешто бетер. Тек тогаш повеќе би се вознемириле.

Вака на време ќе им објасниш. Ќе им кажеш дека си ок со таа одлука, дека си цврсто решена и дека ќе немаш среќа со него. Сигурно ќе разберат и верувам подобро ќе им биде да слушнат дека ќе се разведеш, отколку да слушнат дека те изневерува, заканува и ич не те почитува.

На Nausicaa, cresa-jagoda, Puffy2019 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.661
    Па сами си прават за вакви работи бе, на 20 години ако брзала да се омаже за мамино синче што родителите го потерале да ја запросе, немам коментар. Сега нека спасува глава

11. flawless.

flawless. Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2020
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    1.151
    Абе не се сите паметни како тебе.

На martiiinna, Cherry333, pelegrina и 20 други им се допаѓа ова.
  12. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.545
    Допаѓања:
    9.277
    Бегај подалеку од такви несозреани. Ќе ти го уништи животот и најубавите години.

Него не му било до брак, од старт требало да одбиеш, ама тоа е на тие години мислиме дека се што лета се јаде.

13. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Istoto ke ti go kazam i jas.
    Razgovaraj doma so tvoite roditeli,ke te razberat sigurno, roditeli se.
    So vreme ke se resi se, samo bidi hrabra!

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.867
    Допаѓања:
    19.578
    Љубовта е слепа , кога ќе прогледаш е веќе касно :lol:

Али за развод никогаш не е касно

На crazylady, Bubish26, Mikha4 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.278
    Допаѓања:
    7.755
    Леле девојче, бегај од таму! Само цврсто и решително. Што ќе ти е дете со ваков, да патиш после цел живот. Јас сум сигурна дека ќе најдеш човек кој ќе те сака и почитува, и со кој ќе си среќна и со дечиња.
    Со ваков бел ден нема да видиш. и родителите ќе дознаат кога-тогаш за проблемите и ќе им биде дури тогаш тешко. Со убаво, полека им објасни се и ќе те сфатат, сигурна сум. Цел живот е пред тебе, сите планови кои си ги имала уште можеш да си ги исполниш! Со среќа!

На tinka-mace и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  16. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.364
    Допаѓања:
    7.820
    Женет човек да носи други девојки во домот кај што живее со сопругата е навистина лошо. Јас не би простила. Нема да се смени тој. Или и да се смени ти ќе трпиш многу маки дур созрее куутриот. Бегај додека не ве врзува дете. Млада си ќе си го средиш животот.

На tessie, crazylady, tinka-mace и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Млада си и животот е пред тебе, и никако не вреди да останеш во брак во кој не си среќна. Навистина си имала среќа да не затрудниш со таков партнер покрај тебе. Сигурна сум дека твоите ќе те разберат доколку ги седниш и им објасниш, а верувај дека и они би биле посреќни ако тебе те гледаат среќна наместо да гледаат како пропаѓаш во таков брак. За неговите нека не те боли уво. За тебе и за твојот живот се работи и ти си си на прво место.

На Bubish26, candy.cane, supergirlmb и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. mcokolada

mcokolada Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2015
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    453
    Ve molam sovet, resenie mislenje za mojot problem.
    vo brak sme 10 i pol godini, pred toa 7 godini vrska. Imame edno dete. Imavme mnogu ubav brak, bez lubomora, se dogovaravme okolu finansii, imavme krug na prijateli, setavme izlegvevme. Se borevme za se vo zivotot sami. ( vrabotuvanje, finansii, gledanje na dete)Soprugot e po poteklo od drug grad, nie ziveeme vo mojot grad. Problemite sekogas izlegvele od strana na negovoto semejstvo. Svekormi bese korekten i se radvese na nasite uspesi, no site drugi osobeno majkamu nikogas pozitivno na se so postignavme ne izreagita, tuku samo so lubomora so prefrlanje.Imav uste dvajca deveri, edniot ist karakter kako majkamu, zenet zamina vo stranstvo, drugiot so psihicki problemi (depresija osamenost anokresija). Svekormi nenadejno pocina pred skoro dve godini.Deverot koj bese vo MK zimata mu otkrija bolest koja se lekuvase (ili se odrzavase na nekoe nivo samo so mnogu samokontrola i lekuvanje od strana na specijalisti). Mazot mi zimava bese otsuten 5 meseci bese vo stranstvo, koga na brat mu mu se otkri dijagnozata. Jas iiako vo drug grad ziveam napraviv se za da mu pomognam na devermi. Barav lekari specijalisti, zakazuvav pregledi i na kraj toj ne ke pojdese na lekar, a jas vrski eden kup ke imav iskoristeno. sekoj den se slusav so devermi po 2-3 pati na den psihicki probvev da mu deluvam, go terav na positivno razmisluvanje, na nekoja aktivnost vo zivotot(sport, druzba). na se mi vikase ok, a nisto ne prevzemase. Na sila okolu nova godina go odnesov na lekar. Nisto ne prevzede okolu sebe i pocina pred 3 meseci. Porano koga site bea zivi i zdravi koga i da odevme vo gradot od mazot mi se slucuvaa gluposti. Ili svekrvami pijana ke ne precekase, ili nesto ke me peckase..bukvalno ni edno nase odenje tamu ne pomina ubavo i mirno. Koga ke dojdea na gosti doma se slucuvase istoto. Jas i maz mi na rabota, svekrvami nozete na krevet krenati i me cekase da dojdam od rabota rucek da napram i potoa ke mi recese deka hranata ne e vkusna deka ne jadela taa toa sto e zgotveno, deka sum zaborajla salfetki da istam na masa i sl. Non stop peckanje i podmolno navreduvanje. isto taka non stop nafrlanje okolu mojot fizicki izgled, okolu oblekata...Lubomora prema majkami zosto pominuvala poveke vreme so moeto dete od nea(majkami zivee vo istiot grad kako nas). Okolu finansii...majkami ni go ostade stanot kade sto ziveeme, koga bevme go golema finansiska kriza majkami kolku mozese ni pomagase(majkami e samohran roditel), a pak pred svekrvami ako spomnevme deka nemame pari ke ni recese vie sekogas imate,Kola kupivme reakcijata nejzina bese-imate kupvite, Da nemavte nemase da kupite Pomos nikogas ne vidovme od nivna stana ni denar, a maz mi ne go racunaa kako del od nasletsvo demek nie imame kaj da ziveeme se za drugite negovi braka. Po site vakvi slucuvanja pocnavme da odime retko vo gradot od mazot mi zatoa sto dvajcata mnogu se nerviravme. Mazmi od koga se vrati od stransvo posle zimava odese ednas vo mesecot poradi brat mu a jas prekinav da odam poradi toa sto najcesto za vikendi sum na rabota i poradi cela atmosvera koja pocna mnogu da mi deluvat na zdravjeto. (pocnav da pijam antidepresivi i sedativi od stres i nervozi) Najstrasnoto e od koga pocina devermi....Mazmi sekoj vtor vikend odi kaj majkamu koja sega zivee sama.SE javuva svekrvami sekoj den po nekolku pati, poveke pijana nego trezna go pukna soprugot. Toj ne znae koj pat da go fati. Mene mi preci sto na sekoj 11 dena toj 3 dena e otsuten zaedno so deteto nase. SE zadolzivme mnogu zatoa sto cel trosok okolu pogrebot i dokumenti sto treba da se vadat nie gi platuvme. Kupivme stran pred eden mesec za taa ako ne saka da bide sama vo drug grad da zivee tuka da e poblisku.Ta seuste ne znae deka imame stan kupeno mu e starf na mazot mi da i kazi za toa kako gi reagirala. Jas mu vikam deka ne mozi vaka da se zivee stalno toj po patista a jas doma sama. Deteto placi ne saka da odi kaj babamu zatoa sta tamu bil mnogu tazen. Mu vikam na soprugot barem detevo na sekoe da ne go zema so nego, Toj se kara so mene deka deteto bilo i negovo i kaj mislel ke go nosel. Deteto e malo a toj mu vika cim ne sakas da idas so mene i tato odsega so tebe poinaku ke se odnesuva. Ne go prepoznavam soprugot. SAmo okolu majkamu misli kako da sredi. Voopsto ne razgovara doma. Samo i nervozen i vika ili po deteto ili se kara so mene. Kako sum mozela jas tolku da ne ja sakam majkamu? A kao da ja sakam? Go unistuva sopsveniot sin, ni go unistuva brakot. Ako deteto nase ne odi za vikend so tatko tamu taa pravi kavgi so sin i.Krajno sebicna e, ic ne gleda deka na mazot mi mu e pretesko poradi zaguvata na bratot. Se trudam na ubav nacin da najme resenie, koga i da pocnam da zborvam ima kavga. Kako sum mozela da mu branam da odi kaj nea toa bilo negovo rodno mesto. Taa higiena vo kukata ne odrzuva. nema iscisteno doma i so godini. grozno da tie da sednis na krevet. znaci od nasiot ubav brak sega nema nisto. zaglaveni do gusa vo krediti, dolnitelen trosok negovot 2-3 pati odenje vo mesecot minimum uste 100e. Jas maksimalno posvetena na semejstvoto toj posveten na majkamu. Ne se gleda sebesi mi e straf deka ke se poboli, ne ne gleda mene i deteto deka toa ne saka da odi a jas deka so lekovi se spravuvam nekako so cela situacija. sega nemame ni zaednicka druzba ni zaednicki muabet. na razlicna frekfencija sme. Svakam deka golema tezina mu e taa i nejzinite drami sto gi pravi sekojdnevno no i vaka ne moze da se ziveee. Pocnav da razmisluvam za razvod, zatoa sto i pokraj site moi zrtvi fizicki psihicki i finansiski za da mu se pomogne na negovite jas pak spored nego sum sebicna losa...KOj kupuva stan za roditelite? pretezno roditelite kupuvaat za decata. Moj predlog bese toa za da se ima nekakov mir.Bez razlika sto toa znacitelno ni go optereti semejniot budzet trgnav se nastrana samo na mazot mi da mu e polesno. Toj gi znae site negativnosti od majkamu no dokolku jas nesto recam togas e strasno. zavzema strasno zastitnicki stav prema nea i mene me tolcka. Muabetot e kakva i da e taa mu e majka i ke naprael se za nea. toj ne mi vikal nisto za moite ne sum smeela ni jas nego. MOjot odgovor e dokolku ima zamerka okolu moite slobodno da kazi. ama nema sto da kazi zatoa sto samo pomos sme videle .
    izvinite poradi dolgiov post.

На tambelina и ALISA0000 им се допаѓа ова.
  19. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    20.029
    @mcokolada, најпрво и најитно- детето веќе нема да седи со денови кај пијаница и да добива трауми кои ќе ги носи цел живот. Штом со плачење оди, значи- не треба да оди! Ова како знаеш и умееш ќе му го објасниш на маж ти. Детето не е играчка за баба му алкохоличарката. Ти нема да му префрлаш на маж ти што оди, охрабрувај го и повеќе да поседи таму ако е критична ситуацијата со мајка му, ама синот останува дома.

Околу станот, ти се согласи во ова неизвесно време да се задолжите за стан во кој ќе живее свекрвата? Односно, заедно решивте или маж ти реши да си ја донесе мајка му поблизу до него, на заеднички трошок?

Ситуацијава во која се наоѓате е лоша, верувам дека веќе безброј пати си пробала да разговараш ама залудно и затоа би ти препорачала да се обидете со брачно советување. А не би било на одмет и ти да побараш помош за себе, зошто и тебе не ти е лесно.

И една работа за крај. Ти не треба да ја сакаш мајка му, евентуално треба да ја почитуваш но и почитта не е вечна и загарантирана. Ако некој е тоскично присуство во твојот живот, сосема е нормално да не сакаш да бидеш во близина на таа личност. И маж ти тука нема што да се кара и вреѓа.

На Dust, mcokolada, Fleur-De-Lis и 12 други им се допаѓа ова.
  20. mcokolada

mcokolada Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2015
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    453
    Najprvo blagodaram za sovetot. Okolu stanot bese moja inicijativa zatoa sto drugata solucija bese da dojdi majkamu doma da zivee so nas. E Sega okolu dvete losi raboti jas ja birav pomalku losata, zatoa sto na toj nacin kolku tolku mozam da go odrzam semejstvoto, vo nejzino prisustvo znam deka ni dva dena nema da izdrzam. Isto rszmisluvav deka taa nema da zivee vecno I deka stanot ke ostane za sin mi. Bracno sovetuvanje nema da prifati Maz mi. Toj ne sakat so mene da razgovarat pa pred nekoj drug ic. Se osekam kako sekojdnevno na ring da sum I da turkam nesto kolku tolku normalno da e. Mi snemuva sila...

На tambelina му/ѝ се допаѓа ова.