Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Брачни совети

Дискусија во 'Брак' започната од Silver.E, 27 август 2013.

1. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.092
    Допаѓања:
    3.830
    Некој проблем да не има, пие, се коцка? Зашто не работи?

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  2. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Разговор.
    Отворен и искрен.
    Тој да каже што го мачи, ти да му кажеш што те мачи.

На thelittle17 и candy.cane им се допаѓа ова.
  3. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Koga ke go postavi prasanjeto nekoj "sto ti e",znaci deka sepak se primetuva razlika vo ocite i vo odnesuvanjeto na drugiot, sto ne ni dava da sme ramnodusni na toa "nisto"sto pretezno sledi kako odgovor!
    Zosto?
    Zosto ne si ja kazuvame makata od prva...
    Moeto mislenje okolu ova ke go objasnam kako licnost koja 2 godini ne rabotese posle diplomiranjeto(najteskite za mene)...
    Imavme togas edno dete(sega imame 3)...jas bev 24/7 na noze sto so dete, sto so fakultet, sto so obvrski...
    Rabotata na mm e komplicirana nekogas go nema doma i po 2 3 nedeli a taa godina koga ni se rodi bebusot najmnogu!
    Sama bev, bez nikakva pomos i plus odev redovno na ispiti.od mene ponervozna nemase, no nikogas ne si prostiv sto go nervirav nego po telefon,(a ne trebase).
    Pocnav na rabota koga kerkami (2dete imase 9 i pol meseci) ,kako da sum bila na porodilno, so taa razlika sto nemozev da zemam ni den stotuku pocnata na rabota vo seriozna firma.
    Najgolema pomos mi bese mm.
    Cuvanje, cistenje, rucek, bolno dete gledanje i se po spisok.. isto kako da sum doma.
    Imase denovi i koga naogav haos,ama na prsti se broeja zasto znam deka i najsredeno da e golemive do den denes znaat da napravat haos (so taa razlika sto sega si sreduvaat sami) za dve minuti.
    Promenite se teski posebno za mazite.
    Razgovaj so nego kazi mu deka si preopteretena, objasnimu deka si tuka za nego, deka znaes kako mu e zasto se smenija mnogu raboti, veruvaj deka maskata psiha e pokomplicirana od zenskata.
    Razgovor i na sekoe sto ti e ..bidi iskrena.

На GirlLove, mira.mira, ma4e1311 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.655
    Допаѓања:
    22.368
    А бе баба ми велеше, маж ако остане дома без саглам работа, умот ќе му оди насекаде.

Прво се лутев, но сама си се уверив во тоа. Имаше еден таков случај сличен, жената и на работа и по дома и жена и студент и све, мжето не му се мрдаше задникот за потешка физичка работа (2 метра висок, на вол може опашка да откорне), па си куцкаше нешто ситно. Ај тоа, згора на тоа и нервозен мини прекини праи при секоја караница, додека не откривме дека срцуленцето имало таен профил.

Бубе, проблемот ти е што правиш многу.

Маживе кај послаб пол, уште сакаат да доминираат.

За мирна глава, ќе се дава повеќе работа да се заврши.

На Depresivna333, LadyD, thelittle17 и 11 други им се допаѓа ова.
  5. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.097
    Допаѓања:
    2.040
    Здраво.
    Сакам совет од поискусни и воопшто секој совет е добредојден.Се наоѓам во безизлезна ситуација периодов многу проблеми ми се собраа.Смртен случај пред месец на мн блиска особа и млада од семејството.Шок за мене,нова работа проблеми голема одговорност прилагодување шеф катастрофа,секој ден сум под стрес.Посебно периодов.Се работи за сопругот.Не ме разбира не ме поддржува.Значи откако ми се случија неколку тешки моменти мнпроблеми ми се појавија со нерви,анксиозност,емоциално скршена,несигурна во себе.Дали е во ред или од ситуацијата преуваличувам нешто.Во брак сме пет години,имаме дете.Некако не ме разбира кога гледа дека ми е тешко избегнува да седи со мене веднаш оди некаде ме остава.Кога му се жалам или се расправам за нешто ми вика ти си луда ненормална и бега.Секаде се организира сам-наоѓа причина го чувал детето преку недела кога сумслободна за викенд да одмарал и шетал тој.Тој инаку не работи монентално.Може го запоставив периодов но не се чуствувам добро воопшто.Пред некој ден на социјалните мрежи му пронајдов нешто каде зиркал по девојки секоја вечер си додавал по три четири па и некои бивши што тоа не го правеше.Незнам дали преувеличувам нешто,кога сакам да разговараме ми вика мн сум негативна дека нема што да звориме неможе да ме слуша,се расправаме.Чаре,сама неможамда издржам

6. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.723
    Допаѓања:
    14.561
    Многу ми е жал,знам како се чувствуваш.
    Прво ќе побараш помош од психолог или психијатар,ако треба и терапија ќе си земеш,и подобро така отколку да тонеш,ќе ти биде многу подобро е тогаш трезвено ќе размислиш за ова со маж ти,сега не си во ситуација да ти кажам искрено што мислам за него,а не мисли ни ти,прво среди се сама,потоа ќе се насочиш кон другиот проблем.

На GirlLove, K7M10J, LaTama и 2 други им се допаѓа ова.
  7. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.661
    Негативноста некогаш ти ги дава реланите работи во животот не е за џабе пратена, преиспитај убаво, разговарај отворено и посети психолог.

8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Речи му, или ќе те третира како човек и ќе те разбери дека си имаш мака, или ќе му ги маниш клоците.

Не разбирам како може за болест да ви се лутат сопружници?
    Шо ќе ти е таков?

Тој ко ќе е болен од нешто, и настинка да е, бегаш ти од него?

Детиште во умот.

На oblace1, 1209, CameliaMiller и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Од ова те разбирам само за сликите и видеата и јас не би сакала некој да ме замара на секој саат. А другото толку ти е тешко? Еве и да не беше внучето, не си идете на гости со сестра ти, не си помагате? За ѕвончето еве не знам што ти смета да титнеш на моб реално.
    Доколку ти е тешко (нормално е и ова, не сме сите исти) седни и кажи и. Кажи и дека имаш твои обврски и можеш да доаѓаш пример еднаш неделно. Нека не те интересира дали ќе се налути. Само искрено да ти кажам кога ќе дојде моментот ти да имаш деца ќе ја имаш истата потреба, па ако мислиш дека ти сама или со маж ќе се снајдеш - добро.
    Јас се ова за другарка сум го правела, охооо и многу повеќе. Ептен сме блиски како сестри, детето заедно го израснавме, маж и работеше по цел ден. Ништо не ми било тешко зашто поминувавме време заедно.

На crazylady, thelittle17 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  10. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Многу ми е жал за твојата ситуација, првично пробај да се сконцентрираш и да оттргнеш мисли, да бидеш повеќе со детето и него да му се посветиш, друга работа според мене, да посетиш психолог, ќе ти помогне сигурно, и мн. ќе те опушти.
    За маж ти, мислам дека не е фер да си договара сам излети, а да знае дека ти не си добра, многу себично од негова страна, маж треба и во најлошо да биде со тебе, да ри помогне, да те ислуша, а не да ти вика дека не си нормална. Седни асално разговарај со него, кога ќе бидете и двајцата по слободни, не оставај така, не чувај во себе, искажи си се што мислиш, ќе го решите проблемот, се во животот се решава со добар разговор и разбирање
    Тоа за социјалните мрежи, исто не е убаво да си додава бивши, што ќе му се?! Ајде ова не го сметам за толку страшно, покрај другите проблеми, ама треба отворен разговор, а не криење и потиснување во себе, така ништо не се решава.
    Секое добро.:hug:

На Depresivna333, LanaDelR, crazylady и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Puffy2019

Puffy2019 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    733
    Здраво,
    Дали има некој кој би сакал да ме "ислуша" ? Потребно ми е мислење, совет. Ако има некој, нека ми пише лп.

12. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Ручек можеш и ти да си правиш од вечер ако сакаш да имаш ручек другиот ден. Која ти е логиката и двајцата да одите на работа, а проблем да е што жена ти не правела ручек?
    Татко ти што е болен нема обврска жена ти да го гледа.
    Гледај си го ти, тебе ти е родител, не и е нејзе. Таа ќе си го гледа нејзиниот татко ако се разболи.
    Нема што да ја тераш да ти помага околу твојата работа кога ти рекла дека тоа не ја исполнува и уште да кажуваш дека не си ја терал да копа, на компјутер била.
    Секој си има право да си избере каква што сака работа во животов.
    За ѕвонење не е нормално да не сака да ти ѕвони или да нејќе да шета со тебе. Ама со оглед на другиве работи што ги напиша, сигурна сум дека си има сопругата твоја добра причина зошто нејќе да оди на одмор со тебе или зошто не ти ѕвони.
    Без да ја слушнеме и нејзината страна не можеме да ти помогнеме.
    Не знаеме како и е нејзе. Може ти мислиш дека си супер сопруг, ама сигурно и таа има работи што може да ги каже за тебе.
    Совет, одете на брачно советување заедно.

На FreeMind, thelittle17, ALISA0000 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. LadyLollypop

LadyLollypop Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2019
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    5.415
    @Mantub го исплаши човекот, па го избриша постот. :D
    @Ile28
    Не знам дали е нормално човек да го молиш за на одмор или да шеташ некаде да не сака да дојде.
    Нормално е да одбие доколку има добра причина (не може да земе одмор од работа, болна е или сл.) Но, не е нормално секогаш да одбива.

Не знам дали е нормално некој да не те побара на телефон кога не сум МК да те праша како си?Јас ако звонам 10 пати на ден таа само еднаш.

Не е нормално, ама и не е нормално на секој час да ти ѕвони или пишува.

Исто дали е нормално никогаш да нема дома ручек(таа оди на раб макар што нема потреба) но сепак мислам може од вечер нешто да се направи или кога ке дојде.
    Нормално е некогаш да нема, нормално е некогаш и ти да зготвиш или донесеш дома. (Јас сум дома, не работам, па често знам да му кажам на мм дека утре нема да правам јас ручек, да направи он или пак самиот ќе ми рече (поготово за викенд бидејќи е дома) јас да не готвам, тој ќе готви.)

Светот највеке ми се сруши кога направив собракајка надвор од Мк.-Се јавувам ма тел и и викам направив спбракајка.Нејзината реакција беше.Да не пишиш пораки дури возиш.
    Ова е нешто друго... Не е во ред, но позади овие зборови, нешто се крие... Дали си пробал да ја изневериш или си пишувал со друга, а таа дознала?

Исто така ја премолив да ми помага околу мојата работа али не ја привлекувала(раб е на комп не ја терам да копа).
    Убаво е што си и понудил соработка, но доколку не сака, нема потреба од напнувања, молби и друго. Нејзино право е дали сака и што сака да работи и треба да го почитуваш тоа.

Исто така имам родител болен Татко кој не отипла еднаш да го види о да праша како е,јас се самиот правам.
    Вистина е дека нема потреба да го гледа, ама од почит према тебе, треба да го посети барем еднаш, доколку не и наштетил на некој начин.

Така дечки секој ден си се чудам каде сум и што сум пошто за неа јас се правам пошто ја сакам а добивам краставица.

Наместо да се чудиш, седни и искрено разговарајте. Средете си ги проблемите.

На LovelyGirl3, Nausicaa, ALISA0000 и 5 други им се допаѓа ова.
  14. IAmPresident

IAmPresident Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2015
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    461
    Мислам дека имам проблем. На кратко ќе објаснам. Золва ми е бремена, живееме во странство во иста зграда. Мм веќе неколку пати ми преговара дека ништо не сум у помагала. А јас уште оддамна со неа воспоставив убав однос со голема почит, но секој си прави за себе, нема мешање и многу близина туку онака 1-2 пати во недела ќе испиеме по едно кафе или некогаш јас или таа ќе зготвиме нешто па заедно ручаме (ова ретко, 1-2 пати во месецот), се останато си правиме посебно, тие се една фамилија ние друга не функционираме како во заедница. Е сега чудно ми е ова што се случува, го потпитав мм што да и помагам тој ми вели да сум пазарела некогаш нешто или да и зачистам јас ваква :o сметам дека тоа засега нема потреба, маж и голем домакин и чисте и псзарува готви се прави дома, што би барала јас во нивната приватност не знам. Ако побара нешто од мене де разбира веднаш ќе го направам, но јас да сум иницијаторот не ми е згодно. Таа плус е таква не бара помош, ама и не нуди. Не знам дали е правилно ова или јас грешам? Мислите дека треба да правам повеќе затоа што таа е бремена? :^)

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Не, не треба да правиш ништо повеќе.
    Ако таа сака помош, треба да замоли.
    Ако не сака да замоли чувствувајќи се дека ќе и падне круна од глава, ќе си ги прави работите сама.
    И ако замоли, и покрај тоа што те замолила, ако ти не сакаш, имаш потполно право да ја одбиеш.
    Маж ти ако сака тој нека и помага на сестра му.
    Сестра му си има нејзин маж.
    Ти си последна што треба да помагаш.
    И да му кажеш на маж ти да не се занесува многу со барањава.

Последна измена: 18 ноември 2020
    На Nausicaa, Sexybaby86, Alisa22 и 7 други им се допаѓа ова.
  16. IAmPresident

Се зачлени на:
    26 јуни 2015
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    461
    Ти благодарам на подршката. Така и јас мислам, ни сум и барала помош ни ми е барала. Тоа што е бремена ме замисли, си помислив дека грешам со моето мислење, ама ќе разговарам со него, не е моја работа тоа, тој нека и помага, јас само ако таа побара ќе помагам

На Mantub му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LadyLollypop

LadyLollypop Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2019
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    5.415
    Ако има нормална бременост и се е во ред, нема потреба да помагаш доколку не сакаш, а ако сакаш ТИ можеш да ја прашаш дали и треба нешто. Кога ќе се породи, тогаш повеќе би и се нашла помош од твоја страна. Од искуство ти кажувам :)

18. IAmPresident

Се зачлени на:
    26 јуни 2015
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    461
    Па нормална и е, веројатно. Неколку пати и имам кажано кога и да треба нешто да побара. Ако побара ќе одам и тогаш и сега, нема да се мешам сама во нејзиниот дом :^)

На buba4e89, tina2018, tinka-mace и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.591
    Допаѓања:
    40.021
    Ако ти би и помогнала доколку и треба и ако сакаш прашај ја. А дека си должна- не си.
    А и не секој сака помош, некои сакаат и имаат организација со сопрузите.

20. IAmPresident

Се зачлени на:
    26 јуни 2015
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    461
    Мене не ми е проблем да помагам, по природа сум таква, сакам да помагам на секој кога можам. Да затоа нема да се мешам повеќе, ќе помагам само ако таа го побара тоа. Ти благодарам :*

На Emotional123 му/ѝ се допаѓа ова.