Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Брачни совети

Дискусија во 'Брак' започната од Silver.E, 27 август 2013.

1. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.825
    Допаѓања:
    39.510
    Све је твоје моје:rofl:
    И све је моје твоје наравно.:P
    Јас сум трошаџијата во куќа, среќа само на патувања, партали и искуства сакам да трошам. Кога не работев маж ми ми префрлаше пари на моја сметка за џепарац да речеме, а тој плаќаше се друго. Од кога сме надвор, одредена сума оди на посебна штедна сметка.
    Кога работам, трошам за што треба, сеедно дали за мене , за дете, куќа или за него. Никогаш нема да заборавам дека ме финансирал кога сум учела. Не спомнува никогаш ама јас си памтам:inlove:

На teaiva, Mrs.Sofija, Bozica1980 и 16 други им се допаѓа ова.
  2. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.391
    Допаѓања:
    171.627
    Што је твое е и мое
    Што е мое си е само мое :rofl::rofl::rofl:

На poppie, Kaja991, Осе и 11 други им се допаѓа ова.
  3. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.476
    Да си се тргнете под кирија под итно. Имам во блиска фамилија вакви, значи 7 души се во една куќа - старата баба, снаа и, маж и (син и на бабава), двата нивни сина, едниот женет со дете и едно на пат, другиот уште неженет. Значи сите земаат пари, кој плата, кој пензија, бидејќи ми се доста блиска фамилија и грубо сами си го кажуваат приливот, а тоа е околу 90.000/100.000 ден внес, верувај ми куќата ќе им падне над глава, од што да ми извините ги мо☆☆☆т парите. Вакви не се оправаат никогаш. И татко ми беше ваков, на мајка ми до денар и ги цицаше парите, она криеше од него секој месец пари за да плати сметки. Бегајте од таму што е можно побрзо, до душа несакам да те осудувам, ама кога си знаела дека толку души на куп ќе сте, сте требале уште од сам старт да се договорите за под кирија. Ама тоа е што е, гледај да се тргнете што побрзо, а маж ти ако толку мора/сака да ги помага, нека им дава пак некоја симболична сума пари, ако сакаат да живеат поинаку, нека се испотат. Што е тоа возрасен маж, женет да ги дава сите пари кај неговите, незнам....

На Vojdana, Осе, Erika.greeneyes и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.945
    Допаѓања:
    6.183
    Ајде и јас да пишам на темава ме привлече муабетот. На почетокот бевме со заеднички буџет (уште бевме во врска но живеевме заедно) од едната плата се плаќаа сите сметки, кирија и се пазаруваше, а другата цела беше џепарлак и остануваше дел заштеден. Наидовме на расправии не поради преговарање и давање отчет, туку мм ја зел картичката заборавил да остави пари или јас сум го сторила тоа несакајки, и проблем, едниот често остануваше без пари во него. Сега секој е со својата плата, јас ги плакам сите мои сметки (уште кога бевме во врска сметките се на посебно име пример тел на мое име, едната кола на мое затоа што сме во странство имаме осигурување и за тоа, другата на негово) кирија делиме по пола, а пазарување некогаш тој некогаш јас, не замеруваме доколку некој овој месец даде повеќе. Дури и одморот го делиме на пола. И верувајте многу ни е подобро вака, се што остане од двете плати се става на заедничка штедна книшка и поголемите нешта за дома и сл се купуват од тие пари. Не е дужен тој да ме финансира ниту пак јас него. Сега штедиме за здравје кога ќе дојде денот јас да седам дома со деца, да може јас да ја трошам заштедата на исти начин како што ја трошам мојата плата сега. Не сакам тој да има обврска тогаш да ми плаќа телефон или бензин

На 1209, Speechless, Осе и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Iva Mitrevski

Iva Mitrevski Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2020
    Пораки:
    1.350
    Допаѓања:
    7.242
    Здраво девојки! Можеби прашањето не ми е за тука но три дена звонам во фонд за здравство, не креваат тел! Летото се омажив, сменив презиме. Но во здравствена книшка уште сум со старо презиме а за два месеци треба да се породам, дали знаете што документи се потребни за промена на презиме во книшката? Бидејки и патолошката ми се води со старо презиме, да не има некој проблем откако ќе се породам не знам... фала ви

6. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.488
    Допаѓања:
    17.189
    На мојата книшка е старото презиме никаков проблем немав

7. Iva Mitrevski

Се зачлени на:
    14 октомври 2020
    Пораки:
    1.350
    Допаѓања:
    7.242
    Дали си се породила? Дали ти правеле некој проблем за породилното ?

8. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Не прават никаков проблем и јас бев со старото извештај добивав со новото а патолошко боледување добивав со старото презиме и еве сега ме исплаќаат :)

На Iva Mitrevski му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Iva Mitrevski

Се зачлени на:
    14 октомври 2020
    Пораки:
    1.350
    Допаѓања:
    7.242
    Многу ти благодарам :l:

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Angel_G

Angel_G Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    309
    Добро е што не ти ја бараат твојата...Ако дојде до тој ден , е тек тогаш ќе биде весело. Од друга страна да не ги оправдувам неговите (нели да не бидам погрешно разбрана) сепак си влегла што се вели во нивна куќа во нивен стан, живеете заедно и кај нас како што демек се делиме зеднички, ги делиш и пробелмите и обврските. Можеби не било фер од негова страна, што не кажал дека имаат долгови, па он мора да им помага...Ако останете заедно да живеете со нив, разговарај со него да направите некој ред нели. Бидејќи сте во заедница, логично е дел од парите да давате за домашните трошоци, ако се готви заедно за сите (во еден лонец нели, бидејќи ти неможеш да ставиш свој фрижидер во заедница и да го заклучиш и да стваиш твој лонец), да дава дел од парите за храна, сметки , дел другите членови, да се подели на подеднакви делови. Мислам така е кај мене, иако и тоа давањето фрустрира, ама некако по фер е...

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.391
    Допаѓања:
    171.627
    има друг момент
    Ги криел долговите
    Да не се лично негови долгови тие ?

На tinka-mace и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  12. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.488
    Допаѓања:
    17.189
    Дури два пати.Не,никој не правел проблем.

13. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.266
    Допаѓања:
    7.847
    Се работи за кредити. Рата од кредит секој месец што се плаќа, не поинакви долгови.
    Не ги криел од мене за неговиот кредит знаев бидејќи и знам и зошто го зеде и нема голема рата тој, но не знаев дека и неговите имале кредит е кај нив ратата е богами поголема.

14. Angel_G

Angel_G Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    309
    Лоша судбина сестро. Господ да ми ти поможи, само тоа ќе ти кажам.Да не коментирам нели во друг превец да отиде дискусијава, само да знаеш дека тие не се единствени што се во кредити...Ако работиш за минималец, па ајде да кажеме и за просечна МК плата, да испоплаќаш само сметки и разно разни давачки, за храна нема да ти стигнат...Таква е генерално ситацијата. Еве и да си самец и да имаш свој стан и плата од 16.000 илјади , онака лупнав, и да испоплатиш се, ќе си остануваш пола месец гладен, гарантирам.А ако имаш кола, а ако пак треба нешто и за дома да купиш од покуѓнина, ти цркнала машина за перење, или нешто друго, нема чаре друго, долгови, рати, картички и после нема крај...Пак да не бидам погрешно разбрана, не знам во каква ситација се твоите и како трошат. само наведов прост пример.

На ЕденЧлен, ALISA0000 и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Ама она кажува дека се расфрлале со пари наместо да се расфрлаат со пари тие нека ги уплаќаат во кредитот 4ца од нив зимаат најмалце 1000 евра месечно 5от член е мажот и со повисоки примања и 6ти член е она со примања. Нема потреба мажот да плаќа на некого кредит секако он треба за себе да гледа да си направи дом семејство па после тоа ако има зорт ќе се помогне на друг, а он наспроти тоа цела плата дава дома,а од друга страна не двои за неговата иднина освен фамилија ако ствара на 50години тоа е друго. И јас да знам дека мм ми мажал ти не мора да ја даваш платата дома и јас би си тргала на страна пари за да имам јас раат за утре ако не сака да се мрдне од мама и тате да си имам јас кај да живеам а он нека седи со нив :) паметно си прави она

На Vojdana, Bebce1, 1209 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    Книшка со моминско ,само кај матичен гинеколог сум со двете ,решение за породилно стигнало на моминска адреса со моминско презиме. Во болница книшка не ми побараа само л.к. еве 5 месеци си трошам пари :)

17. Lisicko

Lisicko Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2020
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    1.098
    Не е никаков проблем, јас уште во Фондот сум на старо презиме, еве чекам второ веќе, матичниот број ти е ист, ако ти е сменето презимето

На Iva Mitrevski, pikabu5 и Осе им се допаѓа ова.
  18. sheis

sheis Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    244
    Здраво девојки. Сакам да прашам за некој совет во врска со темава. Во брак сме 3 години и сеуште немаме деца. На почетокот несакав јас бидејќи воопшто не се чувствував подготвена за таа работа, а сега работите се обратно. Јас сакам а тој не сака. Постојано е депресивен, со негативни мисли и слично. Пробувам на секаков начин и цела енергија ја насочувам кон него за да биде се како порано, но самиот период со корона вирусот и затворањето дома го направи депресивен. Среќа што оди на работа излегува. Јас сум постојано дома. Сме разговарале многу пати на таа тема но секогаш е истиот одговор, како не сака дете сега, само еден е вработен и слично. Финансиски сме стабилни, но тој сеуште мисли дека немаме услови за дете - барем така вели. Се надевам не е некој друг проблем. Сакам да ми помогнете или да ме советувате како да постапувам. Дали да ги заладам и јас односите кон него, да не се фокусирам на него? Бидејќи тој веќе како да ги заладил кон мене...

19. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Не ми изгледа фер да ги заладуваш односите. Тој ги заладувал односите кога ти не си сакала бебе?
    Ако не сака сега, не сака, нема форсирање.
    Пробајте да ги решите надворешните услови кои него му сметаат, ако тој нејќе само на неговата плата да се потпирате тројца, можеби можеш да пробаш да најдеш работа?

Последна измена: 2 февруари 2021
    На cresa-jagoda, Осе и 1209 им се допаѓа ова.
  20. sheis

sheis Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    244
    Во право си за тоа со заладувањето... а за работа веќе сум во преговори. Јас сум варботена но на пола работно време и не сум осигурана...
    Фала на одговорот :) <3

На Mantub му/ѝ се допаѓа ова.