Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Брачни совети

Дискусија во 'Брак' започната од Silver.E, 27 август 2013.

1. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.087
    Допаѓања:
    134.933
    Такси?

На tina2018, BlackNight, M.B. и 2 други им се допаѓа ова.
  2. iamtheone

iamtheone Нов член

Се зачлени на:
    31 мај 2021
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    16
    Јас викам дека општо неговиот дом не го осеќам како дома, едно е кога сме надвор од МК и си живееме заедно во станот, друго е кога си доаѓаме МК на гости.
    Ние тука сме 24/7 заедно, сите пријатели ни се заеднички, сите излегувања ( колку што може со коронава ) ни се заеднички, посебно па сеа со коронава, како се затвори се, цело време сме дома заедно. И кога ќе дојдам во МК ем сакам да се видам со моите, ем малце да здивнам сама.
    Ако сме земени не сме поврзани со папочна врвца, фала богу. Не гледам проблем 2 недели да спиеме на различни места.

Искрено коментарите од типот "Местото ти е со мажот" ми се толку застарени, како објект да сум залепен за мажот, а не човечко суштество. Посебно па ако доаѓа од жена ваков коментар......

500 денари дневно ме фаќа одење/идење, а нема пример градски автобус.

На Skorpija25, MissBreezy, Inana123 и 6 други им се допаѓа ова.
  3. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.473
    Допаѓања:
    10.908
    ^ Па нели си мажена, спиј и кај твоите, но без врска е тука да сакаш да "здивнеш сама", а од друга страна да сте во брак.
    Колку неубаво од страна гледано.
    Вака делува како него ни два посто да не го почитуваш.

На Macito007, mKdevojce, ALISA0000 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Pea

Pea Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    666
    Не си одете заедно за мк, оди си сама и престојувај кај твоите.

5. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Јас па мислам дека стварно не мора заедно да се сегде, што врска има дали биле во брак или не.
    Таму секако се цело време заедно, што ако тука сакаат да се видат секој со своите. 20 дена се во годината одмор, јас да бев во странство ќе сакав да си поседам подолго со моите, зошто да не.
    Сигурно нема повеќе да сакам со неговите да седам.
    @iamtheone Како не му е прифатливо и тој кај твоите да дојде? Ти можеш да седиш во куќа што не е реално твоја, он не може кај твоите зошто? А не гледам искрено ни некој проблем да си седи секој кај своите. Јас сосема би била или за 50-50 или секој кај неговите.
    Остај муабети зошто си се мажела, сигурно не си се мажела за сегде да одите заедно. Нормално е човек да е некаде без партнер и слично, како одат луѓето по конференции, дообуки и слично за кариера сами. Никој нема да умре ако посветите време и на други луѓе освен вие двајцата.

Последна измена: 2 јуни 2021
    На Martka, spacegirl92, Skorpija25 и 9 други им се допаѓа ова.
  6. iamtheone

iamtheone Нов член

Се зачлени на:
    31 мај 2021
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    16
    Искрено вака да те прашам, дали може да се замислиш 24/7 ( буквално, значи откако почна короната двајцата работиме од дома ) да поминеш со еден човек? Немам пријателка за да излезам со нејзе посебно, секое излегување ми е со него. Ептен инцидентно ако се погоди нешо па да излезам јас без него или тој без мене. Што не беше случај додека бевме во МК, секој си имаше друштво, нормално излегувавме и заедно но и посебно со други луѓе.
    И нормално кога имам прилика малце да искористам за одвоено време, сакам да ја искористам, за добробит моја и на врската. Може еве и се погоди со коронава така инцидентно па да имам поизразена желба за одделно време, пред тоа и секој си одеше на работа, имавме и други активности, не беше толку монотоно. Ама ако сакам да поминам некое време одвоена од него, не гледам проблем, ниту па го гледам како непочитување спрема него.

Најголем проблем ми е како да го решам ова без караници, еве како се ближи времето да си одиме се активира пак таа тема и повторно се вртиме во круг. Не сака да седиме одделно, не сака пола кај моите, пола кај неговите, му спомнав и за стан настрана, ми рече како така на готов спрат да сме оделе настрана, финансиски не било издржано.... И не знам веќе што да правам.

На spacegirl92, Noranora, ForeverYoung и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.687
    Јас живеам во Германија, а маж ми не е од мк. Што би правеле во ваков случај не би ги гледала воопшто твоите? Ние го делиме одморот малце таму, малце на море, малце мк и све прекратко доаѓа ама тоа е. Во периоди кога не работам сум си дозволувала јас и подолго да останам во мк кај моите. Пола - пола е идеално решение или речи му пола ќе седам таму ама другата пола одам кај моите дошол ти или не.

На Martka, Milobebence, IRBBB и 4 други им се допаѓа ова.
  8. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.403
    Колку нападен одговор. Какви услови да створат, кога не живеат тука. За иди ми дојди ми, да не треба свој стан да купат? Друго, реченицата дека местото се знае каде и е, со мажот, ми е иста како местото на жената, се знае каде и е, во кујна. Дека ако стапиш во брак, треба секаде и во секој момент да сте заедно. Јас сум пред се, индивидуа, пред него сум имала живот, а истиот ќе продолжам да го имам и со него, а и без него. Сосема културно и совесно е, доколку нема компромис, секој да си оди таму кај што му чини. Нејзините родители не се помалку од неговите. Проблемот е во него како што читам, така да тој нека си го реши со себе. Всушност, истиот одговор би го дала, местото, се знае каде му е, покрај жената. Најмалку што може да направи е да ја испочитува својата жена и да помине време и со нејзините родители.
    Јас да се најдам во иста ситуација, не ме брига дали ми е маж или не, ќе сакам да поминам време со семејството со кое сум израснала. А тој, како сака и како му чини. Па нека збори, свекор, свекрва до следната година. Да ме отуѓува некој од мајка, татко, ахам важи.
    Што се однесува до членката, јас не би попуштила. Инсистирај на 50/50. Сепак, живеете во друга земја и сосема е нормално да сакаш да се видиш со своето семејство. Доколку нема компромис, продолжи си, така, како што си направила прв пат.

На spacegirl92, Lanna89, Chanell* и 20 други им се допаѓа ова.
  9. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    5.436
    Го забораваш моментот на “што ќе речат луѓето”. Како така снајка да седи дома кај нејзините или па мажот домазет да биде при своја куќа и спрат (facepalm). Од комшии, роднини, пријатели сите само тоа ќе прашуваат. Ние од таквите муабети не можеме да мрднеме од 20ти век подалеку.

@iamtheone ако тој решил дека мора да биде така и никако поинаку, единствен начин да ја решиш на мирен начин ситуацијата е да попуштиш и да седиш кај неговите.
    Штом најкоректниот предлог 50/50 ти го одбил, друго и не можеш да понудиш и да поминеш без караници.
    Евентуално сам по сам идајте во Мк, па не бодете очи на народов, оти верувам дека тоа е коренов на проблемот, не мислам дека маж ти е толку зависен, па да мора да бидете 24/7 врзани како со папочна врвца.

На spacegirl92, WildMk, GrimTheReaper и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Помислив и на тоа, ама ај си реков човекот излегол, свет видел надвор, ваљда не е до толку.

На spacegirl92, MeowMeow, Autumn Love и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Dominik

Dominik Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2021
    Пораки:
    233
    Допаѓања:
    1.399
    Исто и на мажот местото е кај жената.
    Ако гледаме така.
    И неа и недостига нејзината фамилија.
    Може да балансираат.
    Ако не секој нека си седи кај своите.
    Мажот нема да умре без цицка,има цуцли ќе го надојат:D
    (И се извинувам на членката,т.с на нејзиниот маж)

На Skorpija25, S.W.A.G, WildMk и 4 други им се допаѓа ова.
  12. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    До поќе е, не до толку.
    Какви сељаци сум запознала кои цел живот живеат во странство.

И да ви кажам на сите:
    Нема ништо срамно во тоа да сакаш да бидеш сама некое време, или со твоите, или со другарки, или со било кој... без маж ти.
    Секој си е засебна индивидуа и си има засебни потреби.
    Од почеток бев тиква и верував дека треба 'да одам по мажот' и признавам дека ептен згрешив.
    После си поставив граници: “Јас од сега вака сакам. Тебе ако не ти чини фала-пријатно.“
    Само што маж ми има разбирање...
    Не ме терал ништо на сила.

@iamtheone можеби нема да го решиш проблемот без кавга, ама јас да сум, подобро сега кавга и да расчистам кому-каде е местото, отколку да си ја пролонгирам фрустрацијата.

На spacegirl92, Martka, Elenpelen и 5 други им се допаѓа ова.
  13. unadescarada

unadescarada Активен член

Се зачлени на:
    25 август 2020
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    33
    Дојде времето и јас да се консултирам овде, ама некогаш со луѓе што не ги знаеш полесно се отвораш.

Мојот проблем за кој што се трудам да најдам решение е следниот. Со мм имаме генерално супер однос, но отсекогаш ме вадело од кожа неговиот неосет за една работа. Јас генерално суѓ доста принципиелна девојка и воспитана дека за се треба во животот да се има осет и граница.

Со мм секогаш кога идеме негде на гости, дали со повод или без, си имам проблем со тоа негово седење на гости до заборавање.

Јас сум ти човек со мото,, свакога госта 3 сата доста", а мојов луѓе прв ќе дојде последен сака да си оди. Не сакам да се научи на тоа јас да си одам, тој да си седи, ако сме биле партнери за се во животот и ако како пар сме дошле сметам дека треба и како пар да си одиме заедно.

Бевме на роденден, отидовме во 15:30ч, и ајде викам ќе го оставам сепак од негова страна се славениците, ама луѓе бе 5 ипол саата да седиш?!? Колку и да ми е интересно, сакам веќе да си одам, јас дури после 3часа ќе речев ајде да си одиме, ама ќути ќути ќути и више ми пукна после 5 ипол саата и си ја земав колата и си дојдов, и за него тоа е нормално, демек ако не ти се седи не де љутам, оди си..

Значи ми идеше во три лепе да го отерам и пробав со убаво во изминатиов период да му укажам дека мора НЗС да најдеме и јас ќе попуштам малце, ама мора и он да смени, и он смета дека проблемот е во мене, дека јас сум многу стегната и дека треба полабава да бидам, ама не можам и не сакам да бидам до тој степен, значи секој може да ти вика седи седи, ама не значи дека го мисли, има луѓе што се учтиви едноставно..

И ај сега ваше мислење проблемот е во мене или?!

Не сакам да сум Хитлер, ама не ми се иде на гости, кога ќе помислам на тоа дека после ќе се натегаме за да си одиме.

И дури му реков, веќе не одам нигде вака со тебе, ебате парот, заедно дојдовме одделно си одиме.. Не е еднаш па да речеш ај нек буде, кај и да е со кој и да е, не ми се свиѓа едноставно што нема осет да рече еднаш он, ајде си бегаме.. Врба грозје ќе роди пред он такво нешто да каже.

Совет?!

14. Сара Лав

Сара Лав Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2021
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    1.352
    Се случувало и јас и мм да одиме негде заедно и јас порано да си отидам и во тоа не гледам проблем. Барем мене тоа не ми пречи. Исто и он е тој што сака и може да седи со саати а мене сафра ме фаќа и ќе си отидам. Ако јас не кажам да си одиме него ретко му текнува:D Е сега нормално некогаш јас ќе истрпам, некогаш ќе му спомнам дека сакам да си одам и ќе се договориме пример ајде уште 1час и си одиме, некогаш он ќе остане јас ќе си отидам. Зависи од приликата и тоа каде сме и со кого сме. Ако тоа ти е проблем и ти пречи разговарајте убаво објасни му дека не се чуствуваш убаво и зошто тоа ти пречи и мора да си најдете некој компромис и договор. Ете пробајте да се договарате пример дур сте таму а тебе сафра те фаќа да се договорите за колку ќе си одите, и кога ќе дојде тоа време само ќе станеш и ќе речеш ние си бегаме и ќе чекаш маж ти да стане, сакал нејќел ќе нема избор ќе стане , а ќе нема ни причина да ти претече затоа што веќе сте се договориле пример за 1час да си одите:D. Не е во ред и он да те игнорира ако тебе нешто ти пречи, но и ти мораш да бидеш малку пофлексибилна и да се најдете на средина:D И не барај он да каже да си одите тоа нема да се деси, барем гледам по мојот сопруг. Ама ние си се договараме на лице место и мене тоа не ми пречи:wasntme:

15. Estranged

Estranged Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    1.776
    Допаѓања:
    24.834
    Зошто вакви размислувања бе луѓе?
    Еве и јас сум во странство со маж ми, во Македонија имаме наш стан (не заедница, свекор ми и свекрва ми исто се надвор од државата), па планирам бар пола од времето што ќе бидеме во Македонија летово да го поминам кај моите. Затоа што ми се родители, затоа што сакам да ги видам и затоа што најмногу заради нив и се враќам таму. Маж ми е исто добредојден, ама знам дека повеќе од 2-3 дена нема да му се седи кај моите и ќе си се врати во Скопје, за да помине повеќе време со другарите. И не гледам во тоа ништо лошо. Маж и жена сме и во странство, маж и жена сме и во Мк. Сијамски близнаци не сме и нема потреба да бидеме.

На Martka, Just.do.it, An-na и 14 други им се допаѓа ова.
  16. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.936
    Допаѓања:
    48.111
    Имаше еден клип стенд ап комичарот Маријан баш на оваа тема :) вика порано нашите родители не одеа на гости ами на поседок :)

Не е проблемот до тебе, јас и не би гледала на тоа како голем проблем, едноставно таков си е човекот, и јас исто би постапила би си заминала него ако му се седи нека седи.

На unadescarada и WildMk им се допаѓа ова.
  17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Завари-тенџериња.
    Ич неќам такви луѓе.
    Ни сакам да седам некаде повеќе од два саати, ни сакам некој да ми виси повеќе од два саати.

На Lanna89, flower30, poenta и 8 други им се допаѓа ова.
  18. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.386
    Допаѓања:
    171.607
    Штом е таков ке му речеш сам да си оде од сеа натаки дека ти не планираш да одиш со него
    Или речи му втора варијанта одиме и стануваме после саат
    Мажите се скоро сите такви без осет

На Elenpelen, crazylady, pikabu5 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. SnezanaPet

SnezanaPet Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2021
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    98
    I jas mislam taka.
    Ili iznajmete stan.Ili ke go fatis deka negovite i tvoite ve ocwkuvaat so netrpenie i treba isto vnimanie da im obrnite.Edna nedela vamu edna nedela tamu.A moj sovet bidejki i jas ziveam stranstvo sam ne go ostavaj kaj niv da prespiva oti od tamu mu idat tie idei deka mora ti tamu da bides i slicno

20. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.886
    Немаш проблем во право си и јас би така да сум во странство. Мислам може заедно пола од деновите кај неговите пола кај твоите, ако не се сака така зошто да не и сама.

На Martka и WildMk им се допаѓа ова.