ama posle niv poubavo se tera po 4te strani na svetot,potrezveno se tera po novi nasoki,zanes si zaboravil malce.
A jas mislev RAZVODOT e najlosoto nesto,ama previdov deka ima poloso brak tegnen za da ne stigne do razvod i tegnen do momentot koga sfakas deka ne ni postoi brakot,dodusa ne ni bilo toa brak voopsto. Na momenti koga ke se razbudam nautro se osekam kako vo vremeto koga ne go poznavav i se smeam i koga ke mi tekne deka pominaa 10godini po toa i koga ke stavam na kantar i dobro i loso mi se skiseluva liceto,se mi smeta ili mi e krivo a najkriva sum si samata,ama....ke pomine.
Јас не сум во брак, 21 имам. Имам 3 годишна врска. Ама како сум се зачитала во темаваааааааа.... До назад назад... И сакам само едно нешто да искоментирам- ако можи. Иако не сум во брак сепак сум возрасна личност и имам мислења на темава. Со сила убајна не бива. За џабе не рекле. Кога гледате бре луѓе дека не оди, значи не оди никако, една година, две години, три години нека се, готово е. Како не ви иди не знам да превземете нешто екстремно? Можеби е до карактер ама кога читав сега погоре дека некојси со анксиозна состојба се излежавал дома и па жената слугинка му била и мајка го заспивала навечер значи не знам... Кога гледаш дека не оди никако ни со разговор ни со закана ни со молење. Одиш на акција. Му викаш или ќе мрдниш од дома и ќе си најдиш работа или сакам развод. И НЕ НЕ НЕ ве молам НЕМОЈТЕ децата да ги ставате како причина за мачење во бракот. Сто пати имам напишано и тука и сто пати имам искоментирано во живо. Јас како дете во дисфункционално семејство, кое гледало карање, тепање, плачење и слично имам ТРАУМИ за цел живот заради таа глупава логика на мајка ми дека е подобро да живееме во неслога од колку да живеам со разведени родители. Не се менуваат луѓето. Тие сме што сме. Имам растено со вина дека заради мене мајка ми не заминала. Тоа само му го правите на децата. Трауми и вина дека заради нив вие не сте имале среќа во животот и можеби и полошо. Да се разведеше мајка ми на време, сега јас ќе имав двајца родители и немаше да шетам по психолози. Вашата „несебична“ одлука да си го жртвувате мирот и животот за децата всушност на крајот секогаш прави повеќе лошо од добро и испаѓа најсебичната одлука што сте ја донеле. Не сте добар родител ако се „жртвувате“ и трпите брак кој нема ништо во него освен негативни работи, туку сте добар родител ако го сфатите ова навреме и ги тргните вашите деца од таквата околина. Ако навредив некој нека ми извини, ова од моја лична перспектива и од мое лично животно искуство го пишувам.
ne sum razmisluvala deka ke doziveam razvod vo zivotov ,ama veruvam vo se sto me raspolozuva i motivira da grabam napred so polna parea,taka da DA.(ova mislev da go cuvam za 2ot ama eve go DA)
Вака значи. Ми треба ваше мислење. Во болница сум бремена со поминат термин, ме надгледуваат дека имам проблем со епилептични напади. Инаку не сум од ск ама морав да дојдам тука по препорака од невролог. Е сеа откако дојдов тука сопругот како да ме подзаборави како да ми се јавива затоа шо е обврзан да се јави. Еве втор ден ми е на клиника тој цел ден не се прибрал дома. По кафани цело време со овој со оној. Кога му реков дека сега ми е најпотребен дека сакам повеќе внимание ми рече дека ми посветувал доволно внимание и сакал малку,цитирам, да си уживкам со друштво. Нормално ми падна криво се наљутив и ми пиша ке ти пишам кога ќе идам дома немам батерија и толку. Сега кога сум тука уплашена и за моето и за здравјето на бебенцето тој како да чекаше да се излуфтира. Не беше ваков не знам зошто се смени вака несакам пред пораѓај да одам вака скршена. На сите ни треба одмор понекогаш, но дали во ваква ситуација би постапиле вака? Еве пред саат ипол пишевме и сеуште го нема. Што е најпаметно да сторам вака немам сила се разочарав премногу. Извинете на долгиот пост.
@Lunaa21 мила, само едно нешто ќе ти кажам - диши длабоко, смири се, мисли на најважното во моментов - за кратко време ќе го доживееш најубавиот состанок на светот на кој гарантирано ќе доживееш вистинска, длабока, доживотна љубов на прв поглед - ќе го видиш тоа мало, нежно, беспомошно, исплашено и полно со живот бебенце и тогаш инстантно ќе заборавиш на се, и твојот вистински живот ќе започне, ќе станеш нечија мајка, нечиј извор на топлина, удобност, храна, дом, живот.... Со лесно мила, смирено, диши длабоко.... и знај - тука сум за тебе!!!
Ти благодарам. Тешко па претешко ми е дури ме изненадува оваа ситуација. Зарем е можно ни трошка загриженост да не покаже ако не за мене за своето дете. Чекал тој да се породам па да се испијанчел. Мислев и бев убедена дека ќе биде родител и сопруг за пример ама згрешив.
Фокусирај се на бебчето и не го барај ќе дојде трчајќи, те очекува нешто најважно на свет и не се преморувај со маж ти. Многу ми е жал што се испонашал така ама од еден пост не може да се заклучи ништо. Секој од нас различно се носи со стресот, а сигурно и на него му е стресно. Може е исплашен, под стрес па различно го покажува. Не го оправдувам воопшто, да не се разбереме погрешно. Ама сите сме различни. Со лесно и остави го сега, што и да имате за решавање ќе решавате после, а верувам дека ќе се извинува најмногу на свет. Ајде мајка само храбро!
Луне пречуствителна си во моментот а и кој не би.. тотално те разбирам и можам да замислам како се чуствуваш.. но, во овој момент најдобро решение би ти било да се фокусираш на твоето и на здравјето на твоето бебе, не го барај, зошто го бараш ?! Остави го нека се пијанчи.. колку и да ти е тешко не го барај остави го сам нека се освести за направеното и да се засрами од неговите бедни сељачки постапки.. кога ќе дојде изнакажи му се, така и заслужува.. јас не ги разбирам ваквите луѓе.. секој чест на маж ти за псотапките.. се надевам дека ќе се освести кој е побитен во неговиот живот дали ваашето здравје или друштвото и чашката.. остави го и збери сила.. нека денгуби со чашката в рака ама како и да е нема да оди на долго таа негова ситуација и "перчење.. срамота, само кажи му срамота, засрами се... толку. Ако тој смета дека "чашката" е решение за вашата сиатуација нека повели ама таков не ти треба.
@ Lunaa21 Moжеби ,се плаши за тебе и за бебето па сака стравот да го надмине дружејќи се со другарите. Не избрзувај.Ти си под лекарски надзор,а тој е дома,незнае ниту пак може конкретно да ти помогне. Немој да му се лутиш. Јас верувам дека и нему му е тешко ,и самиот пород за мажите е уау,а не пак и ова што велиш за нападите. Ајде,ајде,ќе видиш дека ќе биде најдобриот татко и сопруг. Само да помине стравот кај него. Поздрав и со лесно.
Дами одамна не сум ви пишала немав интернет (финансиска криза). Вака мм многу хрчи кога спие а мене тоа многу ми смета , нормално сакам да си се одморам и јас наутро на работа попладне со детето , поручек пак на работа и немам време за одмор. Единствен одмор ми е спиењето кое поради хрќењето на мм неможам да си го овозможам. Пробав легнав во друга соба затворив врати пак исто се слуша насекаде , од една страна он хрчи од другастрана свекрва ми и свекор ми. Пробав уи да го потчукнувам и да го будам да се сврти и пак исто многу хрќи , вика изморен сум затоа хрчам. Но тоа не ми е најголемиот проблем во ситуацијава, Синоќа додека го будев дека хрчи ми рече оди каде сакаш спиј тука не ти е местото. Каде ми е тогаш местото? Се расплакав несакав да се расправам дека детето спие со нас и утрово он тргна на работа и јас исто така не му кажав ништо . Незнам што да правам откако с епородив на неколкупати ми кажува индиректно дека не ми е место тука покрај нив.
А да не "коваат план" позади твој грб да те избркаат тебе со ова нивното фамилијарно групно хрчење?! Најозбилно, како на никој на никој не смета со хрчењето освен ти си таа во куќава што се ти смета?! не знам еве може и грешам душа, ама ако навистина ситуацијата "ноќно групен хор" ти е најголемиот проблем и кошмар тогаш седни ги на маса и барајте чаре, што знам, фластери, лекови..па може ќе се сложат за твој мир и сон во куќа, а може и нема кој знае. Не молчи а поготво не пред маж ти. Искажи се што ти смета и разговарајте наместо да се задскривате и молчите.. што знам ова со муабетот на маж ти дека не ти е таму местото сигурна си дека под сево ова што го приложи нема нешто друго или?! Од една страна разбирам дека човекот е изморен сака да спие а ти го будиш бидејки грчи што е и разбирливо нормално, ама пак најверојатно од ноќната дремка го мава нервоза па така зборува без памет сепак ти тоа најдобро си го знаеш дали е така или не, а јас само можам да претпоставувам овде, се си мислам дека под овие зборови вие имате многу подлабок проблем од ова хрчење. Што знам, ама постојано да ти кажува дека таму не ти е местото за една хрчење јас да сум на твое место би се подразмислила со кого сум во брак и дали навистина имаме голем проблем, поголем од "хрчење"?! Да ме мава некој?! Мало сутра, сама ќе си одам бе.
Imam situacija koja sakam so vas da ja spodelam, pa sakam da slusnam vase mislenje. So mm bevme vo vrska 3godini I 3 meseci, od koi godina ipol ziveevme zaedno. Vo toj period I dosta prosetavme. Super ni bese. No so ogled na godinite, no I moeto mislenje smetav deka ni e vreme da zapocneme bracen zivot vo koj bi imale I deca. Se nategavme levo desno ne sega, posle tolku vreme, prvo ova da napravime posle ona I taka. Potoa toj me pobara a jas prifativ. Vo brak sme 4 meseci, I skoro pred mene vo drustvo rece deka se ozenil poradi pritosoci od site strani. Toj ima 36 godini. Ova mn me povredi pa resiv da porazgovaram so nego na temata, zaradi toa sto I cuvstvuvav deka ne sakase da se ozeni. Vo megjuvreme organic bremena. Odgovorot sto sledese uste poveke me povredi. Toj sakal I ovaa gkdina da ne se zeni, ne sakal vo ovoj period ni dete no napravil kompris zaradi toa sto ne sakal da me izgubbi I zaradi toa sto ova go planiral so mene samo podocna. Sakal godinava prvo da odime na uste edno patuvanje pa posle toa sto ke bilo bilo. Me povredi premnogu, zosto mi pravel dete, familija ne se stvara od komptomis. Treba da se spremame za svadba a mene ne mi e do nisto. Na kraj jas se sum svakala pogresno. Kako vie bi svatile, kako vie bi se cuvstvuvale. Neznam sto da napravam, mn sum razocarana I netvozna se mi izgubi smisla, samo mi e zal za bebusot so go nosam ono se osekja ne e dolzno da go nerviram uste nerodeno. Ve molam za mislenje. Izvinete za dolgiot post
@Saraa Епа затоа со натегање и притисок на околината за години, време и место не се склопува брак. За брак треба и двајцата пред да сакате и да сте спремни на тој чекор а не затоа што годините ви дошле или некој од страна рекол дека редно време е да се земете. Искрено тешко и на тебе и на него. Велам тешко на двајцата не само на тебе, затоа што ти ке треба да живееш со помислата дека бракот ви е ради реда со притисок склучен после муабетот на маж ти, а тој ке треба цел живот да живее со помислата дека ете му останале уште работи да си проживее и кејфови да си прави пред да се ожени а сега нема прилика за истите. Велиш осекаш дека не е спремен за брак, зошто тогаш сте се решиле на таков чекор па уште и бебе сте направиле? Ете и самиот рекол дека ја гледа иднината со тебе можеби не ова лето ама можеби наредно лето. При стабилен партнер кој се гледа дека сака да биде со вас, дека се гледа себе си со вас во иднина не знам зошто форсирате некои работи и со сила ги праите. Никогаш не би сакала да бидам во ситуација како него , да морам со пола уста да кажам ДА само затоа што сум во години или некој околу мене ми врши пртисок да се земеме. Од друга страна разбирам дека и тебе не ти е лесно да бидеш со таа мисла , ама ете се случила таква работа некои работи биле кажани кои сепак на крај можеби и не ги мислел така како што ги кажал. Најубаво да си видите како ке ви тера бракот да се посветите на бременоста, на него да му докажеш дека тоа што сте во брак нема да го смени вашиот однос и заедничките желби и цели. Можеби му е страв од промената во која е па затоа така рекол без да има некоја зла намера и позадина. И факт е дека на мажите им е 10 пати поголем и потежок тој чекор за брак отколку на нас жените , што 90 посто сањаат уште од пелени каква свадба ке имаат , какво дете и сл. Едноставно мажите не се такви и треба да се има и кон нив малце разбирање.
Сара ќе скратам да објаснувам околу тегавањето и притисоците за еден брак. Само ќе кажам дека бар искрен бил со тебе. Ама, ама човек од 36 години вакви муабети да прави боже мој сачувај. Дали го мава некој страв од новозапочнатото или се наоѓа во некој постнесозреан период еве не знам, ама за човек од 36 години овие муабети ми се дно. Само еден совет ќе ти дадам бидејки што било било и поминало и не се враќа. Пробај да се оддалечиш од него на некој ден, период, остави го нека размисли со чиста глава, остави го да види дали ќе му недостигаш и дали ќе размисли всушност кој му се преоритетите и што сака уствари.. па види каков ќе е исходот.
Познавам многу типови како твојот дечко/маж , каде што повеке сакаат да шетаат , и цело време не се спремни за брак , но кога ке се роди дете тие се топат буквално се менуваат и детето им е на прво место.Патем бил искрен и ти кажал дека не сака да те изгуби , значи стварно те сака .Не се секирај ке си легни и тој на брашното Патем и лесна бременост