Не е до тебе проблемот, проблемот е што сопругот е едно недораснато детиште. Која возраст сте? Мораш под итно сериозно да разговараш со него, без драми и куфери или да се свести и да се вклучи во секојднвните обврски во домот и децата или сериозно да размислиш за развод. Тоа не е нормално функционирање и не е до тебе, до него е. Ти си супер мајка и немој да се сомневаш во тоа.
Многу ми е жал за сѐ ова што го поминуваш сама, ти немаш маж туку уште едно дете плус за гледање, само што ова нема да порасне и нема никаква намера да преземе одговорност. Имаш 2-3 опции засега, бидејќи нема никаква соработка од негова страна едната е да се помириш и да го трпиш таков безобразен каков што е, другата е да го оставиш барем нема да се нервираш и да очекуваш ништо за џабе. Пишав и трета опција, најмалку што можеш е да почнеш да се однесуваш исто како него но само спрема него. Престани да го переш, пеглаш и раниш. Кога ќе се побуни само кажи "толку можам да постигнам" и дека само децата и твоето здравје ти се приоритет и не можеш и него да го отстојуваш, и најважно не се расправај, стави го на игнор како што и тој ти прави тебе. Прашуваш дали е до тебе, не е сигурно но тој те убедил дека ти си должна сите домашни обврски на твој грб да бидат, не дозволувај да те прави крива и одговорна и за неговите обврски.
Не може да смени сега, може во иднина. Зошто се одлучила на друго дете кога веќе имала проблем и со едно. Некогаш сами си правиме проблеми плус. Можела да му одржи лекција пред второто, сега ќе и било полесно. Не знам дали ќе се прифати 'рекламацијата' !? Нека и се живи и здрави, не се тие криви за ништо.
Ти ако си напорна, он е скот! Дибек еден За свое дете да не се интересира Еве шо мислам кога викам, зошто Господ секому му дава дете..
Се дури мислиш дека ти си проблемот ќе си трпиш. Да се обидеш со неговите родители да го свестат малце?
Убав совет ти даде @Mikha4, прекини да му готвиш, переш, и општо да правиш се што правиш за него. Гледај си се себеси и децата, ако ти замери нешто, тогаш кажи му дека не си му мајка и немаш обврски спрема него, и дека тој како родител има одговорности, дека треба да се грижи за децата и домот во кој живее. Ако не го прифаќа тоа, тогаш решение е да си заминеш, ако имаш каде, со децата, можеби ќе му дојде памет. Ама, така ризикуваш да му се заарни така сам, и да не ве побара. Така можеби ќе ти е подобро. Не е решение ни да го трпиш ова, ќе прегориш. Проблемот не е во тебе, туку во неговата незрелост. Најчесто ова се недораснати мажи, кои не знаат дека штом се ожениш имаш обврски спрема семејството, научени се од дома сѐ да им е наредено. Скоро никогаш не се менуваат, освен ако нешто ептен ги "удри" за да се освестат.
Да му речам детево е болно и да ми дојде после 2-3 саати од играње игрици,жив ќе го изедам,ти си премногу попустлива. Ќе бидам брутално искрена и ќе ти кажсм дека тој никогаш нема да се смени,џабе се трудиш да му објасниш,тој е неемпатичен а за родителско чувство да не правиме муабет,не очекувај дека преку ноќ ќе го добие,тој едноставно го нема. Ако имаш услови,за твое и доброто на децата остави го,тој не е ниту добар сопруг,ниту татко,во се што напиша не гледам ни една причина да му дадеш шанса.
@RazocaranaMajka се растревожив и се изнервирав само што те прочитав. Не можам да верувам дека некој може ладнокрвно да си пука игрици со другарите додека неговото дете е болно, оставено на жена му која е бремена со второ и во секој миг може да се породи. Јас би ги зела двете деца под мишка и би бегала од овој колку што можам подалеку, ни глас да му чујам, ни око да му видам. Ако немам баш кај да одам и морам да останам да живеам со него, повеќе тој од мене ни јадење ќе види, ни перење, пеглање алишта, ни излегување, ни ништо. Да умира чаша вода нема да му дадам. Се пренервирав, извитоперено суштество.
Некое време не му зборувај, не комуницирај со него. Не го чекај доцна навечер, среди и заспиј ги децата па и ти си легни. Кога ќе спијат одмарај, среди се, излези и ти некогаш со пријателки, било кого. Важно фокусирај се на децата и него остави го на последно место, како што рече некој веќе, ако имаш средства или па некој близок да ти помогне од време на време со децата. Однесувај се како да не постои, ако не му текне сам да презбори и да си ја увиди грешката, не ти е ни потребен.
Уф,коса ми се крена. Знам колку ти е тешко со две мали деца. На него побитно му е играње кантер од дете со температура. Жал ми е низ се што проаѓаш ама мислам дека не можеш да го смениш. По колку години имате ?
две деца и уште игра кантер? плус детето горело со темп кога си го барала а он да заврши партија? ...незз по колку години имате ама тој умствено ко да има 15
Не можеш да го пораснеш на жалост. Исто како да си самохрана мајка со три деца. Искрено, не гледам некој конструктивен начин за да го воспиташ кога природно не му оди грижата за децата. Ти посакувам многу среќа што и да одлучиш.
Kako zivees so vakov debil sto ogra uste kanter iskreno ne mi e jasno?! Toj na deteto ne misli ne pa na tebe ccc Strasno so kakvi luge go delam istiot vozduh. Izvini ama stvarno ili sedni razgovaraj so nego ili batali go ,toa govedo ne zasluzuva gram ljubov od tebe. Mnogu mi e zal za decata so takov tatko pokraj sebe sto ne se zamara so niv.Gospod sila da ti dade samo i cuvaj si decata
Пиши пропало сис. Во фамилија имавме ваков зет, само овој нашиов дота играше. 24/7 пред пц, детето дали плачело, дали му се јаде, не е битно само битно е играта. Женава беше и жена, и маж, и домаќинка, и мајка и на работа одеше и све, а он НИШТО. На крај за да го "спасат" бракот направија уште едно дете нека е здраво и живо, ама уште една беља на глава што викам јас, и стана бетер, па официјално се разведоа после второто.
Леле, очите ми се насолзија од ова. Кутрото дете. Не секој заслужува да биде родител дефинитивно. Да не сака да дојде дома кај дете што горе од температура, ма дефинитивно ќе си зберам парталите и има да ме моле да се вратам. Сачуј Боже, како не му е жал за сопственото дете. Како?
Многу има што мислат дека со дете ќе го спасат бракот. А не е така. Во лош брак, деца само дополнително ќе го нарушат односот меѓу партнерите. Некоја ако размислува во овој правец, совреме нека си го смени мислењето, да не носи на душа и други (деца во случајов)