A shto e toa shto imate gradeno so godini osven shto imate dobieno zaednichko dete??? Pa vie ste samo godina ipol vo brak ,a go pravish kako dvaeset godini nebare ste vo toj brak.. Za da spasuvash neshto od toj brak treba da imash shto ,a ti nemash!!! Sakash na sila toj brak da go drzish??Kako???Koga chovekot za Koj si Se omazila ti rekol da Si zaminesh od taa kuka!! Ne go interesirash!!! iI shto ke si ziveete kako cimeri po doma??? Do koga??? Dodeka ne se sveshtish ili dodeka druga Ne ti donese doma??? Jas navistina ne znam kako mislish deka nekoj na sila moze da saka Razmisli si oti dete imash za gledanje!!!
Mislam deka si pomlada I ne si vo brak popravi me ako gresam.So maz mi bevme osum godini vo vrska I sme godina vo brak, imame dete toa mi e dovolno da me vrze so nego a I vo brakot goleminata na stazot ne igra nikakva uloga so toa deka ke steknes nesto poveke ako si podolgo vo brak. Mi rece da ja napustam kukata, se karavme mi rece.I jas mnogu raboti mu rekov.Nikade ne e sjajno, sekade ima kavgi I raspravii nikoj ne e idealen.Fala ti za sovetot sekoj sovet mi e dragocen bez razlika, mi znaci sto nekoj mi pisal no moe ostanuva sto ke odlucam I kako ke se spravam so ovaa situacija. Fala vi luge na sovetite I vasite razmisluvanja.I mene nekoj da mi se doverese mozebi mojata reakcija ke bese vednas da si odis od tamu, neznam drugo e na svoja koza.Bevme osum godini vo vrska vakvo nesto ne se slucilo, se se smeni po raganjeto na bebeto.Neznam probuvam da go razberam mozebi e isplasen od negovite obvrski mozebi nemoze da se navikne na uskratenata moznost da bide se kako porano.Nie doma ziveeme vo zaednica ne ima dosta luge, jaa posle poragaj nemozev da ja podnesam I taa guzva dosta raboti mi smetaa pa I koga se raspravav so nego I jas mu iznakazuvav se I sesto.Nikako ne go opravduvam negovoto odnesuvanje, tesko mi e mnogu no nesakam da mi propadne brakot.Go sakam a znam deka I toj me saka no mora da go resime ova.Jas pobarav sovet da ne si idam a da go razresam ova. Nikoj od nas koi sme vo brak sigurno ne e tretiran kako princeza sekase ima problemi I raspravii od bilo koja pricina no se se nadminuva da mislime na podobro utre.Jas sega ne zboruvam so maz mi luta sum mu.Neka pomine nekoj den ke sedneme so ladni glavi ke razgovarame navistina mi e krivo sto me udri.Neznam no mislam deka ke se pokae za toa.Vi blagodaram na site sto mi pisavte ne me osuduvajte za nisto ve molam no jas nesakam da go unistam brakot I za deteto sto go imame I zaradi nas samite.
Точно кажуваш дека можеби никој не е третиран како принцеза ,но каде што има љубов во брак нема модрици по лице ,а мажоти твој не го жали дека не е навикнат на бебето ко го правеше што мислеше ???
Од еднаш се почнува, а кога ќе види дека ти му попушташ после ќе има и 2 и 3 пат... Еве, ти веќе му најде оправдување за постапката па и викаш дека најверојатно се кае, а од друга страна уште поголем проблем е дека он те третира како домашна помошничка, па и не тропај да спијам откако не се прибрал дома цела ноќ така да ми рече мене сопругот си земам детето и си одма, па нека си спие она на мира колку сака. Мене ќе ми биде срам да не се прибира маж ми дома по цела ноќ и да скита како ерген, а дома жена дете. Не знам како размислувате дека можете да промените некого, ако он не ти се извинил и покајал веднаш после настанот, после тоа е неискрено и само за да те задржи да му готвиш и переш по дома.
@LanaDelR искрено, и јас би сакала да ти помогнам да си го спасиш бракот, ако има што да се спасува. Должината на врската не е мерило за добар брак и обратно. Велиш дека се сменил после раѓањето на детето - не драга моја, тој си бил таков, само раѓањето на детето направило ти да согледаш каков е навистина. Разговарајте со ладни глави, кажи му дека сакаш да ви успее бракот, дека имате дете и дека и двајцата сте родители и партнери кои треба подеднакво да придонесуваат за да успее бракот, и дека и двајцата си имате обврски дома и околу детето. Тоа што е маж не го прави помалку обврзан дома или околу детето. Баш вака кажи му. Се надевам дека ќе му проработи мозочето. Во спротивно, не те заслужува ни тебе, ни детето. @Emy867 не сум била секој Божји ден третирана како принцеза или кралица, ама во кавга да си кажуваме се и сешто и да дигаме рака еден на друг, макар и само еднаш да се случило инцидентно - тоа значи дека нешто не е во ред со тој брак. Каде е тука почитта спрема другиот?
Malku mu pridavam pricina I na alkoholot.Bese podnapien togas koga me udri.Razgovarav so majka mu mi rece koga go vidis pijan te molam premolci, razgovaraj utredenta so nego ne se raspravaj togas.Samo da naglasam deka ne e alkoholicar ili da pie cesto da ne svatite pogresnob togas bese podnapien. Eve vcera I denes saka da zboruva no ne mu zboruvam jas.Neznam nesakam lesno da vidi deka mozam da mu go prostam ova.
Не е оправдување алкохолот. Обично велат дека кога е човек под влијание на алкохол му излегува вистинското лице. Може не е точно, но сепак...? Не знам. На твое место јас не би простила, за тебе не знам.
Ако сака, ќе се смени. Ама кога ќе виде дека е сериозна во намерата и дека нема да му попушти. И јас не верував дека човек може да се промени, ама ете можело. Треба време и нерви. Кризи во бракот постојат, повеќето се надминуват, некои не и завршуваат со развод. Јас сум да не си оди. Маж не се остава. Како паталец, не ставај проблеми под тепих, туку само разговор. Ако продолжи однесувањето и тепањето, разводот не е опција туку излез.
Naprotiv ...postara sum od toa shto pretpostavuvash 40 I kusur (mozebi pretpostavkata ja dobi bidejki Ne dobi sovet od mene sedi,trpi,kuti eden den sve ke Se smeni) Ako nekakvo merilo ti Se moite godini I mojot brachen staz(nad 12 I kusur god) I prvo dete na 41 god eve javno ti gi iznesov.. Znachi pak ke ti kazam si barash opravdanie vo takov brak da ostanesh bez razlika kolkava shteta bi pretrpela.. Edno e vo brak kade den I nok ste pod ist pokriv,a drugo e vo vrska kade ushte partnerite do nekade zapazuvaat da Si go zadrzat partnerot oti osven vrata da lupnat Ne treba papiri I sudovi da gledaat..
Вака, штом посегнал ќе посегне пак за некоја година кога ќе се опијани, научил како да ја исклучува совеста, така да мој совет до тебе ако имаш брат или на татко ти кажи им тие знаат како да го вратат сопругот твој на прав пат за да не му текне друг пат да посегне а камо ли да те удри или пријави го во полиција и таму ќе му одржат воспитна, ниту еден човек не е најден на улица па да трпи насилство.
@Steffi15 многу ми е жал вака кога ќе прочитам Многу лош почеток......... Го сакаш ли сопругот Стефи? За бившиот, треба да препознаеш дали крајот бил навистина крај. Некад и кога е навистина крај, може да не спукаат спомени, и само заради спомените и можда некоја осаменост и незадоволство, да помислиме дека уште сакаме некој од минатото....Преиспитај се, дали те пукаат хормони и спомени затоа шо си сега незадоволна, или стварно мислиш дека имате уште љубов и надеж? Размисли убаво пред да правиш свадба....Многу е лошо ако на почеток на брак имаш чувство дека ти завршил животот. Знаеш како викаат, у животот треба да си паметен само два пати, кога бираш професија и кога бираш сопруг. Тој шо промашил тие два пати, цел живот треба да биде паметен.
Каде јас ако не во оваа тема или кај свекрвите. Тешко мене како сум уште жива се чудам. Многу проблеми имам а немам никој покрај мене за утеха па форумов ми е издувен вентил. Пред извесно време имав роденден. Цело време мислев дека мм ќе ме изненади со нешто па макар и ситница. На денот на роденденот дојде да ме земе од работа и вика ти да не очекуваш поклон од мене? Јас му викам нее, не мора ништо. И тој вели знаеш сега сме со трошоци ете тортата ти е од мене. И ок. Се помирив. Вечерта си легнуваме му викам грбот ме боли (бремена сум) измасирај ме.. Тој ништо. Ок. Гушни ме му велам, тој ништо. И си заспа. Цела ноќ око не склопив. Се турив од плачење. Му изнапишав се на вибер за сабајлето да прочита ама се разбудив во 6 сабајле и ги избришав пораките зошто не сакав да се караме и да го нервирам. Се тоа добро беше се додека не му се јави брат му да му пушти пари наводно заглавил со колата. И мм ми вика земи од новчаник кај мене 50 евра и пушти му ги. Па нели немаше пари за поклон за мене само еден ден претходно. Му се налутив му реков се што ми лежеше на срце и уште ми вика ме скрши ме навреди со зборовите. А што да речам јас? Еднаш годишно не сака пари да потроши на мене а што останува за трошење во обичен ден. Ни на кафе сме пошле, ни ми купил нешто последнава година дена, ни на вечера сме пошле, ни ме гушнал или бакнал, ни ме утешил кога ми било лошо. Ништооо. Едноставно ништо. Се нешто е уморен, му се спие, нема пари, а со други шета и троши. На брат му парите што му ги прати за да ја шета девојка му се. Знаете колку сум осамена? Утеха ми е само малово, единствена среќа ми е. Знам дека со него никогаш повеќе нема да бидам осамена. И уште ми е лут, наместо да се извини, да разговара, си дојде од работа си појде на кафе со другар и си легна. Мене ни збор. Си ја зедов перницата и легнав во дневна. Ме виде и не станува да ме земе. Нему воопшто не му е гајле како јас се чувствувам, плус во каков период сум. Ништо што е поврзано со мене не му е битно. Само други му се важни. За други и цела вечер не спие. Јас после случката со роденден сфатив дека јас за него не значам ништо. Не ми беше дојдено до еден ебен поклон (ги имав многу од други) ама битно ми беше вниманието кое ќе го посветеше на мене и самото сознание дека сака да ме направи среќна. А тој не сакаше да троши ни време ни пари на мене и уште лут да седи со денови. Не можам повеќе..... Се уништив.
Ти повеќе не му значиш. Те доживува само како мајка на неговите деца. Смени нешто во врска со тоа или ти отиде бракот во неповрат.