Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Брачни совети

Дискусија во 'Брак' започната од Silver.E, 27 август 2013.

1. Summer wine

Summer wine Активен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2022
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    26
    Не сме видовити да знаеме што би кажала другата страна.

2. Pea

Pea Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    666
    Некој да ми пише лп ве молам...

3. celik9

celik9 Активен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2022
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    115
    Zatvoreno sandache

4. Lalija2

Lalija2 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    158
    Здраво дечки, во брак сум со мм скоро пола година и живееме во странство. Тој работи убава и добро платена работа а јас не работам бидејќи учам јазик по цел ден. Тој плаќа и стан и храна и излегувања. Ама, јас немам скоро никогаш ни 20 евра во мене. Си излегува сабајле од дома ни да ме праша ни да ми остави а знае дека секој ден сум по курсеви и не дај боже може да ми требаат пари. Да не зборувам дека немам купено ништо за себе од како сум во брак. Неколку пати имам спомнато од страна ама тој само ќе каже: -Па од мене барај ако немаш ние сме во брак.
    Ама пак никогаш не ми остава, дури како да не е свесен или пак се прави намерно така. Цело време збори: нема мое/твое се е наше, троши колку сакаш итн. А како да трошам кога господинот за леб не ми дава.
    Имаше ситуација кога немав 15 евра книга да си платам и бев единствена што не купи од целата група. Не знам како да постапам. Да одам да барам од татко ми пари за леб и гаќи во таква ситуација сум…

5. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.945
    Допаѓања:
    6.183
    Фино лепо ќе си земеш картичка и ќе си извадиш толку пари, колку ти е доволно за месец. Значи не секој ден да зимаш, си зимаш наеднаш колку мислиш дека ќе ти требат. Тоа што ќе остане си го ставаш во фиока на страна. И нема срам или чекање нему да му текне.

На sj *O*, 1209, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Lalija2

Lalija2 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    158
    А како да му ја барам картичката, лд неговото однесување се ми е одбивно, треба да просам од својот сопруг.

7. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.463
    Допаѓања:
    7.846
    Никако да ја земаш неговата картичка без него да го известиш. Нормално е да изреагира нервозно, ако го направиш тоа. Многу подобро е да седнеш и да разговараш со него отворено.

8. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    Ќе седнете ,ќе му ја раскажеш случката од курс и ќе му кажеш како се чувствуваше тогаш. И речи размислив си викам ако може да имам некоја си сума месечно која би можела да ја имам за себе или во вакви ситуации да не останувам на страна,па кога ќе се вработам и јас ќе ти вратам.

На cresa-jagoda и Cosmic Girl им се допаѓа ова.
  9. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Не мора да ја бараш нека ти извади помошна картичка само за пазарење нешто како копија на неговата доаѓа. За да не ти остава пати и да не се тегнете за една картичка :)

На cresa-jagoda, tambelina, Осе и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.562
    Допаѓања:
    12.820
    Најди било каква работа за која не е потребна комуникација многу, и работи, не чекај од никого..

На Oscar Lady, Antebellum, MG3 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.514
    Допаѓања:
    5.609
    Moze li da rabotis nekolku saati i da imas svoi pari bez da molis od maz ti?
    Sigurno kursot ne ti trae cel den, a so rabota i pobrzo se uci jazikot:)

На MG3 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ambitious

Ambitious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    11.637
    Да не бидам разбрана погрешно, ама навистина не знам какви ви се тие врски и бракови во кои не може да разговарате со партнерот.
    Половина од проблемите нема да ги има доколку има добра комуникација помеѓу партнерите.

Така и во оваа ситуација.
    @Lalija2 Оваа што го пишуваш овде, треба да можеш да му го кажеш во лице. Директно кажи му “добро цело време ми зборуваш дека се е наше а никогаш немам пари, толку ли не си свесен да ми оставиш”.
    На некои личности се треба да им се нацрта за да разберат и да размислат.
    Дали е еден од нив или намерно така прави, тоа никој не може да ти го каже.
    Едноставно разговор со него, и договорете се вие што е најдобро, дали да ти остава пари секој ден/недела/месец, дали да имаш достап до негова картичка. Без искрен разговор никој не може да најде решение.

На Avery, VDT2906, GirlVolley и 41 други им се допаѓа ова.
  13. Corika

Corika Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2022
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    2.521
    Dobro on pazari? Kako gotvis? Koga.idete na pazarenje on diktira sto treba da se kupi?
    Sedni si ubavo so nego i prasaj go zosto se odnesuva taka? Kazi mu za uloski cekam ti da mi dades.kazi mu ja situacijata za.knigata? Pa ako si cel den na kurs valjda ti treba jadenje,ili voda sokce...
    Koj jazik go ucis? I do moj syepen si dojdena?
    Ako drzavata ne ti dava pari dodeka go ucis jazikot,imas opcija da najdes nesto za vikend da rabotis,ili preku nedela 2-3 sati cisto da imas za tebe...
    Mislam stvarno nelogicno e pola god denar da nemas a da ocekuva od tebe deka nema.da.ti zatreba,kako odis na skolo peski?

14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.140
    Допаѓања:
    180.980
    За однесувањето мора да си разговарате, ама без напади, туку рационално. Од кај знам- прагот на сиромаштија е 10 евра дневно, ваљда ти следуваат.
    Кога се преселивме во странство, 5 месеци мм работеше, пред да најдам јас работа. Воведовме пракса да секогаш има кеш дома, во фиоката/кутијата за пари и по потреба се земаат и се надополнуваат. Сеуште ја имаме праксата, јер некогаш баш кеш треба, и надополнуваме без есап кој оставил пари, оти вистина, се негово е мое и обратно, и секако не трошиме пари на глупости, туку на потреби.

На sj *O*, 1209, Guns N` Roses и 6 други им се допаѓа ова.
  15. Lalija2

Lalija2 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    158
    Ќе почнам наскоро со работа, ми бараат да знам барем малку јазик. Германски учам.

На tambelina, MG3 и riba79 им се допаѓа ова.
  16. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    3.088
    Дај ми пари.
    Колку?
    Толку.

Милион филмови си направила во главата, веројатно се непотребни. Побарај пари и види дали ти се оправдани или не. И не знам зошто го гледаш како молење за пари, ти не питаш на улица, од животниот сопатник си бараш, аман. Што си се мажела ако не можеш да си директна и отворена со сопругот.

На sj *O*, 1209, sunshinebabe и 8 други им се допаѓа ова.
  17. MG3

MG3 Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2016
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    2.728
    Искрено јас не би се осеќала пријатно за се да ми плаќа он, едноставно таква сум. Сега таква е вашата ситуација, ама јас си зборам за мене. Нема мое и твое да, ама ако живееме заедно треба и јас некако да придонесувам финансиски. Способна сум да заработувам за себе и нема потреба да чекам од некој пари за леб... Се надевам наскоро ќе почнеш со работа и така ќе се реши проблемот.
    Од друга страна, он знае во каква ситуација си ти и треба да биде СВЕСЕН дека ти требаат пари за основни работи. Ама бидејќи го спомна татко ти, можеби би можеле и твоите да ти припомогнат малку со пари?
    Верувај ми ич не е убаво чувството кога ти си единствениот што придонесува финансиски (на долг рок), посебно ако тие пари ги заработуваш со мака и труд.

18. Lalija2

Lalija2 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    158
    Зборувано е сма тој сепак цело вреѓе стои до тоа дека имам пристап до се…

Кога барам ми дава ама тоа се 10-20 евра. Во суштина не ме ни прашува кога дојдам во ептен зор барам. Кога одам до продавница и земам картичка секогаш гледа детално што сум купила. Се чуствувам дека не можам да купам нешто за мене.

Последна измена од модератор: 10 јануари 2023
  19. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.562
    Допаѓања:
    12.820
    Пред да се омажиш не го знаеше дека е таков скржав?

На sj *O* му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lalija2

Lalija2 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    158
    Можам да барам од моите ама јас во странство мажена да барам од родители од Македонија. Тој работи тука со факултет, на добра позиција е ажена му нема 10 евра во неа…
    Срам ми е да го кажам ова дома, до која точка стигнав.
    Еве и да работам( брзо ќе почнам) , зошто би била со маж што не се интересира што јадам што пијам,дали имам јакна, и дали имам пари за превоз.

Не, во брак кога влеговме и кога виде дека мора некое време јас да учам и дека треба заеднички буџет се смени (што е нормално во брак)

Последна измена од модератор: 10 јануари 2023
    На sj *O*, sunshinebabe, tambelina и 5 други им се допаѓа ова.