Здраво дечки, во брак сум со мм скоро пола година и живееме во странство. Тој работи убава и добро платена работа а јас не работам бидејќи учам јазик по цел ден. Тој плаќа и стан и храна и излегувања. Ама, јас немам скоро никогаш ни 20 евра во мене. Си излегува сабајле од дома ни да ме праша ни да ми остави а знае дека секој ден сум по курсеви и не дај боже може да ми требаат пари. Да не зборувам дека немам купено ништо за себе од како сум во брак. Неколку пати имам спомнато од страна ама тој само ќе каже: -Па од мене барај ако немаш ние сме во брак. Ама пак никогаш не ми остава, дури како да не е свесен или пак се прави намерно така. Цело време збори: нема мое/твое се е наше, троши колку сакаш итн. А како да трошам кога господинот за леб не ми дава. Имаше ситуација кога немав 15 евра книга да си платам и бев единствена што не купи од целата група. Не знам како да постапам. Да одам да барам од татко ми пари за леб и гаќи во таква ситуација сум…
Фино лепо ќе си земеш картичка и ќе си извадиш толку пари, колку ти е доволно за месец. Значи не секој ден да зимаш, си зимаш наеднаш колку мислиш дека ќе ти требат. Тоа што ќе остане си го ставаш во фиока на страна. И нема срам или чекање нему да му текне.
А како да му ја барам картичката, лд неговото однесување се ми е одбивно, треба да просам од својот сопруг.
Никако да ја земаш неговата картичка без него да го известиш. Нормално е да изреагира нервозно, ако го направиш тоа. Многу подобро е да седнеш и да разговараш со него отворено.
Ќе седнете ,ќе му ја раскажеш случката од курс и ќе му кажеш како се чувствуваше тогаш. И речи размислив си викам ако може да имам некоја си сума месечно која би можела да ја имам за себе или во вакви ситуации да не останувам на страна,па кога ќе се вработам и јас ќе ти вратам.
Не мора да ја бараш нека ти извади помошна картичка само за пазарење нешто како копија на неговата доаѓа. За да не ти остава пати и да не се тегнете за една картичка
Moze li da rabotis nekolku saati i da imas svoi pari bez da molis od maz ti? Sigurno kursot ne ti trae cel den, a so rabota i pobrzo se uci jazikot
Да не бидам разбрана погрешно, ама навистина не знам какви ви се тие врски и бракови во кои не може да разговарате со партнерот. Половина од проблемите нема да ги има доколку има добра комуникација помеѓу партнерите. Така и во оваа ситуација. @Lalija2 Оваа што го пишуваш овде, треба да можеш да му го кажеш во лице. Директно кажи му “добро цело време ми зборуваш дека се е наше а никогаш немам пари, толку ли не си свесен да ми оставиш”. На некои личности се треба да им се нацрта за да разберат и да размислат. Дали е еден од нив или намерно така прави, тоа никој не може да ти го каже. Едноставно разговор со него, и договорете се вие што е најдобро, дали да ти остава пари секој ден/недела/месец, дали да имаш достап до негова картичка. Без искрен разговор никој не може да најде решение.
Dobro on pazari? Kako gotvis? Koga.idete na pazarenje on diktira sto treba da se kupi? Sedni si ubavo so nego i prasaj go zosto se odnesuva taka? Kazi mu za uloski cekam ti da mi dades.kazi mu ja situacijata za.knigata? Pa ako si cel den na kurs valjda ti treba jadenje,ili voda sokce... Koj jazik go ucis? I do moj syepen si dojdena? Ako drzavata ne ti dava pari dodeka go ucis jazikot,imas opcija da najdes nesto za vikend da rabotis,ili preku nedela 2-3 sati cisto da imas za tebe... Mislam stvarno nelogicno e pola god denar da nemas a da ocekuva od tebe deka nema.da.ti zatreba,kako odis na skolo peski?
За однесувањето мора да си разговарате, ама без напади, туку рационално. Од кај знам- прагот на сиромаштија е 10 евра дневно, ваљда ти следуваат. Кога се преселивме во странство, 5 месеци мм работеше, пред да најдам јас работа. Воведовме пракса да секогаш има кеш дома, во фиоката/кутијата за пари и по потреба се земаат и се надополнуваат. Сеуште ја имаме праксата, јер некогаш баш кеш треба, и надополнуваме без есап кој оставил пари, оти вистина, се негово е мое и обратно, и секако не трошиме пари на глупости, туку на потреби.
Дај ми пари. Колку? Толку. Милион филмови си направила во главата, веројатно се непотребни. Побарај пари и види дали ти се оправдани или не. И не знам зошто го гледаш како молење за пари, ти не питаш на улица, од животниот сопатник си бараш, аман. Што си се мажела ако не можеш да си директна и отворена со сопругот.
Искрено јас не би се осеќала пријатно за се да ми плаќа он, едноставно таква сум. Сега таква е вашата ситуација, ама јас си зборам за мене. Нема мое и твое да, ама ако живееме заедно треба и јас некако да придонесувам финансиски. Способна сум да заработувам за себе и нема потреба да чекам од некој пари за леб... Се надевам наскоро ќе почнеш со работа и така ќе се реши проблемот. Од друга страна, он знае во каква ситуација си ти и треба да биде СВЕСЕН дека ти требаат пари за основни работи. Ама бидејќи го спомна татко ти, можеби би можеле и твоите да ти припомогнат малку со пари? Верувај ми ич не е убаво чувството кога ти си единствениот што придонесува финансиски (на долг рок), посебно ако тие пари ги заработуваш со мака и труд.
Зборувано е сма тој сепак цело вреѓе стои до тоа дека имам пристап до се… Кога барам ми дава ама тоа се 10-20 евра. Во суштина не ме ни прашува кога дојдам во ептен зор барам. Кога одам до продавница и земам картичка секогаш гледа детално што сум купила. Се чуствувам дека не можам да купам нешто за мене.
Можам да барам од моите ама јас во странство мажена да барам од родители од Македонија. Тој работи тука со факултет, на добра позиција е ажена му нема 10 евра во неа… Срам ми е да го кажам ова дома, до која точка стигнав. Еве и да работам( брзо ќе почнам) , зошто би била со маж што не се интересира што јадам што пијам,дали имам јакна, и дали имам пари за превоз. Не, во брак кога влеговме и кога виде дека мора некое време јас да учам и дека треба заеднички буџет се смени (што е нормално во брак)