Оф топик, Но има драстична разлика ако учиш кај некој кој мајчин јазик му е германски, италијански, шпански и кај некој кој завршил факултет за тие јазици во Мк. Дипломираните на филолошки не можат да зборат како мајчин јазик да им е и не само тоа, многу работи и не ги знаат.
Абе супер ти посакувам многу среќа! Еве јас дојдов поради сопругот. Пошто се сакавме/сега уште повеќе се сакаме после 10 годино заедно. И сакавме да сме заедно. И фала богу уште сакаме. И сакаме заедно да напредуваме и да шетаме и живеалиште да си обезбедиме. А не да си играме пасив агресив шо кажа Дентина и да не можам да се препуштам и уживам во заедницата. Па сега треба да им е најинтересно и најубавото време заедно. Да шетаат, да истражуваат заедно. Па да се напиеш чаша вино заедно, да си раскажеш секојдневие. Планови. Ама уште пред да дојдам дефиниравме некои правила и дојдов со пресметан ризик. На крај јасно си кажав дека јас немам намера, во случај да заврши бракот од било која причина, да останам со прст во уста и на улица. Цел ми беше за пар години, да не ми зависи престој од него овде, да печалам солидно за и ако останам сама да не морам да сум без работа или во ВГ или да морам да се вратам во Мк и да имам заштеда во банка. Да сум интегрирана и да не се осеќам како граѓанин од 3 ред иако сум во туѓа држава. Секој си има свои цели и приоритети. На кој како му е арно така нека прави. Но девојката си кажа дека не и е ок. Значи мора да смени нешто. Со разговор се се решава со разумен човек, ама мораат да расчистат на што се и колку луѓе се во тој брак. Дали ќе дозволат влијание од страна или не. Големи се. Прочита девојчето тука доволно искуство. Се надевам ќе си се договорат.
@Lalija2 Мене ми се чини како да се плашиш да му побараш пари а и да разговарате воопшто за сите трошоци што ги имаш. Да не му имаш кажано за твојата заштеда и тој да очекува да си трошиш твои пари. Пиша дека на него троши, се луксузира по кафани. Со кого оди, ако не одите заедно тогаш имате голем проблем. Велиш за друго се сложувате, што друго кога се е поврзано со финансии. Неговите можат да го боцкаат против тебе доколку бараш и ти луксуз па од инает, ама за основни потреби не верувам дека би се мешале. Недотерана, ненегувана ли ќе те сака, па ти го претставуваш него во друштвото.
Позаостанато мислење од ова немам прочитано! Значи сопругата мора постојано да биде негувана и дотерана за да ја сака мажот.
Boze me.sacuvaj,bas me interesire dali si non stop pred maz ti i so maz ti pic pec nadoterena,neguvana za da go ubavo pretsavuvas? Po tvoja logika momentalno 1 mesec mojo maz niti me saka,niti go ubavo pretstvauvam poso eve me ko cukun baba so shtaki,edvaj odam posle operacija,depilacija jok,isfarbena jok, i 70% vo denot na pizami ostatoko na trenerki.... Devojceto ima ogromen problem vie se fajkete na sredenost,prestavuvanje vo drustvo,luksuze i sto li ne...
Не го напишав во таа смисла, жената напиша дека нема облека, палто носи стари алишта. Тој дотеран намирисан по кафани, дали би си дозволил со него да оди несредена а имаат пари. Не дека секој ден сме убави и дотерани
Уф уф... Муж ми ќе ме остаи) (не кзбањата 4 ден, у широки тренерки, има остатоци од ќерка ми од храна што јадела најверојатно за нова година, коса не средена месец 4ти....) Помагајте другови. .. П. С. Бркови поголеми од неговите и мајмун у веѓиве....
Ептен нема врска, кој кај отишол, дали во странство или во друг град, заради маж. Некои луѓе решиле да влезат во брак, и тоа е, како да речам...нормално, и во ред. Темава е брачни проблеми. Со какви очекувања и договори се влегува во брак, тоа е друго прашање. Јас претпоставував, и сеуште претпоставувам, дека бракот значи заедница на двајца луѓе, базирана на љубов, разбирање и взаемна поддршка, кајшто тој ќе поткрепи ситуација, кога јас сум во тесно, и обратно. И сум работела, и не сум работела (сум се дообразувала, сум барала подобра работа) сум била на трудничко, помалку сум придонесувала финансиски, и немало твоите пари, моите пари. И тој исто, бил на боледување, менувал работа, па јас сум го носела поголемиот дел од товарот. Затоа е брак- взаемна поддршка. Ако тоа не е јасно, веројатно не се разбрало што е брак и не треба да влегувате во истиот. А инаку, заедно, на долги патеки, се стигнува подалеку, отколку со фаќање кусур околу мое и твое, на кратки патеки @Sesil фати се за метла, пак се забега со оф топици
Ама ова сешто наведе е секојдневие за најголем број од жените. Со тоа што јас учам јазик 4 пати неделно, ама вежбам сама и пишувам домашно другите три дена. И не е ништо ни тешко ни чудно. Жени со три деца успеваат. Ама тука маката не е времето, туку муабетот. Јас би викала секој д Ен кога вика пријатно одам на работа: париииии ќе одам до маркетттт. Утре пак, парииииии немам за сок. После пак, париииииииии, остај на бирото, ми треба за улошки. Ама секој ден, додека не остави сам.
Не читај јас сто пишувам туку на што се жали членката. Не и дал пари не и купил палто, не и дал пари за книга, карта, па се сомнева дека золвата и свекрвата тоа го учат. Убаво напишав само треба логика да поврзете, не да се фатите за една реченица. Дека сигурно нема да ги слуша неговите и да не и дава пари за основни потреби. Таа се жали дека ништо се нема подновено, а тој луксузи терал, кафани скапи парфеми. Зошто да е не исто дотерана како него,кога веќе имаат пари
@Lalija2 mnogu mi e zal za ova sto ti se slucuva. Za zal, jas poznavam takov primer kako tvojot Na pocetok vetuvanja, ovaka, onaka ke bide, ona da ne se sekira. Ostana trudna odma, sami bea vo drzavata, pa deteto non stop bolno i morase da go cuva doma do 3 i nesto godini, ne deka ne probuvaa so gradinki, ama ne idese, posle 2 dena vo gradinka, 3 nedeli doma. Posle im se rodi i vtoro... Pominaa moze nekoi 6 godini zenata objektivno ne mozese da raboti. On na extra rabotno mesto. Negovata plata mnogu mnogu nad prosecna. Bidejki zenata si gi natovari na sebe site mozni domasni obvrski, posto neli ona e doma + so 2 deca, on imase visok slobodno vreme pa pocna i honorarno da dava konsultantski uslugi. Pari veruvajte ne deka ne im falea nego imaa za prilicno luksuzen zivot. E sega drugiot del. On so tabiet nalik na ova sto go opisuvas ti. Sam pazari vo marketi toa sto smeta deka im e potrebno. Ako idat semejno vo market, pak on ja polni korpata ili kazuva deka nesto pr ne treba da se kupi sto bara zenata. Za decata najcesto ne pravi problem, osven za garderoba, ama ne tolku mnogu. Na zenata nikako za site ovie godini brak ne i ostavil ni edna para. Ako ona bara za garderoba, on procenuva dali nestoto i e stvarno potrebno, pa idat zaedno, pa ako treba da se kupi on go plaka. Za se nesto treba da se moli i ubeduva dali i treba i sto ke i e. A so site ostanati e galanten do besvest. Samiot nosi garderoba wauu. Ona padna psihicki skroz. Probuvase da raboti, ke i se javat od gradinka, on i vika ti rekov ne moze vaka mora da ostavis rabota. Majka ko majka, ne ke ostavi samo bolno dete. Poporasnaa malku decata, si najde ona solidna rabota, on pak so mnogu povisoki primanja. Pocna on samiot da i ja raspredeluva platata, kolku treba mesecot da dade za smetki, za marketi i sl, taka da na kraj ona ne moze nisto da zastedi ili da i ostane nekoj minimum. I toa mosne seriozno, na seta para sto ja ima i zarabotuva. Ona ja zagubi samopocitta, se izgubi po patot, zaboravi deka i samata e uspesna. Uste se zaedno iako mislam deka krajot koj realno kaj niv odamna e dojden ke bide oficijaliziran naskoro. Do pred nekoe vreme finansiski ne mozese da zastane na noze da go ostavi. Sega za skromen pocetok ke se snaoga nekako, ama preplasena e posle vakviot zivot. Plus sama vo druga drzava ko ti, ostavi se vo Mk za da dojde kaj nego, koj slicno kako i tvojot zamina samo malku porano. Na kraj ostana eden zaklucok, toa sto go pravi ne e rezultat na skrzavost, ne e takov za sebe, za drugite, za decata stana poopusten. Toa e negov nacin na kontrola i dominacija. Preku parite i toa sto ne i davase voopsto za nisto ja kontrolirase kompletno, i nametna podredena uloga. Da se postavel na pocetok na vrska takov ona ne bi se pomrdnala od Mk, imase ovde sosema ok rabota. Razmisli Lalija dali nestata moze da se promenat so nego na podobro, zasto ako nema zelba za promena od negova strana, eve sto se slucuva koga doagaat i decata na svet, kompletna zavisnost i negova dominacija, a toa ne e poentata na brakot. Se nadevam deka nestata ke vi trgnat na podobro. Sekoe dobro!
Ако курсот ти е 4 часа секој ден плус домашни задачи и работиш со полно работно време, еве ти аплауз браво и за тебе Поентата ми беше дека бракот никогаш не може да биде 50-50 и прецизно мерливо до денар, а сите овде забораваат на наметнатите домашни обврски на жената која и покрај сѐ тоа мора да придонесе и со заработувачка. Ликови кои го бараат тоа во бракот имаат несреќни партнери, во тоа сум сигурна.
Па имам впечаток дека се плашат повеќето. Пример во оваа ситуација со комуникацијата и односот што го имам со својот се надевам доживотен сопатник, нема да пишам на форум туку на него ќе му се закачам "Како мислиш да живеам, да учам за понатаму да заработувам?" И тоа што го пиша членката, ја прашал дали има пари рекла не и овој не и дал и она баталила. Па на глава ќе му стојам се додека не ми даде пари ако договорот бил тој да работи а јас да учам и се да плаќа тој