Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Брачни совети

Дискусија во 'Брак' започната од Silver.E, 27 август 2013.

1. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.662
    Допаѓања:
    39.538
    Е браво за тебе. Само што темава не е за фалење колку си успеала да завршиш во еден ден, туку за брачни проблеми. Кај женава има проблем, па сега и да се секира и да си набива комплекси дека не е супер жена како супер жените на форумов.

На sj *O*, Emy867, Anah и 3 други им се допаѓа ова.
  2. OmilenataZaNego

OmilenataZaNego Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2015
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    788
    Некои луѓе се толку себични што не заслужуваат да живеат во заедница.

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.285
    Допаѓања:
    2.824
    Мислам дека @hellocity треба да се стави на игнор дур не замете модератор малце. Нека трола сама со себе.

Што се однесува до реалниот проблем на @Lalija2 . Како и сите други членки би те посоветувала да разговараш. Тоа за мене е основата на една здрава врска, брак, било каква меѓучовечка релација. Нема што да се чувствуваш дека просиш од маж ти. Па побогу маж ти е. За мене е најблиското нешто, мое семејство, прва личност и за добро и за лошо.
    Јас никогаш не сум за играње игри, па да чекам да му текне и слични стратегии. Кај мене е црно на бело, и ете функционираме за среќа.
    Би го седнала и би му кажала најотворено, дојдов тука ради тебе. Не сум мрзлив човек и тоа што во моментов не заработувам е затоа што имам повисока цел - да научам јазик за поубава работа по струка (ова ако случајно заборавил со кој се земал и како сте се договориле дека ќе терате). Кога веќе ми кажа дека се што е твое е и мое, нели сметаш дека сега кога сум со никакви примања треба да имам дел од твојата плата, или картичка, која ќе ми ги покрива основните мои потреби.
    Едноставно постави му директно прашање и соочи го со ситуацијата се дур не изнајдете решение.
    И на крајот... мораш да разговараш за ова уште сега зошто колку побргу го дознаеш "проблемот" или "причината" за ваквото негово однесување, толку побезболно ќе биде без разлика како ќе одлучиш ти понатака да тераш. Се друго е мачење, нервирање, и останување во лош брак без комуникација кој во иднина нема да станува подобар, напротив.

На sj *O*, Осе, cresa-jagoda и 7 други им се допаѓа ова.
  4. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.176
    Допаѓања:
    15.493
    Тоа никој не го оспорува ама живот не е рамна линија. Секогаш има ups and downs. Јас не оправдувам седење дома без причина ама се додека се работи на нешто што подоцна ќе донесе бенефит за истата таа заедница не гледам нешто лошо во тоа двајца партнери да си бидат подршка еден на друг, зарем не се заколнуваат за "и во добро и во лошо..." или секој по својот пат, па после ќе се сретнеме некаде... :!:

На Осе, cresa-jagoda и јolene им се допаѓа ова.
  5. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Значи ја сум татина принцеза затоа што седам дома и чувам дете и гледам куќа пошто детето на 1 год и 2 месеца почнаа антиб да не му делуваат од што е секоја недела болна во градинка??
    Или по твоето муж ми треба да не остаи без скапан динар пошто јас во моментов не заработувам гледајќи го и неговото дете?
    Да и јас мислам дека секој треба да придонесува 50:50 ама ајде кажи ми ти во оваа ситуација како кога нема кој да ја прочу а 1 саат а не секој ден по едно раб време?

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  6. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.661
    Др ситуација е тоа и е сосема во ред, ама во нејзиниот случај они немат дете и се прави и здрави. Го прочита нејзиното мислење или само да се пише нешто. Неможеш на некој да му ставеш нож на шија да ти даде пари..Не сме сите програмирани исто да размислуваме, мене ми е глупо да сум у странство дома затворена само на курс 6 месеци без евро.

7. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.156
    Допаѓања:
    88.525
    @Lalija2
    Вие имате проблем со комуникација но твојот би рекла има и некои други намери.
    Ова што ти го прави не е само безосетно туку и нехумано.
    Да немаш 5 евра во тебе.
    Па зошто молчиш?
    Не знам до каде си со учење јазик и кој степен ти е потребен за да работиш во струка, ама додека учиш најди бар парт тајм работа од 4 часа да не бидеш без пари.
    Да не заглавиш да бидеш дома ,да дојдат деца и да живееш од детски додаток.

Иако овој твојов е за оставање.

На sj *O*, Осе, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Lalija2

Lalija2 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    158
    Дечки, не сум никаква принцеза и не сакам да одлучувам за “неговите пари” , не одам два пати неделно на курс по еден час туку секој ден со тоа што од понеделник до четврток се оди на нормални часови (4 часа дневно) а секој петок одам на усна вежба и зборуваме 4 часа. Во меѓувреме патувам до школото околу еден час во еден правец. Секако тука има учење плус дома, домашна, и стручен јазик за мојата професија. Кажав дека ќе чистам по станови од следниот месец ( потпишав договор) и ќе работам 8 часа после курсот.
    Дојдов тука за да бидам успешна а не да спијам по цели денови.
    Проблемот беше што од сопствен маж немам поддрша. И дома кога бев не се луксузирав, сега уште помалку. Луксуз не е храна, карта, кафе.

На sj *O*, eli25, CameliaMiller и 37 други им се допаѓа ова.
  9. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.931
    Допаѓања:
    177.583
    А ја сум трачарка со аспирации да станам Достоевски. :D Еве ве, ако знаев дека имам такви аспирации. После форумов не бил едукативен. Човек учи по нешто ново секој ден. Чак и за себе. :D

На sj *O*, mal.ecka, Lianna Anna и 3 други им се допаѓа ова.
  10. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.568
    Допаѓања:
    12.847
    Разговаравте ли?

11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.160
    Допаѓања:
    181.085
    И така, ќе акаш 14 саати, за што? За да и докажеш на Хелоусити дека можеш сама и за 400 евра во џеб?
    Не е тоа проблем, ама глупо е, и губење време. Пошто најконструктивните коментари во однос на пари, учење јазик и даночни олеснувања ти ги даде @јolene . И секако, можеш од утре да работиш за 400 евра, или да научиш јазик и позадутре да работиш за 4000, на пример.
    Е сега, ако не знаете да комуницирате во бракот или тебе бракот ти бил само опција за бегање, па не гледаш иднина во него, тоа си е твое.

На sj *O*, CameliaMiller, Stressed Out и 15 други им се допаѓа ова.
  12. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.156
    Допаѓања:
    88.525
    Како е губење време и глупо да работи 4 часа?
    Курсот е 4.
    Тоа е 8 часовно работно време.
    Па мора Билјарке да работи и да учи.

Зарем треба да го моли за пари?
    Па таа може уште 3 год да не го научи и положи јазикот за да работи по струка.
    Цело време треба дома да биде?
    Да биде издржуван студент без 5 евра во џеб?

На sj *O*, andrejko82, baby-star и 7 други им се допаѓа ова.
  13. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.785
    Допаѓања:
    24.043
    @Lalija2, ама ако не разговараш со него отворено, проблемот нема да го решиш и да се вработиш.
    Една членка убаво објасни погоре, кој ти гарантира дека ете и 500 евра, па и 1000 да ги земаш нема да ти каже, аа сега си вработена, ај по пола сметките и пак да немаш за себе.
    Зошто не е исто во брак пр. од 3000 евра негова плата пола за сметки и од 1000 евра пола за сметки.
    Осет и заедништво треба да се има.

На sj *O*, Осе и IRBBB им се допаѓа ова.
  14. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Да го прочитав.
    Ако се брачни другари некој пат треба товарот да го поднесе едниот брачен другар др пат другиот. Не само материјално.

На Осе и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  15. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.788
    Допаѓања:
    19.628
    Да разговараш со мажот... и многу ми е жал што вака се однесува, ова не е одлика на добар маж, се надевам дека само грешам.

На sj *O*, cresa-jagoda, IRBBB и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.672
    Допаѓања:
    35.508
    Не е било каков студент, туку жена му е :!: Во брак нема мое твое, јас те издржувам, ти ме издржуваш. Мислам... дај не забегувај со мислењава жити се |(
    А штом дошло до тоа да го моли за пари, се знае колку е саатот! Само, девојчево треба да одлучи што и е целта и каква иднина има замислено. Ако не и е важно да остане во Германија, тогаш најпаметно е да се врати во МК, а ако сака да остане и да работи во Германија, тогаш нека стисне заби, нека работи било што додека не застане на нозе и после нека го шутне шутракот 8) пошо тој подобро и не заслужува.

На sj *O*, Осе, Oneo и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Ugly Duckling

Ugly Duckling Форумски идол

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.610
    Допаѓања:
    43.174
    Поголем проблем имаат. Не разговараат, се срами да кажи на мажот или само си бара изговор. А тој или е смотан (шо не вервам до толку) или го прави свесно, што значи утре кога би имале било каков проблем, нека не е финансиски, нема ни да ја погледни.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.234
    Го сакаш и зошто?

На cresa-jagoda, Мамичка и Feminka22 им се допаѓа ова.
  19. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.637
    Допаѓања:
    7.276
    Ете уште еднаш со математиките и престанувам. Не за друго, оти секој сам треба да си одлучи.
    Курс 4 часа на ден плус домашно 2 часа најмалку, плус 1 саат по правец рече дека и е. Кај е времето за да зготви, јаде, одмори...

Е сега ако работи полно работно време како чистачка, од прилика е 1600-1700 евра просек, зависи у која покраина, БРУТО плата. Пошто маж и е подобро платен, он ќе биде даночна класа 3, а она 5 за да имаат повеќе приходи во заедницата. Поинаку не се исплаќа пошто, он ќе плаќа премногу данок. А тоа нема да му оди во прилог. Што значи дека она НЕТО ќе зема околу 1000 евра, а ќе работи 40 саати на недела. Епа ако работи секој ден плус курс, не знам од кај време. Вајда нема да спие.
    Па да не зборувам за време да има ако сака да излезе на кафе или ручек со пријателите од курс или некои роднини. Значи социјален живот 0. Кога и како она ќе се интегрира во општеството не знам. Времето за да го научи јазикот во овој случај ќе се пролонгира со сигурност.

Втора можност е да работи 43 саати на месец, значи околу 9 саати на недела. Да зема 520 евра на месец, кои не подложат на данок. Што ова е далеку подобра опција.

Ама дали со тоа што она ќе почне да работи, ќе се сменат односите меѓу нив не знам. За мене е бесмислено за вакви ситни пари, да се прават драми низ дома. Инаку со интензивен курс и 100% посветеност, за околу година ипол се стигнува до Ц1.

Ако веќе она мора да се измачи и измалтретира, за да постеигне повеќе, за да имаат повеќе во иднина заедно, која е всушност целта само она да прави жртва и да вложува.
    Аман, ако сам не се цениш и почитуваш, кој друг.
    Јас искрено од никој друг повеќе у живот немам очекување, и се едно ми е кој што прави, ама од маж ми имам. Како и он што има од мене. И како што сум тука за него безрезервно и се ќе направам за него, очекувам и он за мене.
    Ама да ме прави будала у прв момент го шуткам и се што ми следува по закон ќе си зберам. Оти сепак колку и да го сакам, себе си се сакам повеќе и не сум глупа некој да се изживува со мене. А во брак се! Мислам нема поента, ако не се у сотојба отворено бар да разговаат за своите потреби. А дека он е толку глуп да не му текне дека нејзе и требаат пари, ахам да, секако.

Последна измена: 11 јануари 2023
    На sj *O*, CameliaMiller, Lima24 и 14 други им се допаѓа ова.
  20. ZAHRA

ZAHRA Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2016
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    16.918
    Аиии леле ти светицата најде да и кажеш, па сигурно нема швалерката да му команда со парите.:rofl:

На Stressed Out и Осе им се допаѓа ова.