Мене маж ми да ме остави да чистам клозети а јас сум дошла за него во странство, и башка он има пари да не издржава и двајцата, и сум оставила и кариера и се во Македонија, нема два пати да размислам пред да го шутнам.. Башка девојката не се легачи, ќе научи јазик, ќе си најде работа по струка, треба ли клозети да чисти до тогаш?
Ти врти капа си, еден ден едно коментираш,па не си мислела така а сега девојчето го напраи спонзоруша.Ти знаеш она што очекувала и се надевала.Срам да ти е!
Vo koj film zivees ti? 80%od nasincite rabotat takvi raboti vo stranstvo, ne gi ceka Germanija za da rabotat toa sto go rabotat gremancite vo globala pa ne mu se sronal biserot na nikoj? Rabota si e rabota bog da cuva
Ако е за чистење клозети и овде може и ќе зема добри пари, во предходната фирма чистачката ни земаше по 1200 денари за два саати, без тоалетот, за тоалетот бараше плус 500 денари за да го исчисти.. Три канцеларии на ден да исчисти, ете и ги 5000 и нешто денари.. Месечно, над 100 000 денари ќе зема, ако земеме во предвид дека за викенд и празници нема да работи.. И за приватно здравствено ќе има пари да си плати, и овде ќе си биде..
Буквално У Германија им фалат работници за физички работи Нивните си ги фаќаат интелектуалните позиции А странци ги работат другите работи Со чесни исклучоци Ама најчесто е така. Ако чека Германија на нас и на нашите дипломи, бетер од нас ќе се
Ne tresi gluposti molim te go imam toa raboteno gledam oglasi kolku pari se nudat za cistacki, ocekuvaat vo eden cas da izribas 50kancelarii za pomalce da platat,koj crni 100.000 koj ke zaminese ako bese taka?
Па не работи за друг, работи си сама за себе.. Башка, познаничка ми кажа дека жената дома што им чисти им зема по 1500 денари за прашина да избрише, да изџогира, да го исчисти тоалетот, а се што е плус како миење чинии, пеглање, перење, се плус им наплаќала, така што не е дека не е платено, туку не знаете да се 'продадете'.
Kako bi si rabotela za sebe samata logicno, kolku bi izrabotila sama na pr.ako imam firma treba da imam i vraboteni, plati,troskovi sekakvi sama da podmiruvam, kolku ke e za mene kolku za niv? Nikoj od ubavo ne zaminal, ako zema ubavi pari tuka
Не да имаш фирма, женичката што ни чистеше во предходната фирма сама си работеше, цел спрат од зградата неа ја викаше да им чисти што беа деловни објекти, сите засебно си ја плаќаа.. Дојде, исчисти, ми остави бројче ми вика ако некој бара жена за чистење слободно нека ме побара.. Таа фирма да не има?
Пиша, ќе работела 8 саати, а 8 саати веќе ги троши до, од, на и околу учењето. Небитно. Знаеш како е глупо? Како што ќе беше глупо јас да не магистрирав, оти мажот ми си го носел новчаникот во вц. И денес и јас и тој ќе бевме негде другаде, а не таму кајшто сме. Оти јас сум влегла во брак за заедно да се поддржуваме и да растеме, а не секој да тегне на своја страна за ситни кусури. И затоа сега сум доволно силна, и финансиски, да прехранам цела фамилија, вклучително и него, ако недајбоже треба, а со плата од чистачка истото малку потешко. Во брак не се моли за пари, барем не во мојот, само треба договор кој што може и кој што очекува. А зошто е толку тешко да се договорат, само таа си знае.
A vie vo firmata po 200.000 zemavte mesecno sto za nea 100.000se berele? Kakva germanija znaci zlatna makedonija
Ehe kolku bliski znam sto magistirale so posledniot denar dali od roditelite ili od soprugot pa na kraj zavrsile i so prosek i se i sega nisto ne rabotat. A ima i mnogu sto i rabotat i studiraat zamisli vo mk studentite se nafakaat da rabotat neosigurani, so najniski plati za da mozat da izucat. Sami. E od takvi luge biduva nesto,ne mislam da ja napagam clenkata sekako... ama se si ima dve strani
Точно , една холаѓанка кај што престојуваше моја блиска и кажувала дека најтешките и највалканите работи ги работаат луѓе од балканов,зошто нивните не сакаат.
Одма се развлекува сета тема ами јас вака така или хипотетички ситуации се прават. Дајте кажете и дека не е во ред ова нештово и стварно не е океј, дајте и малце самодоверба да земи да зборува со то мажето нејзино и тоа е тоа. Отворено и директно, пошто еве досеа не му текнало него дека жената му не работи и дека стварно и требаат колку толку пари (прескромно ми делува вака, дури ми иди јас да и позајмам пари и да ми врати), а него ако му се крева курот ако таа му бара секош пари, тогаш то е друга работа и да се преиспита дали треба да биди со ваков маж.
Па нема мое твое,има наше,ама кај неа очигледно има штом ја остава без скршен денар. Не ми го прочита претходното мислење? Јасно е дека има проблем со типов односно мажов што ја остава без пари. Иначе истото го пишав ако остане да стисне и заби и да работи пола работно време колку да има свои пари. Па ако сака да го шутне ,нека го шутне,ама бар некое евро да има. Мислам дека е јасно дека е ова нејзин брак ,а не наш/ваш. Во други бракови сопружниците делат,таа нема пари кроасан да купи или кафе зошто нему не му текнало. И јас не реков да работи цело туку пола работно време,колку да има пари,свои,па и 520 да се. Таа нема 5 евра,читате што пишува? Не е бесмислена драма, кога нема пари за неа,за ништо. Како тоа ја советувате тука. Не ти се исплати да работиш ,ке немаш време,а женава нема црн цент во рака. Како уште минимум година ипол по твое без пари? Да,идеално и според мене да учи,побрзо да совлада јазик и да најде работа по струка. Ама без пари ко што живее е невозможно. Вие сте имале подршка,таа нема ако на маж и не му текнува да и даде пари. Ама ние не збориме за твојот брак. Во овој нејзиниот очигледно не функционира така. Пишав дека типов е за оставање. Не го остава. Плус јас зборам за парт тајм,за тоа има време,само треба да се помачи. А и подобро да се помачи отколку да чека милостиња од мажот и. За фул нема време секако штом 6 часа од денот и одат на курс.
Не знам дали е спомнато, ама се кладам дека дома сигурно она е таа што чисти, средува, прави ручек...и тоа се обврски што заземаат време, а ја распнавте дека ништо не прави.
Ne, nikade ne spomnav deka ne cisti taa. Ama, i vraboteni zeni isto tolku cistat i odat na rabota. Zosto bi bilo problem taa da raboti (skrateno) i da uci po eden do dva casa na den ne znam. Sekoj od nekade pocnal na rabota ne znam dali znaete,direktor nikoj ne bil bez dovolno iskustvo,pogotovo vo tugja zemja
Дечки фала за сите совети. Ќе пишам вака за да не одговарам на секој посебно. Скоро 20:00 е маж ми уште го нема од работа, сама сум, учам. На пиво е со колеги како и секој втор ден додека јас дома перам, чистам, собирам негови чорапи фрлени по сите соби, учам… Вчера ја почнав темата и ме направи дека сум ненормална и дека тој никогаш така не ми правел. Добив пари да, ама не сум била во право за ништо. Никој не ми забранил ни да излезам, ни да купам нешто. Дури може сама да си земам пари од паричникот (што го носи во вц) . Сум можела сама карта да си купам и се сама сум можела… Не се мажев за пари ни за негова добра плата туку за да бидеме заедно и од љубов ама сега ни 5% нема љубов од моја страна. Ќе видиме каков ќе биде следниот месец, два, ако не бива ќе се снаоѓам сама.