Па и јас сметам дека проблемот е поголем од парите. Не успеав све да исчитам ама делува како да не се познаваат доволно.
Да, делува како избрзана одлука за брак. Ми делува тој како поладна личност и дека мора све да му се нацрта. Да, добар дел од маживе се такви, треба да им се нацрта. Ја незнам како она си ќути толку време Не ми е верно, пак ќе кажам овде нема разговор. Знае он многу убаво колку се отприлика таму трошоците, метро, пазарење, курс, незнам што, ама чим не ја има прашано имаш ли пари, си мисли дека си има од нејзините пари и затоа не му бара. Можеби со тоа нема мои, твои пари, се е наше на негов начин и покажува дека кога сака може да му побара пари и он ќе и даде. И чим она не се осудува да си земе пари од кај него макар и дур спие и да му рече ти земав пари за тоа и тоа, немаат доволно блискост.
Problem so komunikacija,problem so pari i problem so nedovolno vnimanie.... pola god vo brak namesto sekoj moment da ste zaedno,da uzivate,da se zabavuvate eve ti velis sekoj vtor den so prijateli na pivo posle rabota,pazi 20h on ne e dojden,ke si dojde tus,jadenje i legnuva utre nov den nova nafaka...pa ovde nema vreme da si kazat koj kako si pominal denot... mila tvojot problem ne se samo parite i skrzavosta na maz ti,vie imate mnogu pogolem problem... Eve i sama si rece ljubovta ti gasni... a sega treba najubavo da.vi e....razmisli si Samo da kazam deka ima mnogu takvi sto na sekoj dogovor pred brak prifakat a posle potpisot vo maticno e pu pu nevazi...kako na clenkata mazot
При животни одлуки како преселба у овој случај се разговара шта би било кад би било. Како ќе се функционира, кој ќе работи, парите чиви и да се како ќе се трошат и на што. Јас дури и предосадна сум со измислување хипотетички ситуации и црни сценарија ама секогаш сакам да знам на што сум. А и да сумираме, ако не ги трошат парите на нас, кај и за што треба да ги трошат?!
И јас мислам дека сега доколку не им е убаво и интересно и не сакаат да поминуваат повеќе време заедно понатака уште помалку ќе сакаат. Почетокот на бракот е највозбудлив.
Bas taka, eve jas pokusuvam da zamislam kako i e,znaci nema vozbuda,nema netroenie da se vidat,nema komunikacija,nema zaednicki temi...pokusivam i nemozam da zamislam poso fala Bogu ne mi e takov brakot.. Devojce @Lalija2 sega 6 godini ke pravam od brak,abe edvaj ceksm doma da si dojdam da go vidam/toj isto,muabeti zezanje,setanje,nema moe tvoe se e NASE. zamisli si koga ke imas deca,bukvalno ke si samo masina za raganje,gotvenje,cistenje oerenje strast nula,izvini na direknosta ama mene vaka mi deluva...neka kazat clenkite sto se poveke god vo brak so deca so sve dali imat komunikacija i vnimanie od soprugot ili posle rabota e sekade samo doma ne
Да да плукни залепи... Абе господ да чува се некои луге. п.с Кај се наоѓат бе такви мажи што ке ме гледат такаа без да работам сакам и јас Добра сум знам да готвам и да чистам и плус во кревет сум добра...
Ok,gi znaeme.tie periodi sekoj gi ima,no vo globala realno barem prvite god vo brak sme neli po nezasiteni eden od drug
го кажувам бидејќи е така се знае шо праат странците у такви јаки земји Они имаат дефицит на кадар за такви работни места, моеш и да гуглнеш и виде, пишав дека има исклучоци ама знам такви шо работат и интелектуална и неинтелектуална работа во странство само поентата е дена не не` чекаат нас од Балканот да им ги водиме фирмите ти ако се најде увредена, нот мај проблем.
Феминке ова веќе одамна не е точно. Германија има дефицит на секој можен кадар. Освен можеби правници, но дури и такви познавам кои направиле овде мастер и работат во канцеларија како советници. Едноставно има премногу народ и има место за сите. Јас лично познавам забари, доктори, ИТ веќе не ги ни бројам, Градежни инжинери, наставници, доценти, доктори предавачи на факултет, биохемичари, воспитувачи, медицински сестри па дури и повеќе од ИТ има, јога наставници....Колку само Пх,Д имаме во Де да знаеш. Секој кој има образование и е упорен да научи јазик и да ја нострифицира дипломата и те како има шанса да работи по струка и овде. Патот не е лесен воопшто, ама ако си упорен се исплаќа. И имаме ние наши тим лидери во јаки компании. Ама пустите тие не се рекламираат кај нас, така да исто ко и да не постојат. Еве јас лично не познавам никој кој чисти тоалети или станови. Така да намалете со рекла казала муабетите, пренесени од на комвшивка осма братучетка. Веројатно тие што овде се бават со чистење, немаат никави квалификации, и истите и кај нас би немале друг избор освен да бидат општи работници во фабрика, што и овде ги има и печалат солидно или би чистеле и кај нас. И од работа нема срам. Не знам оти така цело време со некое гадење и понижување зборите за чистачи. Недостаток на таа професија е само што легално малку се платени. За мене посрамо е еве на пример да не сакаш да работиш нешто што не ти е по струка, оти нели круната ќе ти падне, а работа по струка нема никогаш да најдеш и бараш и живееш кај родителите доживотно.
Veruvajte sekoj sto imal obrazovanie dobro vo Mk saka da si raboti po struka i se trudi da.bi rabotel,eve jas nemam fax ama pak se trudev da imam dobra rabota i dobro plateno,ima dosta i kursevi na koi mozes da ides da se doobrazuvas i pak da imas.dobra rabota.... no ne smee da se potcenuva i cistilnata sluzba zosto realno bes niv pa ne se moze.vo niedna firma... sekoj ponedelnik e muabetot mi se ide.vo wc no cekam cistackata da pomine wcinja od petok e haos,taka da ne ponizuvajte...a i da raboti cistacka realno pak treba nesto jazik ( zboram za.firmi,biro,bolnica,gradinka)
Што ти кажува тоа? Дека треба да го баталиш со време. Замисли имате дете и да треба ад да пие, а ти немаш моментално дома он е на работа пари немаш што ќе правиш, дете гладно ќе ти седи? За да не се тегнеме со картичката јас и мажот ми јас му имам дадено полномошно, а он сите пари ги вади од сметка и ги става дома знае дека јас се грижам за финансиите и никогаш му немам спомнато извади ги парите на него му текна и така си тера од старт. Вака треба и вие да функционирате, пред се бракот е успешен ако имате доверба ако немате пиши пропало.
На вакви муфљузи, само клоцата во г*з! Милион red flags овде… маж ти е тежок манипулатор и целосно те контролира финансиски - што спаѓа под чадорот на семејно насилство. А кога ќе се обидеш отворено да зборуваш за тоа што те мачи, ти прави гаслајтинг. И ние живееме во странство. Од Х причини, јас 4 год не работев. Од прв ден сме имале заедничка сметка и секогаш средства на неа, за се’ што ни треба, во секое време. И секогаш сум имала пристап до сите други негови сметки/картички. НИКОГАШ не се довела во прашање ниту една моја куповна одлука, било да се секојдневни намирници во прашање или шопинг за облека, козметика, било што! Ниту па некогаш сум помислила да прашам пред да купам нешто… Ова што ти се случува не е нормално, мислам дека не сте еден за друг, и ти препорачувам да ги информираш твоите за тоа како стојат работите и да си планираш exit strategy. Заслужуваш многу подобро. Со среќа!
Едноставно имаат лоша комуникација во бракот, или не доволно се познаваат еден со друг. Лично за мене ќе кажам. Последните 2 години јас од мојата плата немам видено денар, плата ја чуваме ете планираме ин витро да правиме, а тие што го одат овој пат и те како знаат за што ми се потребни тие пари. Па никогаш не сум му рекла на мм нашата љубов се губи зошто не ми даваш пари, ние функционираме на друг начин. Одиме да пазаруваме јас во корпа си ставам се што ми треба од хигиенски средства или тоа што мене ми се јаде дополнително од списокот за пазарење, нит ме прашал зошто и како ни па јас се објаснувам он си плаќа на каса. Кога одам на кафе или во кафана со пријателки јас не чекам од него да му текне за пари да ми даде, едноставно кај ти е новчаникот да земам пари и искачам. Никогаш ме нема прашано колку потроши и што потроши пари. Јас сум пушач на цигари колку пати само ќе му пишам смс купи ми цигари, или кај е новчаникот да земам пари за цигари. За што и да ми требаат пари јас не чекам од него да му текне за да ми даде, едноставно одам кај ти е новчаникот земам пари и тоа е тоа. Никогаш ме нема прашано за што ти се или на што ги потроши, само некогаш знае да ми каже при крај сум утре ќе одам да извадам залиха. Девојката (членката) треба малку повеќе да си се опушти во комуникација со нејзиниот сопруг. Па на крај краева она не зема пари од комшиите па да и биде незгодно да побара или да си земе сама, може таква личност си е сопругот едноставно не му текнува ако самата не го потсети или му каже.
Искрено не верувам некој да е толку несвесен и да не му текнува дека за да опстои човек му требаат пари. И океј, ќе му побара еднаш, два пати, сто пати, после тоа веќе треба да знае дека треба да и остави оти ќе нема. Тој и има направено толку да се стега она за пари, незгодно му е на девојчето за една иста работа сто пати да препрашува. Се ставам на нејзино место, би прашала неколку пати, после тоа и јас ќе почнам да се нервирам. Ништо не и останува освен да си го истера планот и да положи за јазик и после тоа сама да си има свои финансии. Штом издржала да напушти еден цел живот тука, да отиде таму и да почне од 0, ќе успее. Само што јас на нејзино место не би заборавила кој бил тука до мене кога ми било тешко и ми помагал, а кој ми го јадел џигерот.
Има различни луѓе сите не исто размислуваме и делуваме, ете може на него не му текнува па впрочем он и има кажано дека ќе и даде, а не дека не и дава. А зошто да и е незгодно да бара, па она не бара од комшиите од сопругот бара нели заедно живеат во брак се. Ако од сопругот/ партнерот ти е незгодно да побараш пари или да земеш од новчаник негов што заедно сте решиле да живеете и да градите иднина од кого друг да побара за да и биде згодно. Тука си фали комуникација помеѓу брачните лица.
Јас па нигде не прочитав дека му побарала пари незнам колку пати, туку дека се устручава да му побара, чека него сам да му текне да и даде.