Брачни совети

Дискусија во 'Брак' започната од Silver.E, 27 август 2013.

1. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.437
    Ако правиме свадба сами, ќе си викнам наши другари и другарки и блиски личности, колку што ми е долга чергата, а родителите може да дојдат како и сите други гости. Не да ми навикаат браќа сестри, братучеди до 10 то колено, ала и скандала и ја да плаќам, аха обавезно! Инаку познаам ваков случај, не еден, полно, па да си кажам, ги има секакви.

Последна измена: 24 јануари 2018
    На zalosna, cresa-jagoda, vitamina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    Ја мислам дека друга и беше поентата на @Offspring.

Реално ако гледаме, ако денес најголем дел од младите сами си плаќаат за свадбата, во минатото пак, најголем дел од младите правеле свадба на сметка на родителите. Работите се менуваат, затоа и нагласи Офи дека нема потреба од свадба ако немаат финансии за истата. Денес икс работи се поразлични од порано, па и институцијата брак, кој плаќа за свадба, кај живеат младите итн.

Видете и сами, на колку години стапиле во брак вашите родители, на колку вие? Генерално, пред 30тина години, кога нашите родители стапиле во брак, немале 30 години, туку 22-25, денес најголем дел се 28-30. Ова од ракав, ама факт е дека денес младоженците се постари од младоженците порано.

На eli25, Asistentkа, Belgin1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.011
    Poznavam i jas, zatoa pisav...
    Moja bliska osoba od familija taka si kjuti od ater, starite plakjaa svadba, kaj starite ziveat i kjuti si za se. Fatila taa osoba kaj svekrva i poraki vo mob kako puzder ja prai i ne smee da pisne, od ater, od sram i od so i zivee pod krovot i vo slucajot i svadba im platija. Pa i ater maz i da ne se nerviral.. Jas da bev kje ja sednev da i kazam 2-3 ljubovni pesni, ama mene mi se moze, nikoj ni svadba mi plati (ne ni pravev ne ni sakav), ni mi dal krov, ni lazica ni viluska, i kje laam do mile volje, ne se pripotresuvam na nikoj, mi se moze i kje si treskam so si sakam. Oti koga imam pari pecam pile i jadam, koga nemam jadam leb i margarin i supa podravka od kesicka, i nikoj ne mi znae so imam vo frizider, ni pa kje pobaram nekoj da mi kupi, potta kje si ja izedam na nikoj nema da se potcinam.
    Drug primer od drugarkata koja ja navedov. Na nejzinata jatrva starite ja platija svadbata, svekrva i zari pali i gasi, ona za vnucite odlucuva, pod krovot i ziveat, nevestava si kjuti, so kje prai pustata... A drugarka mi sami si rabotea si stedea si napravija svadba i se osamostalija od starite, nikoj vo tendzereto ne i se mesa ni pa smee.

На eli25, Rebecca_R, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.437
    Во практика најмногу се случува следново:
    Женската страна комплетно е подмирена од родителите, а машката страна глуми лудило као ај со поклоните во плик да се платат гостите од нивна страна, молам? Со поклоните од гостите канети од моја страна, патем , моите родители им платиле порции, да дозволам да се плаќаат нивни гости мало морген... Или двете страни ќе се подмират или ниедна.
    Така, кај мои познаници, родителите на младоженецот уште пред свадба им кажаа дека нивната страна ќе се подмири со поклоните во плик и невестата ја фатило инает па кога ги канеле нејзините гости , на сите им рекла пари да не и носат, само поклони и така испаднало.

На zalosna, Sesil и ***cute*** им се допаѓа ова.
  5. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    776
    Допаѓања:
    2.125
    Јас се уште не сум oженет, ама утре кога ќе се oженам нема да дозволам свадбата да ми ја плаќаат моите, ниту пак родителите на сопругата, ниту пак сопругата, туку сам лично ќе ја платам свадбата, и таман работа после свадба да одиме да живееме кај моите или кај нејзините, тоа не, туку од старт ќе живееме во сопствено живеалиште кое јас ќе го обезбедам и јас ќе му мислам за сметки итн. таман работа да дозволам жена ми од нејзината плата да плаќа по дома, нејзината плата си е нејзина плата, а моја обврска е да го издржувам семејството односно да ја издржувам жена ми и децата, сепак јас сум машкото и срамота е да се оженам а претходно да не и овозможам убав, пристоен и нормален живот на таа девојка што ќе ми биде жена. Можеби вака изгледа чудно, од прв поглед, но мое мислење е дека машкото е должно да му обезбеди на своето семејство нормален и пристoен живот. :)

На Skorpija25 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  6. Belgin1

Belgin1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    853
    Допаѓања:
    8.361
    Па нормално ако младите си ја плаќаат свадбата ќе си канат кого тие сакаат. Моите баба и дедо и од двее страни имаат по многу браќа и сестри, логично моите имаат по еден куп први братучеди. Не знам ако утре здравје пред се, јас си ја плаќам свадбата каде би ми бил крајот ако ги канам сите тие нивни први братучеди. Од кои искрено едни добри 70% сум ги видела неколку пати по животот на некоја свадба или евентуално погреб а има и голем дел такви за кои ниту сум чула, ниту ги познавам.
    Се изненадувам кога татко ми ќе спомне некоја моја тетка, негова прва братучедка а јас прв пат слушам за таа жена. Не знам што ќе ми се такви луѓе на свадба. Реално гледано голем дел од луѓето одат по свадби за да се најадат и да озборуваат. Колку и да звучи глупаво ама така е. Јас би правела мала свадба под услов ако станбеното прашање ми е решено. И би си ги канела само оние со кои имам контакт и сум колку толку блиска. Канење на први братучеди на моите, школски од средно, комшии, пријатели од пред 100 години на моите, едноставно нема потреба.
    Не само на форумот туку општо има примери каде незрели без размислување што понатаму направиле дете и ајде ќе се венчаат. Ок е, знам дека има секакви примери ова без навреда кон никого. Ама јас пример не би играла така. Некои работи и те како се планираат, посебно кога се животни прашања. Јас сум од секогаш била премногу независна. Никогаш не сум зависела од моите, не сум дозволила ниту да зависам од било кој дечко. Од 18 години си работам и си финансирам се што ми треба сама, така да не би дозволила друг да ми плаќа свадба и случајно да ми скака на глава. Ако имам и можам ќе правам ако не нема и никому ништо. Сите тие адети, глупости, непотребни трошоци едноставно не ги сакам. Ако немам пари, ручек со најблиските сосема доволно.
    А и ретки се оние млади кои имаат храброст да си ги соберат работите и да заминат под кирија. Кажав и предходно, премногу сме зависни од родителите.

На cresa-jagoda и Asistentkа им се допаѓа ова.
  7. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    @zalosna kuti sega, ne prasuvaj. :lol:
    Od sega , nov zakon izglasan vo parlament. Sto da ti kazam, slabo citas zakoni :rofl:

Ja ova na tepka go kazav a potoa citam kaj offspring , ako ne e sala. :^)

Ne treba se da se kaze.
    Zatoa ima edna stara "mirna reka breg roni".
    Toa e i najgolema mana kaj nekoj , sto moraat se da recat, za se da se pobunat, prasina za bezpotreba da digaat,....

Roditelite na devojkata rabotat vo stranstvo sigurno mozat i dale za svadbata na kerkata poveke nego od maska strana. Veruvam ako e vo mal grad mnogu lesno i pari ke i pratat da kupi stan.
    Devojceto samo se iskaza deka zali kako sto bi zalelo i moeto dete ako prakam pari a ne doagam.

Mislam deka postov na devojkata otide vo nepovrat i zafati drugi dimenzii.

Inace mene mi pravele svadba i nikoj nisto ne mi popuval. 20god. nemam za sto da se pozalam.
    Nekogas oni davale sega se vo podlaboka starost pa jas pomagam.
    Familijata e za toa.

Sto e najskapo vo zivotot?
    Keifot.
    Pa napravete si go keifot zosto parite doagaat i si zaminuvaat, a keifot vecno ostanuva. Ako ne se ispolni,.....

Последна измена од модератор: 25 јануари 2018
    На kalinaka, mimiiiii, carangigia и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.011
    More treba treba.
    Jas vikav i sovetuvav do pred nekoe vreme, ignorirajte i kjutete si na edno vleglo na drugo izleglo i na kraj vidoa deka si kjutam, t.e. ne obrnuvam vnimanie pa mi se iskakaa fino redom site. Oti lugjeto si ja zimaat situacijata zdravo za gotovo, aj ovaa si kjuti pa kje si pravime so si sakame.
    Od koga smeniv plocata da vidis kako se mirni ko bubalcinja, gi nema A da beknat nieden.

На Skorpija25 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    Свадбата ни ја платија моите и неговите по пола, освен некои ситници за кои плативме ние.

Се си одбравме сами и организиравме сами. Старите само платија и дојдоа на свадбата.:)
    Целата свадба кошташе околу 10.000 евра, а добивме околу 9 од свадбата. Не не ни прашаа колку сме собрале. Мајка ми и сама викаше дека е еден вид помош за младите, а истовремено и веселба. Ние имавме пари да платиме и сами свадба и не беше од атер, луѓето си го сваќаат како должност тоа, си ги познаваме родителите само сакаа нашиот ден да ни биде по замисла и да уживаме без да плаќаме. Така да не гледам ништо лошо во тоа, утре и јас би сакала да ја платам свадбата на моето дете и секако дека нема да се мешам во нивните желби.

Инаку свадба без моите не би правела ми нема поента...

На Macito007, zalosna и ***cute*** им се допаѓа ова.
  10. Goldenwoman

Goldenwoman Активен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    31
    :sweat::sweat::sweat::sweat::sweat::sweat::sweat::sweat::sweat:Pls help. Ve citam skoro 7 god od koga zabremeniv, sega se registrirav. Izvinete za latinica od mob sum. Znaci vaka imame 2 deca, 8 god brak, epten sum bila psihicki maltretirana od sem na soprugot. Duri mi zabranuvaa da se druzam so lugje, mi KAZUVAA sto da oblecam i se. Od stranata na soprugot i fizicki i ne samo samar tuku unakazana po lice so modrinki. Koga go pisuvam ova malku se osveztuvam. Posledniot pat bese kraj. Jas stanav anlsiozna, se plasev od svekrvami, mi prepisaa ad i sedativi. ja nemav istata volja za zivot. Se raspagjav. Me tepase pred ocite na decata. Golemoto e 6 god. Prvace. Mu pustiv krivicna za sem.nasilstvo. pominaa 2 mes nisto ni obvinitelstvo ni nisto. Nejse... sea mi pisuva poraki 1300 za 2 meseci kako ne sakal, kako saka da se vratam inaku sum kaj moite oni se kategoricno protiv da se vratam. Ama tesko mie da gi gledam decata. Zal mie za niv... dali da mu dadam uste edna sansa. Ama pa u obvinitelstvo ne saka da go priznae deloto me tepase po glava da ne ostava tragi kako porano sto me tepal i kazuva deka jas lazam po socijalno po policii. Dali sum glupava sto uste se mislam da se vratam, ili ne se pocituvam dovolno, ili dali gresam dali treba da se dade uste edna sansa. Decata se so mene smee samo ppd nadzor da gi vidi. Ako odlucat da gi zeme 2 dena za vikend zto ke praam bez decara... ocajna sum. Kako da postapam vs molam kazete dragi feminki. Ne bilo se crno vo brakot samo negovite mn se mesaa i go sskale celo vreme protiv mene.... mn vlijaat vrz nego. A i da te tepa nekoj ne e vo red. Dali svatil sto izgubil??? I ke se promeni. Sum kriela do sega prvpat teram so krivicni i socijallno . Vika nemam srce da podnesam tuzba za razvod. Ni jas nemam. Denes se ponudi da mi dade 100 evra za decata. Go odbiv. Ocajna sum m mie loso

11. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.715
    Допаѓања:
    46.256
    Можеби не сум многу компетентна да зборувам, не сум во брак, но, јас не би се вратила.
    Прво не си ги признава делата што ги направил, што те малтретирал и тепал, зборува дека лажеш, што е најлошо сето тоа пред децата. Како можеш да бидеш сигурна дека нема да подлегне да те удри пак понатаму кога нема нешто да му биде по ќејф?
    Децата ќе страдаат уште повеќе кога ќе продолжат да гледаат такво насилство, ти пак ќе бидеш жртвата, психички ќе паднеш, а тој нема да се промени.
    Јас би те советувала, добар чекор си направила, децата се кај тебе, си се тргнала од него, и на многу добар пат си да имаш подобар живот. А децата кога ќе потпораснат ќе разберат зошто си морала да се разделиш од него.
    Тоа е моето мислење, еве и другиве феминки нека кажат. Ти посакувам се најдобро. Биди храбра!

На Nausicaa, tina-63, Skorpija25 и 6 други им се допаѓа ова.
  12. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.564
    Седи си кај твоите. Никако враќање, немој ни да си помислила. Ако не мислиш за себе, мисли на децата. Не им го прави животот пекол во таков брак. Додека те читав морници ме лазеа. Што подалеку од него и неговата глума. Со 100€ мисли да ти замачка очи. Не ти треба таков маж, ниту на децата им треба такво ѓубре, не можам ни да го наречам татко.

На Nausicaa, stetoskop, Goldenwoman и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Кој еднаш се осудил да крене рака на жена, ќе има и втор и трет.
    Мој одговор е НЕ!
    Нема потреба да размислуваш.
    Децата ќе бидат многу посреќни доколку растат сами со мајка без психички и физички тортури.
    Според мене човеков има психичко растројство.
    За зрел човек со 2 деца, мајка/татко не смее да дозволи да влијае на ваш брак.
    Мое мислење е тоа. Остани си со твоите и живеј во мир и спокој.
    Втор пат иста грешка не ти треба.
    Позз и се најдобро!

На Nausicaa, Skorpija25, Goldenwoman и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Belgin1

Belgin1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    853
    Допаѓања:
    8.361
    Ако твоите ја знаат целата ситуација и те поддржуваат нема што да бараш кај него повеќе.
    Децата се колку твои толку и негови и секако дека ќе ги гледа,а ако се решиш на развод судот ќе одлучи колку и кога. Косата ми се крева од тие муабети дека се трпи се и сешто ради децата. Мајка ми 20 години го трпеше татко ми со истите изговори да не се растури куќара и ради децата, плус немаше каде да оди со 2 деца малолетни а мизерна плата. Да не навлегувам во детали, сакам да кажам истата ситуација како твојата кавги, расправии, проблеми дома, малтретирања а од сето тоа најдебелиот крај го извлече мајка ми, па ние двајца. И ден денес имам сериозни проблеми и трауми поради сето тоа, не можам да верувам на ниеден маж, сум немала сериозна врска никогаш како во сите да го гледам татко ми. Не се плашам од врска или брак, се плашам сето тоа д ане го направам со погрешен човек.
    Цело време стресови, нервози, расправии еден ден немаше поминато без тоа за на крај мајка ми права, здрава жена ја изгубивме за 1 саат. Во болница бев само јас докторите јасно кажаа дека тоа е се од јаки нервози и стресови, и не од вчера или денес туку со години наназад. Сакам да кажам дека посреќна ќе бев ако без разведени, денес ќе ја имав мајка ми. А татко ми е и ден денес истиот, истото однесување истите пробеми.
    Совет за тебе, не трпи зошто освен тебе им ствара трауми и на тие деца. Со тек на време ќе им објасниш, кога ќе пораснат верувам дека ќе те разберат дека тоа било најправилно.

На ma4e1311, Nausicaa, Две Принцези и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Goldenwoman

Goldenwoman Активен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    31
    Decata sekoj den bea tazni za raspraviite i kaj nego koga bev mi bese zal, ucitellata duri mi kaza deteto se zatvori vo sebe.. bese mn veselo dete poslednite 3 /4 meseci izgubi samodoverba stana sramezliv. Sega se vrakja u normalla. Samo sto koga prasuva u smisla sega sme drugo semejstvo, jas mu vikam da ne se zamara deka toa e dete deka go sakam. Mi vika dali go sakas tato?? Jas ja znam cellata realnost, i pzijologot vo socijallno mi rece jas da sum kako tebe ne se vrakjam toj ne te zasluzuva , ama pa sum teski emotivec, tatkomi e pocinat pred 20 god.i mn mi falel. Vo bolnica koga vadev lekarski mi vikaa site gi imame ovie problemi, proklet balkanzkk mentalitet. Zatoa se dvoumam. Inaku si teram se sto trebase da zavrsam do sega. I vo soc kazav deka ne sakam da se vratam ... najvise mi e zal za decata. Posleden pat koga me udri me frli nad malata koja ima 2 god. Pred toa ne udri samari na site. Pie. Edvaj cekam da mi kaze nekoj deka gresam. Ama ova e izgleda cip u mojata gllava koja mi ja stavile od pred 8 god. I se osuduvam sebesi. Si rabotam imam sigurna rabota, fakultetski obrazovana, ne sum bogata no imam za pristoen zivot, brat mi vika ke kupi stan koga ke se zeni, a na moite ke mi go ostavi mene. Majkami ke ostane so mene za poddrska. Imam sestra vo stranstvo mi kaza ke me pomaga u sekoj aspekt. Ama nekako se custvuvam prazno, najkomotno mi bese tuka da si kazam deka se dvoumam, jas od edna strana se custvuvam prepprodena od druga me fakja nostalgija.... do sega jas se izvinuvav za negovite greski se teudev premnogu da opstoi. Koga ve citam bukvallno me bodrite za ponatamu, no voopsto ne e lesno da se resam. Site komentari do sega bea za NE i dovollno ke mi bide za mojata konecna odluka. I za parite mu kazav ke si plati zakonski alimentacija i deka ni go unistil zivotot i miljoni da dava dzabe mue, i mu rekov ne ni trebaat pari ni treba mir i spokoj. Inaku covekot w materijalist, niednas ns kupil za decata se jas bev inicijator. Inhalator na malava i trebase doktorkata me ubedi da i kupam, jas si kupiv 2 nedeli se karase so mene deka trosam. Doktorkata me gledase cudno koga vikase treba inhalator jas kjutev. Potoa i kazav mm ne me pusta ona mi rece kupi i odi si doma. Vi blagodaram feminki , samo sakam da ja resam dilemata a tuka mn gi cenam vasite meslenja.

16. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.703
    Допаѓања:
    40.080
    Се растажив од напишаното.
    Немој жено, заради тебе и децата ни да помислеш да се вратеш. Децата како растат ќе сфатат и ќе те подржуваат. Започни нов живот без тој човек. Тој 8 год не се опаметил мислиш ли дека сега ќе се опамети?

На WildMk, zalosna, tina-63 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.715
    Допаѓања:
    46.256
    Колку повеќе читам толку повеќе сум убедена дека не треба да му се вратиш. Искрено нема да биде лесно, веќе поминуваш низ тежок период, и самата си свесна, и нормално дека ти треба поддршка од некого. Но мора да сфатиш дека ти би се вратила на замислата која си ја имала за него, како маж, потпора, татко на твоите деца, пред да почне пеколот. Тој е сега некој друг, и мора да го прифатиш тоа и да продолжиш понатаму, за тебе и доброто на твоите дечиња. Ќе помине и тешкиот период, се ќе се среди, ќе се разбудиш еден ден и ќе бидеш пресреќна што не си направила грешка. Не знам колку години си, прости ми ако не ми е на место ова што ќе го кажам, но можеби и ќе сретнеш некој што многу ќе те сака, и тебе и децата, и се ќе биде како што треба. Како и да е, убав живот е пред тебе, само издржи, стој си цврсто на одлуката. Тој не те заслужува. Не е лесно, но бори се за подобар живот, заслужуваш!

На Nausicaa, zalosna, tina-63 и 3 други им се допаѓа ова.
  18. valery689

valery689 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 декември 2017
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    3
    Таквите личности кака него НИКОГАШ нема да се сменат.Те разбирам дека имаш деца и најчесто повеќето баш поради тоа се враќаат назад.Ама знаеш што?И да се вратиш еден период можеби ќе биде подруго се до првата кавга и после се по старо.Ако имаш поддршка од твоите,кров на глава НИКОГАШ да не помислиш да се вратиш таму.Ти посакувам се најдобро се надевам ке ја донесеш вистинската одлука.

На cresa-jagoda и Goldenwoman им се допаѓа ова.
  19. Goldenwoman

Goldenwoman Активен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    31
    32 ke polnam na 24 ze omaziv. Inaku ova e mn mal del, ako kazam se roman treba da pisam.... vi blagodaram dragi feminki

На WildMk и Belgin1 им се допаѓа ова.
  20. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.556
    Допаѓања:
    180.936
    Да не си помислила да се вракаш штом кренал рака на тебе
    Ете му ги мајка му и татко му нека се тепаат меѓусебно сеа
    Ти да си ги гледаш дечињата и да си врвиш напред ,не се секирај оти нормално е да ти е тешко и да се осекаш носталгично ама свати тој маж што си го засакала и си се оажила за него НЕ ПОСТОИ повеке се сменил во нешто страшно и го нема ,го нема повеке
    Ке се смириш ке мине време ке дојд енекој кој вистински ке те сака и нема да крене рака на тебе
    а овие од болницаташо ти рекле дека сите имаме проблеми да му речиш утре и на керките нивни такви совети да му дадат стоки ни едни
    само напред женче не мисли за назад
    коа ке ти е тешко пиши си тука

На Nausicaa, evangelina.ina, zalosna и 3 други им се допаѓа ова.