Не би коментирала кога би била нормална ситуација ама ова не е,плус коментирам како личност која растела во слична средина.
Знам. Ама ако и' речеш “Ти си (ќе бидеш) крива“ - нема да се мотивира. Жртвите на насилство, било каква форма на насилство, веќе се со оувруелминг чувство на вина. Не им треба да им го храниме тоа чувство ние Немој да ја кривиш мајка ти
Мене ми се чини дека е разочарана, а длабоко во себе сака и да му ги оправда постапките и да најди причина за нив. Јас мислам дека тој е за на психолог, не таа. Неа само и треба време да сфати... Во кратки црти јас како го доживеав проблемот: Го посветила цел живот на сопругот, на семејството, буквално е маж и жена дома, оди на работа и му помага и него да го накрене бизнисот, со надеж дека во нешто во животот ќе се почувствува супериорен. Ама кога си растен како што таа опиша, комплексите ги влечеш цел живот и ете кога ќе стигнеш до некаков успех, избиваат на површина. И како ја нападнавте, па ваков е па таков е. Каков и да е сопруг и е, татко на нејзините деца. Бирајте малку реченици стварно...
Наметнато и' е од насилникот да бара оправдување. Тој циклусот на: Насилство, па ловбомбинг - кога се повторува долго време, ти го 'пери мозокот'. Оти (при насилство) очајот е оувруелминг и кога ќе добие човечки третман жртвата, напливот на ендорфини дава оувруелминг чувство на исполнетост и среќа. И така, ден за ден; месец за месец; година, за година... и еден ден се будиш и не се препознаваш кој/а си...
Во право си,јас сум ќерката што ја сожалува.Не ја кривам ни членката напротив имам огромна емпатија само сакам да биде свесна дека можно е да добие и поинакво однесување,а многу е лошо тоа да го слушнеш од сопственото дете.
Можам да претпоставам колку е длабока твојата потреба да ги спасиш жртвите Не можеш сите... тоа е реалноста... за жал
Срце Just heel yourself Само сами себе можеме да си помогнеме, туѓите проблеми не се во наша моќ на делување....
Можеш да делуваш и на туѓите кога прво на своите си поделувала и си ги расчистила. Можеш да делуваш преку споделување, еве сите на темава тоа правиме. Само мора малку пољубезно кон неа, барем се надевам јасно ни е на сите тоа. Се надевам не чита и наскоро ќе се охрабри да пише дека е мн. подобра што и да одлучила да преземе во иднина.
Smirena sum tebe te citirav bidejkji poddrzuvas nesto sto ne e ok, ti uste plus ja rugas kako ne se vinovni tie sto davaat soveti, toa sto go procitav od taa clenka bese se ama ne sovet. Imajte obzir malku sto pisuvate.
@WildMk “Ти (ќе) си крива, што децата ти живеат така“ Буквално...[/QUOTE] A koj ke bide kriv ako ostane so takov covek sto gi traumatizira decata i nea deka ke gi ubie,deka majka im e kurva. Jas majka mi ja krivev sto tolku cekala da go ostavi tatko mi. I znaes koga go ostavi koga nakalemi seker,pritisok togas go ostavi. I da TAA ke bide kriva ako decata ne gi trgne od takov nasilnik i tocka.
Темава е Брачни совети. Секој што ќе пише ќе добие совет што може да му се допаѓа или не. Моето мислење е тоа. И немој веќе да си ме цитирала, јас членката не ја навредив, туку си кажав свое мислење. Во несреќни бракови децата најмногу страдаат, плус себично е да седиш во таква токсична средина, па кој како сака нека ме разбере.
Vidi nemam namera da se prepukuvam bez potreba, ednostavno e, ako nesto e korisno vo vakva situacija ok, ama na majka so vakvi problemi i pred vazni odluki da kazes sebicna e i nz sto uste, mislam nema potreba da ti kazam sto toa kazuva toa.
Психолошките работи се доведени од страна на човек што премногу долго останал во токсична врска со некого што бил малтретиран и после тој малтретираниот си набива чувство на вина дека не е доволно добра особа итн итн. Ако се се спречи со прв обид за напад, вреѓање итн се ќе биде подруго. Човек што еднаш го повредил партнерот на било кој начин физички или психички повторно ќе го направи при прв конфликт.
Vazi, sfati go ovoj sovet "ti si bezobrazna", ako go sfatis ti ova, kje sfatam i jas sto ste pisale, do togas... Edit: sto znaci se "osmelil" za sto e forumov i clenovie za sto se ovde? Da se pogrizite nikoj da ne se osmeli? Wow mn golem faktor vaka na forumov, mn golem. Citam i ne mi se veruva, pa kje nema deca da se samoubivaat, pa kako kje nema koga mn nemaat cuvstvo i socuvstvo za drug. Kakvo opstestvo kje bide ova ne znam...