@Goldenwoman никако, ама никако да не се враќаш. Ако мислиш за децата нема да дозволиш да го доживуваат истото пак. Ќе пораснат и ќе ти се благодарни што си заминала, верувај.
Ако ти е жал за децата, нема да се враќаш назад. Оти ако се вратиш, децата нема да имаат среќно детство, а ќе пораснат во насилници или луѓе кои трпат насилство оти мислат дека така мора, дека така е нормално. А не е. И не, немаме сите вакви проблеми, фала Богу, ова не е нормално да се случува. Таков маж не ти треба, ниту пак децата треба да имаат таков татко. Да, татко им е, ама кога ќе пораснат, ќе сфатат зошто си заминала и нема никој да те обвинува за тоа, напротив. Имаш помош, твоите се тука за тебе, велиш дека имаш солидна плата за пристоен живот, повеќе не ти треба. Мирот е важен, ама ако се вратиш во таа куќа нема да го имаш. Секој пат кога ќе те фати носталгија, сети се на ударите што си ги добила, сигурна сум дека одма ќе ти помине.
@Goldenwoman никако враќање, тој те тепа тебе тебе, ги тепа и твоите деца, најубаво земи адвокат за развод и он нека се појавува на рочишта, остани си на кривичната пријава и терај ја до крај, така нема да може да добие старателство на децата и секое гледање со нив ќе биде под надзор. Емоционална си? Па зар не те боли кога децата плачат кога он се расправа со тебе и те тепа, зар не те боли за син ти што се затворил во себе? Биди емоционална за тоа и тоа нека ти даде за сила еднаш засекогаш да го оставиш, а не за што те фаќа носталгија за гад што ќе се променел и сака да те купи со 100евра!!
@Goldenwoman не треба ни да го помислиш ова што го прашуваш. Значи пак си на мисла после се ?Зошто мислам дека пак ќе пробаш да живееш со него "заради децата"?
Сериозно? Затоа се двоумиш? Не, ги немаат сите истите проблеми. Има и такви на кои им е убаво. А и да ги имаат, зарем ти треба да бидеш од тие што трпат и свесно да си го уништиш животот, твојот и на децата, заради тоа што сите имаат вакви проблеми? Знаеш ли дека на децата им е поубаво со среќно разведена мајка, отколку со несреќно мажена? Зошто да живеат во нефункционален брак и утре да почнат да следат лоши примери? Не се враќај. Една нормална причина за истото не наведе. Децата не се причина за да се вратиш. Напротив, заради нив не треба да се вратиш. Ќе им објасниш дека чувствата кои вие како родители ги имате кон нив, никогаш нема да се променат. И онака, ќе дојде денот кога ќе го разберат твојот избор како најдобра можна опција.
Taka e, vo pravo ste no monstrumot mi vika utre ke te sudat decata zs ja rasturi familijatam me tera da me grize sovest. Ne znaete koj pritisoci mi GI pravi. Jas 8 godini sum mislella normallno e taka da se zivee bez drustvo deka trebalo domain da se cisti, se plasev edni trenerki da mu kupam na deteto za mene da ne pravam muabeti, stvarno nemam pricina no nemav samodoverba. Svekrvami mi vika ehee jas kolku kjotek sum jadela, kako demek normalno, a monstrumot vika ne ti skrsiv rebra ne e kojznae sto. Sega svakjam deka zivotot e ubav. Mi trebase vreme da izlezam od toj krug I da svatam deka se ziveelo I normallno. Nego se izraduvav mi se javija od socijallno isklucivo pof nadzor viduvanje. Fala mu na Gospo psihicki manipulirale so deteto site po red. Dokazav. Familjarno ne se normallni. Deteto Sega e mn poveselo I toa me raduva. Objektivno mislenje mi trebase I nakvise vi blagodaram na site sto I odvoivte vreme da me naucite. Pozdrav
Фала Богу дека не е нормално да се живее во постојан страв, под физичко и вербално малтретирање. Човекот изгледа мисли ако не скрши ребра, не направил ништо... а и зборот од свекрвата многу кажува, штом таа била тепана, нејзиниот син мисли дека тоа е нешто нормално и затоа така се однесува. Само немој да попушташ, ниту да покажеш слабост, ниту пак да се вратиш во таа куќа. Децата нема да те судат, напротив. Ќе те поддржат, и тоа како. Самите ќе сфатат кога ќе пораснат.
@Goldenwoman немој да се враќаш може не треба да кажувам не сум мажена и рано ми е али сакам искрен совет да дадам. Сето ова што го прочитав ми даде бес во душава како можел сето тоа како бе не им е грев ццц На моја другарка таткои ,мајкаи ја тепаше пред нас и тоа крвнички. Имам случаи на блиски каде што во сред ноќ е будена жената да ја испотепа да ја фрли во двор и он да си легне одма жената се разведе децата со нејзе они не сакаа очи да му видат и ден денес не сакат ,али она со мала плата ги исчува ги израсна бдеше врз нив и успеа. Друг случај со години женава трпеше трпеше гледаше неверство пред нејзини очи ,малтретирање се разведе по некое време се премажи за мн добар човек. Затоа немој да трпиш повеке такво малтретирање чим имаш подршка од најблиските ,еден ден кога ќе дојде време ќе им кажеш се на децата,ако се вратиш и децата тоа продолжат да го гледат ќе им биде нарушена психата имајте мир тие ни се најбитни во животот. Не ти треба ништо од него Зар ќе издржиш уште тепање ако се вратиш ,незнаеш следниот пат како ке мава и плус по глава те мавал па тоа е најлошо ...бегај мила од него и продолжи со животот не се врти назат
Види тебе како ти ја уништил самодовербата, ако ги сакаш децата нема да дозволиш да ја убие и нивната самодоверба. Тој пак ќе им е татко и ќе си ги гледа колку што ќе одлучи судот ама ти со твоите постапки ќе ги научиш дека никогаш не треба да прифатат семејно насилство ниту пак да бидат насилници.
Vo brak sme veke nekolku meseci i pocetokot e uzas . Celo vreme se karame a se beshe okej . Se neshto jas gresham i postojano mi se dere . Vo Germanija sme i nema na kogo da mu se pozalam i da pobaram sovet .. Mnogu mi e tesko i nemam srce da kazam na mojata familija sto se slucuva ..
Не знам во која ѕема да го објавам постов па еве некако тука највеќе одговара. Во брак сум 4 години и имаме 1 дете. Додека студиравме живеевме заедно 4год. После тоа се венчавме и поради тоа што имав некој здравствени проблеми не бев во состојба да најдам работа па моравме да останеме да живееме со неговите. Останав трудна и немав никаква помош околу детето за да можам да тргнам на раб. Маж ми работеше ама за многу мала плата и не стасуваше за се. Кога наполни ќерка ми 1 год ја пративме во градинка. Откако полнавме да живееме со неговите почнаа и проблеми. Маж ми не го препознавам. За секој ситници му полнат глава па ние се скараме. Се понашат како се што е наше е и нивно. Дека ние немаме право на збор зошто живееме во нивна куќа. Се договоривме да собереме пари и да се иселиме под кирија, но што се случи..секој денар што влегува во куќата маж ми секогаш наоѓа причина на што да се потроши и само вели како не можеме да се иселеме немаме доволно пари итн.. пробував со разговор да му докажам дека мора да се штеди повеќе ако сакаме да имаме свој мир и работите да се вратат во нормала, но никаков ефект. Како минува времето ѕака работите се влошуваат, они му зборат против мене овој се кара со мене а никако не сака да погледне малку пошироко и да рече па криви се они. Секогаш наоѓа начин да ги оправда тие нивни постапки. Немам веќе сила му реков ако не можеш и не сакаш да си ао мене кажи ми да си ја барам среќата, вели како се ти однесуваш така и јас. А јас кко безгласна буква како овца меѓу глутница волци. Пред некој ден толку се изнервирав што влегов во конфликт со свекрва ми зошто ја фатив на дело како му полни глава како прават планови дека ако се селиме ние и они со нас. Се изнервирав и свашта изнакажав, а маж ми само стои на страна и ќути. Свекорот кога одиме некаде со кола го оставам да седи напред се додека еден ден не отидовме заедно до болноца во Ск. Они чуваат мачка и ми вели седи ти позади мачката ке седи напред. На маж ми тоа му е нормално, а не беше таков жими се не беше. Не знам што да правам ве молам посоветувајте ме да не згрешам. Се извинувам на долгиот пост.
Ти него чест му правиш а тој те заменува за мачка!!! ( Без навреди кон животните) јас мислам немаш иднина ти со него штом подпаѓа под нивно влијание!! Или разговарај сериозно или големи проблеми ке си имаш!!! Или девојче барај си ја среќата на друго место!! Ова ти е нај ама најискрено кажано сакаш прифати сакаш не!!! Нема да згрешиш верувај поарно бегај отколку да трпиш!!! Денес никој не е за жалење?!! Батали заеднички години или љубов тоа се паѓа во вода после вакво однесување!!! Девојче доколку мислиш дека не можеш да издржиш јас на твое место би се вратила!!! Не си должна да трпиш се и сешто во туѓина!! Патот под тебе и врати се да види тој што изгубил!!
Не знам дали проблемов ми е баш за тука ама морам негде да се искажам,сметам дека не треба да кажам на никој за да не го гледаат со "други" очи сопругот..пред некое време моја пријателка беше бремена и кога ја прашав какво е бебенцето,со насолзени очи ми рече дека е женско ама дека сопругот сакал машко и не бил воопшто среќен оти ќе имал ќерка не сакал да верува дека е женско..неможев да поверувам што ми кажува,а еве дојде денот и мене истото да ми се случи..од кога останав бремена цело време викаше син ќе имам.. 4 доктори ни потврдија дека е женско,а он не сака да прифати и се уште ми вика дека е машко и да не сум купувала алишта за женско..ич не е среќен..а мене тоа ме растажува многу му кажав дека не е во ред тоа што го прави ама он продолжува,се плашам дека и кога ќе се роди нема да ја сака
Уште ли тоа заостанато размислување во кој век живее?? Нека крши глава фино поштетни ако не сака да прифати ич да не ти е гајле ти биди пресреќна и гали меше!! Седни поразговарај ако не сака пробај пак и третиот пат постави му услов или ке ја прифати ситуацијата или замини си па нека моли тој после!!! Не можам да верувам дека уште има заостанати луѓе!!!
И јас неможам да поверувам дека со таков човек постелата ја делам,не можам да го гледам и примети дека нешто не е во ред и дека го избегавам..јас сум толку среќна и неможам да опишам со зборови што Господ ни подари нешто најубаво што може да постои.. вчера си разгледувам алиштенца и му покажувам викам види ама се слатки и ми вика абе што знам јас за женско не се разбирам да беше машко одма ќе кажев и ќе одберев алишта..јас си го сакам најмногу и си го галам постојано..
Како бе може така? И да е машко и да е женско, негово е! Каква е таа дискриминација? Страшно!! Крај краева, ако толку не го сака и е разочаран што е женско, батали го, што се замараш...
Срамота,зар во денешно време кога секој втор пар се бори за дете,пребираме пол? Па уште и за прво,колку што разбрав. Мислам дека треба убаво да го седнеш,да му објасниш во кој век живееме,и што се случува. Кажи му некои примери,за изгубени бебиња,за проблеми за зачнување,во бременост и недај боже.Абре,само живо и здраво да е.Какво сака нека биде.Построго малку со мажот,да не ве изгуби после и тебе и бебето.
Сериозно не разговаравте на вакви теми со вашите мажи кога уште ви биле дечковци или верени кога сте биле? Став околу деца, колку, какви сака? Искрено не знам, јас вакви работи прашував во врска уште од околу какви ставови има за вакви работи. Јас би му поставила ултиматум или ќе почне да се однесува нормално или нема потреба да ме гледа ниту мене ниту бебето.