Брачни совети

Дискусија во 'Брак' започната од Silver.E, 27 август 2013.

1. bertold

bertold Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2015
    Пораки:
    1.065
    Допаѓања:
    8.257
    Дами и господа, многу е лесно од страна да се зборува. Кога ќе не сме засегнати од некоја ситуација поинаку гледаме на нештата. Да сме ние на местото од членката во ситуација како наведената, верувам дека бар пола од нас полошо и побурно ќе реагираат од неа.

На Anyshka, flower30, Watermelon96 и 8 други им се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.985
    Ни да размислуваш, опасен е и за тебе и за децата.
    И треба да го оставиш затоа што следно ќе почне вас да ве удира.
    И самите навреди се доволни, ова вашево е несреќа која само чека да се случи.
    Сама размисли си зошто си воопшто со некој за кого не само што изиграваш слугинка, уште и те вреѓа и го става и твојот и животот на вашите деца во опасност.
    Да не зборам дека веќе сигурно биле сведоци на претходни вакви испади.

На senjorita-v и *Amethyst* им се допаѓа ова.
  3. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.262
    Допаѓања:
    67.821
    @buba4e89 и @Black girl се банирани од темава.
    Другите смирете ја топката, членката не пиша тука за да добие навреди, ако не можете да напишете пост без навреди, тогаш не постирајте.
    Ќе следуваат уште банови ако продолжите во иста насока.

На senjorita-v, *Amethyst*, flower30 и 5 други им се допаѓа ова.
  4. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    1.126
    Исто да се надоврзам дека сум од приградска населба а во средно сите другарки ми беа од центар. Скоро цел џепарац ми идеше за такси накај дома, и стално гледав дали некој познат си оди накај мојата населба за да делиме превоз. Сум имала многу језиви ситуации враќајки се накај дома со јавен превоз или со такси. А нели и јас сум била дете и сум сакала да искочам со другарките и да не бидам исклучена од сѐ.. каков татко би бил ако не ги мисли децава да се враќаат со автобуси во ниедно време.. родителството не е само финансискиот дел мислам

На ZAHRA, nextredstyle, Just.do.it и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Секогаш најгласните совети во темите за брак и деца доаѓаат од лица кои не се во брак и со деца. Особено ми е омилена реченицата ,,Што мислеше кога се мажеше". Поглупав совет не може да се даде.

На Anyshka, butterfly6223, *Amethyst* и 14 други им се допаѓа ова.
  6. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.997
    Допаѓања:
    4.216
    Zaboravate mnogu bitna stvar.

Polnoletna osoba moze sama da si zaraboti za odmor so deckoto/devojkata, za da polaga za kola ili da si kupi sto i dusa saka i da si tera luksuzi, a ne roditelot da krati od drugite deca za na edno da mu tera kejf.

Opsto kazano ne striktno za slucajov.

Vo drugite temi zborite kako ne treba da se ceka se od roditelite, a tuka druga pesna peete, svadbi, stanovi, koli se e dolzen tatica da kupi.
    Taka da sekoj moze da zasuka rakavi i na leten raspust da raboti pa da ide kaj saka i da kupi sto saka, koga deca od 16,17 godini rabotat zasto ne bi i 18 godisni.

На Anyshka, *Amethyst*, Peekaboo и 3 други им се допаѓа ова.
  7. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    1.126
    Еве јас сум во брак и со дете па се согласувам, треба да мислат кога се мажат

На fbaby, Gosh, _beautyy_ и 12 други им се допаѓа ова.
  8. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.635
    Допаѓања:
    9.175
    Иако слабо сфаќаат некои членови дека кога се пишуваат постови секој ќе си го каже мислењето, и кога ќе добие толку backlash пак нема да сфати дека за многу работи не е во право и од суета не може објективно да си ги согледа животните ситуации. Ајде тоа океј, секој знае за себе најдобро.
    Ама ова "пола од вас, вие вака" едноставно не. Пет пати пишав, еве пак, јас сум во таква и покомплексна ситуација, и не, не сум помислила, пишала или направила ништо ни приближно слично како членката. Значи не претпоставувајте како се однесуваат другите, само за да можете да го пишете тоа како некој разумен аргумент. Нема сега да водиме статистика, ама реално, ниту едно проширено семејство во моја околина не се однесува вака. Има и поинакви.

На Lianna Anna, nextredstyle, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.396
    Шах мат :D

На _beautyy_, simoncelicius, nextredstyle и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Alexandrite

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Во ред треба да се мисли за се во животот. Но, што доколку му кажеш на некој ,,што мислеше кога се мажеше". Утре ако имаш проблем еве со децата, во ред ли би ти било некој да ти каже ,,што мислеше кога го правеше или раѓаше детето".
    Не е тоа совет, туку надмена и глупава констатација.

На Anyshka, butterfly6223, *Amethyst* и 8 други им се допаѓа ова.
  11. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.478
    Допаѓања:
    10.927
    Следствено на тоа и синот кога ќе наполни 18 да не чека од татица ништо, ни кола, ни стан, сам ќе си заработи!
    Што ви е бе луѓе?
    За нејзиното дете е ок да биде татко, ама за неговите ја имаат мајка им која е должна за се!

На senjorita-v, An-na, Lianna Anna и 5 други им се допаѓа ова.
  12. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.635
    Допаѓања:
    9.175
    Синот најмал не е ускратен, во тоа е проблемот. А буџетот домашен ќе се испланира така да во одредена временска рамка има за сите три деца. И да, по оваа иста твоја аналогија, дали девојчињата имале таблети кога биле мали и оделе по кампови со другарчиња сами на одмор? Така ако почне пребројувањето, тешко нив.

На simoncelicius, nextredstyle, Nausicaa и 3 други им се допаѓа ова.
  13. butterflysk

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.997
    Допаѓања:
    4.216
    Pisav nekade deka ne treba sinot da raboti?
    Potrebite na polnoletni osobi ne se dolzni roditelite da gi ispolnuvaat toa go velam, moze sami da zarabotat.
    @Abel toa clenkata da ja prasame dali imale tableti :)

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    1.126
    Да, сосема си во право тука, не можам да имам контрола во каков човек ќе израсне детево (иако ќе се вложам максимално) ама дај кажи дали е реално да игнорираш дека тој има веќе две деца, мене малиов засекогаш ќе ми биде дете без разлика дали ќе имам втор маж, трет, второ дете, трето дете.. не може да очекува дека ако сопругот има нова жена и дете дека првите две деца матично ќе ги стави на игнор и според мене не треба така.. а за подароците до негде е во право, ние сме две деца ама блиску по возраст и секогаш сме имале сѐ исто, не знам како е со поголема разлика ама треба да му се пружи и на малиот за да не се осеќа запоставено

На cresa-jagoda, buba4e89 и Feminka22 им се допаѓа ова.
  15. Alexandrite

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Жената си кажа дека очекува синот да биде исто третиран како и неговите сестри. Никаде не побара совет како да се реши од нив или слично. Нормално е своето да си го сакаш највеќе, но ми изгледа дека и таа самата добро ги има прифатено ќерките на маж и. Проблем и е што семејниот буџет се троши само на нив. Толку требаше да се сфати од неа, а не да се полемизира за целиот нејзин живот, избор и желби.

На Anyshka, *Amethyst*, MyMala и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Ambitious

Ambitious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    11.786
    Да да, демек сите 18 годишни што патем уште се средношколци, имаат свои пари и сами си купуваат.
    Некогаш заборавате каде живееме и како се функционира овде.

Конкретно за случајот мислам дека малко се претерува од страна на членката.
    И на сестра ми и купиле лаптоп кога завршила средно, мене не, бидејќи сеуште сум немала потреба. Да, не е во ред да се делат децата и некое да се фаворизира а друго да се чувствува изоставено. Но, во случајот на ми изгледа дека е така.
    Таткото финансиите си ги дели помеѓу сите деца, едното ќе добие сега, другото малку подоцна. Мајката е таа што смета дека ако една од ќерките добие, мора и синот. Не е во ред. Да беа и ќерките нејзини, немаше толку да става на кантар и не, немаше да смета дека синот е во заден план.

На IRBBB, buba4e89, Lianna Anna и 7 други им се допаѓа ова.
  17. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.635
    Допаѓања:
    9.175
    Тоа ти викам, ако почне пребројувањето, тоа ќе биде циркус, непотребен меѓу другото и тоа нема ништо да реши. Едноставно не треба да се преувеличуваат некои ситуации за да бидат во полза на нашето мислење и став. Детето си има соба, сигурно си има и кревет и биро, ќе си оди на одмор со родителите (за таблетот не знам, членката рече дека ради принцип не му купувала пошто тоа таткото требал, што според мене е проблематично, ама добро), а девојчето не оди по луксузни одмори туку во Охрид и побарала за трошење, плус го работи семејниот бизнис (исто проблематично според членката).
    Во однос на потребите на полнолетните особи, не си во право, со закон е дефинирано дека родител плаќа алиментација до 26 години (ако студира и дури и ако детето за кое плаќа има брачен партнер). Значи ти ако си мажена ама си во процес на образование, татко ти е должен по закон да ти плаќа алиментација. Родителите им помагаат на децата до крајот на животот. Ти твоите од дома ќе ги исфрлиш на 18 пошто не си должна? Некоја друга еве да се јави што си ги исфрлила децата од дома на 18 у државава, слободно.

На IRBBB, Lianna Anna, nextredstyle и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.426
    Допаѓања:
    90.762
    Па не баш.
    има луѓе кои ги сакаат децата од бившите бракови како свои деца.
    И наместо да приговараат им купуваат и сами и не ги привилегираат сопствените.
    Голема доблест е тоа и има и такви луѓе.
    Лично познавам маќеа со една ќерка заедничка и две од бишиот брак на сопругот.
    Вакви муабети нема, нејзини деца биле и тие, затоа и ден денес се сите блиски, а денес имаат 35+
    Зависи каков човек си, ако си прорачунат да,тогаш ќе бидеш ист ко членкава.

На IRBBB, Lianna Anna, nextredstyle и 4 други им се допаѓа ова.
  19. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.564
    Според закон доколку студираат, родителот е должен до 26 години финансиски да се грижи за тие деца, значи да плаќа алиментација и да им дава пари.

На _beautyy_, Noemi, nextredstyle и 3 други им се допаѓа ова.
  20. butterflysk

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.997
    Допаѓања:
    4.216
    Pa ne site, ama poveketo sto gi znam da, rabotat, i jas rabotev vo mlecen restoran pa si kupuvav sto sakam. I neka ne rabotat de, ama neka ne baraat luksuzi na smetka na brakata/sestrite.
    @Abel te molam ne gi isprevrtuvaj rabotite, isfrlanje od doma i sto ti znam, krov nad glava i hrana e osnovna potreba, pomaganje i ispolnuvanje kaprici e drugo, bez hrana ne se zivee a bez odmor i skap telefon sekoj ke prezivee, ako golemovo mi bara ajfon utre den nema da mu kupam ako treba da skratam od malata, ke mu kazam da si zaraboti, ako saka da ide na odmor na grcki ostrov a jas imam za do Pretor neka da skratam od malata za da mu dadam na nego, i obratno nema da kratam na nego za da dadam na malata. Vo odnos na drugoto tuka vo drzavava i na 30+ e normalno roditelite da gi izdrzuvaat decata znaeme...

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.