Vo red rambo izvini ama da imas stomak do zabi I da si vo tuga kuka bas I neznam vaka dali ke zboris zatoa ti kazuvam kuti si I poplukaj si zosto na pocetokot site se lizni mazni ama posle eeee ke se omazis pocekaj
Што ти е бре тебе... од кај знаеш каква сум била јас. Не туку ведните глави наскотови па после оф леле. Рзберете маж на кој му простите една навреда, еден шамар .. веќе не ве ни почитува ни ве гледа како непто ценето. Знае декапак ќе му простите.. Бегјате со време.
Toa ne go opravduvam vo nikoj slucaj sekako jas I nasilstvoto ne go opravduvam.Samo kazav deka e tesko za ostavanje pogotovo so tolkav stomak pred poragaj.Eve nekoja feminka postara ako moze neka vrati I neka kaze deka ne sum vo pravo
Другарка ми 9 ти месец беше кога го остави мажот и и тоа со едно 3 години дете плус!! Ако е трудна не е болна што ви е вас. Да го родам кај него па да не можам да излезам..
Tocno ama ne sekoj ima I covek sto bara sovet tuka sigurno ima nesto sto ja sprecuva da zeme ticket jas toa se obiduvam da objasnam ama ili neznam da napisam ili ne me svakaat.Feminkava sigurno ne e od onie sto mozat koga sakaat da se vratat doma ako bila do sega ke go napravela toa ama ima za zal I sto nemozat
Zatoa vikam deka e mnogu lesno od tuka da pisuvas ostavi go,odi si,zemi ticket vo eden pravec ama ona dali moze I dali e vo moznost toa e sosema drugo
@Cvekarka дека е лесно, сигурно не е лесно да оставиш маж и да ставиш крај на бракот, читаме еве дека трпат и тешко им е да остават и мажи швалери и без памет и почит и мамини синови. Дали е разумно да останеш покрај алкохоличар, па уште и насилен алкохоличар? Не! И за тоа не треба ни да си во брак, ни да имаш искуство од таков брак. Девојчето е младо, амбициозно, со поддршка од домашните. Само луд човек би го игнорирал тоа и би советувал тешко е, трпи си. Најважно од сѐ е што нејзините знаат и се тука за нејзе. Ниеден родител нема да дозволи детето да му биде малтретирано и понижувано, барем не нормален и разумен родител. Имам познаничка која не кажуваше дома дека ја шлапа тој скотот оти ѝ било жал да ги нервира нејзините, го сакала, бил добар човек, ја сакал, бла бла бла изговори.. Кога се јави дома, татко ѝ си ја зеде в раце, онесвестена од ќотек, со изгубено бебе и искршени ребра. Нормално, не беше тој виновен, таа го испровоцирала нешто. Среќа шо нејзините го пријавија и не ѝ дозволија да се врати кај него. Години подоцна си најде човек кој ја сака и почитува и гледа како капка на дланка, со која си има и семејство и живее среќно. Да беше тешко и да останеше по секоја цена како што велиш ти, досега сигурно на гробишта ќе имаше завршено.
Па тоа викам де. Ако е во можност, ќе си оди. Но има многу што остануваат и шо веруват дека ќе се смени со раѓањето на детето шо не е точно. Многу жени жени и не се ценат самите себе доволно. Алооо брее, жена сум, доволно е да објавам на фб дека сум сингл и ќе ми се залепат 100 мажи и можам да бирам кој сакам а он шо ќе прави??? Е тоа е тоа, шо не се ценат, мислат дека подобро нема да најдат. Абе има мажи и куќи и вили ќе даат за пичка бре, шо ви е на вас.
Ви благодарам многу на советите и поддршката Неговото однесување воопшто не го оправдувам, немам отидено од него бидејќи прв пат се случи пред 9 месеци кога беше ептен пијан и го испровоцира тоа што не сакав да земам кредит а тој за сѐ се трудел да биде како што треба ја не сум сакала кредит да земам и човекот полуде (свекрвата го тераше јас да земам кредит, и во договор со неа МИ НАРЕДИЈА дека ке мора да земам кредит, а јас поима немав и ме навреди тоа што без мое присуство донеле одлука во мое име и полудев почнав да му викам да се расправам с госпоѓата убаво му ја наполнила главата тогаш) после тоа се смири разговаравме смирено ми се извини кажа дека не сакал такви работи да каже ама испровоциран бил од неколку страни притиснат и мислел дека јас сум лошата личност во ситуацијата и пред некој ден што се случи по втор пат иако сега ништо не направив и не бев виновна за ништо. Не е хроничен алкохоличар како што има луѓе, не пие ни секој ден знае да се контролира и да биде сопруг на место. Многу повеќе имаме убави моменти поминато (овие два момента се само исклучок) отколку лоши. Секогаш е тука за мене, се тресе и за мене и за бебето ама никогаш нема да ги заборавам неговите зборови кажани во афект. Затоа и мислам дека алкохолот не му одговара. Не дека тој пие секој ден или ненормално премногу, порано почесто пиел тоа било пред мене скоро секоја вечер затоа и мислам дека има последици на психата, ама кога пие му штети на психата или на агресивност го тера, или да ме гушне и цело време да ми изјавува љубов. Дури сам се извинува отпосле кога ке му текне дека за глупост се закачил со мене што исто така не сметам дека е оправдување. Мама најубаво го има опишано дека е реален и лојален пред сѐ, ама не знае да направи муабет во момент кога ке му засмета нешто, туку собира со месеци и кога ке пине тогаш ке си каже сѐ а тоа ме страшно нервира. Затоа ви велам, си го знам мажот дека не е болесник што би кренал рака на жена не дај Боже (еднаш братучед му ке го тепаше бидејќи кренал рака на девојка му лом го направи едвај го смирив) а доколку дојде до тоа без размислување би го напуштила. Кога не пие е злато од човек, ама ја сум крива, на почетокот не сфаќав дека може кога тогаш да му засмета на психата и не му правев проблеми за пиењето, млади секоја вечер излезени пиевме многу, а сега од време на време кога ке излезе со другари. Поголем дел не му смета затоа ме зачуди пред некој ден однесувањето како ѓавол да гледав пред мене очите крвави му беа, кога се отрезни скроз, после цел ден ме гушкаше и се срамеше од мене немаше очи да ме погледне, свесен е дека има глупост направено.. Ја уште тврда не сакам да попуштам дури не се уверам дека нема да се повтори, доколку се повтори со бебето заедно и преку врата да не трпи стресови, а на страна ке му препорачам да се лечи кај психијатар доколку е спремен јас би била до него ке му помогнам, ама дури скроз не се среди никогаш не би се вратила назад моето бебе да расте во хорор. Бебето премногу го сака тоа се гледа, уредува средува дури тој повеќе мисли за него од мене, секојдневно ме тера да купиме да средиме нешто да наместиме, води поголем ред за контролите од мене се интересира и за моето и за здравјето на бебето едноставно навистина е прекрасен човек и ме зачуди понашањето и зборовите кажани на пијано.. Тој да е психопат од самиот старт јас ке го оставев ама не, нормален е, само ми треба совет дали некоја друга членка имала исто или слично искуство, мажот никогаш да не направел скандал да е скроз посветен и грижлив маж, а при пиење да не може да го препознаеш наеднаш да те изненади однесување кое го немаш очекувано никогаш! Татко ми со мама е 24 год заедно и еднаш му се случи исто, кажа дека не бил свесен што се кажува и прави бидејќи многу време собирал во себе и веројатно поради тоа го фатиле "лудите". Претпостсвувам и се надевам дека со мојов е ист случај во прашање, во спротивно дефинитивно ке го оставам па колку сака на трезно нека е добар и посветен сопруг, секако не оправдувам такво нешто ни на пијано ни на трезно!!! П.С пак ке кажам, не го бранам не го оправдувам, ова го пишувам за да ве доближам појасно до ситуацијата бидејќи како го опишав првично навистина изгледа како најголем клошар, наркоман и алкохоличар како секој ден да проживувам пекол со него а уствари не е така, баш спротивно. Да е така одамна ке бегав.
Многу ме потресе со ова. Не сакам ни да замислам какви трауми носи. И да не удри, само да крене рака или да се закани со ќотек, е доволна причина уште еднаш да не те види (не тебе лично да не се сфатиме погрешно, зборувам општо, само се надоврзувам). А истото го мислам и за жени што се служат со физичко насилство.
Колку што видов имаш ќерка....утре да ти дојде со ваков проблем,најверојатно ,ќе и кажуваш како ти си имала проблеми бла бла....И ќе се напраиш витез што ко демек има среден брак...Претпоставувам дека си од постарите генерации.Исто како да ја слушам мајка ми.Дури се налути кога ја прашав што постигнала со тоа,освен што бесот го истураше на нас.Што и бев психолог,од мои 5 години. Уште сега ми е жал за ќерка ти и не дај боже да има проблеми ,зашто устата ќе и ја затвараш.Пре би ти била надворешната слика ,а не како ти е детето.
Ако ти простуваш неверство од твојот сопруг и би простила насилство, немој да го нормализираш ова. Каква сака неа е ситуацијата, ако еднаш крени рака на сопругата, се знае како треба да се постапи. Доста со нормализирање насилство!
Еее и мојот беше злато човек кога не пиеше. Сите ни љубомореа. Ама јас си знам. Знам само дека доволно се ценев да не трпам такви навреди и стресови и да го оправам и затоа заминав. Сега мајка му нека го оправа!! Имам пријателка живееше кај дечкото под кирија ( да , да под кирија) неговите родители се странство и не дозволуваа да биде он со неа. Он се правди на неговоте дека она е само под кирија оти му требале пари оти не работи, а на неа и вика дека ја сака. Секој ден и носел јадење а навечер јаде ќотек. Носот и го скрши посче плачеше, телефонот и го скрши после и плачеше, и ја зема платата и ја исфрли на улица и после пак и плачеше ,откако ги истроши парите и пак ја прибра. Сто пати го фатила како зборува со друга, филмови и праи милион ама за неа БИТНО Е ДЕКА ЈА " "САКА"" . Не бил он таков лош човек, само кога ќе се напиел "малку избувнувал". Ја претепа една вечер , крвишта беше, ми се јави мене дооаѓав 150 км да ја земам оти немаше скршен денар во неа, тој и ги зел. Кога стигнав , тој плачеше се тресккаше да не го остава. Му реков ајде марш сега и ја прибрав оваа. Ова беше пред година дена, еве пред три месеци тој се венча со таа што зборувал по телефон кога другаркава ги фатила. Ценете се жени. Незнам шо да кажам.
Јас четри години имав ненормални проблеми...само што се породив со малечкото.Бевме кај моите после 40.Тој шамар на мајка ми нигогаш не можам да го заборавам.Само и реков дека маж ми се однесува чудно и дека не знам што му е.Одлучив да не кажувам ништо.Кога ќе отидевме сум била чудна требало да се смеам.Преќутував.Муабети она немала сјајен живот што све она поминала.Татко ми не знаеше ништо.Муабет ако татко ти дознае големо ќе биде .Ќути си.Се додека ситуацијата не ескалираше малку.Им кажав се,не делче.Туку се.Епа требало да им кажам порано.Ќе застанале.И кажувам дека неговите не се такви луѓе ко шо ги мисли,не е точно она била 5 пати подобро ги знае.И кажувам што прави мајка му ,дека му ја пунат главата,е добро бе.И ја имав проблем... Ве молам не бидете такви мајки. Имам прекрасна ќерка.Утре да дојде и да намирисам дека нешто не ко што треба, нема да пуштам да си оди без да си ја каже маката.Јас сум нејзина мајка и нејзин грб.Пребитно ми е детото да си го видам среќно, а не да угодува на некој што не ја цени.Па уште да и ја зтварам устата.
Alooo bre vie dali ste normalni dali nekade procitavte na moe mislenje I pisuvanje deka jas podrzuvam nasilstvo.Jas neznam dali nekoj voopsto me cita ili gi gledate poslednite static I samo si se nadovrzuvate.Kade pisav jas takvo nesto.Nikade nemojte da me povtoruvate na sekoja statically.Jas samo kazav deka e tesko da se ostavi takov maz voopsto I TAKA E.Vistina e jas ne lazam znaete kolku zeni ima dnevno po policiskive stanici koi sto se zalat na semejno nasilstvo....desetina dnevno.Vie ne ste normalni sto mi pisuvate jas pa uste vi se pravdam.Si stojam na toa deka e tesko da ostavis takov maz normalen ke te svati I prifati ke ti dade razvod bez problem I nikomu nisto.Ama kaj tie takvite ne e bas taka I se razveduvaat I pak zamaraat pak kontroliraat,pak se sekoj den pijani pred vrata ili pod Balkon.Ako odis da prijavis vo policija ti vikaat nemozeme nisto poveke ako neznaete prasajte .I ova dali znaci deka jas podrzuvam nasilstvo ne ste mi jasni.Jas pisuvam sosema nesto drugo vie me brukate na forumov sramota a ne citate
Знаеш кој дел мене не ми е јасен? Зошто кога се напие целиот бес собран во него го истура врз тебе? Зошто не оди да ѝ се истури или да крене рака на мајка му, на другар му, на рандом чоек по улица? Тој мора да гаи некакви негативни чувства кон тебе/вас па да е толку агресивен. Не можам и нема да можам да сфатам да повредам некого шо го сакам ни случајно, а камо ли со умисла.
Они мислам дека сакаа да кажат дека не е тешко да се остави таков маж, ма колку сака нека е лош, туку тешко е без подршка од некој. Џабе ти ќе викаш полиција дома кај него а ти си таму уште , така ништо нежа да биде, но ако се тргнеш од таму тогаш полицијата може да интервенира.