Брачни совети

Дискусија во 'Брак' започната од Silver.E, 27 август 2013.

1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.258
    Допаѓања:
    124.659
    Кога е пијан и нервозен е неговото право лице. Не е оправдување. Или нека си среди психа или размили дали можеш понатаму со таков. Да се плашиш секоја нервоза или пијанство како ќе реагира? Па ќе се поболиш.

На majka-majka, cresa-jagoda, H.VAGA и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.769
    Допаѓања:
    3.473
    Прво на тој човек му треба помош, или биди му од помош да се лечи, или ако не прифаќа стави точка. Нема друг избор.

На cresa-jagoda, tessie и nena2010 им се допаѓа ова.
  3. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    Точка ,зошто додека тој се лечи ,дрругата страна ќе се поболи.

На cresa-jagoda, CameliaMiller, Anyshka и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.769
    Допаѓања:
    3.473
    Па човечки е да му помогне ако прифаќа стручна помош.

5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.980
    Освен што ако стигнал до таму, тешко оправка.
    Ако нема насилство можеби. Ама физичко/вербално насилство нема простор за "болен е". Нека се лечи без да се приближува.

На Nausicaa, nena2010, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Cycloastra

Cycloastra Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2023
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    341
    Јас не пијам ни капка не знам точно ама не ми е убаво ни од една чаша вино. Имам дури и проблем да им објаснат на дедовците дека воопшто не пијам и мразам алкохол. Дури еднаш ми извадија муабет дека сум бил бивш алкохоличар и сега не смеам. Што нема врска со вистината едноставно не ми е убаво кога пијам алкохол. Сакам кафе и црн чај по стимуланси сум. А да еднаш ми извадија муабет дека сум муслиман. Спротивни проблеми имам :D

На Cvekarka и Cosmic Girl им се допаѓа ова.
  7. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.384
    Допаѓања:
    9.383
    Како некој што е во брак подолго отколку што бил сингл, ќе ти кажам дека не мора да ви се забавни истите нешта за да останете во СРЕЌЕН брак.
    Да сакаш некого значи да му ја дадеш сета слобода да се изрази себе си, да си се занимава со тоа што го прави исполнет и да биде свој и автентичен. Да се реализира себе си.
    Да можеш да бидеш свој пред другиот, без да се воздржуваш пред него зошто ќе бидеш од него критикуван, осудуван, и сл. е многу битно за успех на една врска. Тоа е реална врска.
    Не значи дека треба да правите и сакате исти работи, за да бидете компатибилни.
    Љубов не се докажува со тоа што ќе бидете како близнаци, или со тоа што за се ќе се согласувате, се заедно ќе правите и се исто така до најмала ситница ќе сте исти.
    Битно е да се согласувате за важните нешта во животот, во општите сфаќања и цели.
    А за секојдневни ситници, за филм, музика, вид на одмор кој го преферираш и сл. ич не е битно.
    И убаво е што ти се извинил, значи приметил дека претерал. Наредниот одмор кога ќе го планирате, ставете во планот за двајцата по нешто и плус оставете простор за спонатоност, за нешто што ќе сакате да го направите тогаш, без претходен план.

Јас и маж ми се многу различни за вакви детаљи. Јас вежбам, маж ми не вежба ама ич, тоа му е мачење. Мене масажи и џакузи ми се губење време, него му се преубави. Не се тераме еден со друг да смениме нешто во тој смисол.
    Сама гледам хорор филмови, (стално коментира дека не сфаќа како гледам такви глупости, ама ме остава раат :D). А тој сам си гледа акциони филмови и балкански филмови. Ни на интернет не следиме исти теми..
    Тој да може цел ден ќе е со пријателите, било физички, било на телефон, него тоа му е рамно на психотерапија. Јас пак не можам да го следам тоа темпо на дружење, мене таков социјален живот ме исцрпува и сакам и да сум некогаш сама со себе. Затоа не му правам проблем ако си искача без мене (ниту тој на мене ако излезам без него). Се додека почесто искачаме заедно отколку сами, зошто сакаме да сме заедно, како пар, не е проблем никаков.
    И двајцата имаме пријатели кои другиот не ги бендисува многу, многу :).. може малку злобно личи вака што пишувам ама искрено е па сега :D..ама не си браниме контакт и дружба со нив. Некогаш сами ги дружиме, без другиот, а некогаш (колку да не сме некултурни кон нив) и заедно ги дружиме тие поединци, со тоа што другиот си трпи саат - два друштво што не му е интересно :D

И на одмор сме различни. Тој за пет дена се заситува од било кое место кај што одиме. Јас секогаш сакам бар уште еден ден плус да остана. Затоа не одиме преку агенции и кога планираме одмор обично никогаш не ни е цел одмор само на едно место. Нему не му е битно да е на плажа секој ден, а јас многу сакам да пливам. Еден ден одиме кај што сакам јас, друг кај што сака тој. И не се лутам кога ме тера по планини, ливади, села и сл, иако знам дека можам да пливам и да се забавувам на плажа. Напротив, му давам шанса, ама онака најискрена... и останувам open-minded, останувам авантурист. И да видиш стварно прекрасни искуства сме имале, дури и децата се воодушевувале зошто виделе некое место од друга перспектива и виделе поинаква забава и убавина.
    Пр. во Охрид, ден за ден, секој ден на плажа со децата и така секоја година. Нему еднаш му здосади и место тој ден на плажа да одиме решивме да одиме во националниот парк Галичица, зошто никогаш се немавме качено. И сите бевме воодушевени, многу ни беше интересно, децата беа задоволни, јас истотака. Се договоривме нареден пат пак да одиме ама поспремни и малку порано и да се искачиме до местото од кај што се гледаат двете езера истовремено, тој пат не можевме до таму.
    Зарем за тоа не вреди да се жртвува еден ден на плажа?

А за следењето што да ти кажам, можеби уште ти е тазе неверството за да се опуштиш, веројатно ти треба време да заборавиш, а и тој да ти потврди и оправда доверба пред тебе...
    Не дека треба да ти е сеедно дали ти е верен и дека не треба никогаш да не се сомневаш, ама од друга страна па ниту следењето на неговото движење не е никаква гаранција. И кога ќе престанеш да го следиш и ќе дигнеш раце од обидите да го контролираш неговото однесување зошто ќе имаш доверба дека е способен сам да биде одговорен за себе, (а ако не е f..ck him, не е крај на твојот свет и без него ќе преживееш) тогаш големо олеснување ќе ти дојде. Како ранец од грб да си симнала. И него ќе му олесни дека не треба нон-стоп тебе да ти се докажува колку е верен и ќе осети дека имаш доверба во него, бар основна некоја. И ќе остане со тебе не зошто му дишиш во врат и го држиш со ланче, туку зошто сам сакал да остане со тебе.
    Треба да си прифатиш дека оној што сака да вара, ќе си најде начин и на бел ден и пред нос на партнерот да го прави тоа, ако сакаш и на трепавици дуби..

На cresa-jagoda, IRBBB, elenaklasik и 10 други им се допаѓа ова.
  8. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.384
    Допаѓања:
    9.383
    Во врска со тоа кажување за контакти со бивши, и дали треба да знае партнерот или не, јас викам да.
    Сум кажувала и ми кажувал.
    Не е проблем контактот и муабетот со бившите ако нема нерешени емоции меѓу нив.
    Дури и во друштво да ви се, не е проблем ако секој си е среќен со оној со кој што е во сегашноста.
    Голем проблем е ако тој/таа сеуште има чувства за бившиот. Тоа е реалниот проблем!
    Тоа да немаш три чисти прво пред себе зошто уште те привлекува некој со кој очигледно не ти идело и не си успеал да имаш подолга врска е најголемиот проблем.
    Прво треба со себе да расчистиш, па после со бившиот и сегашниот!

На cresa-jagoda, Цвет88, IRBBB и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Fiona20

Fiona20 Активен член

Се зачлени на:
    22 август 2022
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Toj e vistinski manipulator po moe nikogas nema da se promeni sekogas vo kavga ke ti spomenuva deka toa shto si blagodarenie na nego.

10. YellowLedbetter

YellowLedbetter Активен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2023
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    63
    Здраво, ај и јас да се приклучам со мојот проблем.
    Знам дека глупо можо ќе звучи, ама веќе ми се темни пред очи затоа што не е прв пат да се осеќам како ја бира неговата фамилија пред мене.

Вчера бевме кај неговите, муабет ти реков ми рече, досадно воглавном, муабети слушани милион пати, али ај да не должам. И ја и викам на мајка му, да си ги земе стварите некои ќебиња не ни знам што има во регалче стојат кај нас, затоа што немам место веќе. А претходно сум се мачела вакумирав алишта, да направам простор. 5ти месец сум, ај да растеретам ќе ни треба. Договорот беше во тоа регалче да ги ставам вреќите со алишта, и како тој ќе и рече на мајка му. Таа не можела да си дозволо сега да ги земе, јас не реков ништо, тој исто така. Ајде си реков сеедно, и после неколку саати,ајде си одиме. По пат му кажувам, во истото регалче стојат и јорган или не знам што од братучеда му, и му велам ќе и речам да си ги земи, немам место.

Ок вика, ама немој толку нападно, е тука искрено толку изгубив нерви. Како можи за нешто просто како "земи си ги стварите, немам место" на било кој да му речеш да е нападно.

Во ред, му кажав дека нема ништо да и речам, и дека не сакам веќе ништо да прави(и онака не направи ништо од договореното) и реков од сега ќе си ќутам за да не бидам нападна. Ми се изнавика како животот му бил пекол оти не можел да каже човекот што мисли во сопствената куќа. Ова не е прв пат да ми крени сафра за братучеда му , лани бевме на свадба кај другар негов, беше и братучеда му со мажоти, и сега да си одиме тој не ме прашува мене, ја прашува незе.

Искрено толку бедно се осеќам, толку несакано, недобредојдено во сопствената куќа јас за мене нема место а има за сите други. Како воопшто да немам заслужено ништо добро, од неговата мајка досега само глупости имам изнаслушано, жената значи нема поим за приватност, навреди, мешање од типот (ти ако имаш мака со син ми кажи ми мене, јас се можам да му речам мене нема да ми се лути, а ти ако му речиш ќе ти се налути) буквално овој муабет ми е слушан често и не можам да си го објаснам. Ми се повраќа искрено.
    Секое одење кај нив, не знае да слуша, секој муабет се врти околу неа, јас сум бремена, ее тоа не е ништо таа кога била бремена, па кога доела па не купувај тоа па имало од маж ми некои алишта ејј од пред 30 години..и не завршува тука во се се меша. Се меша од првиот ден, и добро и тогаш ми даде до знаење живеевме заедно со нив дека јас не можам да се осеќам слободно зошто таа е газдарица и тоа пред гости буквално муабетот, и се изнасмеа како манијак. Од неа имам трауми, неќам дома веселба гости, затоа што ќе дојдат тие и секогаш кога дошле поим за време немаат, се понаша како да е господарка и вреѓа и наредува како да се однесувам

Неподносливо искрено.

Но најмногу ми е криво што тој ниеднаш досега нема речено нешто, мудро молчи.

Од вчера после тоа нападна сум била и не ни разговараме, ама се осеќам толку лошо стварно безвредно.

На Осе и Malesia им се допаѓа ова.
  11. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.706
    Допаѓања:
    6.593
    Iskreno koga go procitav tvojot post bi ti rekla da go napustis ili da si odite nekade sami pod kirija.
    Rabotis li momentalno ili si doma?
    Ova bas ne e normalna sredina za da ziveete zaedno site:(

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  12. YellowLedbetter

YellowLedbetter Активен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2023
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    63
    Не живееме заедно. Ние живееме настрана.

На riba79 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.706
    Допаѓања:
    6.593
    Togas ignoriraj ja stom ste posebno.
    Koga ke dojde ti izlezi od doma ili zemi nesto da rabotis da nemas tolku kontakt so nea.

14. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.347
    Допаѓања:
    4.232
    Како што разбрав нејзини ствари има во твојот регал?
    Јас мојот проблем го решив многу просто. Без викање, без маж ми без ништо. И го дадов регалот со се стварите.
    Проблемот со мажот освен со разговор не знам како би се решил.
    А зошто да не бидеш нападна со такви луѓе?Јас сум била. И досадна и нападна. И искрена за мешањето.

На Brpbrp, M&M, Осе и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    4.609
    Како бе така ко од пушка да го напушти? Како бракот да е небитно ливче хартија, па може така лесно да се фрли…

Баш ми е жал што така се чувствуваш. Дали имаш зборено со него, да ги споделиш мислите што ти се вртат во глава околу оваа тема?

Конкретно за некои од работите што ги спомна, знам дека не ти е мерак детето да носи работи стари 30 години, али можно е и да немала лоша намера жената, само мерак и возбуда за внучето што доаѓа. Некогаш ние луѓето имаме тенденција да ги чуваме работите што ни значат и уште повеќе наоѓаме значение ако им најдеме примена и ги подариме, посебно постарите генерации кои сакаат да остават нешто на своите внучиња. Нормално ние помладите мерак ни е да купуваме ново и работи по наш вкус, се разбира имаме и право зошто сега е наше време. Се се решава со искрен и отворен разговор. Јас би и се заблагодарила и би и дала acknowledgement дека тоа е убаво од нејзина страна што ги сочувала сите тие работи, но дека имаш голем мерак ти да купиш што и да е за твоето бебе. Околу советите како треба да се прават некои работи, од едно уво влезе од друго излезе. Нормално е дека постарите сакаат да помогнат и сметаат дека они веќе поминале низ истото и имаат повеќе искуство што сакаат да го споделат, а не сфаќаат дека некогаш дури и се пренаметливи. Ти ќе бидеш мајка и ти ќе одлучуваш што како ќе правиш и ќе го воспитуваш твоето бебе. Така што не давај значение на таквите работи. Ислушај ја, може некогаш и некоја корисна информација ќе добиеш и терај си по свое, како ТИ мислиш дека е најдобро за тебе и за твоето малечко. Околу работите нивни што ги чувате, јас не го сфаќам толку лошо коментарот на твојот сопруг. Уште еднаш направи муабет најотворено дека сакаш да си се спремиш за новите работи за бебето и дека ти треба да ослободиш место, па ако може да си го земат работите или да најдете решение кај да ги ставите. Ако пак е истото дека немаат ни они место, предложи им решение да ги ставите во space bag или вреќи и да ги однесете во подрум или негде кај што складирате работи. Не се карај, тактички гледај да стигнете до некое решение кое ќе одговара за сите.
    Во врска со маж ти, можеби се осеќа негде на средина и не се справува убаво со притисокот, нејќе да се кара ни со тебе ни со мајка му. Мислам дека на сите многу ни значи кога другата половина добро се согласува со нашата фамилија, посебно на мажите. Така што, пробај да го сфатиш и него. Не е решение според мене да не разговарате, баш напротив, зборете најотворено зошто секој од вас се лути и пробајте да го средите проблемот, не си терајте инает. Можеби си раздразена сега и од самите хормони, можеби ти се насобрале повеќе работи…сфаќам зошто би те нервирале овие работи, но искрено ова што го напиша според мене не е нешто страшно и се решава.

На ladydy13, Orthophill и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  16. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.706
    Допаѓања:
    6.593
    Podobro na pocetok ako ne cini,otkolku so deca.
    Ustvari toa e moe mislenje,sto mi repliciras;)

17. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    4.609
    Незнаев дека има забрана да ти реплицирам…Упс, I did it again :o
    Секогаш ќе има предизвици во било кој брак…Нормално со исклучок на екстреми како физичко, психичко малтретирање или ако едниот партнер е мизерно несреќен, каде без исклучок разводот и разделбата треба да биде единствено решение, за другите несогласувања и предизвици треба да се работи и да се гледа да се најде решение, пред да се дојде до развод. Па на тоа и сме се согласиле кога сме се зимале, во добро и во зло. Треба да гледаме заедно како да го решиме проблемот, а не да сме еден против друг. Најлесно е уште одма да се откажеме, тогаш па која била поентата што сме стапиле воопшто во брак?!
    Неможеме ние од 10 реченици да осудуваме и заклучуваме дали некој брак треба да пропадне или не, т.е можеме, ама така не помагаме.
    Нормално секој си има право на свое мислење ;)

На Sunrise!!!, *Amethyst*, LiquidLuna и 2 други им се допаѓа ова.
  18. NatalyEM

NatalyEM Нов член

Се зачлени на:
    5 септември 2023
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    15
    Добар ден, нова сум на форумов и се зачленив конкретно за оваа ситуација.
    Би сакала да чујам мислење.
    Јас и мм живееме во странство и тој работи на солидно работно место каде што секојдневно има контакт до многу луѓе. Синоќа случајно приметив порука на WhatsApp каде што некоја си му пишала “Ah I see, no problem at all”. Нема пораки претходно, мислев дека де избришани ама тој ми рече дека таа на работа му побарала број и го прашала дали имаме контакт после работа и надвор од работа, каде што тој тврди дека не разбрал зошто, му побарала број тој и го кажал затоа што не сакал да се објаснува и губи време на глупости. Ако и кажал не таа ќе прашувала зошто. Да напоменам дека даден и е приватен број, девојката му има пишано на приватен број. Чатот на работно место на Slack е полн со смајлиња. Тас му барс број, тој и дава број, таа не може да го најде на WhatsApp, тој ја наоѓа и тука завршува муабетот. Мм менува работно место и заради тоа таа барала број…
    Мм се колне дека немал лоша намера, од култура и дал број што мене ми е надвор од контрола.
    Од вчера имам напади на паника, за мене е оваа вид неверство. Отиде во вода цел брак и сите добри денови.
    Мислам дека не претерувам, тој да е нормалан ќе и рекол нема број не ми треба контакт имам жена. Девојката не ни знае дека е женет затоа што се 1000 вработени и имале само здраво.
    Го имам бројот од девојката, не знам дали е паметно да и пишам нешто, цел ден сум на граница да пишам да не пишам. Со мм не зборувам од вчера, тој плаче се колне дека пд култура и го кажал бројот.
    За мене нема оправдување.
    Спремна сум дури на развод.

На Taychee, Anyshka и Kiko9 им се допаѓа ова.
  19. boo3

boo3 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2015
    Пораки:
    1.577
    Допаѓања:
    5.693
    Нејасно ти е напишано или јас не сфаќам. Сфатив дека тој ја додал нејзе во контакти па ја нашол на wa, затоа што таа не можела. А како му напишала ако не можела да го најде? Објасни подобро.

20. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.921
    Допаѓања:
    4.688
    Значи претерувате и тоа многу! Одма развод, одма карање и расправање!
    Ако некој има контакт со колешки или колеги не значи, дека станува збор за изневерување. И јас со колешките сум си разговарал интензивно и разговарам, и приватно и професионално, ама ниту сум имал нешто со некоја, ниту сум мислел да имам, ниту би имал.

На simoncelicius, BlackNight, anggell и 6 други им се допаѓа ова.