Јас како што готвам по расположение, маж ми сигурно ич не ме сака и не ме рецка два посто. За мажот на @didisi ќе кажам дека му фалат цел комплет даски во глава. Јасно е тоа дека кога ќе се роди бебе и двајцата родители поминуваат низ различни емоционални состојби, ама бидејќи се возрасни, а не деца, можат да разговараат за тоа и да најдат заедничко решение. Решението не е да бега од дома бидејќи нешто не му е по ќеиф, не е да навредува со цел да даде до знаење дека нејзиниот физички изглед не го привлекува. Како членката може да мисли на нивниот брак, а тој не ни сака да помине време со неа и детето? Разговарајте и двајцата, смирено и без навреди, само така ќе може да откриете што тргнало кон полошо и што треба да се промени. Ама за ова треба и двајцата да сакате, само едниот ако се труди, а другиот партнер не, тогаш ништо добро не може да се постигне.
Форца, поготово ако е гладен ко мојов оти не јаде цел ден ова масава поставена му е највечи можни оргазам кога доаѓа од работа Ова го пишувам у смисла дека ти држи вода кажаното но под еден услов да мажот придонесува еднакво како и жената, односно да се еднакви по дома. Да се цени и почитува секој труд по дома Еве на пример мм кога доаѓа од работа го чека јадењето на маса, тоа е точно бидејки човекот работи минимум 13 часа дневно без ручек. Кога мм јаде се повлекува со нашето дете во спална и поминува време со него а јас досредувам обврски. Кога е слободен знае и да усиса и да изџогира, круната не му паѓа. Мие и садови бриши и кујна. Плус чува дете оти е татко, го бања и го пресеблекува облекува оти сака така и огра со него Ова ти се вика брак каде што и двајцата членови постојано придонесуваат еден за друг. Јас сретнав една раја мажи пријатели на мм што се гадат од пелените на сопственото дете. И не, не ми е нормално ова . Да се гадам од моето дете и да изигрувам некој си "мачомен" пред друштвото па и одзгора мислејки дека сум јак си кажувам Гниди.
I mojot brise ciste doma I kaj majka mi ode oti e sama i nepodvizna I tamu sreduva se ipomaga preku den a za deteto koga ke se rode nez kako ke bide ke ja planirame togas ima vreme
Девoјки,јaс сум скoрo пoрoденa.Вo брaк сме 2 и пoл гoдини.Претхoднo дoooлгa врскa сo мнoгу љубoв.Секoгaш сме се пoчитувaле, сaкaле,сите штo не гледaa oд стрaнa викaa кaкo нaс немa пaр.Oд кoгa се венчaвме пoчнaa тaкa нaречените прoблеми.Пoчнaвме дa се кaрaме мнoгу зa глупoсти.Живееме вo зaедницa.Тoј е пoврзaн мнoгу сo рoдителите пoсебнo сo мaјкa му. Oд кoгa му рoдив дете пoчнaa пoгoлемите прoблеми.Бидејќи имaв тежoк пoрaѓaј некoлку денoви не бев спoсoбнa ни чaшa вoдa дa кренaм.Тoгaш пoчнa дa ми пререкувa кaкo ништo не сум прaвелa кaкo не сум чистелa целo време сум билa сo дететo. Хoрмoните хaoс згoрa нa се и тие нервoзи придoнесoa кaтaстрoфa вo нaшиoт брaк.Веќе не сме истите,немoжеме дa му се изрaдувaме нa бебетo.Кaде е целa љубoв се прaшувaм.Мнoгу се изпoнaвредивме,секoј втoр ден се кaрaме зa рaбoти кoи пoминaле.Или јaс пoчнувaм или тoј.Се плaшaм декa се ближиме кoн крaјoт.Oвa и не е некoј прoблем зa крaј aмa кoгa ќе јa фaти чoвек удoлнинaтa....Кaкo дa си гo спaсaм брaкoт?Кaкo дa јa врaтиме љубoвтa? Кaкo дa престaнеме дa си префрлувaме? Не сaкaм дa гo изгубaм.
Прво, нека ви е здраво и живо бебето, па и вие покрај него да си живеете долго. Живеете во заедница, тој е по 'мама', тебе ти префрла за 'недомаќинлук'. Сето ова, е приказна, кај голем дел од брачните парови во Македонија. Прво и основно, ви треба добра самоконтрола, и еден мирен, сериозен и искрен разговор, за сите прашања кои ве мачат. Секој да си го каже своето и за секој проблем посебно, да си најдете компромис. Но! Немој да заборавиш да му напоменеш, дека детето и домот не се само твоја одговорност, туку и негова. Не е тој гостин во хотел. И да се научи да разговара прво со тебе, да носи одлуки со тебе, бидејќи сте вие семејство. А одлуките, само да им ги пренесува на неговите, и ти на твоите... а не да се консултирате за се' и сешто со старите. Не очајувај...решливо е
Најдобро со разговор во твојот случај маж ти ако бил со тебе во сала за породувањето треба да е свесн шо имаш поминато. Крај краева не си слугинка во куќата има и други и може баш фино да се распределат обврските со цел да се опоравиш. И со е уште побитно брутално искрен разговор помеѓу вас двајца да видите и која е причината за сите кавги. Сите поминуваат по тешки патеки во бракот помалку или повеќе. Ама на крај се се средува.
Ова што ти го пишуваш и доживуваш е нормално во секој брак, ова е период кој ако не седнете здраво да му ставете кочница може да заврши лошо, односно доколку партнерите имаат воља за понатамошен разговор за некаков компомис и решавање на проблемите може лесно да се реши доколку пробате да го смените темпото на фунционирање обострано. Ама ова е нормално, никаде ама никаде не може медот и млекото да тече едноставно животот е склопен вака со икс проблеми, ситуации, незадоволство, очекувања итн.. Секој еден брак прошол низ овој период па и низ многу други низ животот поготово кога преминуваш од една фаза на животот во друга и тука се осеќаш ко крај свет ко се нешто е испревртено не можеш да ставиш ред и да се помириш дека е така бидејки си излегол од друг комфор ме сваќаш? За се нешто ново си има периоди и проблеми воедно Плус тазе породена со хормоно до плафон, тој менува се, ти менуваш се до сега што сте преживувале и нормално е дека ќе има сукоби, ненаспоност, премореност, мешање од трети лица постојано итн се си прави своето. Значи ти пишувам за да ти доловам дека секој еден брак поминува вакви шокови Поентата е да доколку сакаат сопружниците да пробаат да увидат на грешките и на таквиот живот и да направат некој баланс, комромис на проблемите, да почнат да разговараат со трезвена глава Ова секад упалува доколку се има воља за истото.
Ние не поминавме такви "шокови". Не дека баш мора сите да го поминат истото, баш напротив муабетот беше ај те молам седни си со детето, има кога да правиш се. Хормони да, баланс да, ама "мамица" да ми игра "ти кажувам ќерко-сети се снао" преку телето кое сум го омажила, мало морген. Велиш сте имале долга врска. Не успеа да приметиш дека ќе влече секогаш накај неа? Имате некаква шанса да се оттргнете и да живеете сами? Не те прашувам од радозналост. Најчесто велиме дека се' е од мажите, ама одговорно тврдам дека не е. Мм никогаш не ме шуткал на сметка на никого ако сум била во право, па пак свеки успеа здраво да ни го разниша бракот еден извесен период и да остави лузни за понатаму. Седнете и разговарајте долго и смирено. Се' се решава на маса, ништо со расправање. Не си ти ничија слугинка па да бидеш прекорувана за некрената чаша. Во контекст на муабетот од @Forca не знам зошто дигнавте џева. Малкуцка се претерува со активистички феминизам искрено. Кај нас, скоро ексклузивно јас готвам, освен пар работи кои мм знае да ги направи и со ќеиф ги прави ако ги побараме. Но! Јас сушара немам уклучено па ни 10 пати во 5 години. Алишта пружање уште помалку. Играчки си собираат со децата, регалот не му го пипам. Не остаава неред зад себе ни малку. Се' што правиме дома правиме заедно кој повеќе-кој помалку, освен готвење и пеглање. Тоа е исклучиво моја обврска и немам никаков проблем со истото, не гледам зошто би се чувствувала потчинета ако сервирам маса (која воедно он ќе ја собере и наполни машината за садови), и да седнеме како фамилија да јадеме.
Ти не треба да се чувствуваш потчинета, но ако ти се' правиш, а маж ти само си го прчи Стојко, тогаш, си потчинета. Не е во прашање 'феминизам', туку рамноправност меѓу половите.
Жaлнo е дa речaм декa не ми пoмaгa.Нaпрoтив се ми пoмaгa и дететo гo чувa и низ дoмa ми пoмaгa кoгa мoже...aмa ете пaк ќе речaм јa фaтивме удoлнинaтa зa глупoсти.Кривицa е и мoјa и негoвa.Вo врскa сo мaјкa му,јa пoчитувa премнoгу,јa брaни,јa жaли...итн. Незнaм кaкo дa излезaм oд мрaкoв кoј гo нaрекoв прoблем a oдстрaнa реaлнo гледaнo и не е некaкoв прoблем.Амa пaк пo 100ти пaт ќе кaжaм јa фaтивме удoлнинaтa секoј втoр ден ни е кaрaницa и незнaм кaкo дa гo зaпрaм тoa.Нaјчестo е зa бaнaлнa рaбoтa кoјa прoдoлжувa сo сите кaрaници штo пoминaле.
Девојче, да не те фаќа малку депресииче тебе? м? Чувствуваш напади на бес, нетрпение, напнатост, страв....?
Нaпoменaв декa хoрмoните ми се хaoс..свеснa сум зa тoa..зaтoa и пoбaрaв пoмoш бидејќи aкo прoдoлжи вaкa ќе се рaстури се.
Нема да се растури ништо! Посети си психолог, зборни си. Не ми изгледаш како екстремно депресивна... туку некоја блага форма, ама мачна. Мислам дека разговор со стручно лице, ќе ти биде сосема доволен за надминување. Под услов, да потрае неколку месеци и да биде барем еднаш неделно. И кажи му на сопругот како се чувствуваш, дека се мачиш, не сакаш да е така, и ќе побараш помош од стручно лице. Понуди му и тој да присуствува со тебе.. како некој вид, брачно советувалиште, и многу побрзо и полесно ќе го пребродите периодов. Се' ќе биде во ред... Всушност... се' е во ред!
Девојки пак јас незнам веќе што да направам од кога останав бремена со мм само се караме. Знам дека ја сум многу нервозна за време не бременоста бидејќи морам да лежам и сум сама дома. Се караме за глупости неќни се скаравме бидејќи он си испадна и ја сама останав и му изнакажав се дека и мене не ми се седи само дома дека и мене ми се шета ама дека не е фер он да си шета ја да седам и еве два три дена не правиме ич муабет. Ниту ме прашал дали сум добра дали ми треба нешо. Имавме гости и он си седна на кревет ја како казнета на стол седев а знајќи каква е ситуацијата едноставно после кавгата не се замара со мене . Наместо после 3 години брак и две бремености неуспешни ваа трета да се радуваме и пазиме ние за се нешо се караме. Си седам сама и се нервирам и си плачам ќе се спобудалем мислам
Zosto da se nerviras deka si ostanala sama doma? Uzivaj i koristi o vremeto dodeka mozes da si sama i ne fakaj zamerki izlegol pa sto? Gledaj da e do tebe koga ke ti treba navistina negovoto prisustvo na primer koga ke pristigne i bebusot. I probaj relaksiraj se malku bremnosta e stvarno ubav period. Kulirkaj si malku i ne se zamaraj koj kaj odi i sto pravi.
Па незнам валјда и од хормоните и од тоа што само сум дома веќе немам живци.. но незнам што да правам он веќе не се замара со мене си оди си купува од маркет само него шо му треба мене не ме ни праша дали имам потреба од нешо. Си јадеме посебно кој шо најде. Кога седиме со др на маса он не ми се ни обраќа мене и цело време кажува дека треба човек да мисли шо бира.може и од бременоста хормоните влијаат шо се ме повредува шо ќе каже и направи..незнам шо да правам и да земам да птавам муабет знам со кавга ќе биде го сеќавам по тоа шо не сака ни да ми се обрати
Hormonite ti se definitifno moj sovet pribaj malku pozitivno razmisluvaj. Probaj so ubavo malku so mt. Ke se podobrat odnosite nemozam da razberam zosto kavgi uzivajte luge ova treba da vi e najubaviot period vo zivotot so ke delite so se karate? Jas bev sama cela bremenost mm rabotese od 5 do 9 sto trebase da napustisti rabotno mesto zosto sum bremena i da mi ugodi ne. Ako i so bebus ti go pravi istoto so izlevuvanjevo treba razgovor seriozen ama sega za sega opustete se i uzivajte
Не е само до хормоните и не е во ред во право е девојката . Девојката спомна дека сам излегува , а не дека е на работа. Ако е на работа е друго , шо нејзе лесно и е да лежи и по цел ден сама дома , па уште и кога ќе си дојде господинот муабет да не направи , немој те молам . Наместо сега кога имаат ризична бременост периодов најлесно да го поминат заедно он се и отежнува. Он треба цело слободно време да го поминува со неа , да не и притреба нешто и ред други работи а не да се понаша како недозреано детиште.
A zosto mislis deka ke i pomogne vo nejzinata bremenost nervozata? Poveketo imame pomineto niz slicni situaciii no sepak ne sme prikaceni 24/7 so sopruznicite i okej e da se ima odreden stepen na svoe jas vo brakot mislam deka hormonite vilijaat poveke vo slucajot.