Брачни совети

Дискусија во 'Брак' започната од Silver.E, 27 август 2013.

1. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.566
    Допаѓања:
    7.364
    Ќе се осудам да ти реплицирам. Дали воопшто сте се обиделе да чувате дете цел ден, без помош, да одржувате дом, готвење, перење и уште кога спие делот со учење.
    Дете од 2 години нека спие еве 2 часа преку ден, дневна дремка.

Го направив нештото од самото раѓање на моето дете. Првите месеци додека преку ден спиеше по 7-8 часа во неколку наврати, имав време и на домот да се посветам, да имам секој ден зготвен ручек, алишта средени, дете прошетано. Плус на некоја од дремките и да учам.
    Е како што се намалуваа дремките, бидејќи не сум семоќна, барем јас, за да учам кога бебе спие, морав да намалам од обврските околу домот. Така да место 7 дена ручек готвен, едвај стасувам 3 да зготвам, алишта купови се собираа, за во недела кога е сопругот дома да ги средувам и сл, место да си одвојам ден во месецот за фризер, депилација и слично, едноставно немав време за тоа. Битно ми беше делот со учење да ми е завршен, ради што ми зависеше напредување после породилно.

Пак ќе пишам и јас сум против чување на баба и дедо и се нервирам кога е настината и мора неколку дена да остане со нив. Ама период е, ќе помине.
    Пишав и погоре, ќе пишам и пак, градинката не е само за мајката да е слободна, туку и социјализација, осамостојување на детето и ред други придобивки и покрај делот со настинки.

На Маја Т, 1209, *Amethyst* и 10 други им се допаѓа ова.
  2. Ena05

Ena05 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2019
    Пораки:
    902
    Допаѓања:
    976
    Така е, она е крива што не сака бидејќи родила да се откаже од се друго у животот и само детето и ништо друго!
    @blue9 тоа е, си родила. Ако можеш биди октопод ако не заборави на се друго.
    Иронија и сарказам на страна, освен разговор и да покажеш заби на маж ти друго чаре нема. И на крај, не може он сам да одлучува што може што не во врска со детето.

На Маја Т, GirlVolley, 1209 и 7 други им се допаѓа ова.
  3. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.358
    Во друга тема се буневте за децата ако сакаат да поминуваат повеќе време со баби и дедовци, па како нема да сте им ги симнувале, им давале да јадат тоа што не треба, што не сте им дозволиле, сега мажот го сака тоа и пак не ви чини.
    Не се однесува ова на тебе, имаше такви членки што не ги давале децата на баби и дедовци, или им ограничиле време. Што се однесува до градинка не е во право маж ти, иако си дома детето треба да оди во градинка, да се социјализира со други деца, ама најубаво си го знаеш маж ти зошто не го дозволува тоа, најдобро е да си разговараш со него.
    Телефон на дете не се дава, а тоа го прават бабите и дедовците само да седат мирни децата и им даваат се да јадат и тоа што не треба.

4. Annora

Annora Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    1.361
    Допаѓања:
    6.851
    Сериозно?
    Да учи кога детето спие? Исто кога спие да готви, средува алишта, кујна, играчки и се останато, така? :)
    Се читате што пишувате?
    Веројатно не сте осетиле па затоа така од ракав се нафрлуваат совети.
    И да, градинката е супер за секое дете. Ако таа не работи, не значи дека мора да го чува детето. Баш градинката е идеална опција каде нема да биде разгалено, а од друга страна таа ќе си го има потребното време за себе, за домот и за факултетот.

@blue9
    Го разбирам многу убаво тоа разгалување на децата од страна на бабите и дедовците, ама факт е дека не можат многу да му влијаат ако ретко поминува време со нив. Ништо нема да биде ако 2-3 пати неделно му го оставиш по неколку саати.
    Друга, а и најдобра според мене опција ти е градинката. Како што пишав и погоре, на тој начин ем детето ќе се социјализира, ем нема да биде разгалувано, ем ти ќе имаш време за себе и ќе можеш да се сконцентрираш на факултетот и испитите.
    Според мене е преголем притисок да не можеш да оставиш дете никогаш и никаде на чување макар на неколку саати. Ако сопругот е поголем дел од денот отсутен, не знам зошто очекува ти да си 24/7 со детето. Тоа не само физички туку и психички многу ќе ти влијае. Човечки е да имаш време да одмориш, испиеш кафе на раат, да излезиш да се видиш со другарка. И секако да се посветиш на тоа што го сакаш-факултетот.

Значи разговарај со сопругот. Или неколку пати неделно кај баби, или градинка, или ќе си ја откаже приватната работа и ќе те поддржи за да си го завршиш факултетот.

На PoisonGirl, Hygge-girl, Anyshka и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    Мене ми изгледа како мажот ти да не сака да го завршиш факултетот.
    Најдобро решение е да се договориш да почни во градинка, имаш и опција да го земаш детето пред да легнат да спијат, значи во 12ч.
    Ете, пробај да го убедиш барем да пробате така, ќе имаш барем 4ч во денот за учење.
    А и завземи став околу ова прашање, не може само мажот ти да кажува што е добро за детето кога тука и за тебе се работи.
    Вака ќе вртиш во круг и ќе останеш дома, нема да бараш работа затоа што приоритет ти е факултетот, а и нема да го завршиш факултетот затоа што немаш кога да учиш.

На Gosh, *Amethyst*, Осе и 3 други им се допаѓа ова.
  6. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.289
    Допаѓања:
    124.846
    @blue9 каомажот ти навистина сака да те поддржи да завршиш факс, прво ќе те почекал дете да правите. Ај детето е сега тука да е живо и здраво. Ама ако сака да те подржи ќе ти речи: Носи го во градинка макар до 12 часот, ти за тоа време учи посвети се себе си. Или однеси го кај моите/твоите.
    Седни си раазговарајте си отворено.

На Gosh, *Amethyst*, H.VAGA и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.160
    Допаѓања:
    2.243
    Нека земе одмор сопругот, нека поседи дома сам со детето еве макс три дена,ама со сите обврски околу домот,готвење,чистење,средување... Па потоа нека ти кажува како со организација и без помош од страна и испити да спремаш!
    И никако не би можело да го разгалат на неколку пати неделно. Со тие што даваат телефон наместо активно да се дружат со внучето - разговарајте, па ако не им се допаѓа идејата не го праќајте таму.
    Инаку, богатство е детето од мало да се учи дека има и пошироко семејство од мама и тато, и во секој случај и за него е полезно да поминува извесно време со баби и дедовци... И не дозволувај вакви одлуки да ги носи само сопругот, во брак сте двајца, родители сте двајца...

На Nausicaa, 1209, oblace1 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. t.a.m.

t.a.m. Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2021
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    230
    Баш така треба да биде самостојна и да не се потпира на други.
    Секој треба да се навикне работите сам да си ги врши не да чека некој друг за него да бери гајле.
    Впрочем баба и дедо може да ги нема тогаш што ќе прави жената.Не секој имаат баба и дедо ок не туку паметувај!

На tigrica92 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    Епа тогаш советувај ја и дека мажот и треба да биде самостоен:
    Штом се врати мажот и од работа, нека му го даде него детето па тој нека се снаоѓа секој ден по неколку часа додека таа учи.
    А не да кажуваш дека во неа е проблемот.

Инаку, имам дете од 2 години и знам дека ако сум по цел ден сама со него не би можела да учам.

На Gosh, 1209, *Amethyst* и 4 други им се допаѓа ова.
  10. t.a.m.

t.a.m. Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2021
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    230
    Може така она нека оди на работа нека го издржува семејството а мажот нека го чува детето.
    Така ќе бидат ептен самостојни.
    Разбураш ;)

На mal.ecka и Pa8la им се допаѓа ова.
  11. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    40.116
    Касни порасни па прави муабет

На GirlVolley, 1209, MeowMeow и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    Може де.
    Само мислиш дека ќе се согласи на тоа маж и?
    Еве јас сум милион посто убедена дека нема да се согласи.
    Па и патем таа да му кажува, не смееш кај баби да го носиш, не смееш в градинка, биди самостоен.

На MeowMeow му/ѝ се допаѓа ова.
  13. t.a.m.

t.a.m. Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2021
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    230
    Па еве вие како искусни кажете и нека се разведи по брза постапка по што друго и не знаете да кажете!
    Може ќе ве послуша и ќе го реши проблемот.

Знаете што ако се запрашате како се однесувале нашите мајки ,баби кон нивните деца и денешниве мајки кон своите деца ќе дојдете до заклучок дека вината што денешниве деца се вакви какви што се бидејќи доаѓаат од родители кои ја имаат изгубено смислата за семејството.И затоа сега децава се распрдени и се случува ова што се случува!

На Pa8la му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    Ај не треси глупости во одбрана и не забегувај од муабетот ако сакаш да продолжиш дискусија, а уствари и нема што повеќе да се дискутира тука со тебе.

Напротив јас немам никаква помош од баби и роднини затоа што немам никој во близина, а инаку баш би сакала.

Ама нема да советувам друг да биди самостоен како мене, нели.

Да и кажеме и да си го чува детето дома до 5 години и дека сега готово роди и нема право да си ги исполнува своите зацртани цели оти нели нема излез, нема ни градинки, нема ни блиски, сама на светот е таа и детето.

На MeowMeow му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.566
    Допаѓања:
    7.364
    Идеален свет - мажот ми работи од 07:00-15:00, зема плата со која може да живееме, и одмори, и викенди и стан и заштеди и се да покриеме. Јас седам дома и си гледам дете. На попладне си шетаме или тој чува дете, па јас одам на кафе или теретана. За викенди на патувања низ Македонија, лето и зима бар по еднаш надвор од државата одмор.

Е бидејќи нема така розов свет бар за мене, работам и јас и се надоградувам. Мажот ми работи на смени. Еве баш оваа недела измеѓу неговото заминување на работа и моето враќање има 3 часа кај што бебе е само, во превод со баби и дедовци. Дали го разгалуваат? Веројатно, да. Дали јас имам моментално избор за седење дома? Воопшто, не.

Самостојност - можам да бирам дали сама ќе гледам дете и ќе чекам родители, свекор, свекрва да ми купат леб и влошки и памперси за бебето. Платата од сопругот не е доволна за сами. Или да работам, да сум самостојна финансиски, да не одговарам дали денес 5 или 10 памперси сум потрошила и ред други работи. Или да го убедам сопругот да најде втора работа, да не доаѓа дома или да оди во странство. И пак ќе бидам зависна од некој. За да се избањам ќе треба и за пола час да барам некој да седи со бебе или бебе со мене во бања.

Во случајов сум за самостојност ама како семејство, како брачни партнери. Не дека не функционираат паровите сами, без баби и дедовци, функционираат ама двајцата заедно.

На Bozica1980, 1209, Трагедијаупмм и 4 други им се допаѓа ова.
  16. t.a.m.

t.a.m. Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2021
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    230
    Кога станува збор за помош од свекрва ,свекор сите сакаат , ама кога станува збор одреден периот од бракот да се помине заедно со свекрвата тогаш не доаѓа во предвид.
    Јас реков и онака госпоѓата не работи а има 2 год дете , не е крај на светот.
    Доколку сака може се да постигне и да учи и да спрема ручек и да испери и т.н.
    Не гледам која е причината да кревате толкава прашина за ситна банална работа, па и дошла тука на фемина да се исповеда као да е нејзиниот проблем бр.1
    Според мене не гледам проблем во ивој случај.Или мајката сака да најде алиби за да не го заврши факултетот или едноставно не ја бива.
    Мажот убаво и кажал , и онака не идеш на работа зашто да не го чува детето.Просто и едноставно!

На Pa8la му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Iphone7

Iphone7 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2017
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    47
    Vaka sega jas ne gledam nisto loso so ti ima kazano soprugot i mojot soprug se luti za davanje telefoni kakvi baab i dedo se tie so davaattelefon na 2 godisno dete ? kakvi roditeli se tie so davaat smoki i blago na dete ? mojot soprug isto se luti za tie raboti mnogu e protiv ako mu se dava mobilen telefon , smoki salami , virsli , blago vika podobro ako sakat nesto da mu kupat neka mu zemat jabolka ili ananas istite pari se i toa e taka .
    2 nesto normalno deka vie ke si go vospituvate deteto sigurno nema da dozvolis da ima vlijanie na baba i dedo tie gi sakaat da no vie ste roditeli i vasiot zbor treba da e posleden !
    3 nesto ne me bendisuva samo toa za gradinkata ako e veke zapisano neka odi i neka se socijalizira neka igra so vrsnicinja za toa treba da zboruvas a mozes da mu kazis i mozebi deka ti fali rabota da izlezis malku a se drugoto so ti ima kazano e skros vo pravo po moja gledna tocka

На Pa8la и t.a.m. им се допаѓа ова.
  18. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2023
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    1.602
    A бе крајот не им се наоѓа, во други теми скокаа како бабите и дедовците не се должни да чуваат внуци, си го иживеале своето и сега треба да си мислат на себе, па се удираа во гради како со сопругот сами чувале деца, а сега испаѓа како жената неможела се сама. Сите пишуваа секој што ќе си планира дете доволно биле свесни дека треба сами да си го одгледаат тоа дете, а не баба и дедо сервис. А сега сите ја подржуваат детето да го оставала на баби и дедовци.
    А истите се удираа во гради се сами постигнале, дека од родителите не очекувале помош.
    Може е оф топик, ама се надоврзав само.
    Инаку на темата треба секој да е свесен дека факултет и дете малце потешко оди, не дека нема да го заврши, ама со влечење, а за во градинка дека треба да оди детето се согласувам дури и мајката да не работи.

На t.a.m. му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.566
    Допаѓања:
    7.364
    Еве јас сум прва што викам најголема грешка ми е што сме во близина на свекор и свекрва. Ама од друга страна пак ни еден работодавач не би ме трпел, да сум 3 дена на работа и три недели дома со болно дете, а пак ќе повторам со една плата не можеме да опстанеме.

Конкретно членката, сама има пишано дека и е монотоно, дека и е потребна помош. Може сака да го заврши за брзо факултетот, сепак секое одново полагање и одложување се плаќа. Може има потреба на некое предавање да присуствува.
    И да ништо нема да му е на детето ако е со баба, дедо, чичко, стрина или во градинка повремено.
    Во краен случај кога веќе таткото не дозволува да се носи, па можеби може тој да зема одмор и 2-3 пати во месец да чува дете.

На *Amethyst*, Grungie, t.a.m. и 2 други им се допаѓа ова.
  20. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.362
    Допаѓања:
    5.797
    Ако е на медицина, стоматологија или електро, мало морген што ќе спреми испит со 2 часа учење во денот, а не верувам ни за другите факултети. Треба ли да спие, да јаде, да се дотера, да купи нешто или не е битна таа. Друго, за кратко ќе треба да почне и работа да бара и од огромна помош би било детето да е веќе и адаптирано во градинка, бидејќи нема да толерира работодавецот штотуку вработено лице нон стоп да остуствува од работа што за адаптации, па за настинки и што и да е. И да, убаво е некои периоди и баба и дедо да го чуваат, зошто пак ќе кажам, нема никој да има голема толеранција за чести остуства, а татково како што гледам не е расположен да остусутвува од работа.
    Со баба и дедо разговор да постапуваат по вашите инструкции, за храна, забава, што и да е.
    За во градинка ќе му образложиш на сопругот зошто е важно уште сега да почне.
    На крајот, има градинки кои не дозволуваат отсуство на деца повеќе од 3 месеци во континуитет и да си плаќаш гии отпишшуваат, пример во Аеродром имав јас таков случај пред три, четири години, па не си го ризикувајте и местото, се бива.
    Исто така треба да биде свесен дека за вашата егзистенција и тоа како е од важност и ти да носиш приходи во домот, па треба да ти ги овозможи систе услови побрзо да се оствариш како вработена.

На Grungie, MeowMeow и Maca Macka им се допаѓа ова.