Брачни совети

Discussion in 'Брак' started by Silver.E, Aug 27, 2013.

1. Cinnamon Bun

Cinnamon Bun Популарен член

Види, јас и сопругот сеуште немаме деца но планираме наскоро. Живееме во друга држава па единствено свекрвата би била тука за причувување НО и двајцата подеднакво не сакаме да и го даваме детето на нејзе на подолго време поради нејзиниот карактер, но секогаш ми вели дека секогаш ќе имам време да го правам она што го сакам (моето хоби кое пробувам да го прераснам во кариера) и дека ќе најдеме начин макар и двајцата да сме скрос сами на светов.

Уште пред да се земеме правевме муабет и ми даде до знаење дека ако сакам да сум дома со децата, нема да ме присилува да одам на работа. Ако сакам да одам на работа, нема да ме присилува да седам дома. Ако сакам да работам од дома или да отворам бизнис кој ќе ми овозможи флексибилност, ќе ме поддржи скрос. Изборот ми го остави на мене. Моментално се трудам да ја остварам третата опција.
    Цело време ме турка да успеам, да не беше тој 100 пати до сега ќе се откажев.
    Поентата е што тој безусловно сака да ме види мене како одам напред.
    Среќна и исполнета мајка=среќни деца.

Жал ми е што ова ќе ти го кажам, но мажот ти пробува да те манипулира бидејки најверојатно, моја претпоставка, не сака да се надоградуваш и да успееш бидејки е од тој тип на мажи што сакаат да се над жената и да ја имаат околу малиот прст. Им се урива "машкоста" (ако воопшто може да се каже дека ја имаат) ако ја видат жената како напредува и се образува.

Седни и разговарај со него, кажи му дека си разочарана и несреќна и прашај го дали ако навистина те сака од срце би можел да те гледа така потиштена. Кажи му дека не можеш да живееш повеќе така. Пробај и види дали можеш да допреш до него, а ако не можеш ништо да сториш, ти најдобро размисли и одлучи како мислиш дека можеш да продолжиш понатаму.
    Ништо не е лесно, разделба и тоа со дете па најмалку, но мораш да мислиш и на себе. Одбери ја бар и малку подобрата опција од која гледаш некоја отскочна даска и прогрес во животот.

Löwenzahn, forumce, tanjita and 8 others like this.
  2. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

@blue9 јас сум од друг град и зборувам на дијалект сеуште и моите зборуваат на дијалект, тоа никогаш не треба да претставува проблем

flower30, *Amethyst* and Pa8la like this.
  3. 1209

1209 Форумски идол

@blue9 по се што прочитав, маж ти сака да те контролира, изолира ид сите и манипулира додека не станеш угнетена, исфрустрирана домаќинка. Ниту факултет сака да завршиш ниту пак ќе ти дозволи да работиш ако случајно завршиш. Те манипулира и живееш како он што сака.
    Или покажи заби или ќе завршиш лошо, засега е психичка контрола(мислам) не ме чуди да премине и во физичка еден ден.

По колку години сте?

Nausicaa, H.VAGA, oblace1 and 10 others like this.
  4. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Vo vrska sme dve godini, a vo brak nekolku meseci, cekame I detence.
    Ziveeme sami, vo domot na moite roditeli blisku do moite rodnini.
    Tatko mi raboti vo stranstvo SE vraka cesto. I postojano ima komentari koga ke si dojde. Zosto maz ti ne go napravil ova, zasto ne ova, zasto ti. Premnogu se mesa. Jas sum edinec i me gledale Kako kapka na dlanka so se vikam

Negovite ziveat na 70km od Nas.
    Preku vikend mora da sme kaj niv zaradi sozaluvanje na negovite da ne se sami.
    Znaci ako eden vikend ispalnirame nesto, slednuot mora da sme tamo. Jas nemam nikogo tamu, I mi e predosadno.
    Odam na rabota I zarabotuvam dobro.
    Patuvam 25km sekoj den. I toj isto patuva I zarabotuva Duplo od mene.
    Problemot e vo toa sto rabotam po cel den I nemam nikakva pomos od nego osven finansiski. Jas pazaruvam, jas se pravam, jas cistam, pustam peralni, sadovi, prisoberuvam okolu doma. Edinstveno gjubreto go frla, I toa samo dokolku go soberam jas vo edna vreka. Edinstveno salata moze da napravi.
    Za edno pazaruvanje se molime, nakraj se iznerviram I odam sama.
    Smaceno mi e, bukvalno.
    Skraja na se, stom si dojdeme doma, moite rodnini se veke na vratta. Postojano se zali I se nervira I ispaga od doma. Nema mir kaj mene.
    Dodeka jas nemozam da I'm kazam ne idete, smisluvam kako pobezbolno da bide. Nemam ispadneto u kafic sredena. Mi se smaci od SE duri ne mi se zivee so nego, se plasam deka ke go otsakam.
    Samo sakam SE da bide vo red so bebceto.
    Nz Dali ova se hormoni radi bremenost ili vo pravo sum. No mislam deka Nikoj ne misli na mene. Od Edna strana tatko mi postojano prebacuva, od druga strana maz mi za tatko mi. Od druga strana negovite sto ocekuvaat da sme tamu ako ne sekoj, preku vikend. Od druga strana moive rodnini sto navistina nemaat oset.

1209 likes this.
  5. Summer wine

Summer wine Активен член

Со разговор све се решава. Ако се сакате ќе си седнете и ќе се договорите за све и ќе има разумен компромис. Тоа се приватни работи и не се пишува и кука на форум во стил помагајте ќе го отсакам.
    П.с. во секој брак има по нешто што им смета и на двајцата(нормално е тоа) но доколку има обострана љубов се толерира.

6. tanjita

tanjita Популарен член

Сега почнав со читање и наидов на ова.
    Еве како жена што има завршено факулетет да те прашам дали ти знаеш колку време се спрема испит?
    Дали мислиш дека дете што преспива саат два може да се спреми испит?
    Дали за тој саат два додека спие дете девојката нема др. обврски?
    Дали сметаш дека со тоа што она е 24/7 со детето без одобрение од сопругот да го остави може да функционира? На ова прашање може ама ако нема за учење.
    Дали ти се прочита што напиша?
    Она не сака да е детево во градинка за да шета и пе кафе, туку да вложи во себе за подобра иднина.
    Испит душо не се спрема така лаички. Се седнува здраво и учење.
    Утре ќе и рече да не оди на работа дете да чува и ти ќе се појавиш од некаде да и речеш па во право е маж ти седи дома.
    Малку размислување пред пишување не е на одмет.

Last edited: Dec 20, 2023
  7. t.a.m.

t.a.m. Истакнат член

Jas fakultet zavrsiv pred 20 godini koga na fakultetite se barase ucenje a ne kako sega koj se zapisa toj ne zavrsi taka da mene nemoj da mi mrcis okolu toa kolku vreme treba za eden ispit ok !

8. princess02

princess02 Истакнат член

Ко свекрва ми си ти се знаеш другите не знаат ништо, а пред 20 години си го искусила тоа. Дај више престанете !

9. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Епа баш оти си завршил/а пред 20 години, не знаеш шо се дешава сега :) А членката може е сега во 20тите, од кај ти право да делиш вакви мудрувања дека оти ти си можел/а све, сите треба да можат? Па уште и понашањето, баш ко на селска чешма си :) Олабај се

10. s.a.m.a

s.a.m.a Истакнат член

Женава ако сака може се да направи и да чува дете и да учи.Но добро е ако има некој и да и се најде во случај свекрва мајка.
    Не сите имаат свекрви и мајки така доколку има желба некој да и помогни тоа би било супер, во спротивно може сама да се снаоѓа.

Pa8la likes this.
  11. oblace1

oblace1 Популарен член

Штом финансиите не ви се проблем ке си најдеш жена за пари која ке ти ги врши домашните обврски, чистење, перење, пеглање, ако сакаш по договор и ке ти пазари. Рат ке си, нема поубаво. Ем ти поштедена, ем проблемот решен. Реално утре кога ке дојде детето уште потешко ке ти е, мора да си го решиш проблемот.

А за роднини на врата и јас би се лутела и тоа како. Ке им каже индиректно дека не може ном стоп да ви доаѓаат така на врата.

t.a.m. likes this.
  12. tanjita

tanjita Популарен член

И сега замисли да учеше само 2 саата ( ако успееше), а при тоа да додадиш и домашните обврски.И плус како што знам и сега баарат учење, на лепе очи не пишува никој оценка. Системот на функционирање е различен од кога ти па и јас кога сум студирала. Јас пред 15 год завршив. Никој факултет не е за потценување.

13. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Не може со мало дете да се учи, ако и е 24/7 обврска.
    Учењето бара концентрација, одмор, сон

H.VAGA, MeowMeow and LiquidLuna like this.
  14. princess02

princess02 Истакнат член

Ама немој ти многу паметна да се правиш да и објаснуваш на членката поогоре она пред 20 години завршила факултет знае она сеа како е можеш се да постигнеш.. (сарказам)

*Amethyst* and LiquidLuna like this.
  15. VeseliCka

VeseliCka Истакнат член

Ме интересира како би постапиле вие да сте на мое место.пред три месеци се скарав многу лошо со свекрва ми ми го чувала детето јас и реков дека го чува и детето на син и не само мое јас морам да работам.Таа почна
    да ги навредува моите јас почнав да викам на маж ми тој стана и ми удри клоца една во присуство на ќерка ми.свекрва ми ми кажа да си одам(што не и прв пат)јас си заминав кај моите .бевме таму со ќерка ми една недела мајка ми е многу болна малата нема кој да ми ја чува а и мајка ми и татко ми кажаа да се вратам дека им сметам.јас видов не видов си го земав детето и се вратив.Свекрва ми и маж ми едвај ме примија сакаа да ми викнат полиција ама свекор ми не даде.ми кажаа ако сакам можам да го оставам детето или да си го земам.јас имреков дека тригодишно дете има потреба од мајка и спратот е направен од мои пари.сега сум тука ама изолирана од се.Маж ми не ми зборува ништо.јас ако му кажам нешто во врска со детето само знае да ме навредува како сум најлоша од сите од мене немало поголемо ѓубре и стока и ме мава што сум јас уште барала таму.И навистина не знам што барам понекогаш ми доаѓа да оставам се и да си одам ама само детето ме кочи.не можам да одам под кирија немам толкава плата јас плаќам и кредит за спратот.не знам што да правам.сите ми велат да молчам ама јас не можам повеќе да трпам.секоја вечер плачам а се е преку мене и дома тој не сака ни ѓубрето да го фрли а јаде тоа што зготвам...чуствувсм дека сум во депресија само жал ми е за малата што има вакви родители

16. princess02

princess02 Истакнат член

Да одиш кај адвокат и да те советува што да направиш со тоа што со вложила во спратот и да се разведеш. Тие не те сметаат за човек чим така се однесуваат со тебе

17. boo3

boo3 Популарен член

Имаш ли некој денар на страна? Почни уште од оваа плата да тргаш нешто, колку толку да имаш да застанеш сама на нозе. Откако ќе имаш доволно пари пакување куферот и со малата под кирија. Ништо не е невозможно, ќе ти биде многу тешко на почетокот ама ќе спиеш мирно. Се поминува ама ова што го трпиш моментално не смееш да дозволиш да продолжи да се случува.

*Amethyst* and Mnik like this.
  18. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Да правиш муабет со адвокат најбрзо што можеш. Ни детето не треба да расте во ваква средина, а ни ти да живееш вака. Ова не е во ред и не е нешто што ќе помине, туку ќе стане полошо. Колку можеш повеќе пари тргај на страна и не вложувај веќе во ништо..

*Amethyst*, Miss666, oblace1 and 4 others like this.
  19. Malesia

Malesia Популарен член

Разговарај, информирај се со адвокат. Собирај некоја пара и бегај. Биди силна и истрајна

20. nena2010

nena2010 Форумски идол

@VeseliCka собери храброст и следниот пат кога ќе те бркаат извади им сметки колку си потрошила на спратот. И речи им: исплатите ми ги парите и ќе си одам.
    Во меѓувреме фаќај адвокат и бегај.

steela.honey, H.VAGA, oblace1 and 3 others like this.