ма каква вазна ни шајка да не си ставила во таа куќа, а за мажот и одржи му еден убав говор дека ти не дозволуваш ваши средства да се даваат во она што не е на ваше име поднеднакво и на твое и на негово. Читај како имаат заглавено невести што дигале кредити за туѓи дворови па после ...
Заборавив да пишам дека проблемот е среден. Куќата ќе ја наследи девер ми и он ја реновираше. Маж ми денар не им даде. А и не заслужуваат да им се помогне. А деверот се жалеше дека му требаат пари. Мало сутра.
Станот е заедничка сопственост. Маж ми го среди по наш вкус. Тоа е наше. А не тоа што господата сакаа. А и со оглед на тоа колку му помогнаа на маж ми, добија тоа што им следува.
Членката која има проблем со нападна колешка .. значи , мекици правење во неработни денови . За излет со поблиски колеги ќе си направи муабет на телефон , нема потреба оправање за детали на работното место . А тоа што ви се става на поголеми прослави , е лесно за решавање . Едноставно , на поканата ќе напишеш да си ја носат за потврда дека се поканети на влез . Толку е лесно . Сум била на неброено многу прослави и свадби и крштевки и се , каде сум носела покана како потврда дека сум меѓу поканетите гости .
Најмногу ме нервираат некои стари кога ќе кажат "куќата е ваша, нема да ја носиме под глава", ама и додека се живи не ја препишуваат, епа нека си седат сами. Ама ако решите да купите нешто свое, и тогаш се бунат и велат "ама еве имате, што ќе ни е нас, па ние сами ли ќе седиме". Е нема и јаре и паре.
Очигледно ќутиш и ти. Следен пат кога ќе ја начнат темата, ти кажи им 'супер што ќе реновирате, тамам ние ќе се селиме, ќе имате повеќе простор. И ние и вие во ново, баш ми е мило.'
Да живееме во стан на моите јас прва ќе ја почнам темата, ама живееме кај неговите, он треба да си седне и да си разговара, ама нареден пат и те како нема да ќутам
Да ама тоа е меч со две острици како што они може да ве избркаат од нивно така и утреден кога ќе препишат на вас вие може да ги избркате.
Мн јак совет даде Луѓето се јабанџии и ко ќе им текни ќе бркаат или ќе бркате Овде се работи за родители небитно дали се негови или твои. Замисли твоите родители да се на такво место Најдобро е дури се живи младите да се настрана после нека си размислат старите дали ќе препишуваат нешто или не
Па јас не дадов совет Само кажав дека можеби родителите се плашат да не останат на улица. Тука не зборуваме за нормален однос.
Никој не мора ни да препишува ако не сака, не е морално, општо пишав. Ама нека не кажуваат дека куќата е на децата кога не е. А инаку си има нотар, адвокат за тие работи, комшии едни стари 80+ им поделија на синовите ама потпишаа додека се живи не смеат да ги избркаат и куќата без нивно одобрение не смеат да ја продадат, си има за тоа правни работи. Мене што ми оставија оставинска, адвокатот ме викна и мене, бев и на нотар, потпишав дека не смеам да ја продадам куќата без одобрение од мајка ми. Постои закон за тоа. А ти или било кој друг ако не оставите на децата, на комшиите ли ќе оставите? А утре да ги догледаат синот и снаата, т.е таа грижа ќе остане на снаата, а не на ќерката и зетот.
Па он како да те мести пред нив. Не се неговите криви колку тој што ја прави работата. Да не се навредиш али сите проблеми излегуваат само вака.
А како тоа сопругот се чувствува како да е на средина кога не е. Не се работи тука за нешто помеѓу родителите и тебе туку помеѓу родителите и вас (него). Значи треба да завземи страна и став за него лично, а не да се чувствува дека е на средина. Сепак тука зависи и за какво, односно за колкаво реновирање се работи од финансиски аспект. Исто и кого планирате да купите ваш дом, дали е сега или по 5 години. Но, секогаш можете да си кажете дека штедите за сопствен стан и дека едноставно не можете да си дозволите додатни поголеми финансиски трошоци.
Епа тоа ми беше поентата, пред нив како да нема став, а на мене ми збори дека сака самостоен живот Инаку сега сакаме да земеме бидејќи буквално живееме во заедница, делиме се, а и двајцата имаме добри примања и услови за да започнеме посебен живот без никаква помош од едните или другите родители
Он не сака да се кара со неговите затоа и ќути и не го форсирај имам еден таков дома гледајте вие да земете побрзо стан или куќа и аплицирајте без да го спомнуваш реновирањето дома значи цели си кон твојата цел ако го спомнеш реновирањето само ќе направиш тензија значи само форсирај си за нов дом и толку.
Никако нема да реагираш. Некој може да има желби и нова кола да се купи, ако не си спремна и не сакаш, веројатно нема ни да купиш. Кога веќе сопругот твој не сака да се соочи со своите родители, тогаш ти на само ќе си разговараш отворено со него. Буџетот ви е тој, ако дадете пари за реновирање, ќе треба да си ги пролонгирате желбите за свое живеалиште. А и тие живееле во таа куќа цел живот, не си ти должна да двоиш од свои финансии за нешто што не е твое, а нема ни да биде. Сигурно не си ја амортизирала куќата до степен за реновирање. Тогаш реновирајте и кај твоите, што се они помалку. Треба твојот сопруг да им образложи дека се кошта. Јас разбирам дека е ставен од помеѓу. Нека си размисли што му е приоритет. Тој што живеел, живее и ќе живее во таа куќа, тој ќе си реновира.
Zdravo na site, izvinete na dolgiot post Sakam da ve prasam sovet za kako da postapam.. so mazot mi sme 7 godini zaedno od koi 2 sme vo brak, minatata godina imase taga doma, pocina majka mu, tatko nema, ostanat e sam, ni brat ni sestra. Deca nemame, sakame, planirame. I prethodno sme gi imale istite problemi, ama ne tolku cesto. Soprugot znae da me navredyva, ima kratok fitilj i znae da izbuvne... od mrdnata, mentalna, krava, majmunka, do pcovki za zivo pa i za mrtvo. Po doma golem del od obvrskite jas gi teram, peram, cistam, gotvam, jas pazaruvam. Podaroci od nego prema mene retko, ednas vo godinata, planirani iskacanja, planirame ama ne odime cesto, iznenaduvanja do sega sum imala 4, dva pati me ima odneseno vo Veles da rucame i dva pati imame sednato co picerija. Podobro se odnesuva koga jas se prilagoduvam celosno na nego. Negovata plata ja trosi golem del na nego i na smetki, a mojata plata e na smetki i na hrana za doma, namestaj, ili za vo kujna. Imame i nesto zaednicko kupeno, ili od nego, ama on ne se skratuval pa posle od negovite raboti sto ke gi kupi. Skromna sum, ne baram mnogu, dovolno za garderoba na rabota po nesto i za doma da imam, nemam niedna sminka, manikir i pedikir sama si pravam, depilacija odam ama samo noze i intima, doma racete sama. Ne se farbam, ne vozam kola. Nesto sto mnogu me maci e toa sto i odnosite ni se premnogu retki, po dva pati vo mesecot a imame 28 godini. Oral samo prima, nikogas vo ovie 7 godini ne ni predlozil da dade, a so prethodni imal, od depilacija, do ne depilacija sum probala, nejke. Ama ne sme ni zborele, ednostavno ne sme zborele za on da dade oralen, samo ima nekolku pati spomnato deka daval. Sekogas svrsuvam ot posle odnosot, nikogas dodeka imame. Dali dva pati sme imale vtora partija posle prviot, vika deka nemozel, sme trebale da cekame saat vreme. Analen sme imale i imame koga i da posaka. Iako mnogu go sakam, dobro komunicirame koga e vo dobrite, navistina mozam da mu veryvam koga mi treba, kako i navistina bil tuka za mene vo najlosite periodi, ne sakam nitu razdelba nitu drug maz. No sum mnogu osamena, na momenti se cuvstvuvam mnogu staro, me tretira mnogu grubo i doma i nadvor i pred drugarite. Nekogas i se cuvstvuvam kako sluga. I cesto znae da gi prioritizira drugite i mislenjeto za niv. Pred drugarkite (zenski, zaednicki) se odnesuva celosno dzentmentski ama toa se 3 saati kafeto da se dopie. Mu imam i kazano, nekoj podarok siten, edno cveke (mi nema nikogas kupeno), nekoe cokolado koga imam ciklus (jas rabotam turbo i po doma koga imam, ne mi pomaga ni togas a mnogu znae da mi se losi), da me iznese na kafe ednas vo nedelata, malku pocesto odnos, i ke mi e podobro, barem nema tolku da se cuvstvuvam otfrleno. Dajte mi sovet ako imate, ne za da se raspravam tuku kako da postapam. P.S. i muavetot za ovie raboti tesko ni odi, znae da se voznemiri i samo da me navreduva i da si legne da spie
Тажно делува напишаново, меѓутоа и ти, како и 80% од тие што прашуваат, не сакаат ништо да сменат самите, туку проблемот магично, сам да се реши. Уште еднаш прочитај го твојот пост но ЗАМИСЛИ, стварно замисли... дека ЈАС го напишав. Што ќе ми советуваше?