Јас мислам дека најубаво е да се зборува со психолог, семеен. Ама да сакаат двајцата. Им се смееме ние на луѓе што идат по психолози, психијатри, ама мислам многу ќе помогни разговор. Секако, ако сакаат двете страни.
Јас закажав се направив ама не сакаше маж ми да отиде... Не ни требало за што ќе давал пари. Сеуште сме релативно млади двајцата ама чим сме оформиле семејство мора да сме созреани и да си го гледаме само нашето семејство. Родителите роднините тука треба да сме им за помош ама не по цена на уништување на нашето семејство. Не може некој да си игра со нас како марионетки ..
Neznam I dali e problem. Mnogu sum razocarana od negovite. No vo isto vreme nz kako da postapam. Vo eden moment si velam roditeli se semejstvo od druga strana nema smisla. Sto mislite za davanje pari sekoj vtor vikend koga I da odime na vikend kaj niv. Dali 50, dali 100e...pa mu se javuvaat da im prati po banka. Ajde da sfatam ednas mesecno, primer dodeka zemis penzija da sfatam no vaka... I ne samo toa, obvrzani sme da odime preku vikend zasto odman se razocarani, se nesto se tazni, sami bile, ova ona.... Kaj site e vaka li, normalno li e ova...jas li preteruvam. Nz ete mozebi navistina preteruvam. Drugo, brat mu veke edna godina e stranstvo. Zaradi negoviot los raspored na parite doaga do 0 pri sto se javuva na mm da mu prati. Ova se slucilo nekolku pati. Gledam deka mm se nervira no veli fanilija e so da pravam. Jas go tesam deka e dobro sto znae da se grizi no veke ova stana tolku zacesteno. Lugeto ednostavno neznaat da si napravat nekoj raspored. Nitu setaat nitu nekade odat. Edinstven trosok se hrana I smetki i mnogu cigari. Dodeka drugiot sin ne go zamaraat za nisto... Cel tovar e na mm, dosega bese retko I ne se zamarav. No ova stanuva zacesteno I ke pocne naskoro da mi smeta bas zaradi toa sto ke dadam otkaz so pricina da se grizam za bebeto. No vaka nz kako ke e. Kako da izreagiram a da ne go povredam soprugot?
Само отворен муабет баш како што напиша и овде. Сигурно и самиот е свесен и знае дека не е во ред ама за да немате кавги во семејството мора да прекине или намали. Не можам да замислам какви родители се тие што чекаат од децата или пак без срам бараат, не размислувајќи дека тоа ќе направи контра ефект. Разбирам помош за арно за лошо ама вака штом се пензионери мора да си водат сметка самите.
Koga I da otvorime tema za toa mm mi vika so da pravam pak ostanale bez pari nema so da ispazaruvaat. I jas nemam srce a nitu znam kako poinaku. A posledniot pat majka mu kupuvase dolna obleka na brat mu za vo stranstvo od parite sto mm gi ostavi. Toa najmnogu me izritira. Sram mi e sto go kazuvam I pisuvam ova. Se custvuvam glupavo. No preterizam. Mm saka da im sredi da doplati za penzija, za I svekorot da zima zasto mu fali nekolku godini. Lele Koa se pobuni ona ne se molela, ne zavisela od nikoj a zavisi. Nejkela da odi po fondovi I da se moli..... I
Neka I'm sredi so penzii Ako moze I da prestane da dava Kaj go imalo krava od tele da cica. Ti ke zboruvas otvoreno,deka od deteto zema I dava.I ti ke si baras za sebe za dete.Zaglavi go vo kredit za Stan,za vikendica,kola,da vidis dali ke ima da dava,ke si kaze. Roditelite se zaboravat,I Ako edno dete e Dobro mislat ima mnogu I treba da I'm dava. Otvoreno muabet so mazot,nema sto da go povredis za vasheto semejstvo se raboti.
Вака факт е дека со една пензија не се преживува денешницава... ама па и 50-100€ неделно ? Па ни јас со мало дете не трошам толку. Ние сме во заедница кај шо се финансираме ние свеки ако купи еднаш месечно млеко ,10 јајца толку. Ама ,,живи" пари не сме и дале за ништо. Така да јас би рекла да им ако веќе мора да се помагаат да им испазарите и однесете вие намирници а живи пари не давајте ако треба измислете дека не знам ви даваат купони од работа за пазарење па со нив им купувате и сл... Едит: и за ова со пензијата нема шо да прашува мт ,ќе оди ќе среди ако може ако се буни пак нека рече сигурен извор ви е тоа јас не се знае може ќе останам без работа ,ќе се преселам панзијата сигурна е шо и да се деси.
И ние сме во заедница со свекрвата.Уште првата ден ни кажа на мене и мм дека нејзината пензија ни ја дава на нас и ние да раководиме со парите,картичката е кај мм бидејки таа не излегува да пазарува има здравствени проблеми и ние со мм одиме си пазаруваме се што треба...од нејзината пензија пазариме за дома и и оставаме и на неа да си има ,мм со неговата плата плаќа сметки а другото си е за нас а мојата плата некогаш се троши некогаш не.. зависи од месечните трошкови,најчесто се троши за ќерка ми А тоа по 100 евра неделно не ми е јасно. Јас не трошам по 100 евра неделно и тоа со дете малелчко сум... мислам дека се некои фолови .Веќе тој си има фамилија, нека помага ама се знае граница...Само со разговор,без кавги .
Nie ne sme zaednica. Jas soprugot I bebeto ziveeme vo drug grad oddalecen 30km. Ne e sekoja nedela. Preku nedela. Togas odime na vikend kaj niv I mm ostava. Znam deka ne stigaat penziite. Jas I soprugot sega imame dobri primanja. No nasite raboti se private I ne se sigurni. Jas sum na porodilno nz dali ke prodolzam zasto planirame da se selime. Poentata mi e koga veke ocekuvas od edniot sin, treba podednakvo da ocekuvas I od drugiot sin. Ama znaete so tie so se gledame ednas godisno tie se najdobri. Veke ni stana obvrska toa da ideme preku vikend za da gi zanimavame zasto I'm e dosadno. Realno ke ja pofalam sveki pravi mnogu dobri jadenja no ne e fer sto se ocekuva samo od maz mi. Nemozeme nie da pazaruvame zasto ne ziveeme zaedno nema smisla. Ne stigaat parite zasto se se pazaruva. Od ovosje do zelencuk, do poveke vidovi sirenja. Cigari dve kutii na den pusi. Vo glavno zenata pazaruva se od zdrava hrana. Sekakvi zitarici semki, masla itn. I sekako ova go pisuvam tuka no na maz mi nemam srce. Znam deka ke mu go skrsam srceto deka mu se roditeli, sekoj go saka najdobroto. No tie samote treba da Imaat oset. Ne samo tie, tuku I brat mu koj nekolku pati veke ceka na maz mi. A vozrasen covek e, no nema familija pa ne stedi. Mnogu retko toj praka doma. Kako I da e, ke bidam strpliva....momentalno nemam drug izbor. Se nadevam brat mu ke se vrazumi pa ke praka I toj pa nema se da e na mm.
Ne sme zaednica, patem sveki e super si pazaruva sama. Toa I e edinstveno izlaganje od doma. Ubavo I e da pazaruva. Najmnogu me iznervira sto so parite so I gi dade mm taa otide da kupuva dolna obleka I se drugo sto mu treba na drugiot sin zasto nemal vreme tamu da si kupi. E toa me irzritira. Nz I jas kade odaat parite. Ne se obiduvaat da zastedat vo sekojdnevnite potrebi pa taka plakaat golemi elektricni smetki. Nz kako ke e ponatamu, no zal mi e za mm. Sekako ne mu Bara daj mi sine pari. Tuku taka trebase da ni stignat parite no eve ne stignaa, ke preziveeme nekako. I sekako mm ke ostavi bez zbor. I sto mozam jas. Nisto. Glupo e, bezveza dodeka go pisuvam ova. Se nadevam ke imame pari da im ostava. Nz kako bi nasla drugo resenie. Zasto ke ispadnam losa vo ocite na maz mi a nejkam.
Најдобро да се договорите со братот дека парите за сметките ќе се делат. Дали наследството е поделено или вие догледаувате? Ако догледаувате во ред е на ваш трошок да оди. Нека му доплати за пензија е добар совет ќе бидат обезбедени за цел живот. Мора со сопругот да се договорите сепак тие пари шо ги давате можете да си ги зачувате за детето, се може да се случи работата не е сигурна. Ако не сакаат за со пензијата да соработуваат нека го бараат другово дете.
Ај сега барам совет. Моја свеќи ми кажа дека во младоста абортирала. Сакаше намерно да ми каже (во смисла доста ви се деца, се друго е абортус онака злобно) Ја стопирав со повишен тон што ми е гајле мене како вие сте живееле јас си имам маж деца и како ќе го живееме животот ич да не те интересира. Јас на излегување од соба а она не му кажувај на Петко(син и). Возејки се во кола јас му подкажав дека ми кажала нешто лично и дека ми рекла да не му кажувам. Ама мислам таква работа можеби може да го повреди или слично. Не ме препрашува. Два вечери сонувам сонови со недоверба како го лажам. Буквално ми смета, а и во шок сум. Се сложувам дека децата не треба да знаат се. Ама уште оваква глупост дека ќе ми се деси не очекував. Што би правеле вие. Како да се одлучам, не сакам да му кажувам вакви глупости. Сепак се прашувам треба ли.
Чисто сумњам дека од злоба некоја ќе ти каже дека абортирала, па уште и во доверба... Можеби тонот бил таков, или па на лоша нога сте, па така си сватила. Али ок, ти си знаеш најдобро. Нејсе, нема ти што да му кажуваш на маж ти за такви работи, не е твое. Не утепала човек, да ми простиш... Глеј си твоето семејство, и твоите проблеми.
Благодарам. Ќе прифатам. И бидејки не прашува мм. Нема што да кажувам. Лоша тема ама нувно нека си е. На многу лоша нога сме. Баш затоа и се прашувам што е со женава тукушто родив. Мора ли толку злобна да е.
Абортирала као намерно ? Можеби па само спомени и се вратиле. Ама зошо па тебе да ти кажува... Луда работа
Не сакала дечишта да чува. За да не чувам и јас. А зошто на мене кога никаков муабет немам, ни службено.
Само мт и е ? А шо демек жал и е да не чуваш деца ? Извини што те распрашувам ,сакам да и ја сфатам поентата на муабетов..
Не две деца се, и јас имам две деца. Золвата три. Извадок од турска серија да не е? Можеби и фирнало да излаже нешто, да ме смота. Не знам која и е поентата сама на глас да си разговара.