Почни и ти така со него пред пријатели, хехехех и мојов маж, две секунди и готов е, јас уште не сум се ни соблекла, хахахахаха. И после речи му е шега де. што се лутиш. И заебавај го цело време, да види колку е забавно така кога некој се шегува. Само што веројатно ептен ќе се налути, зашто знаеме дека не е забавно, знае и он, па може да видиш и друга страна од него. И да, не е добар татко. Ти не заслужуваш така да го тераш животот. Децата ќе пораснат и нема да ти речат фала што си останала, туку ќе ти речат ние не баравме од тебе да останеш. Јас не познавам дете кое рекло супер што бевте заедно, туку викаат требаше да се разведете одамна, сите ќе бевме помирни. Еден емоционално стабилен родител да имаат е подобро, отколку двајца кои не се поднесуваат.
Затоа што ниту едно од тие деца не го искусило разделувањето од родител. Поточно, не знаат како би им било да живеат со еден родител. Можеби ќе продолжат родителите да се гледаат со други, можеби децата тие други никогаш нема да ги прифатат. Разводот ги менува луѓето, некои на подобро, некои на полошо. Воопшто, не е таа реченица релевантна за тоа како би било. Јас пак, не лично, туку блиско искуство имам со разделени родители. Животот хорор им го направија на децата. Можеби пак, ако биле возрасни и седнеле да разговараат, ги надминеле препреките, децата би имале уште поубав живот. Па кога ќе биле малку посамостојни и позрели да се разделат. Никако не си. Но, разводот никогаш и не треба да се гледа како лесно решение. Туку кога веќе сте се нафатиле да стапите во брак, пробајте да го зачувате. Конкретно за ситуацијава, тој збор е доста тежок, но да спакуваш цел живот поради тој збор, не знам, јас не би го направила тоа. Но, би му дала шанса да се оправи. Ако и тоа не вроди со плод и продолжи да ме понижува, тогаш ќе се размислам што ќе правам.
@nana7 Единственото најздраво решение е да се разделиш. Останувањето е само пролонгирање на мачењето и лажна надеж. И не, лош сопруг како него не може да биде добар татко @ArabellaStarfall "Да спакуваш цел живот поради тој збор" - каков е тој живот, па и цел?
Повеќето деца психолошки имаат страв /несигурност од развод на родители. Едноставно им се руши нивниот познат терен и несигурноста ги прави вознемирени. Лош брак е секогаш погаден и за децата и за родителите од добар развод. Децата ке пораснат и она што им било страшно, ќе знаат дека е секојдневие низ светот. А карање тепање, вреѓање и едноставно нељубов дома не е безопасно оти со години психата им ја руши. Јас за себе и за свое дете можам да кажам што би одбрала, за други не би советувала, макар и за нивните деца да се работи. Сигурно не ми е гајле повеќе од мајката на тоа дете за психата негова. А дека има стоки и мажи и жени, и тешко им на децата, тоа 100%
Врз база на мал пост не можеш ни ти да знаеш каков е нејзиниот маж. Туку дека рекол дека е курва. Јас не го намалувам значењето на зборот. Ужасен е. Но, не се дечко и девојка, туку имаат години брак и деца. Тој треба да се извини, најмалку и ако сака и тој бракот да му опстои да не се осмели повторно да ја навреди. Никогаш не ти се случило во афект да навредиш некој? Дали тоа значи дека треба да те отпишат од живите? Можеби грешам, можеби маж и сепак не е добар маж. Сама нека си размисли.
Очигледно не е само до еден збор ако прочитс меѓу редови. Плус рече дека ја понижувал и гаслајтинг има.
@ArabellaStarfall Како е кажано во афект кога седеле пред пријатели и потоа се вадел дека е шала? И да било во афект, не го оправдува ни минимизира ни 1%. А па тоа што не се дечко и девојка, туку во брак и деца, ја прави ситуацијата дополнително сериозна, а не - ништо страшно. Особено што не е само во прашање еден лош збор, туку постојано омаловажување и понижување. Што е голема разлика меѓу кажано во афект, проследено со инстантно извинувње и променето однесување. Мислам, дури и друг маж согледал колку неговото однесување е лошо и развод-worthy
Биди јасна и цврста на ставот, постави граници дај му некакви последици после секоја навреда, ама без отстапувања![/QUOTE] Ова е најразумниот совет.
Vi blagodaram na site, za sovetite i perspektivite. Ke razgovaram povtorno (ova ne e prv pat i ocigledno i ovoj pat nema da ima rezultati - se e vremenski, i posle nekoj period pak zavrsuvame na istoto), obicno veli deka e brz na usta, no jas nemam poveke sila i zelba da bidam del od ova
Не разбрав добро, дали пред друштво ти рече и потоа рекол дека се шали? Како те навредува пред друштво, што ти вели?
Ама, искусиле како е да се живее со родители во лош брак. Искусиле да слушаш нон стоп расправии. Да живееш во тензија. Па, зборат од искуство.
Само што според нејзиното, децата не се ни свесни дека им е лош бракот. Зошто би сакале да се разведат?!
Како мислиш дека не се свесни кога едното ѝ рекло мама не сакам да се разделите со тато? Како мислиш дека децата не чувствуваат кога женава сама вика дека не сака повеќе да биде во тој брак? Све гледаат, слушаат и чувствуваат децата, она е и сама свесна за тоа. Гледаат децата кога си тажен, како што се изјасни членката дека е. Ама, такви сме ние жените. Секогаш мислиме, премеруваме сто пати, ќе нѐ нарече курва, после иде гаслајтинг на најјако, пак најголемиот дел ќе остане. Зашто, па, не кренал рака. Нема добра причина да се замине. Ќе премери и членката за нејзе што е најдобро и, на крајот, со која одлука може да живее.
Во суштина, ова е core проблемот во многу ситуации. Не дека треба за минимален проблем да се посегнува при развод. Туку и кога е нешто сериозно, се убедуваме дека е минимално и ништо Седи и оправај нешто до бескрај за кое не си ни виновен, во превод трпи
И мене ми е чудна изјавата. Не се караат и вреѓаат пред децата, ама и рекло детето не сакам да се разделите. Затоа и велам децата и не се свесни дека двајцата имаат проблеми, освен ако некој не кажал пред децата дека имаат проблеми. Без разлика. Почитта во брак е далеку побитна од љубовта. Затоа што џабе го имаш второто ако го немаш првото.
Bevme sami, pocna da me prasuva zasto ne sakam da imame odnosi, toj sakal sekoj den i mu rekov nemam zelba momentalno, ne sum raspolozena i pocna da vika, da me navreduva, jas molcev i go gledav, i naednas pocna da vika “kurvo edna, tebe trebalo da te siluvaat pet deca da rodis, a ne nekoj da se odnesuva dobro so tebe, se pravam za tebe, no ti ne zasluzuvas” - ako me prasate sto e pozadinata na ovaa reakcija - veruvajte ni sama ne znam, ednostavno cesto vika, izbuvnuva, cesto veli deka sum vinovna za se, deka ne razbiram nisto, zatoa nema da razgovara so mene (a vsusnost, i na rabota i doma se trudam da sum uspesna i majka i sopruga i pak ne e dobro. Na rabota sum na povisoka pozicija od nego i ponekogas pomisluvam dali mozebi toa e pricinata za se ) Pred prijateli, na primer: - trebase da patuvame nekade i rece “ke ja frlam na ajkulite haha”; - celo drustvo bevme na vecera i veli “od site ovde samo ovaa vo beloto (edna ubava zena, so partner, veceraa na sosedna masa) bi ja pokanil da tancuva so mene” i se smeese, drugite mazi se nasmejaa, no nekako slabo, a mene so toa me unisti, strasno ponizuvanje, kako da se smeam na toa? I posle mi vika “pa toa bese sega, nikogas ne razbiras od zaebancii”. Koga se vrativme doma mu kazav deka nekolku od zenite me prasale kako go trpam ova.. A toj na toa odgovara - “zatoa sto se ljubomorni (?!) oni nemaat takov sloboden odnos so nivnite mazi” (si mislam - kakov sloboden odnos - vo forma na ponizuvanje?) - vicevi na smetka na zenite, od tipot “za da imas svalerka u denesno vreme, zena ti treba da raboti 2 raboti)” - drug pat bevme izlezeni 3 para, i drugite bea gusnati, a nie - toj na edna, jas na druga strana; dojde i glasno veli dojdi da te gusnam, vidi gi ovie site se gusnale - mu vikam pa oni se vljubeni, zatoa. I toj mi veli “e nie sto sme”, rekov “ paa nie….” I toj zavrsi so “fuck buddies”, a negoviot najdobar prijatel veli “kako taka, imate 2 deca”; inaku, ovoj prijatel e covekot, koj mu rekol deka ne moze da razbere kako taka se odnesuvame, i deka koga toj bi se odnesuval taka so negovata sopruga, taa vednas bi go napustila.
Искрено сега по ова што го прочитав би ти рекол, како го трпиш. Ова не е понижување, ова е обезличување. Пакувај куферите, разведи се и подалеку од него. А за децата, најди си добар адвокат и со ова што ти го правел до сега, може и да го добиеш.
Боже Господе, ма вие не сте нормални. Како сте дотуркале до 2 деца со ваков однос? Ова не е воопшто здраво, ниту за вас ниту за децата.
Ај сега препрочитај се што се си поминала и ќе го имаш заклучокот како треба да постапиш. Размисли утре вака да и се дешава на ќерка ти што би и кажала.