Еве кај нас имало и други ситуации, али небитно е тоа. Знае мм дека нема да помагам. На страна што и мм за нив има направено многууу многуу, они на прво место го ставаат девер ми и неговите деца. Дека не се сега тука на подолго. Леле лелее сами сме. Викам тука сме ние, не сте сами. Не не сами сме. Не се тука х и х. Толку беше. Не ме сметаш за човек, жена на син ти, не те сметам ни јас. Чуваше дете неколку дена по 3 саати и само слушав жалење, како не средила ништо по дома и ручек, ја чувала ќерка ми. Ќе прерипам преку нив, нема да им помогнам.
Те разбирам скрос. Не ни имаш обврска да помагаш. Нивните деца (во случајот синовите) се тие кои треба да помогнат кога ќе им треба помош. Но, како да помогне синот, кога тие не му се нашле кога требало. Едноставно не можам да разберам да не сакаш на сопственото дете да му помогнеш.
За ваш мир помири се со тоа, игнорирај го и не го спомнувај веќе. Штом детето си оди во градинка, твоите се наоѓаат за не дај боже ситуации, што се замараш со тој човек? Сигурно и на маж ти не му е сеедно, си трпи во себе и уште ти кога ќе ја начнеш темата не знае како да се справи со емоции, се нема помирено и полесно му е врз тебе да се истури. Не го поддржувам, викање пред малото не смее да си дозволи. Батали го и продолжи со животот.
Децата не се должни да ги чуваат родителите во старост исто како што и родителите не се должни да ги чуваат децата на нивните деца, ако го прават истово го прават од љубов и од што така сакаат.. Родител има должност да си го чува детето додека не стане полнолетно и да му биде евентуално финансиска помош додека студира/застане на свои нозе Детето не бира да се роди ти бираш и имаш должност да го чуваш, ама тоа дете нема никаква должност со тебе.. Исто ако ти планираш да имаш деца, ти си должен да си ги чуваш не твоите родители..
Да, татко ми и мајками се би дале за мене. Затоа и тоа го очекувам било кој во семејтвото. Каде прочита дека некој сакам да ми го израсне детето? Растење на дете е еднакво со еден повик како сте? Да не треба нешто? Среќен роденден на малото? Проодело, лесни чекорчиња? Искрено не сакам да давам толку фокус на овој човек, на форумов изгледа ко ја само на него да мислам а не да сум паднала еднаш на муабет и излегла кавга од тоа. п.с. Не израснал он деца. Израснале бабата и дедото, сопругот до ден денес кон дедо му се однесува како да му е татко.
Зошто со маж ти се караш? Само полошо си правиш, не помага- нека не помага, гледај ти со маж ти да си ги средиш проблемите, за свекорот ич не треба да се замараш, а најмалце караш со маж ти.
Твоите татко и мајка ако сакаат да помогнат имаат желба, зошто кога треба да се поучува детето нив не ги замолите? И пак ќе кажам сопругот твој не е виновен за тоа како неговиот татко се однесува, ако тој кон тебе се однесува како што треба.. Има родители децата си ги оставаат од бебиња во домови што треба тие деца да прават кога ќе се омажат/оженат и имаат свои деца, да ги бараат родителите и молат за љубов и да им ги чуваат децата? Ако таткото на сопругот твој бил лош татко кон него и не можел своето дете да го чува како очекуваш твоето да го чува?
@Sss26 Сите сте свесни каков е, твојот сопруг најмногу. Човекот практично никогаш немал татковска фигура. И тогаш што е поентатата на ова: Како ова помага? Мислам што е целта тука? Твојот сопруг не може да го промени тоа. Свекорот уште помалку ќе се промени. Па затоа не разбирам што сакаш да постигнеш што ќе му ја притискаш таа рана при караници?
Во ред е да споделиш ако нешто те мачи и да побараш совет, ама изгледа прво како да имаш потреба да преувеличуваш, па да спушташ топка. И после форумот е крив, или не сме те разбрале добро, а уствари ти си пишуваш одредени работи за после да кажеш дека не е така.
На маж ти , само сол на рана му ставаш. Ако ти е битен, потруди се да не го спомнуваш небитниот. Го имаш детето, маж ти и твоите што се тука зад тебе и помош. Не ти треба повеќе.
Нема должност да-законска.За што е тогаш семејството?За што се создава ако не си помагаме едни со други.Која е понтата на зборот семејство ако не се тука кога најмногу ти требаат.Тогаш сите да бидеме сами кога никој нема никава должност кон никого
Значи да не пише некој тука во темава, одма се сипувате и осудувате, повеќето од вас, не сите. Толку ли е тешко некогаш да заобиколите пост? Немате разбирање и емпатија. И не, не се совети вашите коментари, туку осуди, прекори и докажување дека сте подобри и попаметни.
Така е. Проблем си направивте за свекорот толку голем, а јас уште вчера средивме дома а коментариве ми се гадни искрено. Само се прашувам што значи зборот семејство за вас ако никој за никого не треба да е тука. И не, не зборувам само за помош. Зборувам за љубов. Стварно ми е жал ако е така..
Никој не е должен на никого. Но, ти не би им помогнал на твоите кога би биле болни и изнемоштени? Какви се овие себичлаци. Мислам океј ако тоа ти е планот, но да гледам мајка, татко да се мачат и јас да свртам глава, практично израснале психопат. Буквално, само таков може да се огради од болка на ближниот. Не се должни да гледаат внуче, па добро на улица ме најдоа, детево мое небитно. Не се работи за должност, туку љубов према најблиските. Должноста како што ја нарекуваш е само замаскирана форма на себичност.