Za pozdrav e toa sto se svekorot i svekrvata na tvoja strana i ceni go toa.Posveti si se na sebe i na maloto...stavi go mt.na ignor eden period pa mozebi ke se vrazumi i stani svesen deka propusta mnogu ubavi momenti.
Taka i planiram od sega natamu, se umoriv veke da davam se od sebe. Bev denes kaj moite tamu rucav i zborev odokolu so brat mi, ne direktno zosto ne sum tolku bliska so nego da spodeluvam tolku licni informacii za brakot. Brat mi vika deka idninata ne ja gledal tuka vo ovaa pustelija, sakal vo stranstvo zosto ima ubava profesija (kelner e) tamu sakal da raboti pa ponatamu i da zivee. Vika za tuka ne mu se investiralo nisto. A i nema spomenato nikogas nisto za zenenje, majka mi kako i obicno si pravi filmovi. I da se razvedam ne e bas do tolku deka nema mesto. So svekorot i svekrvata ne sum zborela nisto otvoreno, tie primerija deka nesto ne e vo red a ocigledno i toj im kazal nesto samo ne znam konkretno sto. I tie se luti i besni, zosto mu dadoa se. Greota e, cel sprat ni go opremija zbor nemaat receno za nisto. I za deteto pomagaat barem ednas nedelno ke se kacat so paket mleko ili kese ovosje. Kako ergen kola mu imaat kupeno, svekorot eden kup pari ima dadeno za da go raboti ova sto go raboti sega. I koga rece deka sum bremena ke se zeni i togas nisto ne rekoa, za nekolku meseci napravivme svadba I normalno deka lugeto nema da go poddrzat koga se realni bez razlika sto im e sin. Sepak jas ne sakam da se opustam i da zboruvam bilo sto so niv zosto kakov i da e toj im e sin. Se cudam i ne mozam da se nacudam sto mu stana, bi se zakolnala na pocetok ne bese vakov. Sega se ponasa kako od mars da e padnat kako da nema dete, kako da nema familija. Ama cim toj me ignorira ke go ignoriram i jas. Cim drustvoto i dremenje po kafici mu e pobitno, neka go gotvat i perat tamu. Jas nikogas ne sum mu zabranila da ima drustvo, nitu da izleze. Ama otkako se zemavme smetam deka prioritetite vo zivotot se menuvaat. I jas koga bev devojka sedev so saati po kafici, restorani, parkovi. Sega sum majka, sopruga deteto mi e na prvo mesto pa se ostanato. Barem troska da davase i toj od toa sto go davam jas.
Продолжи и понатаму да го игнорираш секое негово парче за перење, а готви само за тебе и малото (не знам колкаво е извини, и дали сте на доење или јаде). Вашиот дом не е хотел и е еднакво дом на сите. Магично ќе се сети како се уклучува машина. А можеби магично ќе научи и како се уклучува шпорет. Ако ти рекол дека не те сака, понашај се и ти во согласност со тоа и никoгаш, ама никогаш не го моли за ништо. Дотерај се, шетај си со малото, одржувај добри односи со свекор и свекрва, и размислувај за гарсоњера или соба под кирија. Ова детиште не е спремно за брак, а ти во никој случај не треба да го чекаш додека се "издува" и додека му здосади ергенскиот живот, па да се врати. Вредиш многу повеќе од тоа, и единствен начин да му покажеш што губи, е да се сакаш и почитуваш себе максимално. Со среќа!
@Atanasova96 многу ми се допаѓа како размислуваш и кои чекори ги правиш, многу зрело и разумно. Сопругот дефинитивно не е зрел за брак, може ќе му дојде памет, може не, тоа не можеш сега да знаеш, но очигледно ја имаш подршката од неговите, тоа е многу битно. Што и да се случи понатаму, сигурна сум дека ќе ти помагаат на тебе и на детето, ако биде потребно. Би те советувала да се обидеш да не се нервираш премногу, еве сега е јасно дека не е дека немаш место кај твоите, родителите негови се разумни, не го оправдуваат и не му бараат оправданија за однесувањето, така да не си сама во целата ситуација, имаш поддршка. Понатаму, од некоја временска дистанца, ќе сфатиш дека навистина секое лошо е за некое добро, од секое лошо искуство извлекуваме некоја битна поука и некогаш се што се случува е во наша корист, колку и да не ни изгледа така во дадениот момент. Еве, ако твојот сопруг не се вразуми и не ја прифати одговорноста како сопруг и татко, па поради тоа се разделите, верувај дека ќе ти направи огромна услуга што навремено си покажува каков е, додека си млада и се уште имаш многу време да си го средиш животот и без него. Од друга страна, ако се вразуми, тогаш ќе знаеш дека една голема криза е надмината, не би требало да се повтори и преку неа на некој начин би созреал. Во секој случај, најдоброто од таа врска и брак е детето и верувај дека за него никогаш нема да зажалиш или да се покаеш што го имаш ( нека е живо и здраво ). Ти посакувам се понатаму да се одвива онака како што е најдобро за тебе и детето, сигурна сум дека си доволно разумна и способна да се справиш со секоја ситуација.
Мене ме прави среќна што сеуште гледам како млади деца размислуваат вака убаво.. Јес да си мала ама си зрела можеби позрела и од некој кој што има 30 години.. Имаш некоја харизма а знам дека ти значат советите да се поткрепиш самата себе и да се издигнеш, секој човек сака подршка. Да, секое лошо е за добро тоа дефинитивно е така, сепак во цела несреќа што те стрефила на глава имаш среќа што родитрлитр негови разумно и трезвено размислуваат.. Да така држи се до нив оти заслужувааат направиле многу за тебе. Од друга страна остави го маж ти нека размислува, нека седи со другари, нека пие, нека игра игрици, нека оди неиспран на работа и слично. Штом тој после се проценил така како што проценил односно игра на картата денес сум вљубен во игрицава од комјутер а утре ми здосадува и ја исклучувам деактивирам нека го.. Нека си врви по патот искрено не ни заслужува да му збориш објаснуваш да го молиш после онаа изјава Ако се врати биди крута ама како што кажа членката погоре битно ќе е да преминете тежок период од вашиот брак, оти искрено бракот има и лоши страни и периоди со кој што се соочува не само добри.. ако успеете да надминете односно да ги надмине он неговите тинејџ глупости - добро ако не пак добро Верувам со овој памет ќе се избориш и самата. Држи се
Секој родител знае какво му е детето, особено мајката... Му ги знае сите позитивни страни, но и сите недостатоци. Ретки се оние кои се реални и знаат да искритикуваат сопствено дете кога претерало. Обично нели другите се виновни секогаш, сопственото е "најдобро ". Секоја чест за свекрвата и свекорот што и сигурно знаат што израснале, дека како тебе жена синчето ќе сонува. Мислам дека треба да искористиш тоа што се на твоја страна барем некој месец па потоа ако синчето сеуште не се "опорави" тоа е... Секој на своја страна. Со среќа
Svekorot i svekrvata se zlato, ne mozam da kazam deka gi sakam kako svoi roditeli ama sepak gi pocituvam mnogu, duri i premnogu zosto navistina mnogu napravija za nas. Sekogas bile fer, korektni, otvoreni nemalo licemerenje, dvolicnost megu nas. Iako majka mi na pocetok me potprasuvase kako svekrvata ti pomaga li, a go banja li deteto ednas i rekov ti sto ne dojde da go banjas mi vika pa na rabota sum vikam epa i taa ide na rabota i tolku bese. Taa si iscuvala dve deca, moeto sakam jas da si go cuvam i milo mi e sto ne mi se mesa. Mlada sum seuste ucam nekoi raboti ama za moe dete jas znam sto e najdobro. Site se radosni, go sakaat sin mi mu ugoduvaat zosto prvo vnuce e i od dvete strani, na srekata im nema kraj. Svekorot pokonkretno mu dozvoluva na maliot se i sesto, uste na glava mu se nema kaceno. Inaku sin mi go nosi imeto na svekor mi, toa bese zelba na maz mi sto ja ispocituvav. Maliot koga e dolu so nego i svekrvata znaci na glupostite im nema kraj treska vrati, otvara fioki, vadi se i sesto, rastura bukvalno haos pravi. I na pocetok se nervirav malku zosto ne sakav taka da mu dozvoluvaat da faka sekade, ne daj Boze nekoja belja ama podocna koga vidov pa maliot isto se odnesuva i kaj moite koga e. Majka mi vo kujna, tatko mi dreme, brat mi so telefon vo race a deteto ke izvadi se sto imaat od vitrinata. Koga go nosat vo prodavnica se sto ke fati se kupuva, eden kup gluposti bezpotrebno. Svekorot go znae maz mi kakov e. Od edna strana e okej, nema losa dusa, miren e povlecen,fer i se toa ama od druga strana ima nekoi svoi momenti koga e drzok i znae da bide mnogu tezok, neblagodaren i nezadovolen. Jas licno smetam deka toa e taka zosto za nisto vo zivotot se nema pomaceno se mu e dadeno ko na tacna. Mozebi i odnosite megu nas ke se sredat. Veke ne go prasuvam bukvalno za nisto. Porano go prasuvav za se kako malo dete ama sega veke ne. I pocesto razgovarame, mi se smee, me stipka za obrazcinjata. Vcera go zadolziv da go iznese deteto eden saat nadvor za da rascistam po doma toj otisol vegi da cupa i deteto go odnel tamu ne znam so koj pamet dali da se smeam ili da placam. Mi vika sme mozele hrana nekogas i da naracame, ne moralo postojano da gotvam. E dobro utro sega li mu tekne. MI vika od ponedelnik cim poagas na rabota ako ima alista pusti jas ke gi naredam, vikam vazi. Mozebi i ke se opravime, koj znae.
Ima napredok devojce.. Samo ignoriraj go. Toa najvise gi boli. Sreduvaj se, deteto so tebe i setaj. Smeni taktika, bidi mudra. Pozdrav i so sreka.
Не му ставај до знаење во глава дека не можеш без него, дека си презаљубена дека се ќе направиш за него итн итн .. Биди ладна .. Врши си ги обврските ноиз дома по дете а него остави го нека прави што сака Игнорот и ладниот однос најммогу ќе допринесат за да свати дека греши плус неговите ми укажуваат.. нека размисли сам нека увиде нешто Не му се лути у стил да не му зборуваш.. ако те праша нешто одговори му се така културно И ќе видиш до каде ќе оди Стискам палци за тебе и за бебе од срце
Taman koga pomisliv deka se sredime, rabotite pak trgnaa nadolu. Vcera sedime i mu stignuva poraka na mesandzer i normalno ja otvora porakata i nekoja devojka mu pisala "ne znam haha" i samo toa go imase drugi poraki nemase. I mu vikam koj e ova i kako da se strese isplasi vika ne znam sigurno po greska i kako da imav nekoe predcustvo mu vikam vrati i da vidime sto e rabotata ili jas ke i pisam od kaj mene pa da vidime. I mu go zemav telefonot i i vrakam jas i pisav sto ne znaes i devojceto vraka epa toa sto me prasa. Pak i pisav kazi sto sum te prasal ne gi cuvam porakite. I praka screen kade sto toj i cestital rodenden, ja prasuval za kafe, koga moze da ja vidi i takvi raboti. Normalno i pisav deka sum jas zenata od X deka ne e toj i tolku bidna mu go vrativ telefonot. Si go zemav deteto i se simnav dolu kaj svekorot i svekrvata bez da im kazam sto e rabota. Po nekoe vreme gledam na mojot fejsbuk profil me dodala za prijatel istata devojka i i go izbrisav baranjeto. Mi pisala vo poraka demek toj i dosagal mi prakase sliki sto pisuvale nekoi rakvi raboti, koga i vlegov vo profil vidov vsusnost deka toa e dete, srednoskolka 2001 generacija. I i pisav da dade broj da se slusneme, izlegov i se javiv devojceto pocna da place, da me moli da ne pravam problemi, da ne razberele nejzinite ne znam sto i i vikam ne si ti nisto vinovna, jas sto imam so nego ke si resam. I mi objasni deka go videla vo kaficot kaj sto maz mi izleguva uste od ergen ko bese, deka taa mu pustila prijatelstvo ama ko bajagi ne znaela deka e zenet. Deka toj i pisuval, sto i po porakite se gledase i pisuval da go casti torta za rodendenot, za kafe da pijat i nekoi rakvi gluposti. Stvarno ostanav bez tekst, ne znaev veke sto da kazam normalno ne go napadnav devojceto taa ne e nisto vinovna mojot e za nikade. I koga se kaciv gore se kolnese vo deteto deka ne izleguval so nejze samo i pisuval, deka ne me lazel i izneruval nikogas normalno nemav sluh za negovite gluposti. Iskreno mnogu se razocarav uste sum kaj nego i ne znam veke sto da pravam, vo sto da veruvam vo sto ne. Sakav da zboruvam posle so negovite samo ne znam dali e vo red ova da go spodelam so niv, zosto na nekoj nacin e del od nasiot brak. Ili pak da zboruvam so moite i brat mi da se vratam nazad. Veke nemam nervi stvarno uste na 22 godini stanav mnogu napnata i nervozna i se toa od nego i negovite nezreli i nepromisleni raboti. Mu vikam neli razmisli deka ke dojde den koga ke razberam kako se glupiras po fb i molci celo vreme molci samo povtoruva deka ne me izneveril .Pa i da ne e neverstvo vo prasanje mu dolikuva li nemu da si pisuva da se udvara na tinejdjerki a doma ima dete. Bez tekst sum veke, samo znam deka ne mozam da izdrzam sakam da si zaminam sto podaleku od tuka.
Девојче, земи си детенцето и оди си кај мајка ти. Подобро сега отколку после 10 години. Разговарај отворено со брат ти, кажи му како стојат работите. Да те посоветувам да разговараш со маж ти нема зошто те читам од почеток и гледам дека нема ефект. Свекор ти и свекрва ти држи ги мислам дека ќе ти помогнат многу. Мое мислење искрено е дека човеков се оженил непромислено, не бил свесен што значи брак. Сега се свестил и сака да е слободен. Претпоставувам дека и тој нема повеќе од 22 години. Мислам и дека не те сака, само не знае што прави веќе па се губи во целата ситуација. Бегај и спаси се додека е време. Пиши што и како си направила и среќно.
Зошто да пише што и како направила? За ние да имаме closure? Девојчето е очигледно поразумно од глупиот и маж, само очигледно немала среќа кога се заљубила во него, "затрескала" подобро опишува. Прави што ќе правиш @Atanasova96 само чувај си ги нервите и здравјето. Маж ти е очигледно дете сеуште неизживеано. Џабе ќе му се лутиш.
Имаш ли другарка или роднини во друг град со кои си блиска за да им отидеш на гости, на викенд да речеме (зашто сигурно одиш на работа). Не мора таму ништо да им објаснуваш, најдобро е ништо да не знаат, едноставно да се релаксираш малку од сите глупости... Да направиш друг муабет, да смениш средина. Па после кога ќе се вратиш одлучи што ќе правиш и на кој начин. Излади си ја главата пред да те напнат сите со глупави прашања. И без разлика на глупавите прашања биди силна и држи до себе. Ако заработуваш доволно размисли и за под кирија, ако е тоа подобро за твојот мир и спокој. Твоето големо дете - сопругот игнорирај го максимално. Прави си муабет со неговите, седи си доле, шетај си со другарки... И така веќе сеедно е што ќе каже...
Razgovarav so moite i brat mi vika kako sakas ako sakas vrati se ama tatko mi ne saka ji da slusne. Nikakvo razbiranje i podrska od nivna strana. Tatko mi veli nikoj ne ti stavi noz na grlo da se mazis togas ti si go odbra. Celo vreme mi povtoruva edno isto "gladna li si bosa li si te tepa li te maltretira li ako ne sedi si tamu sto ke pravis tuka pa i so dete". Majka mi place se nervira i taa zosto vaka se ispadna. So maz mi ne sakam ni da razgovaram veke mu kazav nemame za sto. Jas go molev predhodno da razgovarame toj ne se interesirase a sega mene ne me interesira sto ima da kaze. Seedno mi e veke i da ne me izneveril i da me izneveril kako saka neka pravi toj go unisti ovoj brak. Sekogas go pocituvav go sakav mu bev dobra sopruga ama toj ne zasluzuva nisto. Me razocara maksimalno doma ima dete a trca po tinejdjerki i dogovara kafinja neka se srami od toa. Se ama vakvo nesto ne sum ocekuvala. Edinstvena opcija mi e ako ne popustat moite da si go baram careto pod kirija kako e tska e barem nema da go gledam i da se polnam nervozi od negovite detski i neizziveani postapki.
ај вака земи детето тури некое алиште и отиди кај твоите на нив кажи им дека ис дошла на некој ден да оладиш глава а него дома кажи му дека го напушташ и се вракаш назад да не те бара ни тебе ни детето тргни и види на што си или ке те пуште да си одиш и нема да ве побара или ек се свесте ке ве побара и ке бара да се смирите нема трето мораш да знаеш на што си
За жал татко ти е ист како и твојот сопруг, поважно му што ќе речат комшиите,роднините отколку дали си среќна или не. Навистина многу зрело размислуваш за своите години имисламдека и најдобра опција ќе ти биде да си заминеш под кирија , ако може свекорот и свекрвата да ти помогнат околу киријата. Ако не да се организираме тука да ти помогниме колку што можеме
Можеби не е лошо да направиш муабет со свекрва ти, од тебе да слушне се, и од претходно и од сега. Прашај ја за мислење, од претходниве постови мислам дека што и да се случи ќе имаш поддршка од неа.
Како бе у 21ви век уште има вакви родители? Срам да го е татко ти што така постапува. Зар само физичкото немалтретирање и материјалната сигурност е доволна да останеш во брак...аман од вакви родители. Не скам да сум во твоја кожа, гледам дека иако си млада многу си зрела и спремна за предизвици. Нема што да го спасуваш бракот, тој нема да се смени, уште е дете и незрел, баш прееска со свекрва ми го правевме муабетот, таа била 27, тој 20 кога се земале. Била бремена, не дека не се сакале ама тој бил дете, вика ги исчував сама, куќа изградив сама, фамилија подигнав сама додека тој се пијанчеше до сабајле со другари, не знаеше дека детето му прооди од толку неприсутен што беше. И денес немаат среќен брак, не дека им е лош ама сметам дека им е навика, се навикнала таа дека така е како што е. Не дозволувај и ти да си го уништиш животот и младоста во ваков брак. Твоите нема да те испадат, да не ти рече татко ти бегај надвор, нема ништо да рече, кажи им ако ви е битна мојта среќа ќе ме потрпите некоја недела додека не се снајдам сама, после ако се срамите уште не мора очи да ми видите ако не сакате. Свекорот и свекрвата не верувам дека нема да ти се најдат, ќе ти помогнат колку можат. Ти заштеди тоа време додека си кај твојте некој денар барем за 2 кирии за почеток и после ќе си бараш чаре сама. Со среќа и да си се снајдеш. Ова детиште маани го, што побрзо. тоа поарно.
Moite roditeli se takvi, konzervativni po malku. Sepak kako kerka spodeliv so niv sto mi se slucuva i normalno ocekuvav deka barem malku ke me razberat i podrzat ama nisto. Majka mi vika toj e maz mu lici i da skita i da izleguva ti gledaj si go domot, deteto, bidi domakinka eden den ke se pribere i toj i sl. Niv im e povazno sto ke kazat komsii demek ke me gledale tamu so deteto deka sedam ke me ozboruvale otkolku toa sto mene zivotot mi se raspaga. Gi procitav vasite soveti i resiv vaka. Utre koga ke se vratam od rabota ke spremam torbica za maliot i za mene so najosnovite raboti i ke zaminam kaj moite, ke im kazam deka idam 2-3 dena na posedok. Moze da se lutat, da galamat ama da me izbrkaat ne moze. Zborev do sega so svekorot i svekrvata i toa se isponerviraa, prvo ne sakav da kazam nisto konkretno ama i tie primerija. Prvo mislea deka me udril, otposle objasniv sto e rabota deka se dopisuva so tinejdjerki, deka celo vreme izleguva, ne se zamara za mene za deteto pak ic. Dete prooduva, kazuva po nekoj zbor pa toa e radost za toa ziveeme a toj poima nema ednostavno ne e prisuten nikogas koga treba. I tie se nerviraat vikaat sto i da odlucis nemoj samo da zabranis deteto da go gledame. Normalno ne bi zabranila nikoga za deteto nitu nemu nitu na negovite ama zosto vaka da bide. Svekrva mi vika vtoro dete ako sum rodela moze ke se resela situacijata. Im kazav ne mi paga na kraj pamet za drugo dete zosto prvoto e premalo i vo vakva situacija ne ni treba uste toa. Ne sakam da gi zamaram i niv ama morav da im kazam za da znaat zosto i kade ke odam. Mislam da zaminam kaj moite 3 - 4 dena pa da vidam kako ke se odviva situacijata.
Драга @Atanasova96 се гледа дека си доволно зрела за своите години. Колку што си ти зрела, толку маж ти е незрел. Некогаш зрелоста нема врска со годините. Некои луѓе животот ги тера пред време да созреат, а некои и на 50 изгледаат како тазе излезени од пубертет. Свекор ти и свекрва ти се разбрани и рационални луѓе. Штета е што немаш поддршка од твоите,посебно од татко ти. Јас сум само неколку години постара од тебе. Кога требаше да се преселам овде, во градот од каде што е маж ми и каде што живеам сега, моите ми кажаа една работа, мислам дека цел живот тие зборови ќе ги памтам: Секој посакува детето да му е најсреќно. Ако ти си среќна, ние уште посреќни ќе сме. Во спротивно, не плаши се. Ние сме овде за тебе, и за совет и за помош. Нашата врата секогаш ти е отворена. За ова од се срце сум им благодарна, затоа ги сакам до бескрај. Тие ми се огромна потпора во животот. Твоите сигурно се малку поконзервативни, сеуште се замараат со што ќе кажат комшиите, не знам дали живееш во мало место, ама со тек на време ќе го надминат тоа. Маж ти очигледно сака да се разведе. Дали не е излезен од пубертет, дали влегол во втор, дали сака да живее ергенски живот, дали го загушува бракот и обврските, дали не е заљубен во тебе или и тоа го кажува да те повреди, дали некој му ја полни главата, знае само тој. Крени глава и зацртај си цел. Гледај го детето и себеси. Тој сам не знае што сака, ќе се грижел за жена и деца. Мрсулко.