Или ќе не вратат на работа лудациве или пак не им текна на на؛ Се мораш да им нацрташ за да им текне, мизерија од институции и мизерија од дрзава сме
Brojot ne se namaluva uste se zgolemuva na novi slucaevi.... Navistina ne se normalni.... Zgolemen rizik neznam sto.. op ajde vie na rabota nisto ne vi e.. @Mila_Skopje natolku komentari od trudnici shto prashuvaat shto ke se slucuva so nas nikade nema odgovor , ne mi se veruva deka ne im teknuva, eve prasuva narodot ama isto kako prasanjeto na novinarkata se pravat deka ne slusaat
Да видам што ќе им прават на трудници по болницине и матичнине лекари што работат.. или по фабрики кога за 1 месец ќе имаме дупли бројки тешко нас само да издржиме
Јас работса во болница, ама не е само за нас толку ризично еве и тие што работат во маркети, сендвичари ресторани сите што рабптат во фирми со голем број врсботени и доагаат во контакт со разни луѓе секој ден .... што ќе прават со трудница која недајбоже се зарсзи со корона, бебе неспремно за надворешниот свет... Незнам еве нека ми објасни некој...
Да да болнициве и фабрикиве ги спомнувам како најкритични. Стварно не знам а нема ни каде да се обратиме ни побуниме .. и ја би да работам не ми е проблем ама фирмата брои над 100 вработени со заедничка кантина и канц со 15 луѓе..
И јас работам во болница и тоа во болница што сега е ковид и нит под разно планирам да се вратам؛ Со културата на нашиот народ кај нема ни маски да носи и ќе ти дишат во врат нема шанса
Јас мислам во саботата во парк само ја и мм носевме маски никој друг и јас не верувам дека ќе се пазат кај мене на раб... Кај другарка во канцеларија вика ни маски носат ни средства ништо. Што дека јас носам маска ако колегата не носи
Никој не дака да седи дома и да избегнува контакт со било кој колку може.... ама па да се ставам на ризик и себе и нероденото бебе не планирам , а незнам кој им е филмот...
Не знам јас размислувам од општ матичен да земам 7 дена боледување АКО ми даде за почеток после некој одмор.. понатака кој знае
@Milkiway Па нели не ни можевме да отвараме за време на овие два ипол месеци додека бевме вондредно? Јас треба да примам уште една прогестерон депо идната недела. Ми рече сестрата врз основа на тоа би отвориле боледување. Ама до кога?
Вие што ќе се пораѓате на државно ви кажаа ли нешто за тестирање? Јас прашав, во Штип ми рекоа дека најверојатно нема да ме тестираат. Пред некој ден кога бев на ЦТГ влезе сестра или акушерка не знам што беше, ме испраша кај сум патувала, контакти со заболени дали сум имала, некој од семејството дали патувал или имал контакти и сл прашања. Ми мереа температура и ме прашаа и за симптоми. Не знам еве јас си одговорив се, ама колку може да е релевантно вака? Само на збор ли веруваат?
Да точно..сигурно ќе ти даде дури си под терапија да седиш дома јас викам бар јуни да го истуркавме.. Јули август ќе биде потопло може помалце ќе се шири иако е недокажано
Јас 7ми исто и јас имам уште достА... Незнам штоќе се прави, битно хроничните од кои голем дел се над 50 г. Дома ќе седат...
Па тоа и јас се плашам. Докторката ме смируваше демек не биле во иста зграда заболените, ама ете доволно е една трудница да излаже или да не знае дека е носител па да настрадаат многумина. Изгледа нема да тестираат и тоа ќе биде тоа. Ќе ни остане да се надеваме само дека се ќе е во ред.
Да не ве плашам мешиња ова и пред некој ден ми излезе кога ги барав брошурите за заштита од ковид кај трудниците и сега ми текна пак да го побарам. Значи не е сеедно. Не се сите студии направени па ние да се олабавиме и да речеме епа ај помали се шансите да се заразиме ќе ризикуваме. https://pedijatar.mk/platsentata-na-trudnitsi-so-kovid-19-pokazhuva-abnormalnosti/