Бременост и породување во време на Корона

Discussion in 'Коронавирус' started by Филотеа, Mar 21, 2020.

1. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Не знам до каде планираш со сарказамов да стигнеш, ама јас во сериозна фирма работам. Ако има потреба од дома ќе работам и цела плата ќе земам. Нема да зависам од 14.500 државна помош.

Продолжете да си седите дома. Пари на дрво се берат.

SuperGirl24 likes this.
  2. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Сарказам? Дали си озбилна? Па ти си таа што цел ден тука држиш предавања за нас и испаѓа дека ние не сакаме да идеме на работа и чекаме државна помош?
    И јас работам во сериозна институција со сериозно работно место, работа со пациенти и се среќавам со каква не патологија. Многу добро знам дека пари на дрво не се берат, затоа што покрај себе издржувам цело мое семејство така да многу ми е познато. Не е проблемот дали сакаме или неќеме, проблемот е дали е ризично или не! Не работиме сите ист степен на ризична работа така да не генерализирај.
    А на крај веќе не ни планирам да се објаснувам со тебе, кој како мисли така.
    Пријатно

3. Ines24

Ines24 Истакнат член

Јас одам на работа веќе 3та недела.
    Работам во маркет.
    Можеби и уште ќе седев дома да не ми го собереја цел, значи цел одмор од годинава и плус за април враќав пари...
    Ми е мака и револтирана сум од тоа што вработените во администрација ги уживаат сите права, а ние приватниот сектор нека цркнеме...
    Не се жалам од работа иако сум по скоро 8ум саати на нозе (значи буквално на нозе) само сакам законот да е ист за сите.

Milkiway, kukla21 and Chuchanov like this.
  4. Novemberlily2020

Novemberlily2020 Истакнат член

Мислам дека сите недоразбирања доаѓаат од овде: од една страна бремените жени не се хронично болни, но исто така и не треба да се изложуваат на дополнителен ризик за инфекција. Никако ти со твојата работа не треба да продолжиш, контакт со болни, маска цел ден - никако во бременост. Но ако некој работи во канцеларија со истите 5-6 луѓе, без голем проток на други како во маркет или дуќан, не е ист ризикот. Затоа мислам дека не ги ставаат сите во ист кош, но се сложувам, мора да излезат со правила кога бремена жена е изложена на овој дополнителен ризик и мора да седи дома.

Milkiway, Snowflake92 and Mila_Skopje like this.
  5. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

До 31.05 сме безбедни колку што знам па после како ќе изјави Венко. Додуша јас сум на крај и да отворам породилно од 01.06 нема да губам многу.али би требало да излезе фер и да ги заштити сите бремени како што ги штити мајките со деца али нека направи фондот да исплаќа многу приватни не прифаќаат потврди.

Milkiway likes this.
  6. Keri

Keri Популарен член

Јас средина на јуни ќе влезам во деветти месец. Во мај месец од работа ме примораа да го пишам стариот одмор (10 дена ми имаа останато), потоа за кратко ни кажаат на тие што седиме поради меркиве дека и 10 дена од новиот одмор ќе ни искористат и тоа веднаш после тој стариот. А сакав да ги чувам баш за сега ако ги укинат мерките, идеално ќе си беше. Породилното не сакам да го земам толку рано, знам дека тие 15 до 30 дена ќе ми значат со бебе дома. Искрено се осеќам неспособно веќе за работа, стомакот ми е голем, ретко која вечер убаво спијам, наместо сега да се опуштам и да почнам да мислам на бебе и се' што следи, јас на работа ли да тргнувам после толку време седење дома. Ми нема логика, а толку се пазевме до сеа... Искрено се надевам дека нема да треба да почнеме од 1 јуни. (fingers)

Milkiway likes this.
  7. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

FB_IMG_1590596939998.jpg

Milkiway and Keri like this.
  8. Ines24

Ines24 Истакнат член

Му фали П.С. Важи само за администрација.

Срамота

Chuchanov likes this.
  9. Bella*

Bella* Популарен член

И пак не разбрав јас,тие што се на породилно или и ние трудниците?

10. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

11. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

И за бременост е

Kate Rina 93 likes this.
  12. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

За да се обезбеди заштита и грижа на децата, Владата на Република Северна Македонија донесе Уредба со законска сила за примена на Законот за работните односи за време на вонредна состојба (“Службен весник на Република Северна Македонија” бр. 90), во која со членот 4 е предвидено отсуството од работа на работничка поради бременост, раѓање и/или посвојување, да продолжи да тече, а со тоа и надоместокот на плата да продолжи да се исплаќа сè до истекот на траењето на времените мерки.
    Наведеното отсуство може да се користи сè додека траат времените мерки и истото не е поврзано со вонредната состојба.

13. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

За породилно е вие не користите породилно.
    Политички одговор во кој сеуште има нејаснотии :)

kukla21 likes this.
  14. Snowflake92

Многу убаво си пишува бременост, раѓање и/или посвјување

15. Ivyano

Ivyano Истакнат член

Pod bremenost/ragjanjez posvojuvanje se podrazbira porodilno otsusyvo koe se otvora vo 9ti mesec od bremenost ili od denot na poroduvanje. Samo bremenost ili patoloska bremenst ne spaga vo ovaa kategorija

kukla21 and ocicka2014 like this.
  16. Snowflake92

Ako e taka kako sto zboris ti togas taa zena ne koristi osloboduvanje od rabota radi bremenost tuku si go otvara porodilnoto porano vo 9 ti mesec

Ivyano likes this.
  17. Ivyano

Ivyano Истакнат член

Tocno. I toj period od otvoranje do raganje e bremenost. Procitajte go zakonot. I mene mi bese ne jasno na pocetokot no so citanje zakon i konsultacii so strucni lica se razresi dilemata.

Porodilnoto boleduvanje vo zakonot e navedeno kako bremenost, ragjanje i majcinstvo.

kukla21 likes this.
  18. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Што е сега со укинувањето на мерките, хронични болни и родители на деца до 10 години остануваат дома, не ми е јасно што е со трудниците? Имаше денес некое ново известување https://fokus.mk/platenoto-porodiln...UDF6kwmsIzcJ_HMhHvQbpwvJ_yWSQl4_JgtngCZD9jZi0
    како го сфакате ова?

19. ni.na

ni.na Популарен член

Не ми се јасни вака прочитано изгледа дека е и за бремени жени, ама ова делот породилно отсуство збунува...

20. Snowflake92

Ќе може да ми го испратиш тој дел од законот каде што го пишува тоа? Сакам да прочитам , побарав на нет ама ми излегува закон за бременост, раѓање и родителство во кој секое си е посебно не е нагласено дека се однесува само на бремени жени во девети месец кои користат породилно боледување. Зборувам за закон за работни односи

Chuchanov likes this.