Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Бременост и породување во време на Корона

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Филотеа, 21 март 2020.

1. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Колку сме различни :D
    Јас па си викам и така сите ќе фатиме, бар и да фатам да не ми е криво дека сум изигравала караула.
    Иначе секој ден сум излезена, одам и кај моите и тие се ко црви да имаат, нон стоп лево десно. Со луѓе се гледам ретко, ме мрзи да се договарам, а и вруќини се.

2. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.221
    Допаѓања:
    18.965
    Па точно различни сме имам и јас трудна другарка шета нон стоп. Немам против и зошто би имала и зошто некој би се замарал ја што седам дома :D
    Мм е со прележан хроничен бронхит и пневмонија ја со имунитет закачувам секоја можна настинка. Да бевме со појаки инунитети може и ние ќе бевме опуштени.
    Сега сме фокусирани само на бременоста и да ти кажам искрено никогаш не сме биле поблиски а веќе 2 год сме во брак 7 во врска...Се е индивидуално. Не може секој да издржи и ја се чудам некогаш како издржуваме :D:hug:

На tinka-mace, mssuniquee, Среќичка и 4 други им се допаѓа ова.
  3. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    На кој како му одговара така. Ја сум тотално аут оф контекст ако не излезам еден ден, нервозна сум и се расправам со сите. :D

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.221
    Допаѓања:
    18.965
    Јас сум друга личност немам големи кругови на пријатели и претходно не бевме некои шетачи а од кпга останав бремена штедиме за пораѓај и за бебе :D Може и затоа навикнати сме повеќе да сме сами и да шетаме по места како водно парк негде излетнички надвор од ск ...друштво кога како :)
    Сестра ми е како тебе они шетаат ама па они кога се сами со маж и не знаат што да пеават досадно им е и мора да се договорат и да отидат негде :D скроз различни и чудно им е како ние за викенд сме сами гледаме филм или играме игри

На tinka-mace, Snowflake92 и NovusOrdoSeclorum им се допаѓа ова.
  5. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.368
    Од дома во кола, од кола само на лекар, лабораторија, 2-3 пати до бутик за да купам нешто што му требало на син ми или поклон. До мај, роденденот на син ми, со никого не контактирав. Сега до кај моите одам, се пазат они и 2 пати до кај сестра ми. Кај мене дошле само моите, родителите на маж ми, сестрите, кумот и старосватите. Во различни денови и сме седеле во двор на дистанца. Исто и тие се со деца и се пазат. Детето го шета сопругот, само по улица или изолирано негде, по љуљашки, паркови не одат. И така како казнети ама ќе издржиме...

На Chuchanov, tina2018 и Milkiway им се допаѓа ова.
  6. Ani297

Ani297 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2020
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    254
    Добар ден да прашам дали на гак примаат за скрининг

7. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.198
    Допаѓања:
    8.766
    Имаше во труднички муабети дека некои од челенките биле минатата недела и дека било ок, без гужви.
    Имам и јас термин за на 30.07 за втор скрининг.

На Ani297 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. rainbow_bb

rainbow_bb Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2020
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.256
    дали уште важи одлуката од влада дека бремените жени спаѓаат во ослободени од одење на работа?

а кујзнае што ќе биде после избориве...

9. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.368
    Важи да. Ама до кога...

10. Mandalaa

Mandalaa Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2016
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    8
    Dami i jas sakav da prasam dali bremenite se oslobodeni od rabota, no sum taze bremena i ne znam kako e procedurata od osloboduvanje od rabota. Inaku se plasam malku bidejki kaj mene na rabota ne nosi nikoj maski :(

11. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.253
    Допаѓања:
    72.710
    Законски си ослободена, останатото зависи од тоа колку газдата ќе сака да ти излезе во пресрет

12. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.816
    Зависи од газдите сепак..
    Јас не сум ослободена.

13. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.368
    Јас однесов потврда од гинеколог дека сум бремена и некои бараат потврдата официјално со барање за ослободување од работа да ја поднесеш во фирмата. А дали ќе те ослободат, зависи од свеста на претпоставените...

На Chuchanov, Broken♡ и Mandalaa им се допаѓа ова.
  14. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.263
    Министерството за труд и социјална политика информира дека на работничките што се на продолжено породилно отсуство платеното отсуство им трае сè додека траат привремените мерки за заштита од коронавирусот.

„За да се обезбеди заштита и грижа за децата, Владата донесе уредба со законска сила, со која отсуството од работа на работничка поради бременост, раѓање и родителство и посвојување продолжува да тече и надоместокот на плата продолжува да се исплаќа до истекот на траењето на привремените мерки за заштита од ширење и превенција од Ковид-19“, се наведува во соопштението.

Одлуката за времетраење и завршување на привремените мерки ја носи Владата по препорака на Комисијата за заразни болести.

Надоместокот за породилното отсуство се регулира преку Фондот за здравствено осигурување.

©Makfax.com.mk

На Ema.Sk, K7M10J и Tsukinory им се допаѓа ова.
  15. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    Дали има некоја мајка што се пораѓала скоро Чаир ,да сподели искуство како поминала и што и требаше за во болница ?

16. TiniMini

TiniMini Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2020
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    173
    Женски како е моментално законот за ослободување од работа за трудници?

17. mila89

mila89 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2009
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    883
    Се уште се применуваат препораките од Влада за ослободување од работа на бремени жени, исто како и за хронично болните.

На Mandalaa и TiniMini им се допаѓа ова.
  18. Cholipam

Cholipam Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2013
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    445
    Дали некаде е споменато до кога ке трае мерката за бремени? Со оглед на отварањето на училиштата и градинките дали да очекуваме дека од скоро ке се укине и оваа мерка?

На no name5 и BeLLaDona23 им се допаѓа ова.
  19. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Ne nisto nema ne e oficijalizirano, ne se znae, zasto nemaat info kako ke ke odvivaat rabotite so virusot.

20. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.268
    Допаѓања:
    5.520
    По мене нема логика да се укине зошто едните (болни и бремени) се ослободени од здравствени , а другиве од практични причини. Не се врзани и по мене оваа последнава грпација треба да работи од дома до сам крај на пандемијата. Ама... Македонија и се се е можно. Сепак ваљда не е до аму, епидемиолошката слика е далеку од оптимистична.

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.