Бременост и породување во време на Корона

Discussion in 'Коронавирус' started by Филотеа, Mar 21, 2020.

1. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Колку сме различни :D
    Јас па си викам и така сите ќе фатиме, бар и да фатам да не ми е криво дека сум изигравала караула.
    Иначе секој ден сум излезена, одам и кај моите и тие се ко црви да имаат, нон стоп лево десно. Со луѓе се гледам ретко, ме мрзи да се договарам, а и вруќини се.

2. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Па точно различни сме имам и јас трудна другарка шета нон стоп. Немам против и зошто би имала и зошто некој би се замарал ја што седам дома :D
    Мм е со прележан хроничен бронхит и пневмонија ја со имунитет закачувам секоја можна настинка. Да бевме со појаки инунитети може и ние ќе бевме опуштени.
    Сега сме фокусирани само на бременоста и да ти кажам искрено никогаш не сме биле поблиски а веќе 2 год сме во брак 7 во врска...Се е индивидуално. Не може секој да издржи и ја се чудам некогаш како издржуваме :D:hug:

3. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

На кој како му одговара така. Ја сум тотално аут оф контекст ако не излезам еден ден, нервозна сум и се расправам со сите. :D

Milkiway likes this.
  4. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Јас сум друга личност немам големи кругови на пријатели и претходно не бевме некои шетачи а од кпга останав бремена штедиме за пораѓај и за бебе :D Може и затоа навикнати сме повеќе да сме сами и да шетаме по места како водно парк негде излетнички надвор од ск ...друштво кога како :)
    Сестра ми е како тебе они шетаат ама па они кога се сами со маж и не знаат што да пеават досадно им е и мора да се договорат и да отидат негде :D скроз различни и чудно им е како ние за викенд сме сами гледаме филм или играме игри

5. K7M10J

K7M10J Популарен член

Од дома во кола, од кола само на лекар, лабораторија, 2-3 пати до бутик за да купам нешто што му требало на син ми или поклон. До мај, роденденот на син ми, со никого не контактирав. Сега до кај моите одам, се пазат они и 2 пати до кај сестра ми. Кај мене дошле само моите, родителите на маж ми, сестрите, кумот и старосватите. Во различни денови и сме седеле во двор на дистанца. Исто и тие се со деца и се пазат. Детето го шета сопругот, само по улица или изолирано негде, по љуљашки, паркови не одат. И така како казнети ама ќе издржиме...

Chuchanov, tina2018 and Milkiway like this.
  6. Ani297

Ani297 Истакнат член

Добар ден да прашам дали на гак примаат за скрининг

7. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Имаше во труднички муабети дека некои од челенките биле минатата недела и дека било ок, без гужви.
    Имам и јас термин за на 30.07 за втор скрининг.

Ani297 likes this.
  8. rainbow_bb

rainbow_bb Популарен член

дали уште важи одлуката од влада дека бремените жени спаѓаат во ослободени од одење на работа?

а кујзнае што ќе биде после избориве...

9. K7M10J

K7M10J Популарен член

Важи да. Ама до кога...

10. Mandalaa

Mandalaa Истакнат член

Dami i jas sakav da prasam dali bremenite se oslobodeni od rabota, no sum taze bremena i ne znam kako e procedurata od osloboduvanje od rabota. Inaku se plasam malku bidejki kaj mene na rabota ne nosi nikoj maski :(

11. simonka93

simonka93 Форумски идол

Законски си ослободена, останатото зависи од тоа колку газдата ќе сака да ти излезе во пресрет

12. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Зависи од газдите сепак..
    Јас не сум ослободена.

13. K7M10J

K7M10J Популарен член

Јас однесов потврда од гинеколог дека сум бремена и некои бараат потврдата официјално со барање за ослободување од работа да ја поднесеш во фирмата. А дали ќе те ослободат, зависи од свеста на претпоставените...

Chuchanov, Broken♡ and Mandalaa like this.
  14. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Министерството за труд и социјална политика информира дека на работничките што се на продолжено породилно отсуство платеното отсуство им трае сè додека траат привремените мерки за заштита од коронавирусот.

„За да се обезбеди заштита и грижа за децата, Владата донесе уредба со законска сила, со која отсуството од работа на работничка поради бременост, раѓање и родителство и посвојување продолжува да тече и надоместокот на плата продолжува да се исплаќа до истекот на траењето на привремените мерки за заштита од ширење и превенција од Ковид-19“, се наведува во соопштението.

Одлуката за времетраење и завршување на привремените мерки ја носи Владата по препорака на Комисијата за заразни болести.

Надоместокот за породилното отсуство се регулира преку Фондот за здравствено осигурување.

©Makfax.com.mk

Ema.Sk, K7M10J and Tsukinory like this.
  15. Осе

Осе Популарен член

Дали има некоја мајка што се пораѓала скоро Чаир ,да сподели искуство како поминала и што и требаше за во болница ?

16. TiniMini

TiniMini Истакнат член

Женски како е моментално законот за ослободување од работа за трудници?

17. mila89

mila89 Истакнат член

Се уште се применуваат препораките од Влада за ослободување од работа на бремени жени, исто како и за хронично болните.

Mandalaa and TiniMini like this.
  18. Cholipam

Cholipam Истакнат член

Дали некаде е споменато до кога ке трае мерката за бремени? Со оглед на отварањето на училиштата и градинките дали да очекуваме дека од скоро ке се укине и оваа мерка?

no name5 and BeLLaDona23 like this.
  19. Mami3

Mami3 Истакнат член

Ne nisto nema ne e oficijalizirano, ne se znae, zasto nemaat info kako ke ke odvivaat rabotite so virusot.

20. BlackNight

BlackNight Популарен член

По мене нема логика да се укине зошто едните (болни и бремени) се ослободени од здравствени , а другиве од практични причини. Не се врзани и по мене оваа последнава грпација треба да работи од дома до сам крај на пандемијата. Ама... Македонија и се се е можно. Сепак ваљда не е до аму, епидемиолошката слика е далеку од оптимистична.

Snowflake92 likes this.