Колку сме различни Јас па си викам и така сите ќе фатиме, бар и да фатам да не ми е криво дека сум изигравала караула. Иначе секој ден сум излезена, одам и кај моите и тие се ко црви да имаат, нон стоп лево десно. Со луѓе се гледам ретко, ме мрзи да се договарам, а и вруќини се.
Па точно различни сме имам и јас трудна другарка шета нон стоп. Немам против и зошто би имала и зошто некој би се замарал ја што седам дома Мм е со прележан хроничен бронхит и пневмонија ја со имунитет закачувам секоја можна настинка. Да бевме со појаки инунитети може и ние ќе бевме опуштени. Сега сме фокусирани само на бременоста и да ти кажам искрено никогаш не сме биле поблиски а веќе 2 год сме во брак 7 во врска...Се е индивидуално. Не може секој да издржи и ја се чудам некогаш како издржуваме
На кој како му одговара така. Ја сум тотално аут оф контекст ако не излезам еден ден, нервозна сум и се расправам со сите.
Јас сум друга личност немам големи кругови на пријатели и претходно не бевме некои шетачи а од кпга останав бремена штедиме за пораѓај и за бебе Може и затоа навикнати сме повеќе да сме сами и да шетаме по места како водно парк негде излетнички надвор од ск ...друштво кога како Сестра ми е како тебе они шетаат ама па они кога се сами со маж и не знаат што да пеават досадно им е и мора да се договорат и да отидат негде скроз различни и чудно им е како ние за викенд сме сами гледаме филм или играме игри
Од дома во кола, од кола само на лекар, лабораторија, 2-3 пати до бутик за да купам нешто што му требало на син ми или поклон. До мај, роденденот на син ми, со никого не контактирав. Сега до кај моите одам, се пазат они и 2 пати до кај сестра ми. Кај мене дошле само моите, родителите на маж ми, сестрите, кумот и старосватите. Во различни денови и сме седеле во двор на дистанца. Исто и тие се со деца и се пазат. Детето го шета сопругот, само по улица или изолирано негде, по љуљашки, паркови не одат. И така како казнети ама ќе издржиме...
Имаше во труднички муабети дека некои од челенките биле минатата недела и дека било ок, без гужви. Имам и јас термин за на 30.07 за втор скрининг.
дали уште важи одлуката од влада дека бремените жени спаѓаат во ослободени од одење на работа? а кујзнае што ќе биде после избориве...
Dami i jas sakav da prasam dali bremenite se oslobodeni od rabota, no sum taze bremena i ne znam kako e procedurata od osloboduvanje od rabota. Inaku se plasam malku bidejki kaj mene na rabota ne nosi nikoj maski
Јас однесов потврда од гинеколог дека сум бремена и некои бараат потврдата официјално со барање за ослободување од работа да ја поднесеш во фирмата. А дали ќе те ослободат, зависи од свеста на претпоставените...
Министерството за труд и социјална политика информира дека на работничките што се на продолжено породилно отсуство платеното отсуство им трае сè додека траат привремените мерки за заштита од коронавирусот. „За да се обезбеди заштита и грижа за децата, Владата донесе уредба со законска сила, со која отсуството од работа на работничка поради бременост, раѓање и родителство и посвојување продолжува да тече и надоместокот на плата продолжува да се исплаќа до истекот на траењето на привремените мерки за заштита од ширење и превенција од Ковид-19“, се наведува во соопштението. Одлуката за времетраење и завршување на привремените мерки ја носи Владата по препорака на Комисијата за заразни болести. Надоместокот за породилното отсуство се регулира преку Фондот за здравствено осигурување. ©Makfax.com.mk
Дали има некоја мајка што се пораѓала скоро Чаир ,да сподели искуство како поминала и што и требаше за во болница ?
Се уште се применуваат препораките од Влада за ослободување од работа на бремени жени, исто како и за хронично болните.
Дали некаде е споменато до кога ке трае мерката за бремени? Со оглед на отварањето на училиштата и градинките дали да очекуваме дека од скоро ке се укине и оваа мерка?
Ne nisto nema ne e oficijalizirano, ne se znae, zasto nemaat info kako ke ke odvivaat rabotite so virusot.
По мене нема логика да се укине зошто едните (болни и бремени) се ослободени од здравствени , а другиве од практични причини. Не се врзани и по мене оваа последнава грпација треба да работи од дома до сам крај на пандемијата. Ама... Македонија и се се е можно. Сепак ваљда не е до аму, епидемиолошката слика е далеку од оптимистична.