Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Бременост и породување во време на Корона

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Филотеа, 21 март 2020.

1. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.221
    Допаѓања:
    18.965
    Зашто македонија?
    Искрено знам неколку земји низ Еу а и соседна србија бремените си одат нормално на работа не се ослободени.
    Дури и кај нас има трудници што одат зошто газдите не ги ослободуваат.
    Секако дека не треба да одиме на работа...но баш во МК сме ослободени.
    А пандемијата 2 год ќе трае тоа значи 2 год треба газдата да мисли ако некоја остане трудна да ја плаќа 9мес за да седи дома што не е фер.
    Треба државата или да си ги покрива трошоците или пак на крај ќе ги врати на работа...друго нема

На black-angel и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  2. Tsukinory

Tsukinory Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2019
    Пораки:
    1.103
    Допаѓања:
    5.864
    Нека ги продадат тоа возилата од 60 000 евра цели 8 милиони вкупно што се подновиле и таман ќе имаат изготвено план. И онака советите општински им се онлајн сега не им треба превоз.

На tinka-mace, tina2018, martty06 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.221
    Допаѓања:
    18.965
    Еее ајде и нека си скратат од нивните патни трошоци плати и дури трае пандемија 18м породилно нека дадат.
    И така во една Унгарија 2год е законско породилно. А ние ќе чукаме глава како на 9м ќе го запишеме во градинка

На Осе и tina2018 им се допаѓа ова.
  4. Tsukinory

Tsukinory Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2019
    Пораки:
    1.103
    Допаѓања:
    5.864
    Банана држава помина веќе сега сме кромид што повеќе лупам слоеви на снобизам, корупција и деспотизам толку повеќе солзи ти течат.

На tinka-mace, naturallmess, eta и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Cholipam

Cholipam Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2013
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    445
    Мерката е јасна и вели : на тие што може да им се организора работата од дома си работат секој ден со полно работно време (јас работам од 16.06 под овој услов).
    Ама не е нормално бремена која работи во бутик во сити мол (карикирам) да треба да се врати на работа, не е безбедно прво.

На tina2018 и martty06 им се допаѓа ова.
  6. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.221
    Допаѓања:
    18.965
    Точно...
    Муабетот ми беше дека е лесно државна админ. А тешко е приватен бизнис.
    Сите се погодени од кризава замисли плаќаш некому 9мес плата а немаш вработен а ти треба.
    Фер е за трудници..ама не е фер за економијата. Тоа ние на кран минусот ќе си го платиме од овие загуби.
    Затоа викам ако планираат до крај на пандемија треба да си обезбедат помош.

На azelea, tina2018, martty06 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Cholipam

Cholipam Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2013
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    445
    Така е, и јас сум во приватен сектор па дури не искористуваат.. дежурства со 2 смена, работиме сабота и недела зошто нели сме дома :sweat:
    Да се надеваме дека што поскоро ке се најде решение во прилог и на фирмите и на вработените.

На tina2018, BeLLaDona23 и Milkiway им се допаѓа ова.
  8. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.198
    Допаѓања:
    8.766
    Мое искуство...
    Од мај користев мерки за трудници. Работев во јака скопска фирма да не речам може и во топ 10 фирми кај нас. Ослободена бев без никаков проблем, фул плата секој месец па си реков секоја чест.
    Ама договорот до август и ме известија дека нема да ми се продолжи. Сосема законски.
    И јас да сум на место на работодавец може исто ќе постапев, 6 месеци мерки па 9 трудничко па после месеци искачаење порано доаѓање покасно..... Секако не му се исплати.
    Како и да е, во многу не завидна ситуација сме трудниците моментално. Нит си да седиш дома, нит да одиш на работа. Секогаш ќе има некој што ќе те хејта и во двете ситуации.

На Chuchanov, kukla21, azelea и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.221
    Допаѓања:
    18.965
    Така е истото и мене.
    Со тоа што имаше можност да ми се обезбеди работа од дома без проблем ама они не сакаа. Ме ставија на принуден и ми најавија откажување на договор.
    И да немав каде да одам да се превработам за уште 3месеци до пораѓај ќе си останев со прс во уста.
    А уназад нема везе што во фирмата бев 2 год, а стаж имам 8 год ...

На Chuchanov и tina2018 им се допаѓа ова.
  10. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.198
    Допаѓања:
    8.766
    Исто, и јас се понудив за работа од дома пошто скроз беше изводливо, они ми рекоа дека работам со доверливи податоци и дека согласно процедури во фирма не можам да работам од дома.
    Тоа што викаш, среќа имам блиска со фирма па веднаш ме пријави кај неа а некој што нема или не може ни придонесите да си ги плати?!? Заебана ситуација во секој случај.
    Мене ми беше размислена и таа варијанта па не ме изненади нешто многу, и не бев долго во фирмата па немам апсолутно никакви чувства.
    Така да да сме живи и здрав и ние и продуктиве наши и ги прекинеме малце па ќе бараме работа.

На tina2018 и Milkiway им се допаѓа ова.
  11. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.221
    Допаѓања:
    18.965
    Така си е..а твојата јака фирма и мојата е меѓу подобрите. Затоа викам што да кажат малите фирмички со 3-4 врбаотени и една остане трудна. И сега некој треба да и плаќа 9мес ако е неизводливо да работи од дома
    Нит е за нив фер нит према трудница.
    Прават да не можеме да дојдеме до вработување. Прашање ќе биде кој во следниве години ќе ти даде неопределено. Сите ќе си работат определено со договори дури можат и толку

На tina2018 и LazaLaza им се допаѓа ова.
  12. Tsukinory

Tsukinory Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2019
    Пораки:
    1.103
    Допаѓања:
    5.864
    Кај мене ќутенката беше до пред сам финиш од договорот. Изреагирав прашав дали се во план ќе ми продолжат договор или да извадам патолошка. Ќутеа уште два дена и ми рекоа патолошка. Откако ја извадив ме праша менаџерката а зашто вадиш нели со коронава важат мерките. Играчи јаки. Требаше да ми продолжат договор да потпишам пред повеќе од еден месец. Не ме викнале. Ама се водам на боледување и пред да ми заврши договорот. Ме држат на конец за уште една плата од 70% пред да паднам на товар на фонд. Јас сум законски коректна. Они се на потег. Ќе видам дали ме водат формално вработена за три дена плата треба да пуштат или заташкале. Ако има такво нешто ќе ги пријавам. Бидејќи прашав и постапив како што сакаат и крајно некоректно до сега што не изготвија нов договор. Не им работел сметководител на фирма од над 2000 вработени. Жими стојко.

На Chuchanov и tina2018 им се допаѓа ова.
  13. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.928
    Допаѓања:
    4.819
    Кај мене на мајка ми додека бееше на боледување и заврши договорот и не и го продолжија а не и ни кажаа дознавме кога бевме кај матичната и немаше осигурување се надевам нема да те зафркнат бидејќи законски они се у право ако го направат тоа

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Tsukinory

Tsukinory Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2019
    Пораки:
    1.103
    Допаѓања:
    5.864
    Не во случај ако трудницата е на боледување/патолошка. Не смеат да ја испуштат.

На tina2018 и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  15. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.221
    Допаѓања:
    18.965
    Можеш да провериш онлајн преку Мое Осигурување ќе пишува до кога важи ... глупаци

16. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.928
    Допаѓања:
    4.819
    Јас мислам дека не е заштитена трудиницата, кога бев вработена на договор долго истажував дали ако сум бремена може да не ми го проодолжат договорот, и останавме на тоа дека што и да направам ако не сакаат да го продолжат ништо не им можам . Се надевам грешка сум.

17. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.221
    Допаѓања:
    18.965
    Така е ни мене не ми продолжија.
    Само ако си на патолошка/боледување си под фонд и тогаш не смеат да те одјавуваат без разлика определено/неопределено.
    Јас проста затворив боловање божем ќе работам се ок а они не сакаа уште 2 мес плус да ме задржат барем тоа е

18. Tsukinory

Tsukinory Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2019
    Пораки:
    1.103
    Допаѓања:
    5.864
    Проверив сега до крај на месец сум осигурана. После би требало под фонд да сум. Незнам како се продолжува. Дали се исплаќа придонеси претходниот месец за наредниот или исто месец за месец?

19. Mandalaa

Mandalaa Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2016
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    8
  20. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Мене матичниот не ми даде патолошка ми рече ти си ослободена а со притисок и шеќер бев ми рече дека него можеле да го казнат.од фирма ми направија проблем дека тоа била само препорака и дека треба да одам на работа кај што секој ден имам контакт со многу луѓе, трудните оделе на работа :worried:, јас во Скопје чекав да се породам сум се наполнила нервози , матичниот не сакаше боледување то да ми го отвори ми рече уживај и користи до крај што толку ниско паднаа му барале боледување за мене а работам во многу јака фирма кај што една плата испадна многу голем проблем ]:). За второ реков од прв ден менам матичен што ќе ми даде патолошка како што прават другите колешки