Така е, мерка без врска...незнам зошто воопшто ја дадоа таа мерка кога и самите се свесни дека максимум 1% од приватниот сектор ќе ја исполни, како што читам овдека еве има примери дури и на бремени вработени во државно не им е дозволено од претпоставените да ја користат.
Важат, претежно во државно и јас работам од дома. Прашав во МТСП и во Влада на меил. Ќе се повикаш на одлуката на влада подоле на сликите има и каде да пријавиш.
https://vlada.mk/node/22487 Еве го линкот каде на Влада е одлучено бремените жени да се ослободени од работа односно да работат од дома до 31.12.2020
здраво мамичкии , јас сум 37 недела но вчера и денеска снемав мирис и вкус и затната сум , др ништо немам темп немам ништо не сум била во контакт до лице позитивно ама маж ми и таткоми беа настинати со кивање нив им помина, што мислите ? Испаничена сум цела ...
Да известиш матичен општ и матичниот гинеколог без одлагање. Можеби и таткото и сопругот имаат ковид иако симптомите се нетипични, ако не се тестирани не може да знаеш со сигурност. Е сега кај трудници се затнува нос хормонално, но губење вкус и мирис не е својствено. Ти останува да се советуваш со матичен на која мора да и ја соопштиш состојбата на бременост паралелно со гинекологот. До лесно.
да внесувам многу витамини ми кажа матичен и дека немало врска со бебушко и не разбирам што има врска во која фаза сум во бременост ?
Па нов вирус е, не е познат исходот од болеста сеуште, посебно за оние во рана бременост. Сите позитивни околу мене беа само "настинати" и без мирис и вкус, ама ќе помине, што е тука е. Не ја минува плацента, без грижи. Витамини Ц, Д, цинк, магнезиум, плус тие во бременоста што си ги пиеш цело време, свежи домашни сокови и одмарање. Прија свеж воздух, секако.
Според докториве мои вирусот ескалира втората недела. Или симптоми ќе усчезнат или ќе се влоши. А ти си при крај да не трчаш на тестирање со пневмонии и кашлици Ако не грешам позитивни царски ги пораѓаа на гак
баш на дб најдов еднс позитивна , се породила природно стспив во контакт рече дека ионако била таа поз бебушко било негативно ..
Може смениле протокол Уствари зависи ако си во тешка состојба да те фати пневмонија секако ќе немаш сила за природно Секако ќе те тестираат на прием кај и да си па докторите знаат по натака Со лесно!
Здраво девојки, дали некоја од вас има прашано и добиено повратен одговор од Министерство за труд и социјала во однос на исплаќање на плати за трудници периодов? Дали постои некој официјален закон колку треба да се исплатени, дали зависи од тоа дали е приватна или државна фирма и дали имаат дадено пример од 70% до 100% треба да се исплаќа, па работодавецот да си одлучи колку ќе исплати? Фала ви многу однапред, поздрав.
Има врска зашто ако е корона мораш дополнително да ги пазиш димерите и те како. Второ, може да немаш сила за раѓање или плуќата да ти е со многу мал капацитет.
Не се пренесува по вертикален пат, слободно може доколку телото не е истоштено да се породи позитивна родилка. Само многу внимателно со маска цело време со бебче.
Мислам и тоа дека не е сигурно на Гак имаше 2 дена старо бебе позитивно и мајката позитивна Но бебињата се претежно асимптоматски
Тоа беше случај што сакаа да го замачкаат. На тоа СЗО дури реагираше. Бебето не беше 150% заразено по вертикален пат туку од некој што не носел маска. Затоа на крај само ја снема веста. Фала богу бебињата лесно ја поминуваат короната.
Здр дали некоја членка имала корона во рана бременост или некоја информација дали короната влиае на плодот во рана бременост барам по нет ама нема информации за корона во рана бременост.