Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Бременост и породување во време на Корона

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Филотеа, 21 март 2020.

1. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.075
    Допаѓања:
    14.416
    Баш ги читав кои се разликите секако некои се и исти како кашлица е ние сите имаме и шлајм не во искашлување туку се собира температура никој нема затнат нос и течи и тоа е тоа значи не се чуствувам омалаксано се чуствувам со сила ептен дури е и чудно за мене ... Кога му кажав на доктор вчера не ми ни рече за корона дека се сомнева или да се тестирам пробав да се лекувам на природна база ... Супа со лук и црн бибер овошје инхалација лимон во топла вода со мед чаеви цедени сокови па ќе видиме како ќе биди да се надевам дека брзо ќее помини
    фала ти на одговор женска

На NovusOrdoSeclorum му/ѝ се допаѓа ова.
  2. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Јас и не сум некој репер, нон стоп сум раскивана и раскашлана, што од алергија, што од загаден воздух, што од настинка и цело време дур бев трудна си кивав и си кашлав, а и сега, така да и да фатам корона нема ни да знам, само витамини пијам, како и секоја година и тоа е тоа. :)

На KittyCat:) му/ѝ се допаѓа ова.
  3. KittyCat:)

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.075
    Допаѓања:
    14.416
    Ох леле хаах ајде со витамини да се средиме ... само за бебушка ми беше најмногу да не има некој последици таа а за мене ќе помини јас шанси немам да не се разболам .. тоа е тоа

4. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Не е опасно. :)

На KittyCat:) му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.687
    Допаѓања:
    5.641
    До сега е поеќе од јасно дека нема правила и ред кај вирусот . И јас имав eднаш темп само и ако не мерев немаше да знам , и ако не бев веќе у изолација заради др , немаше ни да сумњам на корона ..

Па дури се акнуваш дека ја тера да се тестира , мислиш за врат а фатиме и оди сместа , и спомнавме само дека е најдобро , и јас сум трудница па се тестирав и уште еден куп др сe тестирале тоа е за наше добро да се делува на време , плус кај трудна заболена мора да се следe добро и д димери и се затоа што реагираат мн повеќе тогаш . Плус ако се држе дистанца , и следат правила ништо неможе да биде , и јас кога бев да се тестирам презадоволна од пристапот на сестрата , надвор почекав дури дојде мојот ред имаше еден само пред мене кога стигнав , влегов сестрата дезинфицираше стол , она се дезинфицираше , се стерилно на место средено , завршивме со брис , пак дезинфекција и на мене и на неа , и врата ми отвори да не чепкам квака јас , замисли и тоа во мк се грижат за нас .
    Од тие седења дома и не тестирања стигнаме до каде што сме моментално .
    Друга работа ако е со поизразени симптоми или кашлица мн и за заболена трудница има лекови сооодветни и Антибиотици што се дозволени да се пијат доколку треба .

@KittyCat:) види ти си знаеш најдобро како треба да постапиш , јас се тестирав на 7 ден од појава на прв симптом .. Симптомите др се смириа до тогаш (омалаксаност и грло болење ) носот почна да отпушта не е како што беше ама пак е затнат сеуште на периоди и мирис немам сеуште 10-11ден ми е , други симп ништо нема кај мене освен тие ..

На KonstantinaM, Butterfly1107, KittyCat:) и 2 други им се допаѓа ова.
  6. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    А, да заборавив, сега модерно беше тестирањето. Не си ИН ако не идеш да се тестираш.
    Прво, д-димери под дифолт мораш да испитуваш последните два месеци, а за покачени терапијата со или без ковид е иста.
    Браво за тебе што трудна си идела да се тестираш, па и на 7ми ден од симптоми, кога сите знаеме дека кај било кој вирус, ако не создаде сериозна инфекција после недела дена, јачината почнува да опаѓа. На ова дереџе сме стигнати токму од тие ко тебе што со затнат нос дигаат џева и трчаат по лаборатории да собираат и шират зарази, а тие со бронхопнеумонија и температура 40 од таквите да не можат ни до тест да дојдат, па камоли до болнички кревет.
    Него, мора да сте ИН после и да ја раскажувате по друштво "голготата" што сте ја прошле со 37.1 температура и болка испод забот, од левата страна на грлото.
    За сите болести важи истото правило. Седиш дома да не заразиш луѓе, ако ти се влоши состојбата идеш во болница.
    Него, сите ко тебе размислуваат.

На ALISA0000 и Kitten им се допаѓа ова.
  7. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.687
    Допаѓања:
    5.641

Да бее за да бидам Ин па и во 9ти месец решив да се тестирам , го заборавив тој дел актуелен низ вас посебните :dance: , знаиш заборавив по социјални мрежи да објавам дека сум позитивна и во изолација , е фала што ме потсети да си кренам рејтинг на кликови (poolparty)
    неам намера да се правдам и дискутирам со тебе за мојот начин на постапка |-) си имам доктори што ме водат и насочуват .
    Трагикомични сте , порасни и откачи од мене си го згрешила човекот :hai: ..

На Dulceee, Butterfly1107, ..barbie.. и 4 други им се допаѓа ова.
  8. scorpias

scorpias Популарен член

Се зачлени на:
    28 април 2014
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    4.420

Лелее се извинувам, ама морав да ти коментирам колку ти е глупо размислувањето дури жално на моменти. :|

На mmacichka, Skorpija25, Butterfly1107 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Плачам, а еве плачи и ти.
    Не знам што е глупо во моментот дека треба да престане да се прави оверреакт на секоја кивавица и 36.8 температура, за да им се остави простор на луѓе со сериозна клиничка состојба.
    И што, ако имаш ковид со лесна клиничка слика, мора под дифолт да одиш и да се тестираш, па макар и бремена и по недела дена од симптоми? Да одземаш термин на некој кој можеби се бори за живот и не може да дојде до тест, затоа што не може да си дозволи Жан Митрев тестирање или некој друг приватњак?
    Свесни сме дека по една недела, ако не развиеш клиничка слика од озбилни размери, нема ниту да ја имаш, а за д-димери и останати испитувања, можат и после да се направат.
    Финтата е да не се движиш меѓу луѓе дур си разшмркан и раскашлан, како и кај секоја болест и да се консултираш со матичен.
    Мора да се тестираш за црно на бело, а.

10. Lizi

Lizi Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    1.394
    Никој не се тестира ради лајкови и сл, секој се консултира претходно со лекар па он ти закажува или инсистира на тест, доколку гледа дека има потреба, од свој ќејф никој не сака да се малтретира и стресира додека чека резултати, поготово жени во бременост со кои бтв не е на одмет со поблаг тон да се комуницира... Инаку, според искуството на лекарите, заради тоа што чекаат 40 температура и не се кажува точен датум на почеток на симптоми за да не се 'заглавува' во изолација 2 недели, доаѓа до нагла промена на општа клиничка слика како и влошување на истата.

На mmacichka, Ula, Skorpija25 и 4 други им се допаѓа ова.
  11. KittyCat:)

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.075
    Допаѓања:
    14.416
    Јас денес бев на лекар ради тоа што вчера неможев да се совземам од болки во главата кашлица и затнат нос дадена ми е терапија сируп парацетамол и капки и инсистираше да се тестирам за да се знае како понатаму да оди лекувањето е сега не знам дали ради тоа што ми е затнат носот или сепак се работи за корона немам вкус денес сеќавам кисело и солено само друго ништо .... Се тестирав ради тоа што рече бремена си кажи имаш симптоми и дека си бремена уште денес ќе ти закажат ... тука на пункт се оди со кола ти земаат брис и тоа е тоа сега чекам резултат.... Ми беше мисла искрено и за бебето и за мене и за сите околу мене

На Ula и scorpias им се допаѓа ова.
  12. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.592
    Допаѓања:
    39.622
    Тие што се борат за живот, најчесто се оние кои не отишле на време да се тестираат, па без терапија терале додека не им се влоши сликата. И не знам со кој памет им кажувате на бремените да не се тестират. А и од кај знаете кај ќе се тестира?

На Ula, Butterfly1107, thelittle17 и 4 други им се допаѓа ова.
  13. KittyCat:)

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.075
    Допаѓања:
    14.416
    Самиот доктор кога ќе му кажеш имам симптоми кашлица затнат нос и сл и плус бремена одма без размислување викаат за тестирање оти ако се влоши ситуацијата не баш секој лек можи да се даде во бременост и не ризикуваат барем тука е многу брзо за бремените македонија искрено не знам знам дека луѓе чекаат и по 1 недела за тестирање па ќе се избудалам мислам да чекам толку време

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  14. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Чекале 40 температура.
    Ако немаш 40 температура после 2,3 ден од почеток на симптоми за било која болест, нема ни да ја имаш сигурно после недела дена.
    Многу свилени, бе вие, за нација која не оди на лекар по 30 години, вика здрав сум ко дрен, тоа насобрало холестерол, шеќер во крв, тромбоцити, појма нема и оди на лекар кога ќе му откаже цела лева страна, сега на секоја кивавица, трк во ЦЈЗ на тестче за сваки случај.
    Па баш ради тоа нема место по болниците за "луѓе на кои нагло ќе им се влоши состојбата", од тие што дремат на инфективна со болки во уво и "помината психичка голгота".
    Гњаватори.

15. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.592
    Допаѓања:
    39.622
    Тие со болки во уво не ги остават во болница :)

16. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Мисли си така.

17. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.592
    Допаѓања:
    39.622
    Од кај знаеш?

18. water-lily

water-lily Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2013
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    114
    Здраво, ме интересира на кој маил им пишуваш? Фала однапред

19. Trpkovska

Trpkovska Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    1.578
    На овој : info@vlada.gov.mk

На water-lily му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.195
    Хахаха, е многу си директна и сурова значи :rofl: