Во тема бременост има пишувано за тоа, членки пишуваа дека имале ковид. Инаку на гак имале посебен одел за позитивни од корона.
Знам дека има посебен оддел. Но никаде не прочитав никакво искуство. Дали ги оставаат бебињата со мајките, дали го оставаат за доење (или да купам пумпа за измолзување)? Колку време ги задржуваат? Дали дозволуваат да ти донесат од надвор работи што ти фалат? Илјада прашања ми се вртат во глава....
Здраво, читав некои коментари, трудниците се ослободени од одење на работа, но дали платите им се испаќаат од фондот или од фирмата, бремена сум 8ма недела и работата ми е таква што сум во контакт со премногу луѓе и искрено ми е страв. Од друга страна ако плаќа фирмата договорот ми се продолжува на секои 3 месеци и ми истекува заклучно со 6ти месец. Дали некој се наоѓа во ваква ситуација и на кој начин можам да сум заштитена? Позз
Фирмата кај што си вработен плаќа, а за др да ти одговорам незнам зошто не сум вработена во приватен сектор
Бев во слична ситуација, седев дома од 5та недела, договорот ми заврши на 6ти месец. Извадив патолошка за да не ме испуштат од работа. Фирмата приватна ако не сака не е должна да го продолжи договорот. Законот те штити само додека си во работен однос или на патолошка.
Дали сеуште важат мерките за трудници дека се ослободени од работа и покрај олабавување на мерките ? Каде да се обратам да прашам
Кажано е дека важи додека не се прогласи крај на пандемија Влада, мин за здравство, труд и социјала некој од овие
Јас не добив одговор од никаде каде што прашувам по маилови Сепак олабавуваат мерките сега и маските веројатно ќе ги тргнат Јас сум во 7м бременост ако не викнат на раб ексик при крајот. Тоа ми е
Dali tocka 6 vazi i za bremenite da se vratat na rabotno mesto ? Dali nekoj ima info so odlukata za Juni od komisija za zdrastvo ?
Мислам дека не важи тоа за нас бремените , ќе видиме кој друг знае за тоа поточно.. јас сум 29+2 недела и ме интересира..
Дали сеуште има некој мерки за трудниците? Тоа важи за сите трудници без разлика во кое тромесечие е ? Каде можи подетално да прочитам за тоа ?
Не сум бремена, но не се ни чувам нешто посебно, само размислувам, па би биле добредојдени туѓи искуства. Имам дете кое сега ќе биде прваче, па како вие што сте бремени и имате дете кое сега ќе оди на училиште со физичко присуство (така одлучија), како би се чувале во случај на зараза? Не сум вакцинирана, но сум прележана со антитела поприлично.
Види во текот на бременоста пиеш премногу витамини и самите витамини го одржуваат имунитетот. Имунитетот на трудниците е многу силен и самиот организам е доста по отпорен на се, па така немаш место за загрижување. Нели има случаи каде што трудници се заразиле ама обично поминуваат со многу лесна клиничка слика, а башка еве имаш и прележано, па со среќа и со лесно ако се фати некое малечко.