Zdravo da prasam dali uste vazi otsustvo na bremeni zeni od rabota? Nekoj so sigurna informacija da mi potvrdi
Toa osloboduvanje drzavava go plakja? Koj mesec si? Jas vo ponedelnik ke odam da mi potvrdat bremenost
прв месец. 3та недела ми рече гинеколог. Целосно платено отсуство додека СЗО не прогласи крај на пандемијата. Ми најдоа замена а и мене ќе ме плаќаат целосно. Бидејќи спаѓаме во ризична група. Во одлуката на министерството стои дека со потврдата за бременост дури и работничката да сака да продолжи со работа работодавецот не смее да и дозволи бидејќи за било што недај Боже ќе одговара лично тој.
Ако работиш во приватна фирма, работодавецот ти покрива плата и придонеси за време на отсуството, не е на товар на државата.
Сериозно ова за бремените уште несмеат да одат на работа? Бидејќи мојава колешка цела бременост доаѓаше на работа,а последниот месец и се влоши состојбата па мораше боледување да отвори
Сериозно, ама не важи секаде исто, освен на државно. На приватно зависи од тоа како му одговара на газдата, за жал.
Здраво. Бремена сум 7 недела и им однесов потврда на работа во човечки ресурси дека сум бремена и нели сум ослободена од работа поради Ковид. Договорот ми е на 3 месеци и нареден месец на 7ми ми истекува. Дали можат да не ми го продолжат договорот или мораат да ми го продолжат? Ако може некој да ме информира кои ми се правата и како можам да се заштитам од непродолжување на договорот за работа?
Нема врска продолжувањето на договорот со ковидот. Едноставно ти истекува договорот и тоа е тоа, може да не ти го продолжат.
Измени... се предомислија. Ми се јавија и рекоа дека не било законски да седам дома без боледување само со потврдата дека сум бремене а при тоа да земам 100% плата. Така да ме вратија. Зборувам за општинско училиште. Мислење некој? Се јавив и во МОН и во труд и социјала и на советници за образование никој не знае со сигурност да ја толкува одлуката. Сите велат во договор со директорот. А кој директор ако е до него ќе дозволи така освен ако не е со одлука/закон? -Никој нормално. Побарав тоа написмено да ми го испратат но не сакаа велат види ја одлуката како пишува така е. А не пишува дали бремените жени се целосно ослободени од работа или треба да работат од дома или он-лајн?
Нема врска државно. Еве јас сум во општинско училиште и не ми дозволија да бидам слободна. Туку часовите да ги држам од дома
И во општински училишта треба директорот да одлучи. Еве така е кај мене. Одлучи да работан од дома Он-лајн настава