Ми се јавија да ми кажат дека не важи одлуката само со потврда. Ме вратија на работа односно да работам он-лајн од дома а ако сакам да не работам тогаш да извадам боледување за ризична бременост и да земам 70% од плата
Секаде каде што е возможно да се работи онлајн се применува работа од дома за трудници. Одлуката е да се ослободат од физичко присуство не од работа.
Zdravo. Prijavena sum 3 meseci vo privatna firma i podnesov deka sum bremena 9nedeli i zaradi kovid merkite mi rekoja deka sama odlucuvam dali da rabotam ili ne. Megutoa dali ke me sledi porodilno otsustvo poradi toa sto sum prijavena 3 meseci?dali posle poragaj firmava ke mi isplakja porodilno I dali e 100 posto plateno vo kovid merkive osloboduvanjevo od rabota ili 70 posto
Дали имаш непрекинат стаж од 6? Битно е 6м да работиш за да те следува породилно кое го плаќа Фонд, не фирма. А за ковид мерките дали 70 или 100% одлучува фирмата колку ќе те плати најдобро со нив да разговараш особено ако си на определено да бидеш сигурна дека ќе ти продолжат договор уште 3м за да имаш стаж за породилно ако ти е ова прво вработување.
Bev vrabotena pa pauza imav od 1 godina i ova mi e vtoro vrabotuvanje so momentalen staz vo ovaa firma od 3 meseci
Пред два дена видов две цртки на тест за бременост. Уште не сум била на гинеколог. Вакцинирана сум. Работам во приватна фирма. Шефицата не менува де од дома де во канцеларија. Дали имам право да барам од дома да работам? Зашто можно е утре да ме викне во канцеларија. Што документ треба? Како да кажам? Дека ептен сум на почеток, па можеби и на ехо нема да се види.
Јас дека уште на почеток имав мачнини и многу повраќав. Земав боледување од општ матичен. После тоа веќе кога ќе одиш на гинеколог ќе си земеш и потврда дека си бремена и ќе ја дадеш на работа. Колку што се сеќавам мене матичниот некаква потврда ми даде. Зборувај со гинекологот ќе ти објасни.
Мене ми покажа преку крв, само чекав уште една недела, се покажа на ехо и истиот ден ми даде матичната потврда дека сум ослободена од раб. Види ако можеш од дома да работиш.
И јас мислам така, колешки што се веќе бремени им се јавија да се вратат на работа, ама ќе земаат боледување.
И јас се вратив на работа и после 5 дена фатив ковид. Оваа мерка не требаше да се укинува- нели додека трае пандемијата ќе траеше?
Здраво девојки Пред неколку дена имав абортус во 21 недела поради аномалија на плодот. Во 12-та недела прлежав корона со прилично лесни симптоми и без лекарства но при разговор и споделени мислења од други се сомневам дека можеби причината за сето ова бил вирусот. Ме интересира дали има некој слично искуство или некаков проблем после прележување со плодот?
Јас имав во 11та недела, ме држеше некои 3 дена. Ама немав проблеми со плодот. И еве ме сега пак во 39+2 со корона трет пат…
Да, очигледно не прави проблем короната, сега и јас така мислам. Си барав Тогаш одговори... Со лесно кај тебе
Здраво излегов позитивна на корона а сум 38 недела бремена. Вие што се породиле со корона ако можете да споделите како сте поминале и дали сте оделе позитивни на цтг ? И дали во Куманово ги пораѓаат позитивни?
Во Куманово воопшто не примаат ни за цтг ни за преглед. Породување ако не ти помине изолација до тогаш- на ГАК. Кога бев позитивна во април, имав некои болки и бев на преглед на ГАК без никаков проблем,веднаш ме прегледаа,ниту упат не ми побараа,а сепак земав од матичен гинеколог.
Здраво девојки, мислам дека прашањето ми е за во групава. Дали знаете дали породуваат пациентки позитивни на корона во Чаир? За среќа за сега немам никакви симптоми и сум негативна, ама сум била во контакт со позитивни и страв ми е да не ме фатило, а да нема уште ништо, па чисто се интересирам. Инаку сум 36н и 4д. Однапред ви благодарам