Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Бременост по примена вакцина

Дискусија во 'Коронавирус' започната од ..barbie.., 6 јули 2021.

1. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.060
    Допаѓања:
    21.699
    Не ми кажа зошто....
    Мене ми делува многу, некако ми е нешто нелогично.
    Јас сите што ги прашав ми кажаа треба да се почека, некој вели 1 месец, некој еве вели 3 ...
    Искрено и не ми е битно зошто, битно ми е да е некој сигурен во тоа што го кажува, не зависно дали кажува ден, два или месеци дека треба да се чека.
    Да не е само рекла кажала муабет.
    А таков на кој би можела толку да му верувам кај нас нема.

2. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.138
    Допаѓања:
    13.808
    Никој не може да биде сигурен за ова затоа што е премногу рано да се каже било што...сеуште нема доволно искуства на оваа тема на светско ниво па да може да се носат заклучоци. Јас сум вакцинирана со синовак, чекам втора доза и после тоа планирам да чекам еден циклус да ми помине па со Господ напред планирам да почнам да ,,работам,, на случајот. Тргнувам од тоа дека кинезиве ја прават по стар метод вакцината како и оние со кои сме до сега вакцинирани од други болести, башка си ги имам годинките па не ми е за чекање :)

На Anaksunamoon му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ≈ Moyocoyotzin

≈ Moyocoyotzin Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.178
    Конкретно за мене кажувам во рана бременост сум и докторите не ми даваат да се вакцинирам.
    Не сум во Македонија во Англија живеам, маж ми е медицинско лице и му кажале дека имало и доста спонтани по вакцина. Така да ќе почекам со вакцинација.

На BBS14, KittyAgnes, Anaksunamoon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.138
    Допаѓања:
    13.808
    Веќе кога има бременост тоа е многу поинаква ситуација, тогаш ни јас не би се вакцинирала. Работата е кога сеуште не сме бремени, никоја од нас незнае дали од прва ќе се фати или ќе си поработиме подолго па природно ќе си настане тој период од месец,два,три...

5. ≈ Moyocoyotzin

≈ Moyocoyotzin Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.178
    Точно, но имаше коментар од членка во некоја од групите за бременост дека и да е бремена би примила као докторот и рекол што ако фати корона за време на бременост, а што ако има последица од вакцината?
    Така да сите лекари имаат различен став и поглед кон вакцините па најдобро да се разгледа од секој агол. Реално помладите имаат појак систем на одбрана па и вакцина не е неопходна да се прима ако се планира во блиска иднина бременост, до 6 месеци конкретно, зашто тогаш и вакцината го достигнува саканиот ефект на заштита. Пред 6 месеци и по примени 2 дози вакцина никој нема да ви гарантира дека нема да се заразите со вирусот.

6. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.964
    Допаѓања:
    219.413
    Кај мене во документот што е за вакцина што се пополнуваат прашалниците пишува “дали планирате бременост во блиска иднина” така некако. Ваљда по ова има шанси да не дозволуваат вакцина.
    Инаку не би се вакцинирала ако би планирала бременост или сум бремена.

7. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.060
    Допаѓања:
    21.699
    И тука при пополнување има такво прашање и во тој случај боцкаат со фајзер(бар случаите јас што ги знам) а мене ми кажаа у тој случај само кинеската.

Кога прашав дали да се вакцинирам бидејќи планирам бременост првиот одговор беше не.
    Кога спомнав чекање рече па 10 недели после ревакцина ама никако фајзер има мнра(се извинувам ако згрешам) седи си мирно да не напраиш беља.
    А викам сопругот, па и он исто.

Не знам што да мислам. Блиска ми е женава и не е антиваксер па да речеш ме лаже.
    Може зошто имам веќе проблем со забременување па така ми рече.
    Немам памет веќе што да правам.

На ≈ Moyocoyotzin и vitamina им се допаѓа ова.
  8. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.964
    Допаѓања:
    219.413
    Пишав и погоре ако ме прашуваш мене не би, деликатна состојба е плус можеш секогаш да се вакцинираш после пораѓај… тоа е мое гледиште. Јас сум за вакцина и сум вакцинирана, меѓутоа не сум планирала бременост. Ниту бремена не би се вакцинирала, со друга вакцина ниту со оваа. Тоа е мој став :) сепак превентивно што е посигурно.

На Цвет88 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.734
    Допаѓања:
    145.156
    Прашањето е дали сте бремена.
    Нема ништо поврзано со дали планирате бременост во формуларот . А и нема никаква поврзаност вакцината со бременост. Бар за сега, нема ништо докажано.
    Се што коментираат засега докторите е нивно лично мислење.
    Јас имам гинеколог спротивен од твојот. Кој дозволува вакцина и за време на планирање и во бременост и доење.
    На крај е твоја лична одлука.

На Spidy и Lianna Anna им се допаѓа ова.
  10. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.060
    Допаѓања:
    21.699
    Не е гинеколог, кај гинекологот треба да одам да побарам мислење.
    Проверував хормони во институт за дијабет и таму добив таков одговор.

Јас реално не сум против вакцина, секако е многу подобро да се вакцинирам пред бременост. Ама сепак кога се бориш за бебе е друг муабет.

Многу е лошо што секој различно кажува, а кај мене 3 месеци се многу за чекање искрено.
    Ќе видиме, здравје...
    За формуларот викаат имало прашање,дали сте бремена и дали планирате бременост.

Него мене повеќе ме чуди зошто фајзер не, а бремени и доилки боцкаат со фајзер.

На sweetie 981 и vitamina им се допаѓа ова.
  11. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.502
    Допаѓања:
    39.116
    Еве ги прашањата во формуларот :)

Screenshot_20210722-105111_Drive.jpg

12. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.060
    Допаѓања:
    21.699
    Според ова значи може и во рана бременост да се боцне?
    И ете што ако некоја не знае а ја боцнат.
    Си правам сега онака општ муабет.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.502
    Допаѓања:
    39.116
    Може, ама како препорака е да не се боцка во првите три месеци од бременоста. Тоа на крај е одлука помеѓу пациентката и докторот кој ја води, зависи и од случај до случај нормално.

14. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.060
    Допаѓања:
    21.699
    Тогаш која е поентата за чекање...
    Ај еден циклус ок...
    Многу сум збунка, а од друга страна загреана за вакцина.
    Давам знам, извинете.

15. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.502
    Допаѓања:
    39.116
    Не давиш, нормално е да се интересираш кога од секаде си (сме) преплавени со тон (различни) информации :)

Најдобро е да собереш мислења од повеќе доктори кои се стручни во областа, пример гинеколози и имунолози, микро/ молекуларни биолози и на крај базирано на нив, са си донесеш одлука :)

На mal.ecka, Lianna Anna и Цвет88 им се допаѓа ова.
  16. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.026
    Допаѓања:
    40.366
    Чисто за инфо и тука и во Србија прашањето е дали сте бремени. Никаде нема дали планирате бременост.

17. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.734
    Допаѓања:
    145.156
    Вчера втора доза . Нема прашање дали планирате бременост.
    За борбата имам многу за пишување.

18. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.612
    Допаѓања:
    17.395
    Овде низ форумов имаше члекна која на почеток на мај примила вакцина, а веќе на крај од месецот позитивен тест.
    Кога прашував по доктори прашував кажи ми што би било доколку останам бремена? Викаат ќе си продолжиш со редовни прегледи кај матичен гинеколог. Викам а што е со тоа што се препорачува да се одложи бременоста? Вика епа да, викам па сега кој е заклучокот?
    Кажи ми нус појава која би штетела на плод или мене? Одговорот им беше познаваме жени кои се вакцинирале и останале бремени.
    Ова незнаеш што да мислиш.
    Јас и мм се вакциниравме па како треба да биде така ќе биде.

19. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.060
    Допаѓања:
    21.699
    Епа тоа викам и јас..
    Не верувам во приказната дека не можеш да забремениш после вакцина и воопшто не зборам за тоа.
    Туку што би било ако се вакцинираш во рана бременост или веднаш останеш трудна.
    А на тоа никој не дава одговор.
    Според ова што ти кажала значи нема потреба од чекање.
    Ама не ќе играме руски рулет.
    Ако треба да се чека нек се усогласат колку.
    Ако не, нек кажат.
    Ем сакаат сите да се вакцинираат, ем ништо не знаат да објаснат.

20. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.612
    Допаѓања:
    17.395
    Веројатноста некој да прими ванцина во рана бременост е гооолема ( доколку не е планирана, вообичаено доцни па не обрнуваш внимание итн )
    За усогласени не се воопшто, убаво кажа членка на 10 различни доктори 10 различни совети ќе добиеш.
    И нели светов почна со масовна вакцинација уште во јануари па колку останале бремени.
    Ги имаш и оние кои сопрузи се доктори и они самите не се вакцинираат ( а совети за лекување на дете по форуми бараат) (facepalm)
    Ај за некој месец ќе отвориме тема Се вакцинирав и останав бремена и ќе следиме што се случува (fingers)