Повеќето тука знаат дека се обидуваме за второ дете. Летово се вакцинирав со синовак, втора доза ми беше седми август, во меѓувреме пазење додека помине еден месец од ревакцина.
Тебе ќе те цитирам ама сакам да ги прашам и другите што се во ваква ситуација. Зошто се пазите? Доктор ви препорача така и дали ви кажа причина или за секој случај, зашто сепак не се знае исходот? Мене докторката само ми спомна да не се вакцинирам во прво тромесечие доколку забременам во меѓувреме.
Вие што планирате бременост со каква вакцина се вакциниравте? Или ќе се вакцинирате? Да слушнам искуства.
Јас се вакцинирав со Синовак. Искрено, таа беше достапна во моментот, не правев напори за некоја друга, пример Фајзер. Воедно сум со прележан ковид.
Некои доктори се пазат од далеку. Примаш вакцина, остануваш бремена за многу кратко време, прво тромесечие почнува од датумот на последна менструација, значи се рачуна дека си примила вакцина во прво тромесечие. Може си помине се како треба, може не и ќе се води како реакција од вакцина. Секако голем број доктори препорачуваат барем еден или два циклуса после вакцина па правење бебе, од здравствени причини не оставаат на чиста случајност. Многу статистики немаат точни бројки колку вакцината наштетила при рана бременост, се објавува само тоа што им одговара, затоа ако не се пазиш самата кој друг би.
Da dodadam, mene nikoj ne smi spomna da prichekam za bremenost. Prvata doza ja imam samo primeno, doprva vtorata.
Антиваксерите и нивните глупави претпоставки ме избезумија.... Вакцинирана сум со прва доза фајзер меѓутоа потенцијалниот стерилитет предизвикан од вакцината за кој толку се зборува многу ме плаши што се мислам дали воопшто да примам втора доза. Планирам во следните 2-3 години да се реализирам како мајка и ова ми причинува толкав стрес, анксиозност и депресија што не можам да ви објаснам... Ве замолувам, доколку некој е постручен да ме посоветува што да правам....
Значи вакцината не се повржува со стерилитет, каде пишува дека некој останал неплоден по примена вакцина? Едноставно не се препорачува во рана бременост заради можен абортус или влијание врз плодот додека трае органогенезата. Некои гинеколози даваат мислење вакцината да се избегнува и цела бременост поради тоа што уште нема доволно информации како делува во бременоста. Затоа советуваат примање по примање на втора доза пауза една до две менструации за организмот да се стабилизира по вакцината и тогаш правење бебе, некои дури и велат да не се чека, меѓутоа подобро е да се почека.
Таман работа да предизвикува стерилитет вакцината против корона, па тоа би значело крај за човештвото
Не сум стручна ама убаво е да знаеш дека приказната за стерилитет не почна со овие вакцини, одамна е дел од антиваксерските тези. Да предизвикуваа стерилитет вакцините генерално, немаше да сме скоро 8 милијарди на светов. Те молам смири се Жени остануваат бремени месец дена после втора доза, камо ли не наредни 2-3 години Обично за самата бременост може да се дискутира дали ризикот/бенефитот се оправдани индивидуално, нема доволно информации и слично, па сфаќам за бременост, но грижа во однос стерилитет после вакцина немаш причина да имаш. Самата анксиозност е може последица на овие година и пол неизвесност и страв, само се манифестира преку ова. Ако продолжи те молам посети психолог, многу ќе ти е од корист за да се опуштиш
Прашала неколку доктори и сите различно, Сите доктори различно и кажале едни дека не требало во првиот семестар, други дека нема да штети ама никој не гарантира за ништо.
Моето досегашно искуство е дека официјалниот став на сите лекари е да се вакцинираш, независно дали планираш бременост, дали си во прво тримесечје, второ, трето или доилка, но off thе record, т.е неофицијално и во четири очи, секој лекар би ти рекол да не се вакцинираш ако планираш бременост, ако имаш закажано ин витро или ако си бремена. Тоа е најверојатно така бидејќи е се уште нова и неиспитана вакцината.
Синко утре полни 16 месеци. Со мм размислуваме за втора бременост за брзо време. Се вакцинирав со Фајзер. Ревакцинацијата беше на 13.09. Гледам поделени мислења. Некои кажуваат две,три менструации да поминат. Некој да помине 6 месеци. Ако знае некој е ( доктор ), нека сподели мислење, искуство. Многу би ми значело.