Помина интервјуто на мајка ми. Терминот бил во 10.30, ја викнале од ходникот во 09.00. Немало народ, само неколку луѓе. Ја прашале зошто сака бугарски пасс и да ги каже празниците. Зборувал зборувал и наеднаш прашал каква националност има. Исто и со народноста, наеднаш, на среде опуштен муабет. Бил многу коректен и фин. И рекол за година била исфрлена понапред во системот, дека требало интервјуто да биде 12.05.2018, имала среќа и таман додека и дошол првичниот термин во 2018 би требало да го зеде пасошот. Се надеваме се ќе биде брзо и добро ќе се заврши.
Колку што разбрав, и нема баш некое правило. Законските рокови ги пробиваат. На кајгана форумот ќе најдеш повеќе инфо за се' што те интересира. Поактивна е темата, таму. Доста напатени има што веќе неколку години чекаат и периодов, од финална ги вратиле на дополнителна проверка.
@danichap кога за 2018 и беше закажано интервјуто? Отприлика колку ќе чека? Јас за 2 недели сум на интервју.
Крајот на декември го подигна происходот и ги поддаде останатите документи. И дадоа термин за интервју Мај 2018. После неколку дена ни се прејавија дека и е за една година поместен, Мај 2017. Значи наместо 1година и 5 месеци чекаше 5 месеци. Сега, на интервјуто, кога го видел тоа чивекот кој го вршел интервјуто и рекол дека има среќа системот да ја исфрли толку напред. А немаше врска со среќа. И сега и рекол демек ете, таа година што си имала среќа порано да дојдеш за интервју, ќе почекаш додека го зедеш пашапортот. Во смисол за една година да го има. По некое време ќе се прејавиме пак да видиме дали има некои измени и дали ќе се знае нешто повеќе.
Јас во јануари на крај бев. Толку отприлика сите чекаат за пасошот, една година после интервју. И сестра ми е во финалана, а на почеток на јули лани беше на интервју.
Od dekemvri mi e podneseneo za bugarski pasos a veke sme maj i uste nema prosihod izlezeno dali ima nekoj zastoj ili do posrednikot e?
Дали има некој кој го земал пасошот неделава или му се сменил статусот...Да не има пак некој избори или нешто друго во бугарија..?
Dobro vecer , mazot mi ima bugarski pasosh pa sega sakame jas i sin mi preku nego da vadime .Koj dokumenti mi se potrebni i kolku vreme odprilika se cheka za izgotvuvanje na pasoshot i ako nekoj znae kolku pari bi koshtelo odprilika . Vi blagodaram prijatna nokj
Извадете му на син ви прво, преку татко му, а потоа ти преку син ти побргу ќе извадеш. Јас имам така разбрано, ама баш сакам да знам дали е така точно, ако знае некој за сигурно нека пише.
Син ти може да извади, ти неможеш, просто кажано, Един начин на кој би можела да извадиш е да живееш во бугарија со маж ти за 5 години.
Vo vtornik planiram da odam za Sofija pa da mi kaze nekoj shto dokumenti mi trebaat zamene i sin mi za da podnesam za pasosh ??? Blagodaram odnapred
Dali ima nekoj periodov od januari do sega zemeno pasos, ili ima nekoja promena, posto gledam se e vo zastoj, dali poradi izborite ili ne znam sto se slucuva,dali nekoj ima nekakva infornacija? Pozz
Ова ми излезе денес...По преписката Ви предстои да бъде извършен финален експертен преглед преди да бъде разгледана от Съвета по гражданство. Што значи? Колку време се чека? Дали сум на прав пат?