Ќе треба да пробаш преку бугарски културни друштва/клубови,можеби. Можно е да ти требаат извод на родени за твојот татко, за твојот дедо (доколку е роден пред 1920 и некоја година,они ќе ти кажат ваљда) доколку не.. и од твојот прадедо извод за родени ќе треба Они мислам прават проверка на податоците за да се утврди дека твој дедо или прадедо бил роден во село кое било чисто бугарско и по тој основ и ќе ти издадат документ од кај нив кој ќе го поднесеш како доказ во Софија или во амбасадата/конзулатот. Ќе се распрашаш. Бујрум, од кајгана линк со друштвата (Лазар Младенов, Струмица се спомнува често). Погледни го коментарот на: aivanv69. Поздрав. Ќе мораш тоа да прашаш, или во Софија - директно или пробај преку маил до Aleksandar Landzhev од министерство на правос'дието: a_landzhev@justice.government.bg
Затоа сега процедурата трае до недоглед... со сите тие дополнителни проверки што ги немаше порано. А,што знам. Не мора да значи дека таа направила некаков фалсификат. Може само го пронашла дома и го доставила. И јас да пронајдам некој таков документ...многу ќе знам дали е се' во ред со него. Кујзнае што била работата - кој и кога го направил.
Нешто смрди но зошто дедото би имал фалсификат од своја крштеница а не оригинал незнам или можеби некој преправал текст во неа, и јас сум со ист документ но знам дека е истински, вакви стари папири најлесно може да се видат кои се фалш кои оригинал.
Дали може од брат да се земе пасош..Јас сум мажена но тој има бг пасош па ако може сакам да поднесам..И кои документи ми требаат и после колку време закажуваат за интервју..?
можеш јас поднесов така, преку брат ми... ти треба копија од неговиот пасош и извод негов за да го добиеш прво происходот... јас за интервју чекав точно една година, а колку што разбрав сега се чекало повеќе...
zdravo sakam da prasam -По преписката Ви предстои да бъде извършен финален експертен преглед преди да бъде разгледана от Съвета по гражданство. ova mi go pisuva, vo 2013 bev prv pat vo sofija, vo mart 2014 na intervju, dostavuvav dopolnitelni dokumenti vo maj 2016, denes otvoriv mi go pisuva ova, predhodno mi pisuvase deka se ceka da se razgleda od svetot za grazdanstvo, sto znaci ova dali znae nekoj da mi kaze? Dali imam sansi da go dopijam pasosot? Nekoj so vakvo iskustvo da mi kaze sto posle toa dali mu go dale ili go odbile.
Ја проверуваат веродостојноста на документот/-ите што си ги поднела за да докажеш произход... баш ради случаи како оној од погоре, кога апликанти поднеле фалсификат документи. Штом мине оваа фаза, советот ќе го одобри или одбие, зависно од тоа што ќе каже експертскава комисија. Потоа, ако добиеш положително мнение од Советот по гражданство, следи потпишување на указ. Зависно од одлуката сега, ќе знаеш дали: 1. ќе продолжи процедурата понатаму (да добиеш државјанство) или 2. ќе се бара од тебе можеби плус доказ/документ да приложиш, или 3, ќе се прекрати постапката. Поз
Fala ti za odgovorot Da se nadevam deka ke go dobijam samo vo toa gledam idnina, inace dali nekoj do sega ima izvadeno bugarski pasos so dokaz od bugarski kulturen klub, poso po poteklo od dedo sum od istocna makedonija, vo negovoto selo ziveele bugari itn, dali imam sansi so takov dokaz da go dobijam, fala odnapred
Искрено се надевам дека ќе успееш да го земеш и дека нема да ти прават повеќе проблеми, оти доста се имаш изначекано На кајгана - форумот имав прочитано за луѓе кои со потврда од бугарски културен клуб успеале,, но, не можам да тврдам. Следи ги коментариве, пошто таму е поактивна темата и има доста луѓе што коментираат и се од истиот тој период 2013,2014 итн. и сега се во иста фаза ко и ти. Среќно едит: има шанси да биде се' во ред, оти денеска баш тоа дискутирале во Софија - да не се враќаат повеќе МК граѓаните на дополнителни проверки.
Што значи: Образувана преписка N потоа следува еден број и датумот на интервјуто. ? Кога ги внесов бројките во второто празно квадратче, Преписка N:/година, ми се појави Няма такава преписка заведена по консулски път
Почнале да ја разгледуваат молбата. Пребарувањето во системот мислам дека треба да го правиш само по оној број што ви е даден кога сте ја поднеле молбата. Само бројот. ххх/2016 или /2017.. Пополнуваш само: Молба вх.номер и ПИН. Другото не.
Првиот, на молбата, е 2016. Одкако ги внесов бројот на молбата и пинот ми го зададе вториот број, на препискава, таму е четирицифрен број и 2017. Колку долго трае овој статус отприлика? Тука ги внесов работите, па ми даде нов број да го внесам тука И потоа ми го пишува овој статус. На оваа интернет страна барам http://publicbg.mjs.bg/BgInfo
Prvo izvinete za latinicava @MonnySkMk jas bev so podadeno dok za bg pasos vo 2013,intervju 2013. 2014 mi pobaraa dopolnitelni dok. Zaedno so maz mi imavme podneseno za pasos toj podade dopolnitelni od prva bratuceda jas nisto bidejki nemav nikogo.Ostaviv so nadez deka toj ke zeme pa jas ke dostavam dopolnitelni kako sopruga negova. Megjutoa godinite vrvea a statusot sedese ist. Pocnav da citam na forumot na kajgana deka nezz ja smenile nekoja ministerka ili sto bese od funkcija i deka ke pocne rabotata za zaglavenite od 2013,2014...vo rok od 4-5 dena statusite ni se menuvaa dopolnitelna,finalna,ekspertska,finalna i proeruvam eden den odobren ukaz,na brojot od maz mi ajde rekov cek mojot da go proveram bez troska nadez i mojot odobren i so uste eden drugar od maz mi zaedno site 3 podavavme.Na site trojca odobreno,cekavme skoro 3 meseci za potpis od viceprezidentot i noemvri mesec si gi zedovme pasosite na raka.Maz mi i drugar mu so dopolnitelni od prvi bratucedi a jas sto bi se reklo na lepe oci. Vi posakuvam na site sto cekate da gi imate pobrzo pasosite vo raka. da redaktiram @danichap eden nas prijatel imase nikako ne moze da proveri a e od 2014 na kaj zaklucija so posrednikot koga useaa da se vidat deka na prvotomesto pisuva na primer brojot /2014 a dole brojot /2015