Здраво, Јас имам аплицирано со документи од прв брачед преку мајка ми, освен тоа што треба да ја докажете роднинската врска со изводи, ќе ви треба копија од бугарска лична карта и пасош од вашиот брачед. Со среќа !
Зосто сум иселена пред 3м. од мк ,со мк пасош а маж ми со бг пасош,и сум млад брачен пар,јас ке ти кажам. Прво најдобар систем имат Данска и Германија,второ маж ти треба да дојде во некој од ЕУ држави,јас ке ти кажем за Германија зошто сме таму, треба да најде работа а што е побитно стан за д се пријави на адреса на живеење за даима постенски бр.и адреса ,кде ке плака струја вода, грењње,за да може после вас да ве повлеце и вие да имате адреса на живење, треба да работи минмлно 3месеца во некоја фирма зошто за виза бараат последни 3плати земени,треба да средите осигурување,се добива детски додаток кога вие ке дојдете,исто кога ке дојдете вие после вашиот маж кога ке се пријавите на адреса ке ви стигне писмо за виза се документи што ви требат, како и за детски додток,кога ке добиеш виза ги имш истите право како секој ЕУ граганин,овде до 3години деца за нив, нема државни градинки има приватни градинки каде ги чуват од 5-9 часа ама се скапи мислам дека се над 400е месечно а во тоа се спага (јадње,пиење ,памперс) над 3 г.обвезно се носат децта во градинка и тоа со закон е морално,за градинки приватни тешко се добива место бараат доказ дека имаат работен однос двта родители и други документи ...А за почеток барем англиски треба да знаете за да комуницирате и некој познаник барем малце да ве упати како работите одат Со срека.
Има ли некој кој е добро запознат со оваа тема да сака да ми објасни и да ми одговори некои прашања во инбокс? ☺
Многу ти благодарам за одговорот. Само да те прашам може ли ние сите заедно да дојдеме, па јас да бидам вработена 3 месеци кога ќе ги исполниме тие услови да побараме работна дозвола за сопругот? Зошто ептен е комлицирано 2 деца да оставам со мажот ми во Македонија. Дали знаеш да е во некоја друга ЕУ држава полесно за оваа процедура?
Mozat da dojdat kako turisti ama za tocno neznam,zosto ima dosta proceduri plus I jas imam deca nedaj boze jako nastinat ili nesto im se sluci nemaat zdrastvo,privatnoto e izgor skapo,a ti kaza mali deka se jas ne bi se osmelila,ima dosta zeni sto se dojdeni ostavile deca I maz ako ste seriozni I imate cel podobro da izdrzi nekako 3m plus ima familija koja ke mu pomogne a ovde koj,najbitno da imas stan , sega neznam,moze da se zaclenis vo grupa na fb Makedonci vo Germanija I da prasasse ili anonimno ili preku tvojot fb profil.Za drugite zemji neznam.pozz
Здраво, во процедура сум за бугарски пасош, за два месеца сум на интервју. Дали ќе може ако има некој што поминал интервју да раскаже што се случува и што прашуваат? Благодарам ☺
Ako sakas mozam da ti gi pratam prasanjata.Intervjuto dokolku si spremen trae relativno kratko ne poveke od 10 min.Koga jas bev na intervju pominav mnogu lesno bidejki imav prilika da se padnam kaj eden mlad decko kaj sto nemase mnogu tupavenja i gnjavenje od negova strana.Sega ima nekoi prasanja plus ama najbitnite se praznicite na Bugarija a sekako biten monemnt e da ne zgresis nacionalnost so drzavjanstvo bidejki tuka ima golemi lapsusi.Treba da odgovaras kratko i jasno direktno bez da se zadrzuvas i da objasnuvas mnogu.Za se sto ne ti e jasno pisi slobodno.Eve ti gi prakam i prasanjata.So sreka....Pozdrav
A za 2 godini moze li Sakam itno da podnesam ako treba i ke se ozenam ( za kolku vreme ke izlezi so zena od bugraija ) ti blagodaram
Druze se si ima procedura.So dokumenti ako pocnes od ovde e min 2.5 godini.Po osnov na sklucen brak rasprasaj se pidobro ama mislam deka e 5 godini.I kolku za tvoja informacija ne nasednuvaj na muabeti deka nekoj moze da ti izvadi pasos za edna godina.Procedura si e procedura.
Tatko mi ima isto taka podneseno za bugarski pasos preku prv bratuced od majka mu . Dali znar nekoj za kolku vreme ke mu izleze pomina polovina godina no seuste nisto nema kako moze preku brza postapka i kolku se plaka i dali za sigurno ke izleze fala odnapred
Za kolku vreme moze da izleze pasosot ako e preku 1 bratuced od majka od kolku do kolku godini vi blagodara. za informacite dosega super e stranava ❤
Vaka sega druze....zavisi do kaj si so procedurata.Najprvo treba ga gi soberes site neohodni dokumenti (pretpostavuvam si gi sobral) a toa se izvodi so koi sto ke ja dokazes rodstvenata vrska so covekot koj veke ima bg drzavjanstvo.Gi dostavuvas dokumentite vo DABC (Drzavnata agencija na bulgarite v cuzbina) od kade sto treba da go dobies potekloto odnosno proushodot.E sega za razlika od porano kade sto na mnogumina potekloto im izleguvase za maximum 2-3 meseci sega se ceka relativno podolgo odnosno 6-7 meseci.Se e relativno.Od koga ke go podignes potekloto treba da zakazes termin za intervju vo MP.Od licno iskustvo ke ti kazam deka jas do intervjuto cekav 11 meseci.Potoa odnosno posle intervjuto se ceka 1-1.5 godini.Toa e toj vremenski period koj sto ne moze da bide namalen.Da ne se zalazuvas deka so poveke pari mozes da ja ubrzas postapkata.Posle intervjuto ima nekolku komisii koi gi razgleduvaat baranjata i odlucuvaat sto ponatamu.Moj sovet ti e dokolku ne ti se jasni procedurite za da ne talkas najdi nekoj posrednik za da ti pomogne bidejki ima dokumenti za prevod za legalizacija i ako ne si upaten tesko deka sam ke ja teras procedurata.Druga rabota sto sakam da ti kazam a da ne te obeshrabram e ako mozes da najdes i drugi dokumenti za da go dokazes svoeto bg poteklo.Ova ti go kazuvam od pricini sto ne se raboti za vujko brat na majka tuku bratuced.Se bara proishod koj ke bide po osnov vashodjast bulgarin.Najdobro pominuvaat tie sto odat preku roditel potoa po dedo baba,vujko cicko tetka.Mozebi ke ti bide od korist da kontaktiras nekoe od bugarskite zdruzenija vo Makedonija za da imas pogolemi argumenti.Ti napisav malku podolg post i ke imas poveke za citanje i se nadevam informaciite ke ti bidat od korist.Drugo sto mi ostanuva da ti kazam e deka stiskam palci i ti posakuvam mnogu sreka.Pozdrav
Nema na sto...poveli vo sekoe vreme.Dokolku ti zatreba bilo kakva informacija i dokolku znam nesto vo vrska so toa ke ti pisam sekako.So sreka uste ednas.
Почитувани дедо ми бил бугарски војник измегу 1941 и 1945 година, неме никаков документ, тој е сега починат ме интересира дали може да ми кажете каде во Бугарија има воен архив за македонија да извадам документ дека дедоми бил бугарски војник, однапред благодарам.
@Голак , Во Велико Трново е воениот архив, од таму можеш да подигнеш таков документ дека дедо ти служел бугарска војска, но ти бараат неколку работи да им кажеш за да можат да го најдат, од кој до кој датум служел војска и на кое точно место. Ја сум со ист проблем, дедо ми служел бугарска војска ама немам никаков документ а починат е исто и никој од постариве роснини не знае да каже каде и кога служел
Благодарам и јас немам никаков податок само знам дека служел во Бугарска војска измегу 1940 и 1943 година, 3 години